Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / Χρ. Παπαστεργίου στην ThessNews: «Στη μάχη για την Κεντρική Μακεδονία»

ΑΠΟΨΕΙΣ

18/10/201811:13 μμ

Χρ. Παπαστεργίου στην ThessNews: «Στη μάχη για την Κεντρική Μακεδονία»

Χρ. Παπαστεργίου στην ThessNews: «Στη μάχη για την Κεντρική Μακεδονία»

Γράφει THESSNEWS-DESK

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

«Να δείξουμε τη δική μας αντίληψη για μια άλλη ανάπτυξη» επισημαίνει στην πρώτη του έντυπη συνέντευξη μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με το Κίνημα Αλλαγής ο Χρήστος Παπαστεργίου.

Ασκεί κριτική στον Απόστολο Τζιτζικώστα, εμφανίζεται ανοικτός στις συνεργασίες, κάνει κάλεσμα συστράτευσης ακόμα και σε αυτούς που αντέδρασαν στην επιλογή του από το κόμμα, ενώ αποκαλύπτει ότι από τη συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης θα εξαρτηθεί το αν θα συνεχίσει ως δημοτικός σύμβουλος.

Από τον δήμο Θεσσαλονίκης στην Περιφέρεια. Πώς προέκυψε;

Προέκυψε ως πρόταση και τελικά απόφαση της περιφερειακής συνέλευσης του Κινήματος Αλλαγής στην Κεντρική Μακεδονία. Ήταν μια απόφαση που έγινε τις τελευταίες κυριολεκτικά ώρες, με τη λογική ότι πρέπει έγκαιρα το ΚΙΝΑΛ να ανακοινώσει τους υποψήφιους Περιφερειάρχες και να συγκροτήσει τα ψηφοδέλτια που θα προβάλουν την δική του αντίληψη για τον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης. Αλλά κυρίως να δείξουμε – επειδή οι περιφέρειες είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης – τη δική μας αντίληψη για μια άλλη ανάπτυξη.  Με διαφορετική λογική, προοπτική στο μέλλον, που να συγκροτεί και να ανασυγκροτεί τις παραγωγικές δυνάμεις και να στηρίζεται σε κάθε δημιουργικό πολίτη.

Είχε περάσει από το μυαλό σας αυτή η προοπτική;

Όχι, δεν είχε περάσει από το μυαλό. Για να πω την πλήρη αλήθεια, μου άρεσε η θητεία ως δημοτικός σύμβουλος της Πρωτοβουλίας υπό τον Γιάννη Μπουτάρη στον δήμο Θεσσαλονίκης. Έχω την άποψη ότι αν κρίνουμε τον Γ. Μπουτάρη και τη θητεία του, για την αυτοδιοικητική τους πορεία, θα είναι πολύ μεγάλο συν το πρόσημο. Ο καθένας μπορεί να έχει όποια αντίληψη θέλει για τις άλλες πολιτικές θέσεις του Γ. Μπουτάρη, αλλά σε ό,τι αφορά τα στενά ή τα ευρύτερα αυτοδιοικητικά δεδομένα, νομίζω ότι η θητεία της Πρωτοβουλίας είναι θετική. Και σε ό,τι αφορά την προς τα έξω εικόνα της πόλης, τη διεθνή πραγματική παρουσία της πόλης, και σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών. Όλοι ξέρουμε τι ταμείο παρέλαβε ο Γ. Μπουτάρης και τι ταμείο υπάρχει τώρα.

Σκέφτεστε να παραιτηθείτε από τον δήμο Θεσσαλονίκης;

Εκκρεμεί μια συζήτηση με τον δήμαρχο. Μιλήσαμε τηλεφωνικά που μου έδωσε την ευχή του και τα συγχαρητήριά του για την απόφασή μου αυτή. Αλλά και αν τελικά επιλεγεί να παραμείνω στον δήμο Θεσσαλονίκης, θα παραμείνω για να ασκήσω τα καθήκοντα του δημοτικού συμβούλου. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εκμεταλλευτώ το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, για να προωθήσω την προεκλογική μου εκστρατεία στην Περιφέρεια.

Θέλω ένα σχόλιο για τις αντιδράσεις που προέκυψαν στη συνέλευση στη Νεάπολη. Σας στεναχώρησαν;

Ήταν αντιδράσεις λίγο έως πολύ γιατί έπρεπε να υπάρξουν αντιδράσεις. Πολιτική και κομματική διαδικασία ήταν, αν όλα τα πράγματα ήταν εν πλήρη σύμπνοια, θα σήμαινε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ήδη έχουν ξεπεραστεί οι αντιδράσεις από συζητήσεις που έγιναν με σχεδόν όλους όσοι ήταν σε εκείνη τη διαδικασία και νομίζω ότι ενωμένοι θα δώσουμε αυτή τη μάχη πρώτα για τη συγκρότηση ενός πειστικού και ισχυρού ψηφοδελτίου για μια προγραμματική πρόταση που θα πείθει τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας ότι υπάρχει προοπτική και δεν είναι δυνατόν να παραμένει άλλο τελματωμένη και τελικά τον Μάιο να κάνουμε την πολιτική καταγραφή μας με βάση την ψήφο των πολιτών και ελπίζουμε ότι σίγουρα θα υπάρχει και δεύτερη Κυριακή και θα είμαστε εκεί παρόντες.

Κάνετε ανοιχτό κάλεσμα σε Αγγ. Τόλκα και Γ. Μαγκριώτη ακόμα και για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια;

Δεν έχει να κάνει με τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο. Έχει να κάνει με τη συστράτευση όλων και πολύ περισσότερο του κ. Μαγκριώτη, που είχε μια συνεπή παρουσία και στην Περιφέρεια τα προηγούμενα χρόνια και έχει αναδείξει πάρα πολλές ανεπάρκειες, ελλείψεις, σφάλματα και απουσία προοπτικής από την πολιτική Τζιτζικώστα. Και από τον κ. Τόλκα, που έχει την ευθύνη του τομέα Αυτοδιοίκησης στο ΚΙΝΑΛ.

Βέβαια ο κ. Τόλκας παραιτήθηκε μετά από ό,τι έγινε. Δεν θα είναι ένα πρόβλημα στη συνεργασία σας πιστεύετε;

Πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν. Αυτά δεν είναι μείζονα ζητήματα, γιατί δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές. Είναι κατανοητά ως αντιδράσεις και σεβαστά, αλλά πιστεύω ότι στην πορεία θα συστρατευθούν όλοι όσοι έχουν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια.

Απέναντι στον Απ. Τζιτζικώστα. Δύσκολο εγχείρημα…

Είναι ένα πραγματικά δύσκολο εγχείρημα. Ο κ. Τζιτζικώστας συγκεντρώνει όλα τα πλεονεκτήματα μιας εκλογικής μάχης με το μέρος του. Είναι νεότερος, έχει επικοινωνιακή υπεροπλία, είναι εν ενεργεία περιφερειάρχης, υποστηρίζεται από ένα κόμμα που είναι εκλογικά ισχυρότερο από το ΚΙΝΑΛ, αλλά κατά τη γνώμη μου στερείται το πιο κρίσιμο στοιχείο μιας πολιτικής μάχης, έναν θετικό απολογισμό της θητείας του.

Ας μην ξεχνάμε ότι η διοίκηση η σημερινή είναι, όσον αφορά τον νομό Θεσσαλονίκης, ίδια από το 2002. Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν στενός συνεργάτης και στη συνέχεια διάδοχος του κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη. Μιλάμε λοιπόν για την ίδια παράταξη, την ίδια διοίκηση και ο απολογισμός τους από το 2002 μέχρι τώρα είναι πολύ ελλιπής, πολύ φτωχός και το κυριότερο δεν υπάρχει καμία πειστική προοπτική με αυτή την παράταξη και με τον κ. Τζιτζικώστα επικεφαλής της για την Κεντρική Μακεδονία.

Ο «Κλεισθένης» ουσιαστικά επιβάλλει τις συνεργασίες. Εσείς αποκλείετε καμία; Πέρα από τη Χρυσή Αυγή.

Όταν προκύψουν τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου με βάση τις προγραμματικές θέσεις της κάθε παράταξης, θα δούμε τα περιθώρια και με ποιες προϋποθέσεις θα υπάρξει μια προγραμματική συμφωνία για την επόμενη περίοδο στην Κεντρική Μακεδονία. Σε καμία περίπτωση δεν θα είμαστε εμείς εκείνοι που θα εμποδίσουμε την Κεντρική Μακεδονία όχι μόνο να διοικηθεί, αλλά και να διοικηθεί σωστά και αποτελεσματικά.

Άρα δεν αποκλείετε και συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν αποκλείω καμία συνεργασία με καμία παράταξη, εκτός βέβαια της Χρυσής Αυγής. Αλλά δεν θα συζητήσουμε με κόμματα. Ούτε προεκλογικά ούτε μετεκλογικά. Θα συζητήσουμε με αυτοδιοικητικές παρατάξεις μετεκλογικά, αλλά η μεγάλη πολιτική μάχη του διαλόγου θα εξαντληθεί στη συζήτηση με τους καθημερινούς πολίτες, τους παραγωγούς και τους συλλογικούς εκφραστές τους (ενώσεις, σωματεία, παραγωγικούς φορείς, συνδικάτα, συνεταιρισμούς). Οτιδήποτε δημιουργεί πλούτο με θετικό τρόπο για την Κεντρική Μακεδονία, είτε αφορά άτομο, είτε αφορά συλλογικότητα, είτε νομικό πρόσωπο, εμείς θα επιδιώξουμε μια στενή επαφή μαζί του, εξειδικεύοντας το πρόγραμμά μας και να έχουμε τη δική τους βοήθεια σε αυτό.

Κλείνοντας, είμαστε στο ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας. Τι τίτλο θα βάζατε σε αυτήν;

«Με ερασιτεχνικό κέφι και επαγγελματική διάθεση στη μάχη για την Κεντρική Μακεδονία».

Από το φύλλο της THESSNEWS #127 (13/10/2018-14/10/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΑΠΟΨΕΙΣ

5.12.20231:30 μμ

    Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Βγάλε τις αργίες, βγάλε τις γιορτές, ούτε μήνας δεν έμεινε! Ναι, τώρα αγχώνω εσάς Δήμαρχε αλλά εγώ είμαι αυτή που έλειψε αρκετές ημέρες… Δίκαιο έχετε. ΄Ομως δεν τεμπέλιαζα!   Έκανα επισταμένη έρευνα. Απλά κουράστηκα

ΑΠΟΨΕΙΣ

7.11.202311:51 πμ

  Το πάρκο Αχειροποιήτου είναι το πάρκο που παίξαμε. Κρυφτό πίσω από τα αγάλματα των Μακεδονομάχων. Το πάρκο που φιλοξένησε την πρώτη εφηβεία μας. Το πάρκο που έκανε πατίνια η μικρή αδελφή μου. Το πάρκο που πηγαίναμε τον παιδικό μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

31.10.20233:03 μμ

Ποιός τους έδωσε άδεια; Σιγά μη μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν άδεια. Ποιό σκοπό εξυπηρετούν; Κάποιον σίγουρα αλλά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός από τον κοινό νου… Πες μου που πουλάν καρδιές και ΑΛΥΣΙΔΕΣ για κώνους! Να μην σου τους

ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202312:10 μμ

    Πριν πολλά χρόνια είχα γράψει ένα θέμα για τα «έπιπλα πόλης». Δηλαδή για φανοστάτες (έτσι δεν τα λένε επισήμως;), παγκάκια, δοχεία απορριμάτων, κάγκελα, σιδεριές υπονόμων και σιδεριές γύρω από δέντρα που τα υπέγραφαν γνωστοί και καταξιωμένοι διεθνώς designers.

ΑΠΟΨΕΙΣ

19.10.202310:49 πμ

    Σας την έσκασα – όλους! Νομίζατε οτι θα αναφερθώ στα καφέ-μπαρ-εστιατόρια που δεν αφήνουν να περάσεις αν είσαι πάνω από 48 κιλά, τόσο που έχουν απλώσει τα τραπεζάκια τους, έτσι δεν είναι; Όοοοοχιιιιιιι… Στρώνω το κόκκινο χαλί-χάλι, παίρνω

ΑΠΟΨΕΙΣ

17.10.202310:28 πμ

  Κάποτε ο αείμνηστος πεφωτισμένος αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς είχε προτείνει να επιβληθεί η δημιουργία κήπων στις (βρωμο)ταράτσες των πολυκατοικών της Αθήνας.   Φανταστείτε…πηγαίνεις να προσγειωθείς με το αεροπλάνο στο κλεινόν άστυ και αντικρύζεις τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας! Δεν έγινε

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή