συνέντευξη στον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΦΩΤΙΑΔΗ || fotiadesa@gmail.com
Μπαίνει στα βραβεία «Γκίνες» η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος.
Ο Ευάγγελος Αραμπατζής εμπνεύστηκε και δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη μία ορχήστρα νέων μουσικών με όρεξη και ταλέντο για δημιουργία, την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος (ΣΟΝΕ).
Στα έξι χρόνια λειτουργίας της Ορχήστρας, διοργανώθηκαν δεκάδες μουσικές εκδηλώσεις με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, πολλοί νέοι μουσικοί άφησαν το στίγμα τους ενώ η ΣΟΝΕ συνέδεσε το όνομα της με την επιτυχία.
Σήμερα, η ορχήστρα προχωρά στην επόμενη συναυλία της ενώ, όπως αποκαλύπτει ο Ευάγγελος Αραμπατζής σε συνέντευξη του στη ThessNews, κατάφερε να μπει και στο βιβλίο Guiness Record.
Πότε και γιατί αποφάσισες να δημιουργήσεις μια συμφωνική ορχήστρα για νέους;
Το 2011, ξεκίνησε η ιδέα να δημιουργηθεί μια Συμφωνική Ορχήστρα Νέων η οποία θα απαρτίζεται από Νέους Μουσικούς από όλες τις πόλεις και τα νησιά της Ελλάδος. Η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους με κάλεσμα προς όλους τους Νέους Μουσικούς της χώρας. Στο ταξίδι αυτό συμμετέχουν νέοι μουσικοί από όλη την Ελλάδα που συμμερίζονται τις αρχές και τους στόχους μας. Ήδη, μουσικοί γόνοι από φιλαρμονικές, ωδεία και μουσικά σχολεία της Κρήτης, των Ιωνίων, της Μακεδονίας, της Δωδεκανήσου, της Αθήνας, της Θεσσαλίας, της Θράκης, φορείς της αρχέγονης καλλιτεχνικής παράδοσης των πατρίδων τους, τιμούν τη ΣΟΝΕ με την παρουσία τους και της προσδίδουν πραγματικό εθνικό χαρακτήρα.
Πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για σένα να είσαι ο πιο νέος μαέστρος στην Ελλάδα;
Το 2011 ήμουν στα 18, τώρα 24. Δεν γνωρίζω αν ήμουν ή είμαι ο πιο νέος μαέστρος, αυτό που θα έλεγα είναι πως εδώ και εφτά χρόνια λειτουργίας της ΣΟΝΕ δεν με απασχόλησε καθόλου το θέμα. Ό,τι ένιωσα, ό,τι νιώθω και όπως νιώθω ήταν πάντα η πυξίδα για το πως λειτουργούσα και εξακολουθώ να λειτουργώ. Από εκεί και πέρα, σίγουρα για κάποιους το να βλέπουν ένα παιδί να είναι μαέστρος ή να είναι σε μια αντίστοιχη θέση θεωρείτο ίσως κολακευτικό αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί στον καθένα ένα αίσθημα ευθύνης. Καμία ηλικία και καμία χρονική στιγμή δεν σε κάνει αυτό που νιώθεις και είσαι μέσα σου.
Αντιμετωπίζεις το νεαρό της ηλικίας σου ως μειονέκτημα ή ως μια ευκαιρία να φέρεις κάτι καινούργιο στον κόσμο της μουσικής;
Δεν θα έλεγα ως μειονέκτημα, αφού στο πέρασμα του χρόνου μόνο θετικά αποτελέσματα υπάρχουν στην εξέλιξη της Ορχήστρας. Δεν αντιμετωπίζω τον χρόνο και τα θέματα γενικά με βάση την ηλικία αλλά τις συνθήκες και τη λύση ή εξέλιξη αυτών. Προσπαθούμε και προσπαθώ, εγώ μαζί με τους συνεργάτες και όλο το επιτελείο της ΣΟΝΕ, να προχωρούμε προς τον δρόμο της δημιουργίας και του καινούριου, χωρίς αντιγραφές, χωρίς πινελιές που να θυμίζουν ίσως κάτι αντίστοιχο. Αν αυτό ονομάζεται καινοτομία ή πρωτοτυπία, δεν το κάνουμε επιτηδευμένα. Αν πάλι θυμίζει αντιγραφή, δεν προσπαθούμε να μιμηθούμε, να ταυτιστούμε ή να θυμίσουμε οτιδήποτε έχει προέλθει ή επέλθει της ΣΟΝΕ.
Πώς γίνεται η επιλογή των μελών – στελέχωση της ορχήστρας και πως διεξάγονται οι πρόβες;
Η επιλογή των μελών της ΣΟΝΕ γίνεται μέσω διαδικασίας ακροάσεων για Ορχήστρα – Χορωδία – Σολίστ. Κάθε νέα σεζόν η ΣΟΝΕ πραγματοποιεί ακροάσεις στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ). Έχει παραχωρηθεί στην ΣΟΝΕ με απόφαση του ΓΕΕΘΑ και του Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ο χώρος της ΣΣΑΣ, έτσι ώστε να πραγματοποιούνται οι πρόβες της ΣΟΝΕ κάθε Σάββατο. Νέοι μουσικοί από όλη την Ελλάδα ταξιδεύουν κάθε Σάββατο εδώ στην Θεσσαλονίκη, όπου είναι και η έδρα της ΣΟΝΕ για να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη πρόβα και εν συνεχεία οι συναυλίες της.
Είναι όλα τα παιδιά στην ίδια ηλικία και το ίδιο επίπεδο στη μουσική; Πόση έμφαση δίνεις στο ταλέντο και την πειθαρχία;
Οι ηλικίες που απαρτίζουν την ΣΟΝΕ είναι από 8-30. Σαφώς και δεν είναι όλοι στο ίδιο επίπεδο, μουσικά, παικτικά ή αντιληπτικά. Δεν θαρρώ πως κάποιος/α που έχει ταλέντο στη μουσική θα πρέπει να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτόν ο οποίος δεν έχει τόσες δυνατότητες. Παντού λειτουργώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Δεν μου αρέσουν οι διακρίσεις και, όπως τονίζω πάντα στα μέλη της ΣΟΝΕ, πιστεύω ότι όλοι θα πρέπει να αντιμετωπιζόμαστε το ίδιο όχι μόνο ιεραρχικά αλλά και ηθικά – κανένας δε διαφέρει. Η πειθαρχία, τουλάχιστον κατά τα δικά μου πιστεύω, είναι ο βασικός πυρήνας στην προσωπικότητα ενός μουσικού. Η μουσική είναι πειθαρχία.
Η ΣΟΝΕ κάνει πολύ συχνά φιλανθρωπικές συναυλίες. Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από αυτό;
Το ζούμε όλοι στις μέρες μας. Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, οικονομικά, ψυχολογικά και γενικότερα ο τρόπος ζωής του καθενός, είναι θα έλεγα δραματική. Οι νέοι βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, στην καλύτερη ηλικία αλλά σε λάθος εποχή. Με τις φιλανθρωπικές διοργανώσεις μας προσπαθούμε να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό, το οποίο θα έπρεπε να υποστηρίζεται από το Κράτος. Τα έσοδα των συναυλιών μας διατίθενται για πολλούς λόγους, ανάλογα φυσικά και για τον λόγο που πραγματοποιείται και η εκάστοτε συναυλία. Συνεχίζουμε τον αγώνα και τη στήριξη, με τον τρόπο μας, σε όσους πραγματικά έχουν ανάγκη. Εύχομαι στο μέλλον να είμαστε εντελώς αχρείαστοι και να βοηθούμε μόνο πνευματικά και όχι οικονομικά.
Ποια στιγμή στον χρόνο ξεχωρίζεις από όσα έχει κάνει η ΣΟΝΕ;
Η κάθε συναυλία – εμφάνιση της ΣΟΝΕ πιστεύω πως είναι ξεχωριστή και πάντα για διαφορετικό λόγο. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω στιγμές ή συναισθήματα συναυλιών, προβών ή καταστάσεων, διότι θα αδικήσω γεγονότα τα οποία, όπως προανέφερα, το καθένα έχει την δική του σημασία και ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Αν πρέπει να πω κάτι το ξεχωριστό, θα είναι η επίτευξη του αρχικού μας στόχου: να συνεχίσουν, εδώ και 7 έτη, να έρχονται παιδιά – νέοι μουσικοί από όλη την Ελλάδα στην Θεσσαλονίκη. Εκεί αρχίζουν και τελειώνουν όλα.
Τι θα δούμε από την ορχήστρα στο άμεσο μέλλον;
Στις 17 Φεβρουαρίου προγραμματίζεται μια μεγάλη Φιλανθρωπική εκδήλωση στο Βελλίδειο. Είναι ιερός ο σκοπός αυτής της συναυλίας διότι γίνεται για τα παιδιά της Παιδοογκολογικής μονάδας του ΑΧΕΠΑ. Δεν χρειάζεται να πει κανένας κάτι παραπάνω, μόνο η ουσία του σκοπού αναγράφει μέσα της τα πάντα.
Σε αυτή την παραγωγή έχουν κληθεί να συμμετάσχουν 6 χορωδίες από όλη την Ελλάδα καθώς και ο Τενόρος Σταύρος Σαλαμπασόπουλος, ο Ιωάννης Λαζόπουλος, η Άσπα Μαυρίδου και οι τραγουδιστές της ΣΟΝΕ: Έλενα Τιτίρλα & Νικόλας Σαββίδης αλλά και το συγκρότημα Monimas. Το φουαγιέ του Βελλιδείου θα κοσμείται με έργα ζωγραφικής της ”Κιβωτού Ολιστικής παιδείας των Ενόπλων Δυνάμεων”. Τα συγκεκριμένα εκθέματα θα είναι διαθέσιμα προς αγορά. Το 50% του αντιτίμου που αντιστοιχεί σε κάθε έργο θα διατεθεί στον σκοπό της συναυλίας. H Είσοδος είναι 10€ και η Προπώληση πραγματοποιείται από όλα τα Βιβλιοπωλεία: Μαλλιάρης Παιδεία στην Θεσσαλονίκη.
Ο κόσμος ανταποκρίνεται στο κάλεσμα σας;
Η απήχηση του κόσμου από την πρώτη μέρα της προπώλησης πραγματικά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Αυτό, όμως, που μας έδωσε ακόμη μεγαλύτερη χαρά είναι πως η εκδήλωση που δημιουργήθηκε στο Facebook ξεπέρασε σε απήχηση τα 5.000.000 και τους 339.000 προσκεκλημένους. Αυτή ήταν και η αφορμή για να μπει η ΣΟΝΕ στο βιβλίο Guiness Record καθώς δημιούργησε τη μεγαλύτερη σε απήχηση εκδήλωση στην Ελλάδα την τελευταία 15ετία. Ευχαριστούμε την επιτροπή αξιολογήσεων και αναμένουμε όλοι αυτήν τη στιγμή.