Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / Χ. Αηδονόπουλος στην ThessNews: Πρώτα η Θεσσαλονίκη

ΑΠΟΨΕΙΣ

11/04/201712:05 μμ

Χ. Αηδονόπουλος στην ThessNews: Πρώτα η Θεσσαλονίκη

Χ. Αηδονόπουλος στην ThessNews: Πρώτα η Θεσσαλονίκη

Γράφει THESSNEWS-DESK

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com

Υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης δηλώνει στην ThessNews ο Χάρης Αηδονόπουλος.

Αποφασισμένος να διεκδικήσει τη δημαρχία Θεσσαλονίκης εμφανίζεται με συνέντευξή του στην ThessNews ο Χάρης Αηδονόπουλος. Ο συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού – Προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας λέει ότι θέλει να επιστρέψει στα δημοτικά δρώμενα αποφεύγοντας όμως μια «μετωπική» σύγκρουση με τον Γιάννη Μπουτάρη.

Παράλληλα, ο κ. Αηδονόπουλος μιλά για τις ουρές στη Θεσσαλονίκη για μια σακούλα τρόφιμα, ενώ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Ας ξεκινήσουμε την κουβέντα μας με επικαιρότητα και τις διανομές τροφίμων, όπου χιλιάδες συμπολίτες μας περιμένουν στην ουρά για μια σακούλα με αγαθά. Οι ανάγκες και η φτώχεια εξαπλώνονται; Ποια η δική σας εικόνα;

Πράγματι, 60.000 άνθρωποι στην Κεντρική Μακεδονία είναι δικαιούχοι και αναλογούν σε 21.000 νοικοκυριά. Έχουμε στους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δικαιούχων αλλά και σε κάποια τοπικά διαμερίσματα, όπως π.χ. στη Νέα Μάδυτο, όπου όλοι οι δικαιούχοι είναι εργάτες οικοδομής και με τη πτώση του κατασκευαστικού τομέα είναι για την ώρα άνεργοι. Πλέον διανέμουμε από τις αποκεντρωμένες προμήθειες που έκανε η Περιφέρειά μας και η ποιότητα είναι άψογη, ενώ πέρυσι, με τις κεντρικές προμήθειες του υπουργείου, είχαμε πρόβλημα στα οπωρολαχανικά.

Η φτώχεια πράγματι εξαπλώνεται και η επισιτιστική βοήθεια είναι αναγκαία, αλλά βέβαια σε τέτοιο βαθμό που να μην είναι επιδοματική, αλλά να βοηθάει τους δικαιούχους να σταθούν δυνατοί για να ξαναδημιουργήσουν, πάντα με τη συνέργεια της Πολιτείας. Η οικονομική και η συνεπαγόμενη ανθρωπιστική κρίση δεν παρέρχονται με μαγικό ραβδί. Η Περιφέρειά μας είναι η πρώτη σε ανεργία και αυτό ξεκίνησε από το 2000, με τη στοχοποιημένη αποβιομηχάνιση προς όφελος του Λεκανοπέδιου και γειτονικών χώρων.

Πρέπει όλοι μας να αναστρέψουμε την κατάσταση ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα και άμεσα, ενώ ο δευτερογενής θα αναπτυχτεί πάλι όπως συνέβη και μετά από κάθε καταστροφή, είτε από πόλεμο είτε από οικονομική κρίση. Σε κάθε περίπτωση, η ανάσχεση της φτώχειας είναι υπόθεση όλων μας και η κοινωνία δείχνει αληθινή αλληλεγγύη.

Πώς βίωσε για ακόμα έναν χειμώνα η Κεντρική Μακεδονία το προσφυγικό; Υπάρχει τελικά κάτι που υποσχέθηκε ο Γ. Μουζάλας και έγινε; Ποια είναι η επόμενη μέρα;

Η Μακεδονία είχε φέτος τον παλιό γνωστό χειμώνα και οι πρόσφυγες, κυρίως οι προερχόμενοι από περιοχές με εύκρατο κλίμα, δεινοπάθησαν. Η προχειρότητα της φιλοξενίας τούς οδήγησε στις βιαστικές μετακινήσεις από την Πέτρα Ολύμπου π.χ. στην περιοχή της Νέας Χαλκηδόνας, με τελικό εισέτι απραγματοποίητο στόχο τη μεταφορά τους στο πρώην εργοστάσιο Ευπάλινος στο Χωρύγι. Δεν λαμβάνουν βέβαια υπόψη τους οι αρμόδιοι-και υπόλογοι-ότι με την αναγέννηση της λίμνης Αρτζάν-Αματόβου νέα εστία κουνουπιών θα υπάρξει και η χωροθέτηση χώρων φιλοξενίας στις πηγές του κουνουπιού, όπως ο κάμπος της Θεσσαλονίκης κλπ, είναι επίφοβη, τονίζω, όχι επικίνδυνη.

Βαρέθηκα να προσφέρω τις γνώσεις και την εμπειρία μου στα μη ακούοντα ώτα του κ. Μουζάλα, του κ. Τόσκα και όσων από την Αθήνα, με σχεδιασμό επί χάρτου και με επιλεκτικές από ομοϊδεάτες τους πληροφορίες, διαχειρίζονται ανθρώπινες ψυχές που βρέθηκαν εδώ ξεριζωμένοι. Ο εποικισμός του 1922-1925 δεν έχει καμιά σχέση, η  ισομερής κατανομή στην Επικράτεια είναι αναγκαία για να υπάρχει επόμενη μερα. Ας μάθουν οι υπεύθυνοι ότι ένα ξεριζωμένο δέντρο το ξαναφυτεύεις για να καρπίσει και δεν το κάνεις κούτσουρο.

Εκλογές 2019. Ο Χάρης Αηδονόπουλος έβαλε πλώρη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης;

Ναι, η κατάσταση της πόλης μας είναι τέτοια, που χρειάζεται ομφαλοσκόπηση για να την ξανανοικοκυρέψουμε. Μετά υπάρχει καιρός για οράματα και μεγαλεπήβολες πρωτοβουλίες που έχουμε ως σχέδια, αλλά αφού κάνουμε τη Θεσσαλονίκη πρώτα φιλική, ανθρώπινη και θελκτική σε μας. Πρώτα η πόλη μας, λοιπόν, που είναι και πρωτεύουσα πόλη του Πολιτισμού, της Ιστορίας, των Επιστημών, του Αθλητισμού και που μαζί με τη Ρώμη, την Κωνσταντινούπολη και την Αλεξάνδρεια είναι επί 23 αιώνες πόλη και όχι πόλισμα. Καλό το άνοιγμα στον Τουρισμό κάθε είδους, αλλά οι επισκέπτες να έρχονται και να φεύγουν με τη συνολική εικόνα Πολιτισμού και όχι με ψήγματα και αποσπασματικές εικόνες κάλλους ή προχειρότητας. Επίσης δεν ασχολούμαστε με το τι δεν έκαναν άλλοι, αλλά με το τι θέλουμε και μπορούμε να κάνουμε εμείς με τη συνέργεια όλων.

Υπό ποιες προϋποθέσεις αυτό μπορεί να αλλάξει;

Δεν θα αλλάξει, Θεού θέλοντος, γιατί η αγάπη και η γνώση της πόλης μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ποια τα χαρακτηριστικά της πρότασής σας;

Πρώτα η Θεσσαλονίκη στην καθημερινότητά της και συμπόρευση στα δύσκολα με ορίζοντα την ανάκαμψη, με δουλειά και αποτελεσματικότητα.

Η πόλη έχασε ή κέρδισε από τη δημαρχία του Γιάννη Μπουτάρη;

Κάθε προσφορά, και μάλιστα όταν ξεκινά από καλές προθέσεις, βάζει ένα λιθαράκι στην πόλη. Η σύμπτωση της δημαρχίας του Γιάννη Μπουτάρη με την έξαρση της οικονομικής κρίσης ίσως να εμπόδισε την πλήρη ανάπτυξη του σχεδιασμού του, αλλά σε κάθε περίπτωση εργαζόμαστε προσθετικά και όχι αφαιρετικά για το κοινό καλό. Κάθε θετικό για την πόλη μας, όποιος και να το σχεδίασε και όποιος άλλος το υλοποίησε, είναι απλά ωφέλιμο για το πλήρωμα της πόλης, αφού τα πεζοδρόμια, η καθαριότητα και ό,τι είναι στην ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν ξεχωρίζει τους ωφελούμενους με ιδεολογική χροιά.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο THESSNEWS-DESK

Η συντακτική ομάδα του ThessNews.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΑΠΟΨΕΙΣ

7.11.202311:51 πμ

  Το πάρκο Αχειροποιήτου είναι το πάρκο που παίξαμε. Κρυφτό πίσω από τα αγάλματα των Μακεδονομάχων. Το πάρκο που φιλοξένησε την πρώτη εφηβεία μας. Το πάρκο που έκανε πατίνια η μικρή αδελφή μου. Το πάρκο που πηγαίναμε τον παιδικό μας

ΑΠΟΨΕΙΣ

31.10.20233:03 μμ

Ποιός τους έδωσε άδεια; Σιγά μη μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν άδεια. Ποιό σκοπό εξυπηρετούν; Κάποιον σίγουρα αλλά δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός από τον κοινό νου… Πες μου που πουλάν καρδιές και ΑΛΥΣΙΔΕΣ για κώνους! Να μην σου τους

ΑΠΟΨΕΙΣ

27.10.202312:10 μμ

    Πριν πολλά χρόνια είχα γράψει ένα θέμα για τα «έπιπλα πόλης». Δηλαδή για φανοστάτες (έτσι δεν τα λένε επισήμως;), παγκάκια, δοχεία απορριμάτων, κάγκελα, σιδεριές υπονόμων και σιδεριές γύρω από δέντρα που τα υπέγραφαν γνωστοί και καταξιωμένοι διεθνώς designers.

ΑΠΟΨΕΙΣ

19.10.202310:49 πμ

    Σας την έσκασα – όλους! Νομίζατε οτι θα αναφερθώ στα καφέ-μπαρ-εστιατόρια που δεν αφήνουν να περάσεις αν είσαι πάνω από 48 κιλά, τόσο που έχουν απλώσει τα τραπεζάκια τους, έτσι δεν είναι; Όοοοοχιιιιιιι… Στρώνω το κόκκινο χαλί-χάλι, παίρνω

ΑΠΟΨΕΙΣ

17.10.202310:28 πμ

  Κάποτε ο αείμνηστος πεφωτισμένος αρχιτέκτονας Ηλίας Μπαρμπαλιάς είχε προτείνει να επιβληθεί η δημιουργία κήπων στις (βρωμο)ταράτσες των πολυκατοικών της Αθήνας.   Φανταστείτε…πηγαίνεις να προσγειωθείς με το αεροπλάνο στο κλεινόν άστυ και αντικρύζεις τους κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας! Δεν έγινε

ΑΠΟΨΕΙΣ

13.10.202310:46 πμ

  του δικηγόρου Αργύρη Αργυριάδη         Τα τελευταία χρόνια όσοι επέλεγαν να ασχολούνται με το θεσμό της αυτοδιοίκησης λειτουργούσαν κάπως … «εικονοκλαστικά». Μάλιστα, την τελευταία δεκαπενταετία όλο και λιγότεροι επιζητούσαν τα κομματικά χρίσματα.   Τούτο είχε εύλογη

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή