Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / Γ. Ρανέλλα στην ThessNews: «Εκρηκτικό το κλίμα στην Πρωτοβουλία»

ΑΠΟΨΕΙΣ

29/05/20173:25 μμ

Γ. Ρανέλλα στην ThessNews: «Εκρηκτικό το κλίμα στην Πρωτοβουλία»

Γ. Ρανέλλα στην ThessNews: «Εκρηκτικό το κλίμα στην Πρωτοβουλία»

Γράφει THESSNEWS-DESK

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com

Η πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης και νυν πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής, Γιούλη Ρανέλλα, μιλά στην ThessNews για τις επόμενες προκλήσεις και τη διαδικασία εξυγίανσης της εταιρείας καθώς και για τις σχέσεις με τους υπόλοιπους εταίρους.

Παράλληλα απαντά για το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ καυτηριάζει τα ενδοπαραταξιακά ζητήματα της Πρωτοβουλίας.

Ποιες οι επόμενες προκλήσεις της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής;

Κρίνω πως οι Αναπτυξιακές Εταιρείες των ΟΤΑ είναι μοναδικά εργαλεία συμβολής στην Τοπική Ανάπτυξη. Είναι από τη φύση τους προσανατολισμένες στην αξιοποίηση των τοπικών πλεονασμάτων, ώστε να επιφέρουν κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο.

Η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΕ σήμερα έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να αναλάβει ουσιαστικά τον ρόλο της ως μοχλού ανάπτυξης στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Έχει συνάψει συμβάσεις έργου με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ίδρυμα Rockfeler και επεξεργάζεται τη λήψη και νέων ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων μέσω των ευρωπαϊκών οργάνων, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, οι δήμοι εταίροι της συμμετέχουμε σε ένα φιλόδοξο και καθαρά αναπτυξιακό σχέδιο σύμπραξης για εκπόνηση έργων με μητροπολιτικό χαρακτήρα που θα χρηματοδοτηθεί από ειδικό Ταμείο Ανάπτυξης, που θα λειτουργήσει για την περιοχή της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.

Έχουν γίνει ήδη αρκετές συναντήσεις με φορείς του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και έχουμε προχωρήσει στον σχεδιασμό της συγκεκριμένης δράσης.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω πως με λύπη διαπίστωσα πως οι συνθήκες υπό τις οποίες δραστηριοποιούνται και παράγουν οι αναπτυξιακές εταιρείες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι και οι πλέον ευνοϊκές.

Η έλλειψη σαφών και συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων για τον τρόπο λειτουργίας τους συγχρόνως με τις γνωστές σε όλους μας επιρροές των πολιτικών εξελίξεων και παραγοντισμών καθιστούν τις εταιρείες αυτές δέσμιες παρεμβάσεων. Έτσι, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καταστούν ανενεργές και ανεπαρκείς από κάθε λογής γραφειοκρατικούς ελέγχους που ισχύουν για τη δημόσια εξουσία, αγνοώντας το βασικό γεγονός της λειτουργίας αυτών των εταιρειών ως ανώνυμων εταιρειών και όχι δημοσίου δικαίου.

Και το λέω αυτό γιατί και η δική μας αναπτυξιακή εταιρεία βρίσκεται το διάστημα αυτό ενώπιον μίας γραφειοκρατικής και κρατικά ελεγχόμενης διαδικασίας εξυγίανσης μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που διενεργεί.

Και αναλάβαμε τη δέσμευση να την τρέξουμε, γιατί πιστεύουμε πως η δράση μας δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και αυξημένη ωφέλεια για τους αποδέκτες, αν ο φορέας που δρα δεν είναι ισχυρός και εξυγιασμένος.

Πώς είναι οι σχέσεις σας με τους άλλους δήμους ή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; Υπάρχουν προβλήματα συνεργασίας;

Οι σχέσεις μας οφείλουν να είναι συνεργατικές και αλληλοσυμπληρωματικές ως προς τον κοινό σκοπό να επιφέρουμε ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία που δρούμε και εκπροσωπούμε. Σημειώνω δε ότι για να προχωρήσει αυτή η εταιρεία και να είναι ουσιαστική και χρήσιμη στη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, πρέπει να το θέλουν όλοι οι εταίροι της και να εργαστούμε συνολικά για τον σκοπό αυτό. Κάθε άλλη δράση είναι ενάντια στα τοπικά συμφέροντα.

Ήσασταν υπέρμαχος της σύναψης του δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο δήμος θα καταφέρει να απορροφήσει τα χρήματα;

Ήμουν πράγματι υπέρμαχος και δούλεψα ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη σύναψη δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων γνωρίζοντας εκ της θέσης μου τη δυνατότητα του Δήμου να ανταποκριθεί επαρκώς στους ευνοϊκούς όρους της συγκεκριμένης δανειοδότησης, συνυπολογίζοντας ασφαλώς και το ανταποδοτικό αποτέλεσμα για την πόλη από την εκτέλεση έργων με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Η απορρόφηση των χρημάτων συνδέεται άμεσα με την άρτια προετοιμασία και εκτέλεση έργων μεγάλης κλίμακας και απαιτείται αντιστοίχως υπεύθυνη και οργανωμένη δουλειά από τα αρμόδια όργανα του Δήμου.

Η συζήτηση για τον δημόσιο χώρο και τα τραπεζοκαθίσματα έφερε στην επιφάνεια τους «δύο κόσμους» της Πρωτοβουλίας. Ποια είναι η στάση σας στο συγκεκριμένο θέμα;

Οι «δύο κόσμοι» της Πρωτοβουλίας είναι μία τεχνητή πραγματικότητα που εξυπηρετεί τον θεμιτό σκοπό της επικείμενης στις αυτοδιοικητικές εκλογές διεκδίκησης  του Δήμου από ικανά στελέχη ένθεν κακείθεν.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το κλίμα εντός της παράταξης και τι χρειάζεται να γίνει στο μέλλον ενόψει των εκλογών του 2019;

Θα το χαρακτήριζα εκρηκτικό, δημιουργικό και άκρως ενδιαφέρον.

Ωστόσο, οι ευθύνες είναι μεγάλες, οι κίνδυνοι μόνιμοι,  οι συνθήκες της χώρας και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθόλου ευνοϊκές.

Απαιτείται συντονισμός, καλά οργανωμένη και υπεύθυνη αντιμετώπιση των ευθυνών μας απέναντι στους δημότες που μας εμπιστεύτηκαν και ελέγχουν τη στάση μας, το θυμικό μας και εν τέλει και καταληκτικά τη δουλειά μας.

Από το φύλλο της THESSNEWS #54 (20/05/2017-21/05/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΑΠΟΨΕΙΣ

7.11.202311:51 πμ

  Το πάρκο Αχειροποιήτου είναι το πάρκο που παίξαμε. Κρυφτό πίσω από τα αγάλματα των Μακεδονομάχων. Το πάρκο που φιλοξένησε την πρώτη εφηβεία μας. Το πάρκο που έκανε πατίνια η μικρή αδελφή μου. Το πάρκο που πηγαίναμε τον παιδικό μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

31.10.20233:03 μμ

Ποιός τους έδωσε άδεια; Σιγά μη μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν άδεια. Ποιό σκοπό εξυπηρετούν; Κάποιον σίγουρα αλλά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός από τον κοινό νου… Πες μου που πουλάν καρδιές και ΑΛΥΣΙΔΕΣ για κώνους! Να μην σου τους

ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202312:10 μμ

    Πριν πολλά χρόνια είχα γράψει ένα θέμα για τα «έπιπλα πόλης». Δηλαδή για φανοστάτες (έτσι δεν τα λένε επισήμως;), παγκάκια, δοχεία απορριμάτων, κάγκελα, σιδεριές υπονόμων και σιδεριές γύρω από δέντρα που τα υπέγραφαν γνωστοί και καταξιωμένοι διεθνώς designers.

ΑΠΟΨΕΙΣ

19.10.202310:49 πμ

    Σας την έσκασα – όλους! Νομίζατε οτι θα αναφερθώ στα καφέ-μπαρ-εστιατόρια που δεν αφήνουν να περάσεις αν είσαι πάνω από 48 κιλά, τόσο που έχουν απλώσει τα τραπεζάκια τους, έτσι δεν είναι; Όοοοοχιιιιιιι… Στρώνω το κόκκινο χαλί-χάλι, παίρνω

ΑΠΟΨΕΙΣ

17.10.202310:28 πμ

  Κάποτε ο αείμνηστος πεφωτισμένος αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς είχε προτείνει να επιβληθεί η δημιουργία κήπων στις (βρωμο)ταράτσες των πολυκατοικών της Αθήνας.   Φανταστείτε…πηγαίνεις να προσγειωθείς με το αεροπλάνο στο κλεινόν άστυ και αντικρύζεις τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας! Δεν έγινε

ΑΠΟΨΕΙΣ

13.10.202310:46 πμ

  του δικηγόρου Αργύρη Αργυριάδη         Τα τελευταία χρόνια όσοι επέλεγαν να ασχολούνται με το θεσμό της αυτοδιοίκησης λειτουργούσαν κάπως … «εικονοκλαστικά». Μάλιστα, την τελευταία δεκαπενταετία όλο και λιγότεροι επιζητούσαν τα κομματικά χρίσματα.   Τούτο είχε εύλογη

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή