Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / Εφρ. Κυριζίδης στην ThessNews: «Θα δηλώσω παρών στις εκλογές»

ΑΠΟΨΕΙΣ

22/03/201812:35 μμ

Εφρ. Κυριζίδης στην ThessNews: «Θα δηλώσω παρών στις εκλογές»

Εφρ. Κυριζίδης στην ThessNews: «Θα δηλώσω παρών στις εκλογές»

Γράφει THESSNEWS-DESK

Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

Ο δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει» Εφραίμ Κυριζίδης αποκαλύπτει τις φιλοδοξίες του ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2019 σε συνέντευξή του στην ThessNews.

Μιλά για τον Γιάννη Μπουτάρη τονίζοντας πως «το μοντέλο Δημάρχου-star απέτυχε», ενώ υποστηρίζει παράλληλα «η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μια φρέσκια δημοτική αρχή με όρεξη για να της χαρίσει πρωταγωνιστικό ρόλο».

Τελικά πέρασε η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στη Ν. Παραλία και με αυξημένη πλειοψηφία. Γιατί τέτοια εμμονή από τη διοίκηση Μπουτάρη;

Είμαι κάθετα αντίθετος σε αυτήν την κανονιστική. Ας εκμισθώσουμε τα περίπτερα χωρίς τραπεζοκαθίσματα στη Ν. Παραλία. Δεν νοείται η λωρίδα της νέας παραλίας να έχει τόσα καταστήματα, η Διοίκηση να έχει αποτύχει στον έλεγχο του δημοσίου χώρου, τα περίπτερα να έχουν σχεδιασθεί για άλλη χρήση και η Διοίκηση να εμμένει. Οφείλει να αντιληφθεί ότι ο φορέας διαχείρισης του δημοσίου χώρου δεν λειτουργεί ως επιχειρηματίας. Γνωρίζουμε ότι ανέκαθεν ήταν πολέμιοι της Ν. Παραλίας αλλά δεν νομιμοποιούνται να καταστρέφουν το στολίδι της πόλης.

Γιατί πιστεύετε ότι θα καταπέσει η απόφαση για το Maison Crystal;

Πιστεύω ότι είναι ασαφής και αυτό δεν συνάδει με τις κανονιστικές. Εδώ όμως πρέπει να λογοδοτήσουν για την απώλεια εσόδων του Δήμου. Γιατί πέρασαν τόσα χρόνια για να βρεθούμε στο σημείο μηδέν; Όπως συνηθίζει η Διοίκηση Μπουτάρη, άλλαξε 5 φορές άποψη για τη χρήση του χώρου και μετά από 5 έτη αντιλήφθηκε ότι μόνο ως αναψυκτήριο δύναται να μισθωθεί.

Ο Γ. Μπουτάρης βρέθηκε στο στόχαστρο τις προηγούμενες μέρες. Θεωρείτε σωστό το αίτημα των Εντάξει να παραιτηθεί; Κάποιοι είπαν ότι κινηθήκατε αντιθεσμικά.

Απόλυτα σωστό και νόμιμο. Το άρθρο 58 του Καλλικράτη αναφέρει ότι ο Δήμαρχος προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα και διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας, ενώ το άρθρο 60 περιγράφει τις διαδικασίες εκλογής νέου δημάρχου μεσούσης της δημοτικής θητείας. Σχεδόν το σύνολο της Θεσσαλονίκης πιστεύει ότι οι αλλεπάλληλες προκλητικές και φιλοσκοπιανές δηλώσεις του Δημάρχου σίγουρα δεν προασπίζουν τα συμφέροντά μας και διχάζουν τους δημότες. Αντιθεσμική λοιπόν είναι η δική του συμπεριφορά, που ενεργεί και μας εκπροσωπεί χωρίς εξουσιοδότηση από το κυρίαρχο όργανο, το Συμβούλιο.

Μπορεί ο Δήμαρχος να μην παραιτήθηκε, αλλά τουλάχιστον καταφέραμε να σταματήσει να προκαλεί και να τροφοδοτεί τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων.

Η αντιπολίτευση των Εντάξει είναι επαρκής απέναντι στη διοίκηση Μπουτάρη; Αν είχατε εσείς τα ηνία της παράταξης, θα κάνατε κάτι διαφορετικό;

Η αντιπολίτευσή μας κινήθηκε με γνώμονα τη σοβαρότητα και τη στοιχειοθέτηση των απόψεών μας. Αποφύγαμε τον λαϊκισμό, τη στείρα κριτική και τις άσκοπες προσωπικές επιθέσεις. Έτσι (δυστυχώς για την πόλη) αποκαλύφθηκε η γύμνια της Διοικήσεως Μπουτάρη, καθώς και η μόνη έγνοια του Δημάρχου για αυταρέσκεια, αυτοπροβολή και πρόκληση. Από την άλλη, αποκομίσαμε πολύτιμη εμπειρία και ένα αυτοδιοικητικό παράδειγμα προς αποφυγή.

Οι εκλογές για  την Τοπική Αυτοδιοίκηση πλησιάζουν. Ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Οι επόμενες εκλογές θα είναι καθοριστικές για τη Θεσσαλονίκη, καθώς πιστεύω ότι είναι η μοναδική πόλη της χώρας μας με δυνατότητες ανάπτυξης. Μετά από τόση απραξία, χρειάζεται επανεκκίνηση με ορίζοντα 2030. Με σοβαρότητα, με υπεύθυνη αντιμετώπιση των αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων αλλά κυρίως με όραμα. Το μοντέλο Δημάρχου-star απέτυχε. Ως νέος και παραγωγικός άνθρωπος αυτής της πόλης, ως εραστής της αμεσότητας της αυτοδιοίκησης, ως θιασώτης της σκληρής δουλειάς που φέρνει αποτελέσματα, θα δηλώσω παρών.

Υπάρχουν αξιόλογοι δημοτικοί σύμβουλοι που θα θέλατε να έχετε μαζί σας ή χρειάζεται νέο αίμα το δημαρχείο;

Σαφώς υπάρχουν αξιόλογοι συνάδελφοι από διάφορες παρατάξεις. Αλλοίμονο αν, στο κατώφλι του 2020, δεν προσπαθήσουμε να σπάσουμε κομματικά και παραταξιακά στεγανά. Αυτή νομίζω είναι η βούληση των συμπολιτών, οι οποίοι ολοένα και περισσότερο απαξιώνουν την πολιτική σκηνή.

Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται μια φρέσκια δημοτική αρχή με όρεξη, για να της χαρίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Θα ήταν εγκληματικό να συζητούμε για τη Θεσσαλονίκη του 2025 (λήξη θητείας) και του 2030, χωρίς βασική μεταβλητή της εξίσωσης την ανανέωση και τη σημερινή παραγωγική ηλικία.

Ποια η άποψή σας για την εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης; Έχετε γίνει δέκτης παραπόνων;

Η Διοίκηση, ενώ εγκατέλειψε το σύστημα στάθμευσης και την αστυνόμευσή του για 8 χρόνια, εμφανίζεται σήμερα και υπογράφει μια λεόντεια σύμβαση με ιδιώτη, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα, άδειους δρόμους και υπερφορολόγηση κατοίκων και επισκεπτών. Τα επιχειρήματα σχετικά με μείωση των καρτών μονίμων κατοίκων αλλά και αύξηση των εσόδων είναι φαιδρά. Μέσα στη σύγχυσή τους ξέχασαν ότι αυτοί διοικούν εδώ και 8 χρόνια, αυτοί δηλαδή εξέδιδαν κάρτες μονίμων και αυτοί δεν έκαναν τίποτα για την αστυνόμευση και την αύξηση των εσόδων. Δεν χρειαζόταν να δώσουμε αρκετά εκατομμύρια σε ιδιώτη. Πιστεύω ότι ο απολογισμός της πρώτης χρονιάς του συστήματος θα είναι οικονομικά ελλειμματικός και ουσιαστικά αρνητικός, οδηγώντας μας σε αναθεώρηση.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η εικόνα μιας πόλης εξαρτάται από την Καθαριότητα. Εκτιμάτε ότι πέρασε η εποχή της «βρόμικης» Θεσσαλονίκης;

Σίγουρα η εικόνα της πόλης, τόσο στους κατοίκους όσο και στους τουρίστες, εξαρτάται από την καθαριότητα. Παράλληλα αυτή είναι μια από τις βασικές αρμοδιότητες ενός Δήμου. Η Θεσσαλονίκη δυστυχώς είναι πολύ βρόμικη. Ο τομέας της καθαριότητας πιστεύω ότι λειτουργεί σε αυτόματο πιλότο, με τεράστιες ελλείψεις και δυνάμει του φιλότιμου των υπαλλήλων. Και σε αυτό η Διοίκηση Μπουτάρη απέτυχε παταγωδώς και δυστυχώς το βιώνουμε όλοι. Ας αφήσει λοιπόν ο Δήμαρχος τις προκλήσεις και την αυτοπροβολή, και ας εργαστεί για αυτό για το οποίο ψηφίστηκε.

Από το φύλλο της THESSNEWS #97 (17/03/2018-18/03/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΑΠΟΨΕΙΣ

7.11.202311:51 πμ

  Το πάρκο Αχειροποιήτου είναι το πάρκο που παίξαμε. Κρυφτό πίσω από τα αγάλματα των Μακεδονομάχων. Το πάρκο που φιλοξένησε την πρώτη εφηβεία μας. Το πάρκο που έκανε πατίνια η μικρή αδελφή μου. Το πάρκο που πηγαίναμε τον παιδικό μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

31.10.20233:03 μμ

Ποιός τους έδωσε άδεια; Σιγά μη μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν άδεια. Ποιό σκοπό εξυπηρετούν; Κάποιον σίγουρα αλλά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός από τον κοινό νου… Πες μου που πουλάν καρδιές και ΑΛΥΣΙΔΕΣ για κώνους! Να μην σου τους

ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202312:10 μμ

    Πριν πολλά χρόνια είχα γράψει ένα θέμα για τα «έπιπλα πόλης». Δηλαδή για φανοστάτες (έτσι δεν τα λένε επισήμως;), παγκάκια, δοχεία απορριμάτων, κάγκελα, σιδεριές υπονόμων και σιδεριές γύρω από δέντρα που τα υπέγραφαν γνωστοί και καταξιωμένοι διεθνώς designers.

ΑΠΟΨΕΙΣ

19.10.202310:49 πμ

    Σας την έσκασα – όλους! Νομίζατε οτι θα αναφερθώ στα καφέ-μπαρ-εστιατόρια που δεν αφήνουν να περάσεις αν είσαι πάνω από 48 κιλά, τόσο που έχουν απλώσει τα τραπεζάκια τους, έτσι δεν είναι; Όοοοοχιιιιιιι… Στρώνω το κόκκινο χαλί-χάλι, παίρνω

ΑΠΟΨΕΙΣ

17.10.202310:28 πμ

  Κάποτε ο αείμνηστος πεφωτισμένος αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς είχε προτείνει να επιβληθεί η δημιουργία κήπων στις (βρωμο)ταράτσες των πολυκατοικών της Αθήνας.   Φανταστείτε…πηγαίνεις να προσγειωθείς με το αεροπλάνο στο κλεινόν άστυ και αντικρύζεις τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας! Δεν έγινε

ΑΠΟΨΕΙΣ

13.10.202310:46 πμ

  του δικηγόρου Αργύρη Αργυριάδη         Τα τελευταία χρόνια όσοι επέλεγαν να ασχολούνται με το θεσμό της αυτοδιοίκησης λειτουργούσαν κάπως … «εικονοκλαστικά». Μάλιστα, την τελευταία δεκαπενταετία όλο και λιγότεροι επιζητούσαν τα κομματικά χρίσματα.   Τούτο είχε εύλογη

thess

Επικαιρότητα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

3.12.20237:00 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή