Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ / «Ναυάγιο» η πανδημία για τουρισμό και εστίαση

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

23/03/2022 8:00 πμ

«Ναυάγιο» η πανδημία για τουρισμό και εστίαση

Δυστυχώς ο τουρισμός και η εστίαση επηρεάζονται πολύ από εξωγενείς παράγοντες, πανδημίες και γεωπολιτικές εξελίξεις. Γράφει ο Δημήτρης Διαμαντίδης

«Ναυάγιο» η πανδημία για τουρισμό και εστίαση

“Βούλιαξε” ο κλάδος της εστίασης την διετία της πανδημίας καταγράφοντας ούτε λίγο-ούτε πολύ σχεδόν 4 δισεκατομμύρια Ευρώ απωλειών, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης.

 

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, οι συγκεκριμένες απώλειες είναι αδύνατον να αναπληρωθούν μελλοντικά.

Ειδικότερα το 2019 ο συνολικός κύκλος εργασιών της εστίασης ήταν 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2020 κατήλθε στα 4.501 δισεκατομμύρια ευρώ, για να φτάσει το 2021 στα 5.661 στο 82% του 2019. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε απώλεια τζίρου 2,4 δισ. το 2020 και σε επιπλέον απώλεια τζίρου 1,24 δισ. το 2019, κάτι που αθροιστικά σημαίνει ότι χάθηκαν 3,65 δισ. ευρώ τα έτη 2020 και 2021.

Την ίδια στιγμή ο κύκλος εργασιών των ξενοδοχείων, με βάση έρευνα του ΙΟΒΕ, από 6,15 δισεκατομμύρια το 2019, μειώθηκε στα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020 και ανήλθε στα 3,86 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021.

Η απασχόληση στα ξενοδοχεία φτάνει τις 112.000 άτομα, ενώ μέσα στην πανδημία χάθηκαν 43.000 θέσεις, που αναπληρώθηκαν εν μέρει κατά 22.000 μέσα στο 2021.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα συνηγορούν στο ότι η πανδημία προκάλεσε ανυπολόγιστη ζημιά στις επιχειρήσεις. Αυτό είναι το προφανές συμπέρασμα.

Υπάρχει και ένα ακόμη συμπέρασμα, που δείχνει την ευάλωτη “φύση” της βιομηχανίας τουρισμού και εστίασης.

Δυστυχώς ο τουρισμός και η εστίαση επηρεάζονται πολύ από εξωγενείς παράγοντες, πανδημίες και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο σε αυτούς τους κλάδους, αλλά οφείλει να αναπτύξει και για λόγους εθνικής ασφάλειας την πρωτογενή της παραγωγή, τη βιομηχανία και τη μεταποίηση.

Καλή η παροχή υπηρεσιών, αλλά υπόκειται σε περιορισμούς πέρα από τις δυνάμεις μας.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και στο Ράδιο-Θεσσαλονίκη διατηρεί το οικονομικό ρεπορτάζ από το 2005 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα είναι οικονομικός συντάκτης στο site Thessnews.gr, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1996 έως το 2014 στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Γραφείο Βορείου Ελλάδος-συγκρότημα Πήγασου) και από το 1998-2003 στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Στο πεδίο της επικοινωνίας διατηρεί από το 2010 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΔΕΘ-Helexpo και από το 2017 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Έχει συνάψει και υλοποιήσει πολλές ακόμη συνεργασίες στο κομμάτι της επικοινωνίας, όπως με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Artion, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κα. Παράλληλα από το 2015-2017 δραστηριοποιήθηκε στην εταιρεία Hyphen SA (με έδρα την Θεσσαλονίκη) στο κομμάτι της δημιουργίας περιεχομένου (content creation and marketing) και της διαχείρισης της εικόνας της επιχείρησης στα ΜΜΕ. Ομιλεί άριστα την Αγγλική και αρκετά καλά την Γερμανική.

/ Δείτε ακόμα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.5.2022 8:12 πμ

Ευκαιρία λένε η σημερινή ενεργειακή κρίση γιατί η χώρα θα στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με μεγαλύτερη ένταση και σε κάποια χρόνια θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της από εκεί. Ευκαιρία είναι η “πράσινη μετάβαση” γιατί θα προκύψει

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

21.5.2022 9:55 πμ

Έντονη και διάχυτη είναι η αίσθηση πως η ακρίβεια σε όλη την αγορά δεν πρόκειται να κοπάσει, αλλά αντίθετα θα γίνει πολύ μεγαλύτερη.   Όλοι μας «πληρώνουμε το μάρμαρο» της ακρίβειας, που έχει πλήξει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

7.5.2022 8:00 πμ

“Δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία”…   Η ατάκα του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του μηνύματος του για το ενεργειακό πακέτο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει “στριμωχτεί” πολύ από το όλο θέμα. Και θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.4.2022 7:00 πμ

Με πάνω από ένα μήνα καθυστέρηση τέθηκε σε εφαρμογή η περιβόητη πλατφόρμα για την επιδότηση του κόστους καυσίμων με ποσά της τάξης των 13 ευρώ το μήνα.   Από το μέσον Μαρτίου και μετά και μέσα στις εορτές του Πάσχα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

10.4.2022 8:20 πμ

Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία αποκαλύπτει όλο και περισσότερο πως η “ειδική επιχείρηση” του Πούτιν χρηματοδοτείται με τα Ευρώ των Ευρωπαίων για το φυσικό αέριο που τους πωλεί.   Εάν η Ευρώπη θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος, τότε θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

26.3.2022 7:40 πμ

Οι κολοσσιαίες και τεκτονικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά το πόσο άσχετες ήταν οι ελληνικές κυβερνήσεις των πολλών τελευταίων ετών στο ζήτημα της προάσπισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

thess

Επικαιρότητα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ECO NEWS

27.6.2022 11:15 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή