Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / Κ. Νοτοπούλου στην ThessNews: «Είμαι τίμια! Κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα τους…»

ΑΠΟΨΕΙΣ

25/02/20197:58 πμ

Κ. Νοτοπούλου στην ThessNews: «Είμαι τίμια! Κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα τους…»

Κ. Νοτοπούλου στην ThessNews: «Είμαι τίμια! Κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα τους…»

Γράφει THESSNEWS-DESK

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || ΦΩΤΟ: Γιάννης Μωυσιάδης / IN TIME NEWS

«Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι εάν θα γυρίσει η πόλη πίσω στις φαύλες εποχές των Ψωμιάδη-Παπαγεωργόπουλου. Εάν θα γυρίσει στις τρύπες Κούβελα, ή εάν θα σχεδιάσουμε και δημιουργήσουμε μαζί τη Θεσσαλονίκη του 2050» δηλώνει σε συνέντευξη της στη ThessNews η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Παράλληλα επιτίθεται στον ανθυποψήφιό της, Νίκο Ταχιάο, τόσο για την πρότασή του περί ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας όσο και για τη στάση του απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Κ. Νοτοπούλου απαντά επίσης στις κατηγορίες περί γρήγορης ανέλιξής της, στις επιχορηγήσεις των Νεανικών Δράσεων αλλά και γιατί δεν παραιτήθηκε αμέσως μετά την ανακήρυξή της ως υποψήφια δήμαρχος.

 

ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

Ας ξεκινήσουμε την συζήτησή μας με την κυβερνητική σας θητεία. Ποια «γεύση» σας έχει μείνει από το ΥΜΑΘ;

Ευχάριστη! Μια γεύση ικανοποίησης εξαιρετικά ευχάριστη. Το ΥΜΑΘ ήταν ένα μεγάλο στοίχημα που κερδίσαμε μέσα σε λίγους μήνες χάρη στα πολιτικά μας αντανακλαστικά. Κι επειδή γνωρίζαμε εξ αρχής τι έπρεπε να γίνει. Και μιλάμε μέσα από πεπραγμένα που προχθές τα παρουσιάσαμε αναλυτικά στους πολίτες. Αφού αλλάξαμε τροχιά στο ΥΜΑΘ μπορούμε να το πετύχουμε και αλλού. Επίσης συγκινήθηκα βαθιά. Αν ακούγατε τα λόγια των εργαζομένων κατά τον αποχαιρετισμό… Άξιζε τον κόπο!

Νοέμβριος 2016 διευθύντρια του γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Αύγουστος 2018 υφυπουργός Εσωτερικών. Δεκέμβριος 2018 επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για το δήμο Θεσσαλονίκης. Σας κατηγορούν απότομη και γρήγορη ανέλιξη. Πώς απαντάτε;

Ζούμε σε μία εποχή που επιβάλλει τον δικό της χρόνο, έχει δικές της ιστορικές ταχύτητες.  Κι ο Σύριζα μέσα σε ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα από κόμμα του 4% βρέθηκε κόμμα κυβέρνησης. Δεν υπήρξα μόλις χθες. Όλοι εμείς οι νέοι και οι νέες που νομίζετε ότι ήρθαμε άξαφνα, προϋπήρχαμε με πολλούς τρόπους, στον πρωτογενή τομέα της πολιτικής. Από τη δουλειά μου στο γραφείο του Πρωθυπουργού κρίθηκα εκ του αποτελέσματος. Και μου ανατέθηκε η ευθύνη να αλλάξω το ΥΜΑΘ . Και σήμερα το ΥΜΑΘ είναι αλλιώς.

Μεγάλος ντόρος προκλήθηκε για τις Νεανικές Δράσεις και τις επιχορηγήσεις που υπογράψατε. Γιατί δεν τις αφήσατε στον αντικαταστάτη σας εφόσον ο ανασχηματισμός ήταν θέμα ημερών;

Αντιπροτείνω να με ρωτήσετε  γιατί δεν υπέγραψα την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων του Ν.899/16 που αφορούν εκατομμύρια ευρώ;

Ας το ξαναπούμε. Οι «Νεανικές Δράσεις» ήταν έργο που σχεδιάστηκε τον Σεπτέμβριο και ξεκίνησε τον Νοέμβριο. Όταν το ανακοινώσαμε με τον Υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, έτυχε ενθουσιασμού. Τότε δεν υπήρχε σκέψη να είμαι υποψήφια και δεν ενόχλησε. Έβαλα την υπογραφή μου στο πρώτο έργο που βγήκε με προκήρυξη. Το σχεδιάσαμε με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς. Δεν είναι επιχορηγήσεις αλλά στήριξη δράσεων. Προσωπικά έβαλα τέλος στις επιχορηγήσεις σε ημέτερους. Δεν φέρθηκα σαν να είναι το ΥΜΑΘ πολιτικό μου μαγαζί.  Αιδώς αργείοι. Επίσης σας προτρέπω να ψάξετε όσο θέλετε δαπάνες της Υπουργού ή απευθείας αναθέσεις πριν αποχωρήσω. Δε θα βρείτε καμία. Θα βρείτε «Νεανικές Δράσεις», «Στηρίζω», Πρόγραμμα για ΑΜΕΑ, Διαβαλκανικό Φόρουμ και Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας. Αυτά είναι το στίγμα μου στο ΥΜΑΘ.

Δεν θα έπρεπε ένας άνθρωπος που επικαλείται το νέο στην πολιτική, «όχι μόνο να είναι τίμιος αλλά να φαίνεται κιόλας» όπως λέει και η χαρακτηριστική έκφραση για τον Καίσαρα; Σκεφτήκατε να παραιτηθείτε αμέσως μετά την ομιλία Τσίπρα στο Αλεξάνδρειο;

Δεν είμαι του «φαίνεσθαι» αλλά του «είναι». Κι αποδεδειγμένα είμαι τίμια! Κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα τους. Αν κάποιοι κουβαλούν βεβαρημένο πολιτικό παρελθόν αναζητήστε τους στους υποψηφίους της ΝΔ. Σε αυτήν την πόλη γνωριζόμαστε ευτυχώς καλά. Ολοκλήρωσα τις εκκρεμότητες στο ΥΜΑΘ, σε βάρος της προεκλογικής μου εκστρατείας και αποχώρησα. Δεν έχω μάθει να αφήνω τα πράγματα στη μέση.

Η πολιτική δουλειά μου τυγχάνει σεβασμού και αναγνώρισης κι αυτό ενοχλεί. Γιατί όχι μόνο δεν έχουν να επιδείξουν προσφορά στην πόλη, αλλά συνδέονται με τη σκοτεινή της ιστορία.

Πότε να περιμένουμε την επίσημη ανακήρυξη υποψηφιότητας; Θα κάνετε σχετική εκδήλωση με την ανακοίνωση και υποψηφίων; Θα «ξεφύγετε» από ένα κλασσικό κομματικό ψηφοδέλτιο της «Ανοιχτής Πόλης»;

Σύντομα, πολύ σύντομα και μου αρέσουν οι εκπλήξεις. Ελπίζω και σε εσάς!

Ποια θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς σας;

Από τη μέχρι σήμερα πορεία μου έχω αποδείξει εμπράκτως, κι όχι στα λόγια, ότι μπορώ να συνεργαστώ με όλες και όλους που θέλουν η πόλη να προχωρήσει με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών. Επενδύω σε ανθρώπους που επιθυμούν ένα κοινό καλύτερο μέλλον, την υπεράσπιση και τη διεύρυνση του δημόσιου χώρου.

Που είναι διατεθειμένοι να εργαστούν επίπονα κι αντιλαμβάνονται τη διαφορετικότητα ως πλούτο. Που δεν εγκλωβίζονται στο παρελθόν.

Με τέτοιους συμπολίτες θα προχωρήσουμε μπροστά, αντίπαλοι στη βασική πρόταση των άλλων υποψηφιοτήτων που επιθυμούν να κινηθούν προς τα πίσω. Ξέρω, το πιστεύω ακράδαντα, ότι θα πετύχουμε εκεί που άλλοι απέτυχαν, γιατί είμαστε πραγματικά ανεξάρτητοι και αποφασισμένοι.

Τι διακυβεύεται σε αυτές τις δημοτικές εκλογές;

Το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι εάν θα γυρίσει η πόλη πίσω στις φαύλες εποχές των Ψωμιάδη- Παπαγεωργόπουλου. Εάν θα γυρίσει στις τρύπες Κούβελα, ή εάν θα σχεδιάσουμε και δημιουργήσουμε μαζί τη Θεσσαλονίκη του 2050. Είναι βαθύτατα πολιτικό, εκτός από πρακτικό. Αυτή τη φορά περισσότερο από ποτέ θα αποφασίσει η πόλη αν θα υποταχθεί στη συντήρηση που την έπνιξε ή θα πορευτεί με το άφθαρτο  που δουλεύει και τα καταφέρνει. Εν ολίγοις στις εκλογές θα συγκρουστεί το παλιό με το νέο. Το κακέκτυπο με το όραμα «Θεσσαλονίκη, κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».  Θα αναμετρηθεί η Θεσσαλονίκη του παρελθόντος με τη Θεσσαλονίκη του σήμερα και του μέλλοντος.

Γιατί τελικά δεν προχώρησε μια συνεργασία και κοινή κάθοδος με στελέχη της Πρωτοβουλίας;

Η Πρωτοβουλία όπως αποδείχτηκε στην πράξη, δεν ήταν ενιαία. Η Πρωτοβουλία ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης. Από κει και πέρα τα στελέχη και όσοι τη στήριξαν, κάνουν τις δικές τους επιλογές. Παίρνουν το δικό τους δρόμο. Τους καλώ να δώσουμε τη μάχη για την προοδευτική πόλη. Για να μη γυρίσουμε πίσω αλλά να προχωρήσουμε μπροστά. Και να κάνουμε όσα δεν έγιναν για τη Θεσσαλονίκη.

Αντ’ αυτού είδαμε μια κόντρα μέσω του facebook με τον Πέτρο Λεκάκη. Είστε αποφασισμένοι να μην αφήσετε τίποτα να πέσει κάτω μέχρι τις εκλογές;

Καμία κόντρα. Εκτιμώ τους νέους που ασχολούνται με τα κοινά, ειδικά αυτούς που συναντηθήκαμε στο πεδίο της δουλειάς. Απλά  ζητώ να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες. Να μην προσποιούμαστε κάτι που δεν είμαστε. Να επανονοματοδοτήσουμε την πολιτική, να κάνουμε τους νέους να πιστέψουν ότι αξίζει. Πορεύομαι με τις αλήθειες μου και με διάθεση συνεργασίας.

Ιδιωτικοποίηση τομέων της Καθαριότητας προτείνει ο ανθυποψήφιός σας Νίκος Ταχιάος. Εσείς ποια στάση θα κρατήσετε; Θεωρείτε ότι είναι βρώμικη πόλη η Θεσσαλονίκη;

Είμαστε κατά της ιδιωτικοποίησης  της καθαριότητας. Στηρίζουμε το δημόσιο χαρακτήρα στον τομέα αυτό κι η κυβέρνηση πρώτη έδειξε προς αυτήν την κατεύθυνση. Έλυσε ουσιαστικά τα χέρια των Δήμων προκηρύσσοντας μέσω ΑΣΕΠ αυτές τις θέσεις.

Θα μπορούν οι μόνιμοι πια εργαζόμενοι στην καθαριότητα να λειτουργούν χωρίς το άγχος της απόλυσης, χωρίς την αβεβαιότητα των δίμηνων ή οχτάμηνων συμβάσεων, σε έναν τόσο δύσκολο και ευαίσθητο τομέα όπως είναι η καθαριότητα. Η πόλη μας πρέπει επιτέλους να καθαρίσει. Γιατί η Θεσσαλονίκη είναι μια βρώμικη πόλη.

Διαθέτουμε καθαρό πρόγραμμα με συγκεκριμένες και σαφείς προτάσεις. Τις έχουμε διατυπώσει πολλές φορές και θα τις επαναλάβουμε ξανά και ξανά στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ο Κλεισθένης και η απλή αναλογική επιβάλουν συνεργασίες την επομένη των εκλογών. Και με τον κατακερματισμό των δυνάμεων οι υποψήφιες παρατάξεις θα σπάσουν όλα τα ρεκόρ. Εσείς έχετε θέσει κόκκινες γραμμές με ποιους θα συνεργαστείτε;

Ναι, ο Κλεισθένης που φέραμε απαιτεί συνεργασίες, ευτυχώς. Δεν πρόκειται για κατακερματισμό αλλά για απόλυτο έλεγχο. Μόνο έτσι γίνεται δουλειά. Είναι πάγια πολιτική μας θέση οι συνεργασίες και θα παλέψουμε για ένα προοδευτικό μέτωπο μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Θα κλείσω με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκτιμάτε ότι θα είναι βασικό κριτήριο για τους ψηφοφόρους στις δημοτικές εκλογές; Η κοινή γνώμη της Θεσσαλονίκης δεν ήθελε την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας.

Δεν ξέρω ποιος δικαιούται να επικαλείται την κοινή γνώμη της Θεσσαλονίκης. Δεν είναι τα εξώφυλλα εφημερίδων η κοινή γνώμη. Η κοινή γνώμη είναι ανησυχίες γνήσιες που μέρα με τη μέρα απαλύνονται διαβάζοντας τη συμφωνία. Το όνομα και την ιστορία τα πήραμε πίσω. Το ζήτημα είναι να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα αναπτυξιακά οφέλη που δίνει η συμφωνία. Η μάχη των αυτοδιοικητικών είναι μάχη για τα προβλήματα της πόλης. Θα την κερδίσει όποιος  πορεύεται με αλήθεια, έχει πρόγραμμα και λύσεις για την καθημερινότητα. Ο κύριος Ταχιάος, που το καλύτερο που έχει να επιδείξει είναι η θητεία του ως αντιδήμαρχος Παπαγεωργόπουλου, που τον υπερασπίστηκε στο δικαστήριο, έβαλε μια περικεφαλαία για να κερδίσει ψήφους. Στο τέλος της ημέρας η τοπική κοινωνία θα αποφασίσει τι την αφορά και τι επιθυμεί για τη ζωή της.

Το ψέμα τους και τον ανεύθυνο λαϊκισμό τους ή τα καθαρά λόγια και την πρόοδο.

Από το φύλλο της THESSNEWS #146 (23/02/2019-24/02/2019)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΑΠΟΨΕΙΣ

5.12.20231:30 μμ

    Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Βγάλε τις αργίες, βγάλε τις γιορτές, ούτε μήνας δεν έμεινε! Ναι, τώρα αγχώνω εσάς Δήμαρχε αλλά εγώ είμαι αυτή που έλειψε αρκετές ημέρες… Δίκαιο έχετε. ΄Ομως δεν τεμπέλιαζα!   Έκανα επισταμένη έρευνα. Απλά κουράστηκα

ΑΠΟΨΕΙΣ

7.11.202311:51 πμ

  Το πάρκο Αχειροποιήτου είναι το πάρκο που παίξαμε. Κρυφτό πίσω από τα αγάλματα των Μακεδονομάχων. Το πάρκο που φιλοξένησε την πρώτη εφηβεία μας. Το πάρκο που έκανε πατίνια η μικρή αδελφή μου. Το πάρκο που πηγαίναμε τον παιδικό μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

31.10.20233:03 μμ

Ποιός τους έδωσε άδεια; Σιγά μη μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν άδεια. Ποιό σκοπό εξυπηρετούν; Κάποιον σίγουρα αλλά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός από τον κοινό νου… Πες μου που πουλάν καρδιές και ΑΛΥΣΙΔΕΣ για κώνους! Να μην σου τους

ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202312:10 μμ

    Πριν πολλά χρόνια είχα γράψει ένα θέμα για τα «έπιπλα πόλης». Δηλαδή για φανοστάτες (έτσι δεν τα λένε επισήμως;), παγκάκια, δοχεία απορριμάτων, κάγκελα, σιδεριές υπονόμων και σιδεριές γύρω από δέντρα που τα υπέγραφαν γνωστοί και καταξιωμένοι διεθνώς designers.

ΑΠΟΨΕΙΣ

19.10.202310:49 πμ

    Σας την έσκασα – όλους! Νομίζατε οτι θα αναφερθώ στα καφέ-μπαρ-εστιατόρια που δεν αφήνουν να περάσεις αν είσαι πάνω από 48 κιλά, τόσο που έχουν απλώσει τα τραπεζάκια τους, έτσι δεν είναι; Όοοοοχιιιιιιι… Στρώνω το κόκκινο χαλί-χάλι, παίρνω

ΑΠΟΨΕΙΣ

17.10.202310:28 πμ

  Κάποτε ο αείμνηστος πεφωτισμένος αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς είχε προτείνει να επιβληθεί η δημιουργία κήπων στις (βρωμο)ταράτσες των πολυκατοικών της Αθήνας.   Φανταστείτε…πηγαίνεις να προσγειωθείς με το αεροπλάνο στο κλεινόν άστυ και αντικρύζεις τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας! Δεν έγινε

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή