ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

17/02/2022 12:20 μμ

Ολοταχώς προς νέα χρέη

Όλη αυτή η κατάσταση αποτελεί επί της ουσίας μία επώδυνη συνέχεια της οικονομικής καταστροφής της δεκαετίας των τριών μνημονίων.

Ολοταχώς προς νέα χρέη

Οι ανακοινώσεις για το ύψος του πληθωρισμού και την ακρίβεια σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της αγοράς επιβεβαιώνουν πως έχει ενσκήψει πλέον ένα “κύμα” ροκανίσματος του διαθέσιμου εισοδήματος και προφανώς οι πιο αδύναμοι είναι στην πιο μειονεκτική θέση.

Η όποια επιδοματική πολιτική εφαρμοστεί από την κυβέρνηση μπορεί να είναι επιθυμητή, αλλά λειτουργεί πρόσκαιρα και αποτελεί “τσιρότο”.

Η ελληνική οικονομία έχει ακόμη πολλά δομικά προβλήματα, κάποια από τα οποία δημιουργούνται από τις εξαρτήσεις της ίδιας της χώρας.

Η Νο. 1 εξάρτηση της Ελλάδας είναι η ενεργειακή.

Δυστυχώς η χώρα έχοντας αποφασίσει να προχωρήσει σε απολιγνιτοποίηση, εξαρτάται πλέον σε μεγάλο βαθμό από το εισαγόμενο πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και βέβαια από τη διακύμανση των τιμών τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα υδροηλεκτρικά και οι ΑΠΕ ακόμη δεν μπορούν να σώσουν την παρτίδα, παρά μόνο να προσφέρουν κάποια “ανακούφιση” από το άγος της μεγάλης αύξησης της ενέργειας.

Σε όλη αυτή την κατάσταση τα χαμηλότερα εισοδήματα έχουν και το πιο μεγάλο πρόβλημα. Θα αθετήσουν υποχρεώσεις τους, θα μειώσουν όσο μπορούν την καταναλωτική δαπάνη και μοιραία θα δημιουργήσουν νέα χρέη.

Τα υψηλότερα εισοδήματα και ιδιαίτερα όσα δεν έχουν τοποθετήσει τον πλούτο τους σε καταθέσεις βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα και μπορούν να αποσβέσουν πιο αποτελεσματικά τις συνέπειες του πληθωρισμού.

Η δημιουργία νέων χρεών είναι σχεδόν δεδομένη.

Η μικρομεσαία επιχείρηση θα αποτύχει να πληρώσει φόρους και εισφορές γιατί θα βάλει ως προτεραιότητα το να έχει ηλεκτρικό ρεύμα.

Το νοικοκυριό δεν θα καταβάλει την δόση του δανείου γιατί θα επιλέξει να πληρώσει το φυσικό αέριο για να θερμανθεί.

Όλη αυτή η κατάσταση αποτελεί επί της ουσίας μία επώδυνη συνέχεια της οικονομικής καταστροφής της δεκαετίας των τριών μνημονίων.

Καλός είναι ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης, η προσέλκυση επενδύσεων, η αύξηση των εξαγωγών και η διαφαινόμενη εξαιρετική πορεία του τουρισμού.

Όμως όλο αυτό το “μέρισμα” χρειάζεται να επιστραφεί κατά ένα μέρος στην κοινωνία για να μην υπάρξουν νέες αποκλίσεις και φτωχοποίηση.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και στο Ράδιο-Θεσσαλονίκη διατηρεί το οικονομικό ρεπορτάζ από το 2005 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα είναι οικονομικός συντάκτης στο site Thessnews.gr, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1996 έως το 2014 στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Γραφείο Βορείου Ελλάδος-συγκρότημα Πήγασου) και από το 1998-2003 στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Στο πεδίο της επικοινωνίας διατηρεί από το 2010 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΔΕΘ-Helexpo και από το 2017 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Έχει συνάψει και υλοποιήσει πολλές ακόμη συνεργασίες στο κομμάτι της επικοινωνίας, όπως με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Artion, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κα. Παράλληλα από το 2015-2017 δραστηριοποιήθηκε στην εταιρεία Hyphen SA (με έδρα την Θεσσαλονίκη) στο κομμάτι της δημιουργίας περιεχομένου (content creation and marketing) και της διαχείρισης της εικόνας της επιχείρησης στα ΜΜΕ. Ομιλεί άριστα την Αγγλική και αρκετά καλά την Γερμανική.

/ Δείτε ακόμα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.5.2022 8:12 πμ

Ευκαιρία λένε η σημερινή ενεργειακή κρίση γιατί η χώρα θα στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με μεγαλύτερη ένταση και σε κάποια χρόνια θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της από εκεί. Ευκαιρία είναι η “πράσινη μετάβαση” γιατί θα προκύψει

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

21.5.2022 9:55 πμ

Έντονη και διάχυτη είναι η αίσθηση πως η ακρίβεια σε όλη την αγορά δεν πρόκειται να κοπάσει, αλλά αντίθετα θα γίνει πολύ μεγαλύτερη.   Όλοι μας «πληρώνουμε το μάρμαρο» της ακρίβειας, που έχει πλήξει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

7.5.2022 8:00 πμ

“Δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία”…   Η ατάκα του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του μηνύματος του για το ενεργειακό πακέτο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει “στριμωχτεί” πολύ από το όλο θέμα. Και θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.4.2022 7:00 πμ

Με πάνω από ένα μήνα καθυστέρηση τέθηκε σε εφαρμογή η περιβόητη πλατφόρμα για την επιδότηση του κόστους καυσίμων με ποσά της τάξης των 13 ευρώ το μήνα.   Από το μέσον Μαρτίου και μετά και μέσα στις εορτές του Πάσχα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

10.4.2022 8:20 πμ

Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία αποκαλύπτει όλο και περισσότερο πως η “ειδική επιχείρηση” του Πούτιν χρηματοδοτείται με τα Ευρώ των Ευρωπαίων για το φυσικό αέριο που τους πωλεί.   Εάν η Ευρώπη θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος, τότε θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

26.3.2022 7:40 πμ

Οι κολοσσιαίες και τεκτονικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά το πόσο άσχετες ήταν οι ελληνικές κυβερνήσεις των πολλών τελευταίων ετών στο ζήτημα της προάσπισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή