Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / Φ. Γεννηματά στην ThessNews: Βαρονίες και τιμάρια δεν έχουν θέση στη νέα παράταξη

ΑΠΟΨΕΙΣ

08/11/201711:14 μμ

Φ. Γεννηματά στην ThessNews: Βαρονίες και τιμάρια δεν έχουν θέση στη νέα παράταξη

Φ. Γεννηματά στην ThessNews: Βαρονίες και τιμάρια δεν έχουν θέση στη νέα παράταξη

Γράφει THESSNEWS-DESK

Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

Μια εβδομάδα πριν τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ανοίγει τα χαρτιά της στην ThessNews.

Ζητά ψήφο εμπιστοσύνης και καθαρή εντολή στις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου επιτιθέμενη εκ νέου σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. «Όσο ψεύτικη είναι η “Αριστερά” του κ. Τσίπρα, τόσο  γνήσια είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη» σημειώνει μεταξύ άλλων. «Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΝΔ δεν θέλουν την εκλογή μου» προσθέτει.

Χαρακτηρίζει την παρουσία δεκάδων πολιτών στις προεκλογικές συγκεντρώσεις «μήνυμα  ανατροπής του σημερινού πολιτικού σκηνικού, που θα φέρει τη δημοκρατική παράταξη ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή». Επισημαίνει ότι οι πολίτες ζητούν «ενότητα, πολιτική αυτονομία και κυρίως αξιόπιστες απαντήσεις και λύσεις», ενώ ξεκαθαρίζει πως υπηρετεί πάντα την ενότητα της παράταξης σχολιάζοντας πως «Δεν πρέπει να πάμε με τραύματα στην επόμενη μέρα».

«Θεωρώ δεδομένο και αυτονόητο ότι όλοι θα συνυπάρξουμε βάσει κοινά αποδεκτών κανόνων. Βαρονίες και τιμάρια δεν έχουν θέση στη νέα παράταξη, ούτε επετηρίδες ή bonus προϋπηρεσίας» απαντά στο ενδεχόμενο διάσπασης μετά τις εκλογές.

Παράλληλα η κ. Γεννηματά εκτιμά ότι «η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, θα σηματοδοτήσει την αλλαγή των μέχρι σήμερα πολιτικών συσχετισμών και θα οδηγήσει σε ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού.»

Παρατηρούμε στην προεκλογική περίοδο ότι πάρα πολύς κόσμος παρακολουθεί τις εκδηλώσεις τόσο τις δικές σας, όσο και μερικών εκ των συνυποψηφίων σας. Αυτό πιστεύετε είναι και το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα για την παράταξη;

Η συμμετοχή του κόσμου στις συγκεντρώσεις είναι εντυπωσιακή και το ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην παράταξη ιδιαίτερα έντονο. Σε όλη την Ελλάδα διαμορφώνεται ένα δυναμικό λαϊκό κίνημα που διεκδικεί και ψηφίζει για μια ενωμένη, ισχυρή και αυτόνομη προοδευτική παράταξη. Αυτό το πολιτικό αίτημα ενώνει όλες τις γενιές και όλους τους προοδευτικούς πολίτες που παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα συμμετοχής και αποφασιστικότητας. Μήνυμα  ανατροπής του σημερινού πολιτικού σκηνικού που θα φέρει τη δημοκρατική παράταξη ξανά σε ρόλο πρωταγωνιστή. Ο κόσμος της παράταξης δικαιώνει την πρωτοβουλία, τις επιλογές και τη μεγάλη προσπάθεια που χρειάστηκε για να φτάσουμε ως εδώ. Αυτό φυσικά με ικανοποιεί και με γεμίζει αισιοδοξία ότι όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε το άλμα προς τα εμπρός.

Τι σας λέει ο κόσμος; Τι σας ζητάει;

Ζητάει ενότητα, πολιτική αυτονομία και κυρίως αξιόπιστες απαντήσεις και λύσεις στα οξυμμένα προβλήματά του και την ηθική, πάνω απ’ όλα, στην άσκηση της πολιτικής και της κυβερνητικής εξουσίας στη χώρα μας. Αναζητά σ’ εμάς και τον νέο πολιτικό φορέα που δημιουργούμε, μία νέα πραγματική ελπίδα μακριά από τους λαϊκισμούς, τις ψεύτικες  υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.  Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε σ’ αυτές τις προσδοκίες  και να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους.

Σας έχει πειράξει ή προβληματίσει κάτι που έγινε ή ειπώθηκε από συνυποψηφίους σας στην προεκλογική περίοδο;

Αυτό που εγώ έχω ως αρχή μου είναι ο πολιτικός διάλογος και η αντιπαράθεση πάνω σε θέσεις και απόψεις. Και αυτό που υπηρετώ πάντα είναι η ενότητα της παράταξης. Όπως έχετε παρατηρήσει, σε όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας προβάλλω μόνο τις θέσεις μου. Πιστεύω πως έτσι  προστατεύω την ίδια τη διαδικασία και προσδιορίζω το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούμε  όλοι. Δεν πρέπει να πάμε με τραύματα στην επόμενη μέρα.

Φοβούνται πολλοί ότι μετά τις εκλογές οι υποψήφιοι – και κυρίως όσοι δεν είναι κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ – θα τραβήξουν τον δικό τους δρόμο. Πώς θα διασφαλίσετε την ενότητα αν εκλεγείτε;

Η ενότητα και η ανανέωση είναι βάση και προϋπόθεση για το άλμα προς τα μπρος.  Την ενότητα θα διασφαλίσει ο κόσμος της παράταξης με τη συμμετοχή του και την επιλογή του. Αυτή την εντολή θα αξιοποιήσω και θα εγγυηθώ ότι  θα προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά ενωμένοι. Κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθειά μας. Θεωρώ δεδομένο και αυτονόητο ότι όλοι θα συνυπάρξουμε βάσει κοινά αποδεκτών κανόνων. Βαρονίες και τιμάρια δεν έχουν θέση στη νέα παράταξη, ούτε επετηρίδες ή bonus προϋπηρεσίας. Αμέσως μετά την εκλογή επικεφαλής προχωράμε στις διαδικασίες για τη θεσμική συγκρότηση του νέου φορέα. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες, η βάση της παράταξης θα αναθέσει ρόλους και ευθύνες με τρόπο δημοκρατικό, χωρίς να ανακηρύσσει βαρόνους και φεουδάρχες.

Έχετε βάλει τον πήχη σε συγκεκριμένο αριθμό ψηφοφόρων που θα πάνε στην κάλπη για να ψηφίσουν; Άλλη «νομιμοποίηση» αρχηγού με 50.000 ψήφους και άλλη με 200.000;

Όσο μεγαλύτερη συμμετοχή, τόσο μεγαλύτερη δυναμική. Αυτή θα είναι αύριο η δύναμή μας. Γι’ αυτό στοχεύουμε στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις με έναν μεγάλο αριθμό εκλογικών τμημάτων σε όλη τη χώρα και σε  πολλές πόλεις του εξωτερικού. Η δημιουργία της νέας προοδευτικής παράταξης δεν είναι μια υπόθεση των υποψηφίων να ηγηθούν, ούτε των στελεχών.  Είναι αποτέλεσμα της κινητοποίησης ενεργών πολιτών που αρχίζει με την ψηφοφορία εκλογής επικεφαλής αλλά δεν τελειώνει με αυτήν. Η ηγεσία και η ταυτότητα της νέας Προοδευτικής Παράταξης  πρέπει να είναι μια υπόθεση όσων πολιτών τοποθετούνται συνειδητά σε αυτήν.  Έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά, επειδή τα μηνύματα που λαμβάνουμε από όλη την Ελλάδα είναι εξαιρετικά θετικά. Είμαστε βέβαιοι πως η συμμετοχή θα είναι μεγάλη και  θα σηματοδοτήσει την αλλαγή των μέχρι σήμερα πολιτικών συσχετισμών και θα οδηγήσει σε ανατροπή του σημερινού πολιτικού σκηνικού.

Είσαστε ευχαριστημένη με το πώς εξελίχθηκαν τα διαδικαστικά ζητήματα; Θα είστε έτοιμοι 12 του Νοέμβρη;

Όλα τα  διαδικαστικά ζητήματα, που αναπόφευκτα έπρεπε να επιλυθούν σε μια τέτοια τολμηρή και πρωτόγνωρη πρωτοβουλία, αντιμετωπίστηκαν. Η Επιτροπή Διαδικασιών υπό τον κ. Αλιβιζάτο εργάζεται καθημερινά, ώστε όλα να είναι έτοιμα για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Αισθάνεστε δικαιωμένοι που η Δημοκρατική Συμπαράταξη πρωτοστατεί για τον Νέο Φορέα;

Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση και προσωπική δικαίωση για το γεγονός ότι η πρωτοβουλία μου για την  ενότητα της Κεντροαριστεράς παίρνει σάρκα και οστά. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη κράτησαν, μέσα από μεγάλες δυσκολίες, την παράταξη ζωντανή και ανερχόμενη και ταυτόχρονα υπήρξαν οι πρωτεργάτες αυτής της μεγάλης προσπάθειας και λειτούργησαν ως ο καταλύτης για να φτάσουμε στο ελπιδοφόρο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Πώς σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις που σας παρουσιάζουν ως φαβορί  για την είσοδο στον δεύτερο γύρο και για την αρχηγία;

Το «φαβορί» είναι  η μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία εκλογής και σίγουρος νικητής είναι η ίδια η Κεντροαριστερά,  που θα  πρωταγωνιστήσει στην  πολιτική σκηνή. Εγώ ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης και καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε μπροστά και να ολοκληρώσουμε το εγχείρημα. Μπορώ να εγγυηθώ χωρίς κλυδωνισμούς τη νέα πορεία, ώστε να δώσουμε  από καλύτερη θέση τη μάχη της αλλαγής των συσχετισμών στις επόμενες εκλογές. Το οφείλουμε στον τόπο. Όσο η παράταξη της Κεντροαριστεράς μίκραινε, τόσο μεγάλωναν τα προβλήματα της χώρας.

Αν εκλεγείτε, θα συνεχίσετε την ίδια πολιτική «ίσων αποστάσεων» από Τσίπρα και Μητσοτάκη;

Δεν υπάρχει πολιτική ίσων αποστάσεων, υπάρχει απόφαση και δέσμευσή μας για αυτόνομη πορεία της παράταξης και για ανατροπή του σημερινού συντηρητικού δίπολου ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ. Με  την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ η χώρα οπισθοχωρεί σε όλους τους τομείς, στην οικονομία, στο κοινωνικό κράτος, φτωχοποιείται η μεσαία τάξη και μεγαλώνουν οι ανισότητες. Η ΝΔ παραμένει προσκολλημένη σε συντηρητικά και  παλαιοκομματικά στερεότυπα. Βλέπει την ανάπτυξη ως οικονομική δραστηριότητα των λίγων και θεωρεί τις ανισότητες φυσικό φαινόμενο. Όσο ψεύτικη είναι η «Αριστερά» του κ. Τσίπρα, τόσο  γνήσια είναι η Δεξιά του κ. Μητσοτάκη.

Δεν θα επιτρέψουμε να οδηγηθούμε από το ένα άκρο της συντήρησης στο άλλο. Ο δικός μας στόχος είναι να εκπροσωπήσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών, που δεν αντιπροσωπεύονται ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από τη Νέα Δημοκρατία. Η μεγάλη προοδευτική παράταξη θα οδηγήσει ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία στο αληθινό μέγεθος και στις πραγματικές θέσεις τους, στα δύο συντηρητικά άκρα της πολιτικής σκηνής. Θα ανοίξει ένα νέο προοδευτικό κεφάλαιο, μια νέα εποχή για τον λαό και την πατρίδα, για την πραγματική ελπίδα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πιστεύετε ότι θα ήθελαν άλλον αρχηγό – και όχι εσάς –  για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς;

Κάθε μέρα κλιμακώνονται οι προσωπικές επιθέσεις που δέχομαι από τους ΣYΡIZΑ/ΑΝΕΛ, τη ΝΔ και τους καλοθελητές τους. Ο ένας λέει ότι με θέλει ο άλλος… Στην πραγματικότητα κανείς από τους δύο δεν θέλει την εκλογή μου, ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι αντίπαλοί μας, βλέποντας τη δυναμική μας, δεν μπορούν να κρύψουν την ανησυχία τους.

Από το φύλλο της THESSNEWS #78 (04/11/2017-05/11/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΑΠΟΨΕΙΣ

7.11.202311:51 πμ

  Το πάρκο Αχειροποιήτου είναι το πάρκο που παίξαμε. Κρυφτό πίσω από τα αγάλματα των Μακεδονομάχων. Το πάρκο που φιλοξένησε την πρώτη εφηβεία μας. Το πάρκο που έκανε πατίνια η μικρή αδελφή μου. Το πάρκο που πηγαίναμε τον παιδικό μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

31.10.20233:03 μμ

Ποιός τους έδωσε άδεια; Σιγά μη μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν άδεια. Ποιό σκοπό εξυπηρετούν; Κάποιον σίγουρα αλλά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός από τον κοινό νου… Πες μου που πουλάν καρδιές και ΑΛΥΣΙΔΕΣ για κώνους! Να μην σου τους

ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202312:10 μμ

    Πριν πολλά χρόνια είχα γράψει ένα θέμα για τα «έπιπλα πόλης». Δηλαδή για φανοστάτες (έτσι δεν τα λένε επισήμως;), παγκάκια, δοχεία απορριμάτων, κάγκελα, σιδεριές υπονόμων και σιδεριές γύρω από δέντρα που τα υπέγραφαν γνωστοί και καταξιωμένοι διεθνώς designers.

ΑΠΟΨΕΙΣ

19.10.202310:49 πμ

    Σας την έσκασα – όλους! Νομίζατε οτι θα αναφερθώ στα καφέ-μπαρ-εστιατόρια που δεν αφήνουν να περάσεις αν είσαι πάνω από 48 κιλά, τόσο που έχουν απλώσει τα τραπεζάκια τους, έτσι δεν είναι; Όοοοοχιιιιιιι… Στρώνω το κόκκινο χαλί-χάλι, παίρνω

ΑΠΟΨΕΙΣ

17.10.202310:28 πμ

  Κάποτε ο αείμνηστος πεφωτισμένος αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς είχε προτείνει να επιβληθεί η δημιουργία κήπων στις (βρωμο)ταράτσες των πολυκατοικών της Αθήνας.   Φανταστείτε…πηγαίνεις να προσγειωθείς με το αεροπλάνο στο κλεινόν άστυ και αντικρύζεις τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας! Δεν έγινε

ΑΠΟΨΕΙΣ

13.10.202310:46 πμ

  του δικηγόρου Αργύρη Αργυριάδη         Τα τελευταία χρόνια όσοι επέλεγαν να ασχολούνται με το θεσμό της αυτοδιοίκησης λειτουργούσαν κάπως … «εικονοκλαστικά». Μάλιστα, την τελευταία δεκαπενταετία όλο και λιγότεροι επιζητούσαν τα κομματικά χρίσματα.   Τούτο είχε εύλογη

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή