ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

28/02/2022 7:00 πμ

Το τέλος των εξαρτήσεων

Η ενεργειακή παράμετρος του πολέμου κατέδειξε πως η Ελλάδα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από πηγές εκτός χώρας.

PIXABAY
Φωτ. PIXABAY

Εάν κάτι αναδεικνύει ο πόλεμος στην Ουκρανία στο οικονομικό πεδίο είναι το πόσο επιβλαβείς είναι οι εξαρτήσεις.

 

Εξαρτήσεις ενεργειακές, επενδυτικές και γενικά οικονομικές.

Βέβαια σε ένα διασυνδεδεμένο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο κανείς δεν είναι αυτόνομος και ανεξάρτητος 100%.

Ούτε να παράγεις τα πάντα μπορείς, αλλά ούτε και να εισάγεις τα πάντα είναι βιώσιμο και ασφαλές.

Ωστόσο για ορισμένα κρίσιμα προϊόντα και παραγωγικούς κλάδους μία χώρα, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, θα πρέπει να διαθέτει έστω κάποιους πόρους και μία δυνατότητα εκμετάλλευσης τους σε συνθήκες ανάγκης.

Η ενεργειακή παράμετρος του πολέμου κατέδειξε πως η Ελλάδα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από πηγές εκτός χώρας.

Είτε για αγορά φυσικού αερίου, είτε ακόμη και για προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν υπάρχει εύκολα η δυνατότητα αναπλήρωσης αυτών των εξωτερικών πηγών (του φυσικού αερίου βασικά), καθώς εσωτερικά η χώρα διαθέτει μόνο λιγνίτη και υδροηλεκτρικά.

Σε ανάλογη μοίρα είναι και πολύ πλουσιότερα κράτη, όπως η Γερμανία, η οποία εισάγει πολύ ρωσικό φυσικό αέριο.

Η Ελλάδα επέλεξε την απολιγνιτοποίηση, για την οποία κανείς δεν μπορεί να είναι αντίθετος μεσοπρόθεσμα ιδιαίτερα με κριτήριο την προστασία του περιβάλλοντος.

Με το κριτήριο της ασφάλειας όμως ορισμένα ζητήματα χρήζουν επανεξέτασης.

Μία από τις οδούς διέλευσης φυσικού αερίου προς την Ελλάδα διέρχεται από τουρκικό έδαφος.

Πόσο ασφαλές είναι κάτι τέτοιο σε μία πιθανή κρίση με την γειτονική χώρα;

Είναι προφανές πως δεν χρειάζονται υστερίες, αλλά σχέδιο και προνοητικότητα για να διαχειριστείς τόσο σύνθετα θέματα σε βάθος χρόνου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτός από την τραγικότητα και την ανθρωπιστική διάσταση του, η οποία κορυφώνεται όσο περνούν οι ημέρες, μας διδάσκει πως όταν έρθει η ώρα της μάχης είσαι μόνος είτε πολεμικά, είτε και οικονομικά.

Επίσης μας διδάσκει πως μία χώρα χρειάζεται να είναι αυτάρκης σε κάποια βασικά αγαθά και να διαθέτει εναλλακτικές δυνατότητες στο ενεργειακό πεδίο.

Με έναν γείτονα όπως η Τουρκία η Ελλάδα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βρίσκεται διαρκώς σε κατάσταση αφύπνισης.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και στο Ράδιο-Θεσσαλονίκη διατηρεί το οικονομικό ρεπορτάζ από το 2005 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα είναι οικονομικός συντάκτης στο site Thessnews.gr, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1996 έως το 2014 στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Γραφείο Βορείου Ελλάδος-συγκρότημα Πήγασου) και από το 1998-2003 στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Στο πεδίο της επικοινωνίας διατηρεί από το 2010 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΔΕΘ-Helexpo και από το 2017 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Έχει συνάψει και υλοποιήσει πολλές ακόμη συνεργασίες στο κομμάτι της επικοινωνίας, όπως με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Artion, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κα. Παράλληλα από το 2015-2017 δραστηριοποιήθηκε στην εταιρεία Hyphen SA (με έδρα την Θεσσαλονίκη) στο κομμάτι της δημιουργίας περιεχομένου (content creation and marketing) και της διαχείρισης της εικόνας της επιχείρησης στα ΜΜΕ. Ομιλεί άριστα την Αγγλική και αρκετά καλά την Γερμανική.

/ Δείτε ακόμα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.5.2022 8:12 πμ

Ευκαιρία λένε η σημερινή ενεργειακή κρίση γιατί η χώρα θα στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με μεγαλύτερη ένταση και σε κάποια χρόνια θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της από εκεί. Ευκαιρία είναι η “πράσινη μετάβαση” γιατί θα προκύψει

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

21.5.2022 9:55 πμ

Έντονη και διάχυτη είναι η αίσθηση πως η ακρίβεια σε όλη την αγορά δεν πρόκειται να κοπάσει, αλλά αντίθετα θα γίνει πολύ μεγαλύτερη.   Όλοι μας «πληρώνουμε το μάρμαρο» της ακρίβειας, που έχει πλήξει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

7.5.2022 8:00 πμ

“Δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία”…   Η ατάκα του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του μηνύματος του για το ενεργειακό πακέτο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει “στριμωχτεί” πολύ από το όλο θέμα. Και θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.4.2022 7:00 πμ

Με πάνω από ένα μήνα καθυστέρηση τέθηκε σε εφαρμογή η περιβόητη πλατφόρμα για την επιδότηση του κόστους καυσίμων με ποσά της τάξης των 13 ευρώ το μήνα.   Από το μέσον Μαρτίου και μετά και μέσα στις εορτές του Πάσχα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

10.4.2022 8:20 πμ

Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία αποκαλύπτει όλο και περισσότερο πως η “ειδική επιχείρηση” του Πούτιν χρηματοδοτείται με τα Ευρώ των Ευρωπαίων για το φυσικό αέριο που τους πωλεί.   Εάν η Ευρώπη θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος, τότε θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

26.3.2022 7:40 πμ

Οι κολοσσιαίες και τεκτονικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά το πόσο άσχετες ήταν οι ελληνικές κυβερνήσεις των πολλών τελευταίων ετών στο ζήτημα της προάσπισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή