ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

15/01/2022 7:30 πμ

Τα κεφάλια μέσα…

Η ανησυχία για την πανδημία δίνει σταδιακά τη θέση της στην ανησυχία για την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και την επερχόμενη νέα οικονομική κρίση. Γράφει ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

Pixabay
Φωτ. Pixabay

Είναι πλέον διάχυτη η αίσθηση πως η ανησυχία για την πανδημία δίνει σταδιακά τη θέση της στην ανησυχία για την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και την επερχόμενη νέα οικονομική κρίση, η οποία είναι ήδη εδώ…

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν πόσο έχουν ξεφύγει από κάθε λογική οι τιμές της ενέργειας και μας παρέχουν μία αίσθηση για τις προσεχείς ανατιμήσεις στα πάντα, δηλαδή σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες!

Αυτές οι ανατιμήσεις θα αυξήσουν το κόστος “λειτουργίας” νοικοκυριών και επιχειρήσεων και βέβαια το “μάρμαρο” θα το πληρώσει στο τέλος ο καταναλωτής-πολίτης.

Τα παραπάνω εάν συνδυαστούν με το γεγονός ότι σταδιακά τελειώνει η εποχή του δημοσιονομικού “ανορθόδοξου” πλαισίου, λόγω των μέτρων και των παροχών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τότε γίνεται αντιληπτό πως εισερχόμαστε σε μία δύσκολη περίοδο με πολλές προκλήσεις.

Οι προκλήσεις αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία είναι ακριβή για τα δεδομένα των μέσων αποδοχών των συμπολιτών μας.

Επίσης, η Ελλάδα, όπως πρόσφατα ανέφερε και ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρας, έχει το υψηλότερο χρέος και το τρίτο υψηλότερο πρωτογενές έλλειμμα (περίπου 13 δισ. ευρώ) στην Ευρώπη, δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται να μεταβάλλει τη νομισματική πολιτική και από το 2023 θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες.

Κοινώς θα μπει από το 2023 ή και νωρίτερα ο κάθε “κατεργάρης στον πάγκο του” και ως χώρα θα κληθούμε και πάλι να μαζέψουμε το έλλειμμα, να πάμε σε πλεόνασμα και οι δημόσιες επενδύσεις να είναι στοχευμένες, όπως θα είναι και αυτές από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεν θα υπάρχουν περιθώρια για αλόγιστες κρατικές ενισχύσεις κάθε είδους, τα μέτρα που υλοποιήθηκαν για τις έκτακτες καταστάσεις των τελευταίων 2 ετών καλό είναι να τα ξεχάσουμε και τα “κεφάλια μέσα”.

Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη το πόσο θα επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό το κύμα της “ακρίβειας” και των ανατιμήσεων, με δεδομένο ότι ορισμένες γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, θα προσφέρουν φέτος ένα ακόμη πιο φθηνό και ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν.

Η Ελλάδα δεν μπαίνει βεβαίως “ξυπόλητη” στη νέα αυτή “μάχη” της οικονομίας, αλλά “κακά τα ψέματα” η χώρα μας μετά την 10ετή μνημονιακή λαίλαπα και την 2ετή πανδημία, δυστυχώς ακόμη δεν μπορεί να “αγιάσει”…

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και στο Ράδιο-Θεσσαλονίκη διατηρεί το οικονομικό ρεπορτάζ από το 2005 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα είναι οικονομικός συντάκτης στο site Thessnews.gr, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1996 έως το 2014 στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Γραφείο Βορείου Ελλάδος-συγκρότημα Πήγασου) και από το 1998-2003 στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Στο πεδίο της επικοινωνίας διατηρεί από το 2010 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΔΕΘ-Helexpo και από το 2017 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Έχει συνάψει και υλοποιήσει πολλές ακόμη συνεργασίες στο κομμάτι της επικοινωνίας, όπως με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Artion, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κα. Παράλληλα από το 2015-2017 δραστηριοποιήθηκε στην εταιρεία Hyphen SA (με έδρα την Θεσσαλονίκη) στο κομμάτι της δημιουργίας περιεχομένου (content creation and marketing) και της διαχείρισης της εικόνας της επιχείρησης στα ΜΜΕ. Ομιλεί άριστα την Αγγλική και αρκετά καλά την Γερμανική.

/ Δείτε ακόμα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

17.1.2022 7:30 πμ

Η εξαγγελθείσα νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου, που πιθανότατα θα είναι περίπου 6%, θα “προσγειώσει” τις κατώτερες αποδοχές στα 700 ευρώ και κάτι ψιλά. Είναι προφανές πως ο βασικός μισθός στην Ελλάδα ήταν και είναι της “πείνας”,

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

12.1.2022 7:30 πμ

Το άνοιγμα των σχολείων και τα self test αποκάλυψαν πολλές χιλιάδες νέων κρουσμάτων σε παιδιά. Τα παιδιά αυτά χρειάζεται να παραμείνουν για κάποιες μέρες στο σπίτι, προκειμένου να αναρρώσουν. Σε πολλές περιπτώσεις όμως αμφότεροι οι γονείς εργάζονται και δεν υπάρχει

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

11.1.2022 7:30 πμ

Αστρονομικό είναι το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες σε κάθε είδους τεστ ανίχνευσης του κορωνοιού, ειδικά δε για το μοριακό που εσχάτως “προσγειώθηκε” τιμολογιακά στα 47 ευρώ. Ασχέτως εάν κάποιος θεωρεί φθηνές, ακριβές ή ακριβοδίκαιες τις τιμές των

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

23.12.2021 12:53 μμ

Το Μετρό Θεσσαλονίκης έχει ταλαιπωρήσει πολύ τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της. Είναι μία μοναδική περίπτωση έργου που έχει δημιουργήσει πριν καν ολοκληρωθεί εξαιρετικά κακή εντύπωση στους μελλοντικούς χρήστες του. Πολλοί κάτοικοι της πόλης δεν πιστεύουν πως θα ολοκληρωθεί ποτέ.

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

18.12.2021 12:30 μμ

Συνηθίζεται αυτές τις ημέρες να μην γκρινιάζουμε, αλλά να είμαστε πιο “εορταστικοί”, πιο “χαρούμενοι” και πιο “αισιόδοξοι”. Επειδή ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν επιτηδευμένα να νιώσουν χαρά, λύπη, ευτυχία ή δυστυχία, θα παραθέσω κάποιες “μαύρες” δυστυχώς διαπιστώσεις

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

8.12.2021 6:15 μμ

“Μνημείο” μιας παρελκυστικής επικοινωνιακής τακτικής, που σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Θεσσαλονίκης αποτελεί η ανακοίνωση-δελτίο τύπου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ).   Την παραθέτω αυτούσια: «Με την ιδιαίτερη προβολή που παρέχουν στη Θεσσαλονίκη τα τηλεοπτικά κανάλια και τα ΜΜΕ

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή