Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Βασιλική Τάνου στην ThessNews: «Ας αφήσουμε τη φύση να μας διδάξει!»

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

30/05/2018 11:10 μμ

Βασιλική Τάνου στην ThessNews: «Ας αφήσουμε τη φύση να μας διδάξει!»

Βασιλική Τάνου στην ThessNews: «Ας αφήσουμε τη φύση να μας διδάξει!»

Γράφει thessnews

Συνέντευξη στη Μαρία Ψωμά Πετρίδου || mpsomapetridou@thessnews.gr

Η Βασιλική Τάνου είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Η καθημερινή εμπειρία της με άτομα ειδικών αναγκών, η αγάπη της για τα ζώα και τη φύση και η ανάγκη της για έκφραση την οδήγησαν να γράψει ένα αλληγορικό, σουρεαλιστικό μυθιστόρημα που θα συνεπάρει και θα προβληματίσει εφήβους και ενήλικες.

Βασιλική, ποια ήταν η πηγή έμπνευσης του μυθιστορήματός σου;

Οι επιρροές ήταν πολλαπλές. Οι ανθρώπινες σχέσεις, η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα και στο περιβάλλον, τα αδύναμα άτομα με αναπηρίες. Επιπλέον οι κοινωνικές τάξεις, οι αξίες, οι αρετές  και η διαφορετικότητα. Ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, καθώς υπηρετώ στο Α΄ ΚΕΔΔΥ, έρχομαι διαρκώς σε επαφή με μαθητές με αναπηρία κι έτσι  πολλαπλασιάστηκε η ευαισθησία μου. Η διαφορετικότητά τους γίνεται στόχος είτε οίκτου είτε απομόνωσης. Ως ζωόφιλη, με θλίβει βαθύτατα η σαδιστική και βίαιη συμπεριφορά ορισμένων ατόμων κατά των ζώων, με συνέπεια αυτό να αποτελέσει  ισχυρή έμπνευση για τη συγγραφή του βιβλίου, τονίζοντας τη σημαντικότητα του ζώου στη ζωή μας. Το βιβλίο αναφέρεται στις κοινωνικές τάξεις. Η ανθρώπινη οντότητα έχει μια και μόνο βαθμίδα, την ΙΣΟΤΗΤΑ.. Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί στάθηκαν καθοριστικοί παράγοντές στη συγγραφή του βιβλίου.

Τι βλέπει ο αναγνώστης «Με τα μάτια της Ηλέκτρας»;

Ο τίτλος είναι ένας αντικατοπτρισμός του κάθε ανθρώπου. Μέσα από τα μάτια της Ηλέκτρας, που είναι ένα μικρόσωμο και αδύναμο σκυλάκι, εκτοξεύεται μια υπέρτατη δύναμη ψυχής και αισθημάτων, αν και δεν συνάδει με τον σωματότυπο και το μέγεθός της. Άραγε η ψυχή κάνει επιλογές για το πού θα κατοικήσει; Η ψυχή έχει παρακαταθήκη, μεγάλες δυνατότητες, οι οποίες ενδυναμώνονται και διατηρούνται αέναα μόνο όταν λαμβάνει γενναιόδωρα τη μοναδική, εκλεκτή της τροφή: ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ.

Είναι τυχαία η επιλογή των ονομάτων των ηρώων σου; (Ηλέκτρα, Ορέστης, Ικέσιος, Ευρώπη)

Στο βιβλίο τίποτα δεν είναι τυχαίο, όλα και όλοι έχουν τον ρόλο τους.  Το  όνομα Ηλέκτρα έχει δύο λόγους ως προς την επιλογή, ο ένας  ήταν το όνομα του κατοικίδιού μου που έφυγε από τη ζωή  και ο δεύτερος λόγος ήταν για να υποστηρίξει τον τίτλο του βιβλίου, το φως.  Επιπλέον ήρωες είναι: η τρομακτική και φοβερή  αρκούδα για όλους τους ανθρώπους. Έπρεπε να γίνει συμπαθής  αμέσως, Υπάρχει κάποιος που δεν συμπαθεί τον Μέγα ηθοποιό Ορέστη Μακρή;  Στα μυθιστορήματά μου λοιπόν, η επιλογή των ονομάτων είναι εμπνευσμένη είτε από την αρχαία Ελλάδα είτε από εκλιπόντες Έλληνες ηθοποιούς. Ο Ικέσιος, ο ταπεινός αρουραίος, πάντα σαν ικέτης διόρθωνε τις δυσκολίες κι έβρισκε λύσεις.  Το τυφλό κορίτσι, η Ευρώπη, είναι συμβολική. Αλληγορικά αναφέρεται στην ήπειρο Ευρώπη, που μέσα από τα «μάτια» της μικρής άσημης Ελλάδας είδε το φως της γνώσης και του πολιτισμού.

Γράφεις: «Πόσα πολλά θα κέρδιζε ο άνθρωπος αν έβαζε και υπολόγιζε στη ζωή του τα ζώα». Πόσο είναι αυτό εφικτό σήμερα;

Στη σύγχρονη κοινωνία είναι εφικτό και εύφορο το έδαφος για να ανοίξει ο άνθρωπος την αγκαλιά του και τον νου του για να συμπεριλάβει και να συνειδητοποιήσει πως ο εγωισμός της ανθρώπινης ύπαρξης είναι σφάλμα και μύθος. Οφείλουμε να σεβόμαστε το πιο πολύτιμο δώρο, που είναι η ζωή, κάθε μορφή ζωής και αυτό είναι το κέρδος μας.

Ο σημερινός αστικός τρόπος ζωής μπορεί να επιτρέψει να βιώσουμε την αρμονία με τη φύση και τα ζώα;Απαντώ με ένα απόσπασμα από το κεφάλαιο 12 του βιβλίου «Θλιβερό και υποτιμητικό για τον άνθρωπο που δεν κατόρθωσε να εκτιμά και να προστατεύει τη φύση γύρω του, ενώ ταξιδεύει σε άλλους πλανήτες για εύρεση ζωής, στον πλανήτη τον δικό του, όμως καταστρέφει ζώα και περιβάλλον. Αυτό που αέναα θα αιωρείται όπως το οξυγόνο είναι πως: Άνθρωπος και ζώα είναι ένας αιώνιος, αδιάσπαστος σύνδεσμος που θα διαλυθεί μόνο όταν σταματήσει η Γη να γυρνά!»

Στο μυθιστόρημά σου πολλά είδη ζώων, ακόμα και οι αρουραίοι,

συνεργάζονται με αλληλεγγύη, αγάπη και σεβασμό. Είναι ό,τι λείπει από τον άνθρωπο;

Τα είδη των ζώων στο βιβλίο συμβολίζουν τη διαφορετικότητα των κοινωνικών τάξεων που θεωρώ ότι είναι ανθρώπινη επινόηση.  Στόχος μου ήταν να βομβαρδίσω τα σκαλοπάτια και να παρουσιάσω μια ιδανική κοινωνία χωρίς διαχωρισμούς, με βασικό παράγοντα την αξία της μοναδικότητας του κάθε πλάσματος και τη συμβολή του στη ζωή.

Έγραψες παραμύθια και τώρα αυτή την ενδιαφέρουσα ιστορία για εφήβους και ενήλικες. Υπάρχει επόμενο συγγραφικό βήμα;

Στους δύο συλλογικούς τόμους «Τα παραμύθια του Οσελότου» από τις εκδόσεις Οσελότος συμμετείχα με τα παραμύθια «Ο γάτος, ο Ελληνικός» στον πρώτο τόμο και το «Το γλέντι της βροχής» στον δεύτερο τόμο.

Το επόμενο βιβλίο μου είναι ήδη έτοιμο και το επιμελείται ο κ. Αλέξανδρος Κόπτσης. Θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία στο τέλος της επόμενης χρονιάς, γεγονός για το οποίο δεσμεύομαι να ενημερώσω την εφημερίδα σας και τους αναγνώστες σας, έγκαιρα!

Από το φύλλο της THESSNEWS #106 (19/05/2018-20/05/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

23.10.2021 8:15 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.    Ξεχωριστή, όπως κάθε χρόνο, η επόμενη εβδομάδα για την πόλη μας, την Θεσσαλονίκη. Η γιορτή του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, με την ταυτόχρονη ελευθέρωση το 1912 από τους

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

23.10.2021 8:00 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.    Οι μαζικοί αγώνες των εκπαιδευτικών του τελευταίου διαστήματος, που είχαν τη στήριξη γονιών, μαθητών, αλλά και εργατικών σωματείων, ακόμα και του εξωτερικού, είναι δίκαιοι, γιατί οι εκπαιδευτικοί αρνούνται

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

22.10.2021 5:39 μμ

Από το πρωί διαπιστώνω έναν ακόμη κοινωνικό μικροδιχασμό! Ασφαλώς και θυμάστε ότι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες τσακωνόμασταν για τις παρελάσεις, την αναγκαιότητα τους αλλά και την ιδεολογία που αναπαράγουν αλλά και περιλαμβάνουν. Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.   Φέτος παρατηρώ ότι

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

20.10.2021 10:34 μμ

«Εμείς θα συνεχίσουμε δείχνοντας εμπιστοσύνη στον κόσμο που μας στήριξε» δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο ο Παύλος Γερουλάνος.  Ο υποψήφιος πρόεδρος στο Κίνημα Αλλαγής ερωτήθηκε για το αν αλλάζουν τα δεδομένα με την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 11:20 πμ

Στον απόηχο της επέλασης του «Μπάλλου» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, το Ράδιο Θεσσαλονίκη επιχείρησε να κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης και να ενημερώσει τους ακροατές για την πορεία των προβλεπόμενων έργων. Αρχικά φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 8:00 πμ

Καλά κάνουμε και δεν γιορτάζουμε την λήξη του Μεγάλου Πολέμου αλλά την έναρξη του κατά την 28η Οκτωβρίου κάθε έτους… Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Όλη η Ευρώπη γιορτάζει το τέλος του ΒΠΠ, αναπολεί με συγκίνηση τις στιγμές που εκατομμύρια

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

23.10.2021 7:00 πμ