Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ / Το τέλος των Ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα;

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

03/03/2022 2:55 μμ

Το τέλος των Ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα;

Και στην Ελλάδα η εποχή των Ρώσων πλουσίων που αγόραζαν τα πάντα και σκορπούσαν χρήμα παντού βαίνει προς το τέλος της. Γράφει ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

Το τέλος των Ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα;

Η συνέχιση των Ρωσικών εχθροπραξιών στην Ουκρανία και οι επιθέσεις στο ελληνικό ομογενειακό στοιχείο στην περιοχή της Μαριούπολης και όχι μόνο αναδεικνύουν πως η κατά τα άλλα “φίλη” Ρωσία έχει περιέλθει σε δίνη απώλειας λογικής και επαφής με την πραγματικότητα.

 

Τα μέτρα που λαμβάνει κατά της Ρωσίας ως κράτος και κατά υπηκόων της η Ε.Ε. δείχνουν τον “δρόμο”, στον οποίο από εδώ και πέρα θα βαδίσουν και οι Ελληνορωσικές σχέσεις.

Οι ολιγάρχες προερχόμενοι από την Ρωσία θα υποστούν βαρύτατες κυρώσεις και επί της ουσίας οδηγούνται σε de facto “δήμευση” της περιουσίας τους εάν αυτή βρίσκεται σε έδαφος της Ε.Ε. ή της Μεγάλης Βρετανίας ή των ΗΠΑ ή και άλλων χωρών, οι οποίες αποφασίζουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η λέξη “δήμευση” μπορεί να περιλαμβάνει το “πάγωμα” συναλλαγών, την αδυναμία πρόσβασης σε καταθέσεις και σε άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία έως και την αναγκαστική μεταβίβαση ακίνητων αξιών, εταιρειών κα.

Οι Ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα είναι αρκετές και εκτείνονται από τον τουρισμό έως το λιανεμπόριο.

Χιλιάδες Έλληνες απασχολούνται σε επιχειρήσεις Ρωσικών συμφερόντων στην Ελλάδα και προφανώς παράγεται ένας σημαντικός κύκλος εργασιών.

Φτάσαμε όμως στο σημείο όπου οι επιχειρηματίες Ρωσικής καταγωγής θα χρειαστεί να λάβουν κάποιες πολύ κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον των επενδύσεων και των επιχειρήσεων τους.

Αρχικά θα πρέπει να αποκηρύξουν τον πόλεμο δημόσια και να καταδικάσουν την Ρωσική επίθεση απέναντι στην Ουκρανία και απέναντι στο αγαθό της ειρήνης.

Δεν μπορείς να είσαι και με τον Πούτιν και να θέλεις να επενδύεις στο έδαφος της Ε.Ε. ή άλλων περιοχών του κόσμου ανενόχλητα και να ζεις μέσα στον πλουτισμό, τον οποίο η μετασοβιετική ανελεύθερη επιχειρηματική πραγματικότητα των μονοπωλίων και των “σκοτεινών” σχέσεων, επέτρεψαν να αναπτυχθεί.

Απλά δεν θα είναι πλέον ανεκτό κάτι τέτοιο. Δεν έχει καμία σχέση με το εάν πληρώνεις κανονικά τους φόρους σου στην όποια χώρα της Ε.Ε..

Είναι θέμα ηθικής τάξης και αρχών και καλά θα κάνουν οι ολιγάρχες Ρωσικής προέλευσης να το καταλάβουν.

Οι Ρωσικές επενδύσεις δεν είναι πλέον καλοδεχούμενες στην Ε.Ε. και πολλές Ευρωπαϊκές και όχι μόνο επιχειρήσεις αποχωρούν παραγωγικά από το Ρωσικό έδαφος.

Και στην Ελλάδα η εποχή των Ρώσων πλουσίων που αγόραζαν τα πάντα και σκορπούσαν χρήμα παντού βαίνει προς το τέλος της.

Τα παράπονα τους οι Ρώσοι που νιώθουν ότι αδικούνται μπορούν να τα κάνουν στην ηγεσία της χώρας από την οποία προέρχονται…

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και στο Ράδιο-Θεσσαλονίκη διατηρεί το οικονομικό ρεπορτάζ από το 2005 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα είναι οικονομικός συντάκτης στο site Thessnews.gr, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1996 έως το 2014 στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Γραφείο Βορείου Ελλάδος-συγκρότημα Πήγασου) και από το 1998-2003 στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Στο πεδίο της επικοινωνίας διατηρεί από το 2010 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΔΕΘ-Helexpo και από το 2017 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Έχει συνάψει και υλοποιήσει πολλές ακόμη συνεργασίες στο κομμάτι της επικοινωνίας, όπως με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Artion, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κα. Παράλληλα από το 2015-2017 δραστηριοποιήθηκε στην εταιρεία Hyphen SA (με έδρα την Θεσσαλονίκη) στο κομμάτι της δημιουργίας περιεχομένου (content creation and marketing) και της διαχείρισης της εικόνας της επιχείρησης στα ΜΜΕ. Ομιλεί άριστα την Αγγλική και αρκετά καλά την Γερμανική.

/ Δείτε ακόμα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.5.2022 8:12 πμ

Ευκαιρία λένε η σημερινή ενεργειακή κρίση γιατί η χώρα θα στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με μεγαλύτερη ένταση και σε κάποια χρόνια θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της από εκεί. Ευκαιρία είναι η “πράσινη μετάβαση” γιατί θα προκύψει

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

21.5.2022 9:55 πμ

Έντονη και διάχυτη είναι η αίσθηση πως η ακρίβεια σε όλη την αγορά δεν πρόκειται να κοπάσει, αλλά αντίθετα θα γίνει πολύ μεγαλύτερη.   Όλοι μας «πληρώνουμε το μάρμαρο» της ακρίβειας, που έχει πλήξει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

7.5.2022 8:00 πμ

“Δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία”…   Η ατάκα του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του μηνύματος του για το ενεργειακό πακέτο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει “στριμωχτεί” πολύ από το όλο θέμα. Και θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.4.2022 7:00 πμ

Με πάνω από ένα μήνα καθυστέρηση τέθηκε σε εφαρμογή η περιβόητη πλατφόρμα για την επιδότηση του κόστους καυσίμων με ποσά της τάξης των 13 ευρώ το μήνα.   Από το μέσον Μαρτίου και μετά και μέσα στις εορτές του Πάσχα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

10.4.2022 8:20 πμ

Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία αποκαλύπτει όλο και περισσότερο πως η “ειδική επιχείρηση” του Πούτιν χρηματοδοτείται με τα Ευρώ των Ευρωπαίων για το φυσικό αέριο που τους πωλεί.   Εάν η Ευρώπη θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος, τότε θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

26.3.2022 7:40 πμ

Οι κολοσσιαίες και τεκτονικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά το πόσο άσχετες ήταν οι ελληνικές κυβερνήσεις των πολλών τελευταίων ετών στο ζήτημα της προάσπισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή