Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / Η κεντρική πολιτική δε μπορεί να συνεχίζει να παραβλέπει το πρόβλημα μαρασμού της υπαίθρου!

ΑΠΟΨΕΙΣ

02/02/2023 2:30 μμ

Η κεντρική πολιτική δε μπορεί να συνεχίζει να παραβλέπει το πρόβλημα μαρασμού της υπαίθρου!

Η αναθεώρηση του «Καλλικράτη» και ο εξορθολογισμός του αποτελεί μονόδρομο

Blick in das Etschtal in Südtirol bei Meran, Italien, view on the valley of Adige in South Tyrol near Meran, Italy
Φωτ. Blick in das Etschtal in Südtirol bei Meran, Italien, view on the valley of Adige in South Tyrol near Meran, Italy

Γράφει THESSNEWS-DESK

του Φάνη Παπά

Πολιτευτή-Πρώτου επιλαχόντα Βουλευτή ΝΔ Β Θεσσαλονίκης

 

Μία από τις τάσεις της τελευταίας δεκαετίας στη χώρα μας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, είναι η επιλογή των πολιτών να μετακομίσουν στα αστικά κέντρα, φεύγοντας από τα χωριά τους.

Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώθηκε με ξεκάθαρο τρόπο στην τελευταία απογραφή πληθυσμού, με τα συμπεράσματα να είναι πολλά. Το πρόβλημα σε όλη την επικράτεια είναι έντονο, αφού η ύπαιθρος τείνει να «αδειάσει» και είναι αναγκαίο να παρθούν γενναία μέτρα ώστε να αντιστραφεί το κλίμα.

Στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, για παράδειγμα, οι περιοχές των Δήμων Χαλκηδόνας και Λαγκαδά είδαν τον πληθυσμό τους να μειώνεται περίπου κατά 10% σε σχέση με την απογραφή του 2011. Είναι γεγονός πως οι δημότες των δύο αυτών μεγάλων περιοχών της υπαίθρου της Θεσσαλονίκης έχουν ως κύρια ασχολία τους στο μεγαλύτερο ποσοστό τον πρωτογενή τομέα, με σημαντικό μέγεθος καλλιεργήσιμων εκτάσεων και ζωικού κεφαλαίου, που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε τον βασικό οικονομικό αιμοδότη τους.

Βέβαια, στον αντίποδα, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή για τους Δήμους Ωραιοκάστρου και Θέρμης, εκεί όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση πληθυσμού, της τάξης του 4%. Αυτό πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι νέα ζευγάρια επιλέγουν να «ξεφύγουν» από το… χάος του κέντρου της Θεσσαλονίκης, επιλέγοντας τις δύο αυτές ημιαστικές περιοχές, οι οποίες παρουσιάζουν έντονη ανοικοδόμηση. Όμως το Ωραιόκαστρο, η Θέρμη, αλλά και οι ημιαστικές περιοχές του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη ή του Δήμου Θερμαϊκού διαφοροποιούνται από την υπόλοιπη ύπαιθρο της Β’ Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και οι προοπτικές τους πέραν της οικιστικής ανάπτυξης, εντοπίζονται κυρίως πιο έντονα στον δευτερογενή (μεταποίηση) και τον τριτογενή τομέα (υπηρεσίες, μεγάλα εμπορικά κέντρα, τουρισμός κλπ).

Συνεπώς, το πρόβλημα μαρασμού της υπαίθρου της Θεσσαλονίκης επηρέασε κατά βάση περιοχές που υπάρχουν μικρά αγροτικά χωριά. Επιπλέον, ευθύνη φέρει και ο πολύ κακός σχεδιασμός του «Καλλικράτη», ο οποίος δημιούργησε Δήμους – εκτρώματα και αποσυντόνισε τις ζωές των κατοίκων σε πολλές περιοχές.

Πέραν, όμως, όλων των παραπάνω, το πιο ανησυχητικό σκέλος αφορά στην επιλογή των νέων να μην επιστρέφουν στα χωριά τους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους σε Ελλάδα ή εξωτερικό. Από τη μία λοιπόν ένας σημαντικός αριθμός πολιτών επιλέγει να μετακομίσει σε περιοχές γύρω από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και από την άλλη οι νέοι βλέπουν ότι η επιστροφή στον τόπο καταγωγής τους δεν θα αποτελέσει ιδανική επιλογή εξέλιξης της ζωής τους.

Προσωπικά, μεγάλωσα και συνεχίζω να κατοικώ και να δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά στο Σοχό, μια ορεινή κωμόπολη της Θεσσαλονίκης. Η καθημερινή μου επαφή με τους πολίτες τόσο της γενέτειρας μου όσο και των περιχώρων της Β’ Θεσσαλονίκης μου δίνει σαφή συμπεράσματα για το τι φταίει και ο πληθυσμός της υπαίθρου μειώνεται διαρκώς. Σχολεία κλείνουν λόγω έλλειψης παιδιών, υπηρεσίες συγχωνεύονται και μεταφέρονται σε μεγαλύτερες περιοχές, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με τις υγειονομικές δομές και τη δημόσια συγκοινωνία. Είναι στο χέρι μας να αναζητήσουμε λύσεις και προοπτικές ώστε να αλλάξει η τρέχουσα στρεβλή και μίζερη κατάσταση.

Απαιτείται κεντρική στρατηγική! Ένας ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός για την ανάταξη της πληγωμένης υπαίθρου. Η αυτοδιοίκηση δεν έχει τους πόρους και τις δυνατότητες να τρέξει από μόνη της μια τέτοια στρατηγική. Απαιτείται ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ορθολογικά αποκεντρωμένες δομές παιδείας ή υγείας, ενίσχυση και αναδιάρθρωση της δημόσιας συγκοινωνίας. Αυτά αποτελούν μόνο μερικά από τα νευραλγικά ζητήματα που χρήζουν βελτίωσης. Τι άλλο πρέπει να γίνει; Η λέξη «ανάπτυξη» περιλαμβάνει τα πάντα αλλά είναι πολύ γενική, ενώ στο μυαλό του καθενός μας υπάρχουν διαφορετικά δεδομένα. Ο μοχλός που μπορεί να κάνει πιο συγκεκριμένη την έννοια της λέξης «ανάπτυξη», είναι οι στοχευμένες ιδιωτικές επενδύσεις τόσο στον πρωτογενή (αγροτικές εκμεταλλεύσεις) όσο και στο δευτερογενή τομέα (μεταποίηση), καθώς και οι δημόσιες επενδύσεις σε βασικές υποδομές, που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Βέβαια, επί δεκαετίες ακούγαμε τον όρο «ισόρροπη ανάπτυξη» χωρίς όμως αυτή να έχει μπει ποτέ στα σκαριά. Είναι χρέος μας, τα επόμενα χρόνια να αλλάξει η τρέχουσα στρεβλή και μίζερη κατάσταση στα χωριά μας.

Η αναθεώρηση του «Καλλικράτη» και ο εξορθολογισμός του αποτελεί μονόδρομο! Όπως και μια ουσιαστική διαβούλευση με τους πολίτες παρόντες στις εξελίξεις, η οποία θα καταλήξει σε έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό και μια στρατηγική συνεργασία μεταξύ των φορέων της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης, αν θέλουμε να μιλούμε για ανάταξη και αναπτυξιακή προοπτική των περιοχών της υπαίθρου. Αν θέλουμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα όσων κατοικούν ήδη στα χωριά μας, ώστε να μην ερημώσουν περαιτέρω. Αν θέλουμε ειλικρινά να αρχίσουν να επιστρέφουν σιγά-σιγά οι νέες και οι νέοι, θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο…

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΑΠΟΨΕΙΣ

29.3.2023 10:56 πμ

  Είχα να ανεβώ σε λεωφορείο χρόοοοονια. Κάτι που το Ρενό γέρασε, κάτι που απεχθάνομαι το ατέρμονο γύρω-γύρω όλοι για να βρω μια θέση πάρκιγκ κατοίκου, κάτι που η οδήγηση κάνει τα νεύρα μου τσατάλια -ενώ είναι μονίμως κρόσια- από

ΑΠΟΨΕΙΣ

17.3.2023 5:01 μμ

του πρώην δημοτικού συμβούλου Κωνσταντίνου Σεβρή     Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που επικεντρώνεται στην κατανάλωση και η μορφή των σύγχρονων αστικών κέντρων έχουν αλλοιώσει την οικολογική ισορροπία στις πόλεις. Ο αέρας, η γη και το νερό μολύνονται νυχθημερόν από

ΑΠΟΨΕΙΣ

6.3.2023 10:44 πμ

  του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Παρ΄Αρείω Πάγω     Για όσα έγιναν λάθος και για όσα δεν έγιναν τις περασμένες δεκαετίες. Εδώ και χρόνια, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ε.Ε. όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων από σιδηροδρομικά

ΑΠΟΨΕΙΣ

1.3.2023 2:33 μμ

  Η Ελλάδα θρηνεί για ακόμα μια φορά τον άδικο χαμό ανθρώπινων ζωών που έχασαν τη ζωή τους στην ματωμένη κοιλάδα.   Η σημερινή τραγωδία δεν είναι η πρώτη και δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα είναι

ΑΠΟΨΕΙΣ

1.3.2023 12:01 μμ

38 νεκροί. Χωρίς όνομα. Επίθετο. Σκόρπιες ηλικίες. Τόσες ώρες και τώρα ξαφνικά αναρωτήθηκα μα καλά 38…ανάμεσα σε ΠΟΣΟΥΣ; Ούτε λίστα επιβατών, όχι ονόματα, ούτε καν έναν ΑΡΙΘΜΟ  δεν έχουν οι «υπερσύγχρονοι»… η καταραμένη κοιλάδα ξαναπλημμύρισε αίμα. ανώνυμο, νεανικό αίμα…

ΑΠΟΨΕΙΣ

23.2.2023 12:33 μμ

  Ο Δημήτρης Μάρδας είναι καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών του ΑΠΘ και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α΄ Θεσσαλονίκης   «Πράξεις βίας ή οτιδήποτε άλλο διαταράσσει τον διάλογο ανάμεσα σε φοιτητές-φοιτήτριες και διδάσκοντες δε δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα», τονίζει ο καθηγητής με

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

31.3.2023 3:48 μμ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

31.3.2023 3:45 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή