Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / Θ. Ζαγοράκης στην ThessNews: «Φορώ πάντα τη φανέλα της εθνικής»

ΑΠΟΨΕΙΣ

12/03/20197:20 πμ

Θ. Ζαγοράκης στην ThessNews: «Φορώ πάντα τη φανέλα της εθνικής»

Θ. Ζαγοράκης στην ThessNews: «Φορώ πάντα τη φανέλα της εθνικής»

Γράφει thessnews

συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ || xenikol@hotmail.com

H εφημερίδα ThessNews ακολούθησε τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Θοδωρή Ζαγοράκη, μια μέρα στο ευρωκοινοβούλιο.

Είχε κάνει την έκπληξη το 2014 όταν από τα «αλώνια» του ποδοσφαίρου βρέθηκε στα «σαλόνια» της πολιτικής και των Βρυξελών. Ο αρχηγός της εθνικής ομάδας του 2004, ο πρωταθλητής Ευρώπης του θρυλικού Euro, Θόδωρος Ζαγοράκης κάνει τον απολογισμό της θητείας του και εξηγεί γιατί ζητά από τους πολίτες την ανανέωση της.

Μπήκε κάπως απότομα στην πολιτική. Ο αρχηγός της «ομάδας- όνειρο» του 2004, ο παθιασμένος χαφ και μετέπειτα, επίσης παθιασμένος, πρόεδρος του ΠΑΟΚ ήταν, στις ευρωεκλογές του 2014, το όνομα-έκπληξη στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι έκανε το άλμα ο Θ. Ζαγοράκης.

Οι πολίτες τον εμπιστεύθηκαν και τον έστειλαν στην Ευρωβουλή. Πέντε χρόνια μετά κάνει τον απολογισμό του στη Thessnews. Στο τέλος της θητείας αυτής ο πρωταθλητής Ευρώπης και καλύτερος ποδοσφαιριστής της «γηραιάς ηπείρου» στο Euro 2004, συγκεντρώνει στατιστικά που θα ζήλευαν μέχρι και οι βετεράνοι της κλασικής πολιτικής.

Στις Βρυξέλλες, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της Ευρώπης, τον ακολουθήσαμε σε μία τυπική, καθημερινή μέρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Τον είδαμε μέσα σε επιτροπές και εκδηλώσεις και πάνω από φακέλους με εκθέσεις, προτάσεις και ερωτήσεις να κινείται με σπιρτάδα αθλητή και βαρύτητα πολιτικού. Απ’ όπου περνούσε έσπευδαν να τον χαιρετήσουν εγκάρδια, ακόμα και οι Έλληνες ευρωβουλευτές αντίπαλων κομμάτων.

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του όταν σ’ ένα διάλειμμα πήγαμε, με τον ίδιο και τους συνεργάτες του, να πάρουμε καφέδες από το κυλικείο του Ευρωκοινοβουλίου. Δεν άφησε κανέναν να πάρει τον δίσκο. «Από σερβιτόρος ξεκίνησα, στο χωριό μου, στη Λυδία Καβάλας. Δεν θέλω να ξεχάσω από πού ξεκίνησα, θα πάρω εγώ το δίσκο», μας είπε…

Για τη συμφωνία των Πρεσπών

Έχετε δηλώσει ότι διαφωνείτε με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ωστόσο, η συμφωνία αυτή έγινε με ενθουσιασμό δεκτή εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν είναι σημαντικό ότι οι ξένοι την υποδέχθηκαν με αυτόν τον τρόπο;

Δυστυχώς, η Συμφωνία των Πρεσπών ανατρέπει όχι μόνο τις προσπάθειες τις δικές μας, αλλά και την πάγια ελληνική θέση επί του θέματος, εκχωρώντας εθνότητα και γλώσσα στους βόρειους γείτονές μας. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση όφειλε να μας ακούσει όλους και να προχωρήσουμε ενωμένοι, ως ομάδα σε αυτόν τον εθνικό στόχο.

Λένε πολλοί ότι οι ξένοι είναι υπέρ της Συμφωνίας. Ισχύει. Σας διαβεβαιώνω όμως ότι δεν απασχολεί κανέναν Δανό ή Σουηδό ποιο θα είναι το όνομα των γειτόνων μας ή ποιοι είναι οι όροι της Συμφωνίας. Όπως δεν απασχολεί κανέναν Έλληνα ή Ιταλό η συμφωνία για την Βόρειο Ιρλανδία. Οι ξένοι ήθελαν να λυθεί ένα πρόβλημα. Θα συμφωνούσαν λοιπόν με οποιαδήποτε συμφωνία και οποιοδήποτε όνομα τους πηγαίναμε.

Ένας Ευρωβουλευτής μπορεί κατά τη θητεία του να προβάλει τη χώρα του; Εσείς είχατε τέτοια δυνατότητα;

Ως μέλος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωκοινοβουλίου, είχα την ευκαιρία να ασχοληθώ με θέματα που έχουν άμεση σχέση και πραγματικό αντίκτυπο για τη χώρα μας. Δεν θα σταθώ στις προσπάθειες που κάναμε μαζί και με τους υπόλοιπους Έλληνες ευρωβουλευτές για την ενίσχυση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό, με την διατήρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, τα μουσεία κ.ά. Για μένα η συμμετοχή μου στην Επιτροπή αυτή ήταν μια ευκαιρία να παρουσιάσω και τη χώρα μου, την ιστορία και τον πολιτισμό της στην Ευρώπη.

Για παράδειγμα, ήταν πολύ ξεχωριστή εμπειρία για μένα η προβολή του ποντιακού ελληνισμού στο Ευρωκοινοβούλιο. Έχοντας υπηρετήσει τον ποντιακό ελληνισμό σε αθλητικό επίπεδο, θεώρησα χρέος μου να προβάλω και από αυτήν την θέση την ιστορία και τον πολιτισμό του. Τόσο με εκδηλώσεις για την ποντιακή γενοκτονία εντός του Κοινοβουλίου, όσο και με ερωτήσεις και τροπολογίες για τη διασφάλιση των μνημείων του ποντιακού ελληνισμού στην Τουρκία.

Παράλληλα, εάν και αυτό το θέμα πλέον πονάει όχι μόνο εμένα, αλλά νομίζω και ολόκληρη την Ελλάδα, προσπάθησα να προβάλω τη Μακεδονία μας και την Ιστορία της. Νιώθω πολύ περήφανος που καταφέραμε μαζί με τον αγαπητό συνάδελφο, κ. Γραμματικάκη και διοργανώσαμε αποστολή της Επιτροπής Πολιτισμού, την πρώτη μετά από δεκαετίες, στον Τύμβο της Αμφίπολης και στη Βεργίνα, όπου προβάλαμε την ιστορία της Μακεδονίας.

Ποια ήταν η «γραμμή» που είχατε στην πρώτη θητεία σας;

Τόσο στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας της οποίας είμαι κύριο μέλος, όσο και στην Επιτροπή Απασχόλησης, η οποία είναι η δεύτερη μου Επιτροπή,  το σημαντικότερο ήταν και είναι το πώς θα βοηθήσουμε τη νεολαία μας. Και κοινοβουλευτικά επικεντρώθηκα εκεί.

Ανέλαβα εισηγητής σε διάφορες εκθέσεις: για τη χρηματοδοτική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για το πρόγραμμα InvestEU ιδιαίτερα στον χώρο του πολιτισμού και της νεολαίας, για την εκμετάλλευση των δεδομένων του δημόσιου τομέα. Αλλά δεν έχει νόημα να κάνω απλά μια απαρίθμηση. Αυτά είναι δημόσια κείμενα που μπορεί να τα δει οποιοσδήποτε ενδιαφερθεί.

Θέλω όμως να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεση μου για την ανάπτυξη των παραμεθόριων περιοχών της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την πατρίδα μας. Δούλεψα μαζί με τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές για τη διατήρηση και την ενίσχυση των διασυνοριακών προγραμμάτων τύπου Interreg.  Ιδιαίτερα σήμερα, που η χώρα μας βάλλεται από παντού, πρέπει να σταθούμε δίπλα στους κατοίκους των συνόρων μας. Να κρατήσουμε τον κόσμο εκεί, δίνοντας τους δουλειές, δίνοντας επιλογές.

Η νοοτροπία του αθλητή βοηθά τον πολιτικό ή είναι δύο άσχετα θέματα;

Παρότι αποφάσισα να ασχοληθώ με τα κοινά παραμένω αθλητής και ομαδικός παίκτης. Από πολύ νωρίς κατάλαβα ότι και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να καταφέρεις κάτι πρέπει να δουλέψεις ομαδικά. Να κάνεις  συνεργασίες με άλλους ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές παρατάξεις και να επιδιώξεις ευρύτερες συναινέσεις. Προφανώς κατά τη διάρκεια της θητείας μου ασχολήθηκα με μια σειρά από θέματα και φακέλους. Αλλά, όπως είναι φυσικό, ο αθλητισμός και η νεολαία ήταν και παραμένει η βασική μου προτεραιότητα.

Ο αθλητισμός πέρα από ασχολία ή θέαμα για τους πολλούς, αποτελεί και μία σημαντική οικονομική λειτουργία. Υπάρχει στρατηγική για την αξιοποίηση του;

Δυστυχώς, η οικονομική συνεισφορά του αθλητισμού στην ευρωπαϊκή οικονομία δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί. Πρόκειται για έναν τομέα με δισεκατομμύρια ευρώ τζίρο κάθε χρόνο και με εκατομμύρια εργαζόμενους. Μέχρι σήμερα η ΕΕ δεν έχει καταθέσει μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική σε έναν κλάδο που θα μπορούσε πραγματικά να προσφέρει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο συστήσαμε, μαζί με άλλους ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα, μια ομάδα που ασχολείται αποκλειστικά με θέματα του αθλητισμού.

Έχουμε κάνει πάρα πολύ δουλειά τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης, δηλαδή να βάλουμε στην ατζέντα τα θέματα του αθλητισμού, όσο και σε καθαρά κοινοβουλευτικό έργο με από κοινού τροπολογίες και εισηγήσεις που εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του ΕΚ.

Ενδεικτικά αναφέρω:

– Tην  ευρωπαϊκή ημέρα σχολικού αθλητισμού -ήταν μάλιστα προσωπική μου πρόταση- την οποία η Επιτροπή δεσμεύθηκε να εντάξει στο πρόγραμμα της

– Την προστασία των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των αθλητικών οργανώσεων. Πολύ πρόσφατα η τροπολογία μας εγκρίθηκε στην αναθεώρηση της οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα.

– Την ένταξη ορισμένων ειδών αθλητικών υποδομών όπως τα γήπεδα για ερασιτεχνικό αθλητισμό στη λίστα των επιλέξιμων έργων για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

– Την αύξηση της χρηματοδότησης των δράσεων αθλητισμού στο νέο πρόγραμμα Erasmus +.

Σε προσωπικό επίπεδο που επικεντρωθήκατε;

Με τροπολογίες, κοινοβουλευτικές ερωτήσεις στην Επιτροπή, αλλά και γνωμοδοτήσεις που ανέλαβα ως εισηγητής επικεντρώθηκα:

– Στον αθλητικό τουρισμό. Υπήρξα μάλιστα και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην αρχή της θητείας μου για την ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας. Ο τουρισμός είναι εθνικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα, δεν έχουμε εκμεταλλευτεί τις τεράστιες δυνατότητες που έχουμε στον τομέα του αθλητικού τουρισμού. Ελπίζω ότι οι εξελίξεις που πλέον δρομολογούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για τη χώρα.

– Στην ανάπτυξη των αθλητικών υποδομών, εντάσσοντας τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στη λίστα των επιλέξιμων έργων για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

– Στα επαγγελματικά δικαιώματα των αθλητών. Επαγγελματίες αθλητές δεν είναι μόνον οι μεγάλοι αθλητές κάθε χώρας. Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότεροι από 50.000 επαγγελματίες αθλητές, οι οποίοι είναι απλοί εργαζόμενοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Το ζητούμενο είναι ένα δίχτυ προστασίας και εργασιακά δικαιώματα για όλους τους αθλητές.

– Στη διπλή καριέρα των αθλητών. Ως κοινωνία πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους νεαρούς αθλητές να κυνηγήσουν το όνειρο τους. Δεν είναι εύκολο να συνδυαστεί ο πρωταθλητισμός με την εκπαίδευση ή με την εργασία. Δυστυχώς, ο αθλητής είναι ευπαθές και μικρής διάρκειας «προϊόν»… Η πλειοψηφία των αθλητών βρίσκονται μετά το τέλος της αθλητικής τους πορείας, γύρω στα 35, έκθετοι και χωρίς τα εφόδια να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Για αυτό το λόγο, πολλοί εγκαταλείπουν πρόωρα. Μέσω των προγραμμάτων «διπλής καριέρας», ο νεαρός αθλητής μπορεί να παρακολουθήσει ειδικά προγράμματα σπουδών και κατάρτισης που θα του δώσουν τα εφόδια να προετοιμαστεί για το επόμενο βήμα, μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας.

– Πρόσφατα ανέλαβα και εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την ασφάλεια στα ευρωπαϊκά ποδοσφαιρικά γήπεδα. Αυτό περιλαμβάνει τόσο την καταπολέμηση βίας, όσο και τις τρομοκρατικές απειλές.

Εμμένετε στα ζητήματα αθλητισμού. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά στο ότι υπήρξατε αθλητής;

Φυσικά, λόγω προσωπικής προϊστορίας έχω μία μεγαλύτερη ευαισθησία. Ωστόσο πολλοί ξεχνούν τα οφέλη του αθλητισμού, τόσο στην υγεία του κάθε ανθρώπου όσο και της κοινωνίας συνολικότερα. Την εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να προσφέρει αλλά και τους  κινδύνους που μπορεί να αποτρέψει.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αθλητισμός αποτελεί ίσως μια από τις πρώτες ευκαιρίες που δίνεται σε ένα παιδί να κοινωνικοποιηθεί, να μάθει το νόημα της ομαδικότητας, της αυτοπειθαρχίας, της συνεργασίας, του σεβασμού προς τους άλλους. Του μαθαίνει πως να διαχειρίζεται συναισθήματα και να παίρνει αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου. Του μαθαίνει πως είναι να λειτουργείς σε ένα πλαίσιο κανόνων και τι σημαίνει ευθύνη. Πρόκειται για έννοιες και αρχές, που δυστυχώς δεν βρίσκονται εν αφθονία στην ελληνική κοινωνία…

Γιατί ζητάτε μία νέα θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο;

Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας αναδείξαμε για πρώτη φορά τον αθλητισμό ως ξεχωριστό κλάδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον ρόλο του στην οικονομία και στην απασχόληση, αλλά και τα οφέλη του για την ίδια την κοινωνία. Αλλά το έργο μας παραμένει ημιτελές. Έχουμε καταθέσει σημαντικά κείμενα και ερωτήσεις. Τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά. Ωστόσο, δεν «πείσαμε» ακόμη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τα συγκεντρώσει όλα αυτά σε ένα ενιαίο κείμενο με πραγματική δύναμη και όχι απλές συστάσεις. Αυτή θα είναι και η μεγάλη πρόκληση για τη νέα θητεία. Και ελπίζω και εύχομαι ο κόσμος να μου δώσει την ευκαιρία να ολοκληρώσω το έργο που ξεκινήσαμε εδώ στις Βρυξέλλες.

Το μήνυμα

του αρχηγού

«Ασχολούμαι με την πολιτική φορώντας πάντα τη φανέλα της εθνικής Ελλάδας. Η Πατρίδα μας μπορεί να πέρασε δύσκολα λόγω της οικονομικής κρίσης, σίγουρα οι επώδυνες φάσεις ήταν πολλές για μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας, ωστόσο πρέπει να δείξουμε πίστη στο μέλλον. Να μάθουμε από τα λάθη μας και ενωμένοι να αγωνιστούμε, να παλέψουμε για την Ελλάδα και τα παιδιά μας. Μπορούμε. Όπως το κάναμε ως Έλληνες στο παρελθόν, έτσι θα το κάνουμε και πάλι!».

Από το φύλλο της THESSNEWS #148 (09/03/2019-10/03/2019)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΑΠΟΨΕΙΣ

10.1.202412:32 μμ

  Επιστρέφουν αύριο το βράδυ με διπλό επεισόδιο, για να ικανοποιήσουν τους φανατικούς θεατές τους, οι «Πανθέοι», οι οποίοι κατά το «διάλειμμα των εορτών», προγραμματίστηκε να προβάλλονται μόνον μία φορά την εβδομάδα – μια απόφαση λανθασμένη κατά την ταπεινή μου

ΑΠΟΨΕΙΣ

9.1.20245:37 μμ

  Η πρώτη γυναικοκτονία για το 2024 δεν άργησε. Το όνομά της, Γεωργία. Να γράψω να είναι η τελευταία; Να προσευχηθώ;   Δεν είναι στο δικό μου χέρι.   Γράφω, γράφω κάθε μέρα. Για βιασμούς και δολοφονίες. Ξυλοδαρμούς, κακοποιήσεις. Στην

ΑΠΟΨΕΙΣ

9.1.202410:39 πμ

  Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, τα ζητήματα-ταμπού αφορούν άλλους. Εμείς, τα ξορκίζουμε, φτύνουμε τον κόρφο μας που δεν μας έτυχε και σηκώνουμε το δάχτυλο. Άσπρο-μαύρο. Θηλυκό-αρσενικό. Γιν και γιαν. Δεν υπάρχουν γκρι ζώνες. Είναι ψεύτικες. Στρουθοκαμηλισμός. 2024. Ελλάδα. Προσωπικά, στον

ΑΠΟΨΕΙΣ

8.1.202412:20 μμ

    Η αμερόληπτη εκτίμησή μου είναι πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια σημαντική βελτίωση στη χωματερή που έιχε καταντήσει το κέντρο πόλεως. Να καμαρώσουμε ακόμη είναι άωρο, είναι νωρίς, αλλά ένα 15% του το δίνω και του Δημαρέλου και

ΑΠΟΨΕΙΣ

19.12.20232:04 μμ

  της Ελπίδας Χοχλιούρου Παιδίατρου-Εντατικολόγου-Νεογνολόγου Διευθύντρια ΜΕΘ Παίδων Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο   Οι ημέρες που θα ακολουθήσουν είναι μέρες αγάπης, προσφοράς και ειρήνης. Ας ελπίσουμε ότι όλοι μας θα τιμήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανθρώπινη φύση μας! Για όλους

ΑΠΟΨΕΙΣ

5.12.20231:30 μμ

    Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Βγάλε τις αργίες, βγάλε τις γιορτές, ούτε μήνας δεν έμεινε! Ναι, τώρα αγχώνω εσάς Δήμαρχε αλλά εγώ είμαι αυτή που έλειψε αρκετές ημέρες… Δίκαιο έχετε. ΄Ομως δεν τεμπέλιαζα!   Έκανα επισταμένη έρευνα. Απλά κουράστηκα

thess

Επικαιρότητα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

28.3.20249:35 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή