Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ / Οι πλατφόρμες και η ευθύνη…

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27/04/2022 7:00 πμ

Οι πλατφόρμες και η ευθύνη…

Με πάνω από ένα μήνα καθυστέρηση τέθηκε σε εφαρμογή η περιβόητη πλατφόρμα για την επιδότηση του κόστους καυσίμων με ποσά της τάξης των 13 ευρώ το μήνα.

Οι πλατφόρμες και η ευθύνη…

Με πάνω από ένα μήνα καθυστέρηση τέθηκε σε εφαρμογή η περιβόητη πλατφόρμα για την επιδότηση του κόστους καυσίμων με ποσά της τάξης των 13 ευρώ το μήνα.

 

Από το μέσον Μαρτίου και μετά και μέσα στις εορτές του Πάσχα οι καταναλωτές πλήρωσαν την πανάκριβη βενζίνη και τώρα η κυβέρνηση θα τους επιστρέψει κάτι λίγα πίσω…

Μέσα στο περσινό και στο προπέρσινο lockdown οι πλατφόρμες άνοιγαν μέσα σε 48 ώρες όταν χρειαζόταν να καλυφθεί κάποια ανάγκη.

Τώρα περάσαμε τον ένα μήνα…

Την ίδια στιγμή έχει αρχίσει να καλλιεργείται κλίμα παρέμβασης από την πλευρά της κυβέρνησης για την υλοποίηση μίας μεγάλης, συνολικής μεταβολής, η οποία θα απαλλάξει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από το επιπρόσθετο τιμολογιακό βάρος στους λογαριασμούς της ενέργειας.

Αυτή η παρέμβαση εκτιμάται ότι έχει κόστος από 4-6,5 δις. Ευρώ, καθώς διίστανται οι απόψεις για το μέγεθος της.

Το πως θα γίνει πράξη μία τέτοια παρέμβαση χωρίς την έγκριση της Ε.Ε., αυτό κανείς δεν τολμάει να το θίξει.

Επίσης πως θα γίνει εφικτό δημοσιονομικά είναι και αυτό από μόνο του μία πολύ δύσκολη άσκηση.

Έχει κάποιες άλλες επιλογές η κυβέρνηση;

Από ότι φαίνεται δεν έχει…

Το σενάριο της κυβέρνησης είναι ότι θα υπάρξει σε κεντρικό επίπεδο από την Ε.Ε. αλλαγή πολιτικής στο συγκεκριμένο ζήτημα, ίσως με την ύπαρξη ενός κοινού ταμείου, που θα καλύψει τις έκτακτες ανάγκες, οι οποίες θα προκύψουν στα κράτη-μέλη από τη λήψη των μέτρων ή, εναλλακτικά, με την επιβολή ενιαίου πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, όπως έχει προτείνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, τότε θα χρειαστεί με εναλλακτικούς τρόπους να βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια για την χρηματοδότηση της πολύ μεγάλης δαπάνης. Ταμείο Ανάκαμψης, πλεόνασμα ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ κτλ, είναι κάποιες από τις διαθέσιμες επιλογές, που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν και αναθεώρηση του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης και του δημόσιου χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό καλό είναι τα δημόσια ταμεία να γεμίσουν όσο μπορούν το καλοκαίρι με φόρους και έσοδα, γιατί από Σεπτέμβριο η κατάσταση προμηνύεται δύσκολη…

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και στο Ράδιο-Θεσσαλονίκη διατηρεί το οικονομικό ρεπορτάζ από το 2005 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα είναι οικονομικός συντάκτης στο site Thessnews.gr, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1996 έως το 2014 στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Γραφείο Βορείου Ελλάδος-συγκρότημα Πήγασου) και από το 1998-2003 στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Στο πεδίο της επικοινωνίας διατηρεί από το 2010 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΔΕΘ-Helexpo και από το 2017 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Έχει συνάψει και υλοποιήσει πολλές ακόμη συνεργασίες στο κομμάτι της επικοινωνίας, όπως με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Artion, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κα. Παράλληλα από το 2015-2017 δραστηριοποιήθηκε στην εταιρεία Hyphen SA (με έδρα την Θεσσαλονίκη) στο κομμάτι της δημιουργίας περιεχομένου (content creation and marketing) και της διαχείρισης της εικόνας της επιχείρησης στα ΜΜΕ. Ομιλεί άριστα την Αγγλική και αρκετά καλά την Γερμανική.

/ Δείτε ακόμα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.5.2022 8:12 πμ

Ευκαιρία λένε η σημερινή ενεργειακή κρίση γιατί η χώρα θα στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με μεγαλύτερη ένταση και σε κάποια χρόνια θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της από εκεί. Ευκαιρία είναι η “πράσινη μετάβαση” γιατί θα προκύψει

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

21.5.2022 9:55 πμ

Έντονη και διάχυτη είναι η αίσθηση πως η ακρίβεια σε όλη την αγορά δεν πρόκειται να κοπάσει, αλλά αντίθετα θα γίνει πολύ μεγαλύτερη.   Όλοι μας «πληρώνουμε το μάρμαρο» της ακρίβειας, που έχει πλήξει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

7.5.2022 8:00 πμ

“Δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία”…   Η ατάκα του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του μηνύματος του για το ενεργειακό πακέτο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει “στριμωχτεί” πολύ από το όλο θέμα. Και θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

10.4.2022 8:20 πμ

Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία αποκαλύπτει όλο και περισσότερο πως η “ειδική επιχείρηση” του Πούτιν χρηματοδοτείται με τα Ευρώ των Ευρωπαίων για το φυσικό αέριο που τους πωλεί.   Εάν η Ευρώπη θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος, τότε θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

26.3.2022 7:40 πμ

Οι κολοσσιαίες και τεκτονικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά το πόσο άσχετες ήταν οι ελληνικές κυβερνήσεις των πολλών τελευταίων ετών στο ζήτημα της προάσπισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

23.3.2022 8:00 πμ

“Βούλιαξε” ο κλάδος της εστίασης την διετία της πανδημίας καταγράφοντας ούτε λίγο-ούτε πολύ σχεδόν 4 δισεκατομμύρια Ευρώ απωλειών, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης.   Σύμφωνα με τον

thess

Επικαιρότητα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS

27.6.2022 11:15 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή