Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Θ. Μπακογλίδης στην ThessNews: Ανοιχτός ο κύκλος μου στην αυτοδιοίκηση

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17/05/2017 9:22 μμ

Θ. Μπακογλίδης στην ThessNews: Ανοιχτός ο κύκλος μου στην αυτοδιοίκηση

Θ. Μπακογλίδης στην ThessNews: Ανοιχτός ο κύκλος μου στην αυτοδιοίκηση

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com

Ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου του δήμου Καλαμαριάς παρουσιάζει μέσω της συνέντευξής του στην ThessNews ο δήμαρχος Θεοδόσης Μπακογλίδης. Απαντά για τη μαρίνα στην Αρετσού, για την κριτική που δέχεται από επιχειρηματίες αλλά και για το τι θα κάνει το 2019.

Τι ενημέρωση έχετε ως δήμος για τη μαρίνα στην Αρετσού; Είστε θετικός στο να περάσει άμεσα σε χέρια επενδυτή από το ΤΑΙΠΕΔ;

Η μαρίνα της  Αρετσούς  βρίσκεται στα διοικητικά  όρια του Δήμου Καλαμαριάς και ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Από το 2011 που εντάχθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης των τουριστικών λιμένων πανελλαδικά, δεν προχώρησε καμία διαδικασία, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας, διότι αφενός μεν δεν υπάρχουν υποστηρικτικές δράσεις και αφετέρου εγείρονται ακόμη αρκετά νομικά ζητήματα γύρω από την περιοχή ζώνης της μαρίνας Αρετσούς.

Η θέση του Δήμου: α) Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει οτιδήποτε ερήμην του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου  β) Άποψή  μας είναι ότι πρέπει να γίνει μία αστική ανάπλαση σε όλο το παραλιακό μέτωπο Καλαμαριάς, το οποίο να συμπεριλάβει  και τη μαρίνα Αρετσούς γ) Οι όποιες παρεμβάσεις θα γίνουν θα πρέπει να συνάδουν με το φυσικό κάλλος και το ανάγλυφο της περιοχής δ) Εξασφάλιση χώρου για τους αλιείς της Ν. Κρήνης. Ο Δήμος μας έχει έτοιμη μελέτη για την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου σε παρακείμενο της μαρίνας χώρο ε) Στον πιθανό φορέα διαχείρισης  πρέπει να συμμετέχει και ο Δήμος Καλαμαριάς, ώστε να διασφαλίζεται το κοινωφελές, το κοινόχρηστο και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο θαλάσσιο μέτωπο.

Όπως καταλαβαίνετε, απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση όσον αφορά την ανάπτυξη της μαρίνας Αρετσούς από ιδιώτη επενδυτή.

Σε ποια φάση βρίσκεται το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο; Τι ενέργειες έχει κάνει ο δήμος για την αξιοποίησή του;

Ως διοίκηση του Δήμου, θεωρούμε ενιαία την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς από τα όριά μας με τον Δήμο Θεσσαλονίκης (μέτωπο Σοφούλη), μέχρι την περιφερειακή τάφρο στα όριά μας με τον Δήμο Πυλαίας –Χορτιάτη.

α) Ολοκληρώσαμε την τοπογραφική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης τόσο του οδικού άξονα Σοφούλη- Πλαστήρα, όσο και του θαλάσσιου μετώπου του Δήμου μας. β) Προχωρούμε στην εφαρμογή της Πολεοδομικής Μελέτης στο Καραμπουρνάκι, όπου προβλέπονται πεζόδρομος παράλληλα με τη θάλασσα και σύνδεσή του με κάθετους πεζόδρομους με την οδό Σοφούλη και ενοποίησή τους με το στρατόπεδο Κόδρα, χώρο υπερτοπικής σημασίας για όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι εναπομείναντες  αδόμητοι χώροι έχουν χαρακτηριστεί από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμαριάς χώροι πρασίνου και κοινωφελών χρήσεων. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποζημιωθούν από τράπεζα γης που θα προκύψει από τη συνεργασία του Δήμου μας και του Κράτους. γ) Ανάπλαση της οδού Πλαστήρα και σύνδεσή της με τρεις διαδρομές με το κέντρο της Καλαμαριάς. δ) Αστική ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου από το Κυβερνείο μέχρι τη Σχολή Δικαστών.

Για όλα τα παραπάνω υπάρχουν αλλά και σχεδιάζονται μελέτες. Καταλαβαίνετε όμως ότι  για όλα αυτά χρειάζονται η συνεργασία και η συμβολή του Κράτους στην υλοποίησή τους. Παρόλο που βιώνουμε περίοδο βαθιάς κρίσης έχουμε και σχέδιο και όραμα για την Καλαμαριά μας.

Πώς απαντάτε σε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται είτε στον πεζόδρομο είτε στη Ν. Πλαστήρα στην παραλία, που κατηγορούν τη δημοτική αρχή για εγκατάλειψή τους;

Θεωρώ ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι μοχλός τοπικής ανάπτυξης και στήριξης της επιχειρηματικότητας. Για τον σκοπό αυτό στα χρόνια της κρίσης έχουμε συμβάλει ως εξής για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας:

1) Ολοκληρώσαμε την ανάπλαση του ιστορικού- εμπορικού κέντρου της Καλαμαριάς (πεζόδρομος Κομνηνών- Μεταμορφώσεως ), πράγμα που κράτησε όρθια την τοπική μας αγορά, σύμφωνα και με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου.

2) Μειώσαμε  δύο φορές  τα δημοτικά τέλη για καταστήματα και επιχειρήσεις.

3) Μειώσαμε τα τέλη κοινοχρήστων χώρων για όλες τις επιχειρήσεις.

4) Ενισχύουμε την καθημερινότητα στις ζώνες εμπορίου και αναψυχής.

5) Τα αρμόδια γραφεία του Δήμου εξυπηρετούν άμεσα και αποτελεσματικά τους καταστηματάρχες κάθε είδους επιχειρήσεων.

6) Λειτουργούμε το γραφείο στήριξης της Επιχειρηματικότητας, που στηρίζει και συμβουλεύει όσους έχουν σχέση με το Επιχειρείν.

7) Η έλευση του Μετρό στην Καλαμαριά θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο εμπορικό και επιχειρηματικό πνεύμα στην πόλη μας.

8) Συνεργαζόμαστε με τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμαριάς για την επίλυση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν, αλλά και την τόνωση της τοπικής αγοράς.

9) Διοργανώνουμε πλήθος εκδηλώσεων κάθε μορφής για την προσέλευση επισκεπτών.

Δεχόμαστε κάθε μορφής κριτική από όπου κι αν προέρχεται, φυσικά πάντα με επιχειρήματα, και σε όσους επιχειρηματίες του Δήμου μας δεν καταφέραμε να τους πείσουμε για τη συμβολή μας, τους λέμε ότι στα χρόνια της κρίσης όταν συνεργαζόμαστε, γινόμαστε πιο αποτελεσματικοί. Θέλουμε συνεργασία, προτάσεις και κοιτάμε όλοι μπροστά.

Ξανά υποψήφιος δήμαρχος και το 2019 ή αισθάνεστε ότι έκλεισε ο κύκλος σας στη διοίκηση του δήμου;

Εκλέχθηκα Δημοτικός Σύμβουλος το 1998 και διατελώ Δήμαρχος από το 2010 έως και σήμερα. Μαζί με τους συνεργάτες μου, παλεύουμε στα πιο δύσκολα χρόνια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και κατορθώσαμε να κρατήσουμε αρραγή τον κοινωνικό ιστό της πόλης, τον Δήμο μας όρθιο και να ασχοληθούμε έμπρακτα με τα μεγάλα και μικρά ζητήματα της Καλαμαριάς.

Ανοίξαμε νέους ορίζοντες εκεί όπου δεν υπήρχε φως. Η προσφορά μας είναι συνεχής και αδιάλειπτη. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά άνθρωπος που αγωνίζεται για τη δημοκρατία και τη διαφάνεια στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επιθυμώ να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην Καλαμαριά, τον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και διαμένω. Τελικός κριτής της απόφασής μου είναι ο πολίτης της Καλαμαριάς, τον οποίο αφουγκράζομαι καθημερινά. Ο κύκλος μου στην Αυτοδιοίκηση παραμένει ανοικτός.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να φέρει την απλή αναλογική; Ποια η στάση σας και πώς προτείνετε να αντιδράσει η ΚΕΔΕ;

Το έτος 2017 είναι έτος σταθμός για την αυτοδιοίκηση, διότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει σχέδιο νόμου για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης. Οι όποιες αλλαγές προτείνονται θα πρέπει να μη γίνονται αποσπασματικά αλλά μέσα σε ένα ενιαίο πλαίσιο, με γνώμονα την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων αλλά και τη συμμετοχή των πολιτών. Θεωρώ ότι τα μεγάλα τοπικά θέματα απαιτούν για τη λύση τους ευρείες συναινέσεις, συνεργασίες και κοινούς αγώνες όλων των υγειών δυνάμεων ενός τόπου. Είμαι υπέρ της διευρυμένης αναλογικής με την έννοια ότι πρέπει να αποτυπώνεται η βούληση του εκλογικού σώματος και της τοπικής  κοινωνίας σε επίπεδο συσχετισμών από τον πρώτο γύρο αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα του Δήμου έστω και με απόλυτη πλειοψηφία ή διευρυμένη πλειοψηφία από ένα ποσοστό και πάνω, ώστε οι Δήμοι και η λειτουργία τους να μην οδηγούνται σε αδιέξοδα ή σε συνεργασίες που δεν είναι επιθυμητές από την τοπική κοινωνία.

Η τοπική δημοκρατία και η συμμετοχή των πολιτών μπορεί και πρέπει να είναι το διακύβευμα  στην αλλαγή ενός εκλογικού νόμου αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται με κανόνες ισονομίας, δημοκρατίας και διαφάνειας.

Από το φύλλο της THESSNEWS #51 (29/04/2017-30/04/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

15.10.2021 11:28 πμ

Η οδός Εθνικής Αντιστάσεων μετά τη σημερινή καθίζηση, είναι κλειστή και θα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του οδοστρώματος, όπως αποκάλυψε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο διευθυντής του δικτύου της ΕΥΑΘ, Χρήστος Τραγανός. Ο κ. Τραγανός είπε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

13.10.2021 11:13 πμ

Στην απροθυμία του κόσμου να εμβολιαστεί στάθηκε ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στον Σάκη Μόσχη. Ο κ. Γιάννου μίλησε με αφορμή τη παρουσία σήμερα των κινητών μονάδων εμβολιασμού στην περιοχή. «Το κύμα ίσως είναι πιο ισχυρό

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

12.10.2021 12:26 μμ

Αποκλειστικές δηλώσεις στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στο δημοσιογράφο Χρήστο Νικολαΐδη παραχώρησε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, λίγη ώρα μετά την τελετή των εγκαινίων του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας της φαρμακοβιομηχανίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. «Πως να μην ειμαι συγκινημένος, όταν ένα

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

12.10.2021 10:38 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή του Στέφανου Διαμαντόπουλου φιλοξενήθηκε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας και πνευμονολόγος, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας για τις κυβερνητικές δράσεις και αποφάσεις σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοΐού.   «Πήγα σε πολλά νοσοκομεία στη Βόρεια

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

11.10.2021 10:17 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή των Στέφανου Διαμαντόπουλου και Σάκη Μόσχη φιλοξενήθηκε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, προκειμένου να αναφερθεί στο μείζον ζήτημα των τιμών ενέργειας.   «Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Το γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποιούσε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

7.10.2021 6:55 μμ

Στην «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη», το ζωντανό ραδιοφωνικό περιοδικό στους 94,5 fm μίλησε η υπεύθυνη για το έργο Zero West στην ΑΝΤΙΓΟΝΗ, Σοφία Στεφανίδου.  Απορρίμματα 1.440 λίτρων, κυρίως πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες, κουτάκια αλουμινίου, μονωτικά υλικά και δίχτυα μάζεψαν από την παραλία Δέλτα Αξιού εθελοντές

thess

Επικαιρότητα