Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ / Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα: Μία ιστορία άσχετων και επικίνδυνων

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

26/03/2022 7:40 πμ

Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα: Μία ιστορία άσχετων και επικίνδυνων

Oι γραφειοκράτες του ΤΑΙΠΕΔ και οι ελληνικές κυβερνήσεις κάθονται και χαζεύουν από μακριά την υπόγεια αποθήκη της Νότιας Καβάλας. Γράφει ο Δημήτρης Διαμαντίδης

Υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα: Μία ιστορία άσχετων και επικίνδυνων

Οι κολοσσιαίες και τεκτονικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά το πόσο άσχετες ήταν οι ελληνικές κυβερνήσεις των πολλών τελευταίων ετών στο ζήτημα της προάσπισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

 

Ως δημοσιογράφος κάλυψα πριν μία και πλέον δεκαετία την υπόθεση της επένδυσης στην υπόγεια και υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας.

Στις 4 Δεκεμβρίου του 2011 είχε δημοσιοποιηθεί πόρισμα αρμόδιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΚΑ, που έβαζε σταδιακά το έργο σε τροχιά υλοποίησης.

Τότε η εταιρεία “Ενεργειακή Αιγαίου”, που μέχρι και σήμερα εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου, είχε επισημάνει πως το συγκεκριμένο έργο θα είχε άμεσο, θετικό αντίκτυπο στη δημιουργία πλαισίου ανταγωνισμού για την εμπορία φυσικού αερίου.

 

Αυτό θα σήμαινε:

  • Μείωση της τιμής αερίου για βιομηχανικούς και οικιακούς καταναλωτές, επομένως αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
  • Μείωσης του κόστους παραγωγής για τους παραγωγούς Η/Ε από φυσικό αέριο, ενίσχυση της ελκυστικότητας των επενδύσεων στην αγορά ενέργειας.

 

Το έργο της αποθήκης φυσικού αερίου στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας αντιπροσώπευε τότε μία επένδυση €400 εκατομμυρίων με σημαντική συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη και την απασχόληση.

Εννοείται πως το τότε πόρισμα του ΥΠΕΚΑ δεν αξιοποιήθηκε και το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας κατέληξε στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο ανέλαβε να “τρέξει” τον διαγωνισμό για την υλοποίηση της υπόγειας αποθήκης.

Μέχρι και σήμερα, ήτοι πάνω από μία δεκαετία μετά, ο διαγωνισμός δεν έχει τελειώσει και κανένα έργο δεν έχει γίνει στην υπόγεια αποθήκη.

Πρόκειται για μία κλασική ελληνική ιστορία ασχετοσύνης των πολιτικών και των κυβερνήσεων, ενώ βέβαια η αναποτελεσματικότητα του ΤΑΙΠΕΔ είναι παροιμιώδης έως και επικίνδυνη.

Τώρα που η αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. επιβάλλει την ύπαρξη αποθηκευτικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου για κάθε χώρα-μέλος, τώρα η Ελλάδα έχει μόνο την Ρεβυθούσα για υγροποιημένο φυσικό αέριο (η οποία βέβαια διέπεται από κανονισμούς που δεν επιτρέπουν τη μακροχρόνια αποθήκευση αερίου, άρα δεν μπορεί να λειτουργεί ως αποθήκη).

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ν.Α. Ευρώπης που δεν διαθέτει υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Η Τουρκία διαθέτει αποθηκευτικό χώρο χωρητικότητας 0,4 δισεκατομμυρίων κυβικών, ενώ ακόμη και η Βουλγαρία που εξαρτάται αποκλειστικά από το ρωσικό αέριο, έχει υπόγεια αποθήκη χωρητικότητας 0,6 δισ κυβικών.

Και ακόμη οι γραφειοκράτες του ΤΑΙΠΕΔ και οι ελληνικές κυβερνήσεις κάθονται και χαζεύουν από μακριά την υπόγεια αποθήκη της Νότιας Καβάλας…

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και στο Ράδιο-Θεσσαλονίκη διατηρεί το οικονομικό ρεπορτάζ από το 2005 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα είναι οικονομικός συντάκτης στο site Thessnews.gr, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1996 έως το 2014 στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Γραφείο Βορείου Ελλάδος-συγκρότημα Πήγασου) και από το 1998-2003 στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Στο πεδίο της επικοινωνίας διατηρεί από το 2010 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΔΕΘ-Helexpo και από το 2017 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Έχει συνάψει και υλοποιήσει πολλές ακόμη συνεργασίες στο κομμάτι της επικοινωνίας, όπως με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Artion, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κα. Παράλληλα από το 2015-2017 δραστηριοποιήθηκε στην εταιρεία Hyphen SA (με έδρα την Θεσσαλονίκη) στο κομμάτι της δημιουργίας περιεχομένου (content creation and marketing) και της διαχείρισης της εικόνας της επιχείρησης στα ΜΜΕ. Ομιλεί άριστα την Αγγλική και αρκετά καλά την Γερμανική.

/ Δείτε ακόμα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.5.2022 8:12 πμ

Ευκαιρία λένε η σημερινή ενεργειακή κρίση γιατί η χώρα θα στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με μεγαλύτερη ένταση και σε κάποια χρόνια θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της από εκεί. Ευκαιρία είναι η “πράσινη μετάβαση” γιατί θα προκύψει

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

21.5.2022 9:55 πμ

Έντονη και διάχυτη είναι η αίσθηση πως η ακρίβεια σε όλη την αγορά δεν πρόκειται να κοπάσει, αλλά αντίθετα θα γίνει πολύ μεγαλύτερη.   Όλοι μας «πληρώνουμε το μάρμαρο» της ακρίβειας, που έχει πλήξει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

7.5.2022 8:00 πμ

“Δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία”…   Η ατάκα του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του μηνύματος του για το ενεργειακό πακέτο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει “στριμωχτεί” πολύ από το όλο θέμα. Και θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.4.2022 7:00 πμ

Με πάνω από ένα μήνα καθυστέρηση τέθηκε σε εφαρμογή η περιβόητη πλατφόρμα για την επιδότηση του κόστους καυσίμων με ποσά της τάξης των 13 ευρώ το μήνα.   Από το μέσον Μαρτίου και μετά και μέσα στις εορτές του Πάσχα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

10.4.2022 8:20 πμ

Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία αποκαλύπτει όλο και περισσότερο πως η “ειδική επιχείρηση” του Πούτιν χρηματοδοτείται με τα Ευρώ των Ευρωπαίων για το φυσικό αέριο που τους πωλεί.   Εάν η Ευρώπη θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος, τότε θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

23.3.2022 8:00 πμ

“Βούλιαξε” ο κλάδος της εστίασης την διετία της πανδημίας καταγράφοντας ούτε λίγο-ούτε πολύ σχεδόν 4 δισεκατομμύρια Ευρώ απωλειών, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης.   Σύμφωνα με τον

thess

Επικαιρότητα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS

27.6.2022 11:15 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή