συνέντευξη στη Μαρία Ψωμά Πετρίδου || mpsomapetridou@thessnews.gr
25 χρόνια συγγραφής. 16 βιβλία σε κυκλοφορία. Παραμύθια, διηγήματα, μυθιστόρημα αλλά και μελέτες. Όλα αυτά στη δεύτερη καριέρα της ζωής της Αλήθειας Ευπραξιάδου.
Η Αλήθεια είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι όταν επιθυμείς κάτι με πάθος, μπορείς τελικά και να το επιτύχεις, υπερβαίνοντας τις αναποδιές της ζωής αλλά και το πέρας της ηλικίας, που για τους περισσότερους συνιστούν ισχυρές αιτιολογίες για να ανακόψουν τα «όνειρά» τους.
Συνάντησα την Αλήθεια ένα πρωινό στο σπίτι της, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Από την πρώτη στιγμή με κατέκλυσε η αίσθηση ότι θα είχα να κάνω με ένα φρέσκο πνεύμα που είχε να μου μεταδώσει ιδέες και αισιοδοξία, ενώ η κ. Ευπραξιάδου έχει ήδη 4 εγγόνια και ένα δισέγγονο. Η συζήτησή μας για τη ζωή και τα βιβλία της εξελίχθηκε σε μια ζεστή και φιλική εμπειρία.
Η Αλήθεια γεννήθηκε στην Κομοτηνή. Μηνών μόλις έχασε τη μητέρα της. Μεγάλωσε με τον πατέρα της που δεν ήξερε να της πει παραμύθια, παρά μόνον ιστορίες παρμένες από την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Σε ηλικία 5 χρονών η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Ήδη από τα χρόνια του σχολείου η Αλήθεια ασχολούνταν ιδιαίτερα με τον γραπτό λόγο. Παντρεύτηκε όμως σε πολύ νεαρή ηλικία και ακολούθησε τον γιατρό σύζυγό της στο Παρίσι, έχοντας κιόλας δυο παιδιά, όπου σπούδασε κι εκείνη γαλλική λογοτεχνία, ατομική ψυχολογία και αισθητική.
Στα 36 της όμως χρόνια η ζωή της έμελλε να ανατραπεί, με τον θάνατο του συζύγου της. Η Αλήθεια δεν το έβαλε κάτω. Ξαναγύρισε στο Παρίσι για περαιτέρω σπουδές κι όταν επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, άρχισε να αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Μακεδονία» για θέματα γυναικείου ενδιαφέροντος, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε το δικό της ινστιτούτο αισθητικής, το οποίο και διατήρησε 25 χρόνια, έως ότου έφερε σε πέρας όλες τις οικογενειακές της υποχρεώσεις.
Έκτοτε η Αλήθεια Ευπραξιάδου είναι δοσμένη αποκλειστικά στη συγγραφή, που ήταν και το αρχικό της πάθος. Το πρώτο βιβλίο της « Ένα ποτήρι νερό με γεύση από Ήπειρο, Μακεδονία, Θράκη» ήταν αφιερωμένο στη μητέρα που δεν γνώρισε. Ακολούθησε το «Μεγάλα Ελληνικά Παραμύθια», 12 παραμύθια που βασίζονται στην ελληνική μυθολογία. Μετά ήρθε το «24 Ερωτικά Γράμματα», κατόπιν τα διηγήματα «Αχ…Τι ιστορίες κι αυτές», το μυθιστόρημα «Ο Τσιφλικάς», το «Ιστορίες από τους δρόμους των καραβανιών» κ.ά.
Η Αλήθεια όμως δεν σταματά. Τώρα είναι υπό έκδοση η έρευνα-μελέτη της με τίτλο «INTERPRETATIO CRISTIANA», ενώ ήδη συλλέγει το υλικό για τη συγγραφή του επόμενου πονήματός της.
Πρέπει να ομολογήσω ότι όσο προχωρούσε η συζήτηση, τόσο περισσότερο αισθανόμουν ευτυχής που την γνώρισα. Το δημιουργικό, σεμνό και ακατάβλητο πνεύμα της με συνεπήρε στη χαρά της επικοινωνίας και της αισιοδοξίας.
Μερικά από τα λόγια της:
Ο μεγάλος πόνος τελικά λειτουργεί λυτρωτικά. Ο άνθρωπος μπαίνει σε μια διαδικασία αυτογνωσίας, η οποία βοηθάει πολύ.
Μια σχέση μπορεί να υπάρξει χωρίς έρωτα. Δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σεβασμό.
Ο σεβασμός κερδίζεται μέσα από σωστές συμπεριφορές.
Είδα γυναίκες να καταρρέουν μετά από έναν χωρισμό. Οι γυναίκες πρέπει να πιστέψουν στον εαυτό τους και να ελπίσουν σε κάτι καινούργιο.
Από το φύλλο της THESSNEWS #99 (31/03/2018-01/04/2018)