Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ / «Τσουνάμι» ανατιμήσεων σε όλη την αγορά

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

18/03/2022 11:37 πμ

«Τσουνάμι» ανατιμήσεων σε όλη την αγορά

Το “κύμα” της ακρίβειας σαρώνει όλα τα μήκη και πλάτη της αγοράς. Γράφει ο Δημήτρης Διαμαντίδης. 

«Τσουνάμι» ανατιμήσεων σε όλη την αγορά

Το “κύμα” της ακρίβειας σαρώνει όλα τα μήκη και πλάτη της αγοράς.

 

Οι επιβαρύνσεις είναι από μεγάλες έως πολύ μεγάλες σε όλα τα προϊόντα και τα είδη ευρείας καταναλωτικής χρήσης.

Ο διασυνδεδεμένος και παγκοσμιοποιημένος κόσμος έχει πολλά καλά, αλλά και πολλά κακά.

Η εξάρτηση μίας χώρας, όπως η Ελλάδα, από το εξωτερικό και τους πόρους άλλων κρατών είναι μεγάλη και δυστυχώς φαίνεται περισσότερο σε περιόδους κρίσεων.

Κρίσεις όπως της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία και άλλων που θα έρθουν στο μέλλον.

Είναι εύλογο ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο δημιουργίας μίας μίνιμουμ εθνικής παραγωγικής βάσης, η οποία θα σέβεται την κοινοτική νομοθεσία και τις αρχές του ανταγωνισμού.

Δεν εννοώ μία κρατική βάση.

Μιλώ για μία εθνική βιομηχανία αποτελούμενη από ιδιωτικές επενδύσεις σε τομείς ανταγωνιστικούς, εξωστρεφείς, αλλά και μεγάλης σημασίας εάν ενσκήψει μία κρίση γεωπολιτικού ή στρατιωτικού χαρακτήρα.

 

Ορισμένα παραδείγματα:

  1. Η αμυντική βιομηχανία για ένα κράτος που ξοδεύει πακτωλούς δισεκατομμυρίων σε εξοπλισμούς δεν είναι μία παράλογη κίνηση.
  2. Η ενεργειακή αυτονομία είναι εντελώς απαραίτητη τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό. Η Ελλάδα έχει “ξεχάσει” ότι μπορεί και η ίδια να αναπτύξει τα δικά της κοιτάσματα φυσικού αερίου.
  3. Η πρωτογενής παραγωγή και η βιομηχανία τροφίμων είναι άμεσης προτεραιότητας, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει επάρκεια και λογικές τιμές ακόμη και σε περιπτώσεις, όπως η σημερινή

 

Δεν μπορούμε να είμαστε μόνο χώρα παροχής υπηρεσιών και τουρισμού.

Απαιτούνται παρεμβάσεις που θα διασφαλίσουν ότι η χώρα θα έχει μία κάποια αυτάρκεια ότι και εάν συμβεί.

Οι κυβερνήσεις δεν είναι διαχειριστές.

Χρειάζεται να χαράζουν πολιτική με μακροχρόνια και στρατηγικά κριτήρια.

Αλλιώς κάθε φορά θα “πέφτουμε από τα σύννεφα”…

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και στο Ράδιο-Θεσσαλονίκη διατηρεί το οικονομικό ρεπορτάζ από το 2005 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα είναι οικονομικός συντάκτης στο site Thessnews.gr, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1996 έως το 2014 στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Γραφείο Βορείου Ελλάδος-συγκρότημα Πήγασου) και από το 1998-2003 στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Στο πεδίο της επικοινωνίας διατηρεί από το 2010 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΔΕΘ-Helexpo και από το 2017 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Έχει συνάψει και υλοποιήσει πολλές ακόμη συνεργασίες στο κομμάτι της επικοινωνίας, όπως με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Artion, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κα. Παράλληλα από το 2015-2017 δραστηριοποιήθηκε στην εταιρεία Hyphen SA (με έδρα την Θεσσαλονίκη) στο κομμάτι της δημιουργίας περιεχομένου (content creation and marketing) και της διαχείρισης της εικόνας της επιχείρησης στα ΜΜΕ. Ομιλεί άριστα την Αγγλική και αρκετά καλά την Γερμανική.

/ Δείτε ακόμα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.5.2022 8:12 πμ

Ευκαιρία λένε η σημερινή ενεργειακή κρίση γιατί η χώρα θα στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με μεγαλύτερη ένταση και σε κάποια χρόνια θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της από εκεί. Ευκαιρία είναι η “πράσινη μετάβαση” γιατί θα προκύψει

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

21.5.2022 9:55 πμ

Έντονη και διάχυτη είναι η αίσθηση πως η ακρίβεια σε όλη την αγορά δεν πρόκειται να κοπάσει, αλλά αντίθετα θα γίνει πολύ μεγαλύτερη.   Όλοι μας «πληρώνουμε το μάρμαρο» της ακρίβειας, που έχει πλήξει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

7.5.2022 8:00 πμ

“Δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία”…   Η ατάκα του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του μηνύματος του για το ενεργειακό πακέτο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει “στριμωχτεί” πολύ από το όλο θέμα. Και θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.4.2022 7:00 πμ

Με πάνω από ένα μήνα καθυστέρηση τέθηκε σε εφαρμογή η περιβόητη πλατφόρμα για την επιδότηση του κόστους καυσίμων με ποσά της τάξης των 13 ευρώ το μήνα.   Από το μέσον Μαρτίου και μετά και μέσα στις εορτές του Πάσχα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

10.4.2022 8:20 πμ

Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία αποκαλύπτει όλο και περισσότερο πως η “ειδική επιχείρηση” του Πούτιν χρηματοδοτείται με τα Ευρώ των Ευρωπαίων για το φυσικό αέριο που τους πωλεί.   Εάν η Ευρώπη θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος, τότε θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

26.3.2022 7:40 πμ

Οι κολοσσιαίες και τεκτονικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά το πόσο άσχετες ήταν οι ελληνικές κυβερνήσεις των πολλών τελευταίων ετών στο ζήτημα της προάσπισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή