Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / Γ. Λίλτσης στην ThessNews: «Δεν θα υποσχεθούμε «καθρεφτάκια»»

ΑΠΟΨΕΙΣ

05/12/20187:33 πμ

Γ. Λίλτσης στην ThessNews: «Δεν θα υποσχεθούμε «καθρεφτάκια»»

Γ. Λίλτσης στην ThessNews: «Δεν θα υποσχεθούμε «καθρεφτάκια»»

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

«Δεν “ξεφυτρώσαμε” τώρα στην περιοχή λίγους μήνες πριν από τις εκλογές και φυσικά δεν θυμηθήκαμε ξαφνικά τις γειτονιές του Παύλου Μελά και τα προβλήματα του κόσμου» σημειώνει σε συνέντευξή του στην ThessNews ο υποψήφιος δήμαρχος Παύλου Μελά, Γιώργος Λίλτσης.

Παράλληλα, ασκεί σκληρή κριτική στη διοίκηση Δεμουρτζίδη κάνοντας λόγο για ««κακή» διοίκηση, προβληματική, ανίκανη,  που έχασε χρόνο και σε πολλές περιπτώσεις αποδείχτηκε όχι μόνο κατώτερη των περιστάσεων, αλλά και επικίνδυνη».

Ξανά στις εκλογές η παράταξη «Ανατροπή». Τι διαφορετικό θα ακούσουν οι δημότες Παύλου Μελά αυτή τη φορά;

Για εμάς στην «ΑΝΑΤΡΟΠΗ», κ. Συρμάτση, σημασία δεν έχουν μόνο οι εκλογές. Οι εκλογές, έτσι θεωρούμε εμείς, και φυσικά η θετική ψήφος των συμπολιτών μας είναι η επιβράβευση μιας σειράς προτάσεων που έχουμε καταθέσει δημόσια αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση των μικρών και των μεγάλων προβλημάτων στην περιοχή, με όραμα να μετατραπεί ο δήμος Παύλου Μελά σε έναν σύγχρονο και ευρωπαϊκό δήμο και προφανώς να λυθούν τα προβλήματα της καθημερινότητας των συνδημοτών μας. Όλοι εμείς στην «ΑΝΑΤΡΟΠΗ» από την επομένη κιόλας των προηγούμενων δημοτικών εκλογών βγήκαμε στους δρόμους, συζητήσαμε και συζητάμε με την κοινωνία και καταθέτουμε καθημερινά μια σειρά ρεαλιστικών προτάσεων. Δεν «ξεφυτρώσαμε» τώρα στην περιοχή λίγους μήνες πριν από τις εκλογές και φυσικά δεν θυμηθήκαμε ξαφνικά τις γειτονιές του Παύλου Μελά και τα προβλήματα του κόσμου. Από εμάς δεν θα ακούσουν κάτι διαφορετικό σε σχέση με όσα άκουσαν το 2014. Και όχι γιατί δεν έχουμε προτάσεις. Έχουμε και μάλιστα πολλές και καινοτόμες. Δυστυχώς όμως τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια. Η διοίκηση Δεμουρτζίδη εδώ και τέσσερα χρόνια απλά διαχειρίζεται μια κατάσταση και δεν διαθέτει όραμα για τον τόπο μας. Ήδη το πρόγραμμα της «ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» έχει διαμορφωθεί σε συνεννόηση με τους ψηφοφόρους, μετά από πολλές συναντήσεις ανοικτές και δημοκρατικές και αυτό είναι γνωστό στους συμπολίτες μας. Δεν θα υποσχεθούμε «καθρεφτάκια». Θα δεσμευτούμε όμως να υλοποιήσουμε όλα εκείνα που προτείνουμε από το 2014. Ξέρετε, είναι δύσκολο μια παράταξη να έχει συνεχή παρουσία για τέσσερα χρόνια (εννοώ από τις εκλογές του 2014 μέχρι σήμερα). Παρουσία καθημερινή και ουσιαστική. Υπήρξαμε στο πλευρό των συμπολιτών μας όλα αυτά τα χρόνια και προσπαθήσαμε να επιλύσουμε προβλήματα μέσα από το θεσμικό μας αξίωμα. Είμαστε βέβαιοι ότι η προσπάθειά μας αυτή θα αξιολογηθεί θετικά. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι αισιόδοξα!

Έχετε ασκήσει σκληρή κριτική στη διοίκηση Δεμουρτζίδη.  Την θεωρείτε αποτυχημένη και αν ναι, γιατί;

Δεν την θεωρούμε μόνο αποτυχημένη. Την θεωρούμε επίσης «κακή» διοίκηση, προβληματική, ανίκανη,  που έχασε χρόνο και σε πολλές περιπτώσεις αποδείχτηκε όχι μόνο κατώτερη των περιστάσεων αλλά και επικίνδυνη. Ποιο είναι το έργο της διοίκησης του σημερινού δημάρχου; Μόνο εμείς δεν το βλέπουμε; Ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του έχασαν χρόνο και ευκαιρίες. Αρκέστηκαν στη διαχείριση μιας κατάστασης, σαν να είναι διαχειριστές μιας πολυκατοικίας και δεν ενέπνευσαν τον κόσμο και τους υπαλλήλους. Γι’ αυτό άλλωστε οι πολίτες τούς γυρνούν την πλάτη. Να μιλήσουμε με παραδείγματα; Την ώρα που άλλοι δήμοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης έρχονται πρώτοι στην αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, εμείς είμαστε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι. Δεν αντιμετώπισαν τους υπαλλήλους ως συνεργάτες αλλά τους είδαν και τους βλέπουν ως υφισταμένους. Δεν ολοκλήρωσαν κανένα οραματικό έργο, αλλά και στα μικρά έργα πάλι παίρνουν πολύ κάτω από τη βάση. Είναι η μακροβιότερη διοίκηση στον δήμο Παύλου Μελά και στον πέμπτο χρόνο ξεκίνησαν να κάνουν έργα, παραμονές εκλογών. Η διοίκηση του δήμου είναι του «φαίνεσθαι» και «λίγη». Οι δημότες θα πρέπει να ψάξουν το ουσιαστικό έργο και όχι τη βιτρίνα.

Προχωράει το στρατόπεδο Παύλου Μελά; Πόσο κοντά είμαστε στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου;

Αυτό θα πρέπει να μας το πείτε εσείς οι δημοσιογράφοι μέσα από τα ρεπορτάζ σας. Φιέστες είδαμε, χοροί έγιναν, πανηγύρια ζήσαμε. Έργο όμως δεν είδαμε να γίνεται. Μόλις πριν λίγες εβδομάδες ο Περιφερειάρχης μας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, εξέδωσε μια ανακοίνωση και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας όλοι οι υπόλοιποι φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για το έργο, αφού το ποσό που εξασφάλισε η ΠΚΜ είναι μόνο για τα απολύτως απαραίτητα πρώτα έργα. Πάγια θέση της παράταξής μας είναι η απόδοση των πρώην στρατοπέδων που βρίσκονται στα όρια του δήμου μας στην τοπική κοινωνία, με όρους όμως που θα θέσουν οι ίδιοι οι πολίτες.

Η απόδοση των πρώην στρατοπέδων στον δήμο Παύλου Μελά προκειμένου να μετατραπούν αυτοί σε χώρους «πρασίνου», Μητροπολιτικά πάρκα είναι ένα πάγιο αίτημα της δυτικής πλευράς της πόλης εδώ και πολλές δεκαετίες. Η Δυτική Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από ελεύθερους δημόσιους χώρους, χώρους όπου θα ψυχαγωγούνται και θα διασκεδάζουν μικροί και μεγάλοι. Δυστυχώς, οι μέχρι σήμερα χειρισμοί της διοίκησης είναι χειρισμοί που σχεδιάστηκαν και αποφασίστηκαν στο γόνατο! Σε ό,τι αφορά το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά ο δήμος έδωσε ως αντάλλαγμα 83 κατοικίες που είχε από κοινωνικό συντελεστή, την ώρα που ο δήμος Καλαμαριάς για το πρώην στρατόπεδο Κόδρα δεν έδωσε τίποτα. Δεν θα δεχτούμε τίποτα λιγότερο από το να έχει ο δήμος τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στον φορέα διαχείρισης του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά που θα δημιουργηθεί.

Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας με το Καρατάσιου; Υπάρχουν ιδιώτες που επιζητούν τη γη μέσω του ΤΕΘΑ. Τι θα κάνετε αν γίνετε διοίκηση;

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου- και μετά την παραδοχή Καμμένου στη ΔΕΘ-  αποδεικνύεται πως η διοίκηση Δεμουρτζίδη, είτε δεν γνώριζε είτε γνώριζε και δεν μιλούσε. Είμαστε οι πρώτοι που δημόσια αναφέραμε την παραχώρηση τμήματος του πρώην στρατοπέδου σε ιδιώτες και μάλιστα αποκαλύψαμε έγγραφο που είχε αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και η διοίκηση μας έλεγε συκοφάντες. Η διοίκηση όχι μόνο δεν επέδειξε αντανακλαστικά, απεναντίας καθησύχαζε τους πολίτες διοργανώνοντας φιέστες που στην πορεία ονόμασε «διαβούλευση». Τώρα φαίνεται πως επρόκειτο για εμπαιγμό. Όταν εμείς γίνουμε διοίκηση, θα κάνουμε πραγματική και όχι προσχηματική διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως με τους πολίτες.

ΣΜΑ Ευκαρπίας. Τελικά οι φόβοι των πολιτών για ρύπανση της περιοχής δεν επιβεβαιώθηκαν; Ποια η δική σας θέση;

Ήταν λογικές οι ανησυχίες των πολιτών, οι οποίοι δεν ενημερώθηκαν για τη λειτουργία του ΣΜΑ από κανέναν και κυρίως από τη διοίκηση που όφειλε να βρίσκεται στις πλατείες και να μιλάει στον κόσμο. Βέβαια και αυτοί χαμένα τα είχαν, αφού άλλοι υποστήριζαν το έργο, άλλοι διαφωνούσαν, άλλοι έκαναν διαμαρτυρίες και όταν πήραν θέσεις, το βρήκαν καλό! Δυστυχώς, ο δήμος Παύλου Μελά πάλι με ευθύνη του δημάρχου δεν έχει ωφεληθεί από την παρουσία του ΣΜΑ. Δεν υπάρχει έκπτωση στο ποσό συμμετοχής του δήμου στο ΦΟΔΣΑ, δεν υπάρχουν  ανταποδοτικά οφέλη για τον δήμο μας και τέλος δεν συμμετέχει κανένας εκπρόσωπος του δήμου στη διοίκηση του ΣΜΑ. Ο δήμος μας έχει εκπροσώπηση από τη θέση του… τοποτηρητή, ενώ εμείς διεκδικούμε ως δήμος να έχουμε τα κλειδιά λειτουργίας. Οι πολίτες επιτέλους πρέπει να μάθουν την αλήθεια για αυτά που επηρεάζουν την καθημερινότητα και την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους.

Από το φύλλο της THESSNEWS #134 (0/12/2018-02/12/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΒΑΣΙΑ ΓΚΑΝΑΡΑ

Είναι η Βάσια Γκανάρα, φοιτήτρια Δημοσιογραφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία καθώς από μικρό παιδί τις άρεσε να αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες της Άρτας, απ' όπου και κατάγεται. Αγαπά τα εξωτερικά ρεπορτάζ καθώς όπως λέει η ίδια "ολα στη δημοσιογραφία ειναι δρόμος και έρευνα... "

/ Δείτε ακόμα

ΑΠΟΨΕΙΣ

5.12.20231:30 μμ

    Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Βγάλε τις αργίες, βγάλε τις γιορτές, ούτε μήνας δεν έμεινε! Ναι, τώρα αγχώνω εσάς Δήμαρχε αλλά εγώ είμαι αυτή που έλειψε αρκετές ημέρες… Δίκαιο έχετε. ΄Ομως δεν τεμπέλιαζα!   Έκανα επισταμένη έρευνα. Απλά κουράστηκα

ΑΠΟΨΕΙΣ

7.11.202311:51 πμ

  Το πάρκο Αχειροποιήτου είναι το πάρκο που παίξαμε. Κρυφτό πίσω από τα αγάλματα των Μακεδονομάχων. Το πάρκο που φιλοξένησε την πρώτη εφηβεία μας. Το πάρκο που έκανε πατίνια η μικρή αδελφή μου. Το πάρκο που πηγαίναμε τον παιδικό μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

31.10.20233:03 μμ

Ποιός τους έδωσε άδεια; Σιγά μη μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν άδεια. Ποιό σκοπό εξυπηρετούν; Κάποιον σίγουρα αλλά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός από τον κοινό νου… Πες μου που πουλάν καρδιές και ΑΛΥΣΙΔΕΣ για κώνους! Να μην σου τους

ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202312:10 μμ

    Πριν πολλά χρόνια είχα γράψει ένα θέμα για τα «έπιπλα πόλης». Δηλαδή για φανοστάτες (έτσι δεν τα λένε επισήμως;), παγκάκια, δοχεία απορριμάτων, κάγκελα, σιδεριές υπονόμων και σιδεριές γύρω από δέντρα που τα υπέγραφαν γνωστοί και καταξιωμένοι διεθνώς designers.

ΑΠΟΨΕΙΣ

19.10.202310:49 πμ

    Σας την έσκασα – όλους! Νομίζατε οτι θα αναφερθώ στα καφέ-μπαρ-εστιατόρια που δεν αφήνουν να περάσεις αν είσαι πάνω από 48 κιλά, τόσο που έχουν απλώσει τα τραπεζάκια τους, έτσι δεν είναι; Όοοοοχιιιιιιι… Στρώνω το κόκκινο χαλί-χάλι, παίρνω

ΑΠΟΨΕΙΣ

17.10.202310:28 πμ

  Κάποτε ο αείμνηστος πεφωτισμένος αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς είχε προτείνει να επιβληθεί η δημιουργία κήπων στις (βρωμο)ταράτσες των πολυκατοικών της Αθήνας.   Φανταστείτε…πηγαίνεις να προσγειωθείς με το αεροπλάνο στο κλεινόν άστυ και αντικρύζεις τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας! Δεν έγινε

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή