Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ / Μία κατάντια χωρίς τέλος σε μία δευτεροκλασάτη πόλη…

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

18/12/202112:30 μμ

Μία κατάντια χωρίς τέλος σε μία δευτεροκλασάτη πόλη…

Η Θεσσαλονίκη είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο χωρίς “πυξίδα”. Γράφει ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

Μία κατάντια χωρίς τέλος σε μία δευτεροκλασάτη πόλη…

Συνηθίζεται αυτές τις ημέρες να μην γκρινιάζουμε, αλλά να είμαστε πιο “εορταστικοί”, πιο “χαρούμενοι” και πιο “αισιόδοξοι”.

Επειδή ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν επιτηδευμένα να νιώσουν χαρά, λύπη, ευτυχία ή δυστυχία, θα παραθέσω κάποιες “μαύρες” δυστυχώς διαπιστώσεις για την πόλη μας, την Θεσσαλονίκη.

Γνωστός επιχειρηματίας της πόλης με αφορμή σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σε μία επένδυση, που προσπαθεί να υλοποιήσει και σε μία “έκρηξη” δικαιολογημένης αγανάκτησης μου είπε πρόσφατα: “πριν 20 χρόνια μου έδιναν δωρεάν ακίνητο στην Βουλγαρία με όλες τις διευκολύνσεις και με μόνη υποχρέωση να πάρω τοπικό εργατικό δυναμικό για την μονάδα που θα κατασκεύαζα. Οι εργάτες θα είχαν μισθό πολύ χαμηλότερο από την Ελλάδα και με ελάχιστες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, σε σύγκριση με τη χώρα μας. Δεν μετακόμισα στη Βουλγαρία, αλλά έμεινα στη Θεσσαλονίκη και προσπάθησα εδώ να αναπτύξω την οικογενειακή επιχείρηση και να απασχολήσω Έλληνες. Πλέον το έχω μετανιώσει πικρά. Μου έβγαλε το λάδι η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις, η ασυνέπεια, η ολιγωρία του κράτους και των μηχανισμών του. Θα είχα δέκα φορές μεγαλύτερη επιχείρηση, εάν είχα πάει στη Βουλγαρία τότε”.

Την παραπάνω “εξομολόγηση” με παρόμοιο περιεχόμενο μπορεί να την ακούσεις και από άλλους επιχειρηματίες.

Οι φορείς των επιχειρήσεων προσπαθούν να κρατήσουν τους “τύπους” και να μην ξεμπροστιάζουν με τις ανακοινώσεις τους την ανεπάρκεια του νεοελληνικού κράτους και την εγκατάλειψη της Θεσσαλονίκης.

Οι φορείς ξέρουν τα προβλήματα, αλλά πολλές φορές γνωρίζουν πως όσο και εάν τα προβάλλουν, πολύ δύσκολα θα αλλάξουν κάποια πράγματα.

Τι φταίει μεταξύ άλλων;

Αρχικά το γεγονός πως η Θεσσαλονίκη είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο χωρίς “πυξίδα”. Δεν διαθέτει μητροπολιτικό σχεδιασμό, δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο πλάνο ως πόλη για το που και πως θέλει να αναπτυχθεί και κυρίως οι κρατικοί μηχανισμοί την έχουν κυριολεκτικά “γραμμένη” στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.

Δουλειά δεν πρόκειται να γίνει εάν πχ βασικές αδειοδοτήσεις, που αφορούν στις επιχειρήσεις παραμένουν σε χέρια αργόσχολων και αναποτελεσματικών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι μάλιστα επειδή εσχάτως ηλεκτρονικοποιήθηκαν και πολλές διαδικασίες, έχασαν και τα “τυχερά” που μπορεί να είχαν…

Αυτά που περιγράφω είναι η “κορυφή του παγόβουνου” και προφανώς δεν συμβαίνουν μόνο στη Θεσσαλονίκη. Απλά η πόλη μας επειδή έχει και τεράστια ζητήματα έργων υποδομής και παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη, δυστυχώς ξεπροβάλλει πλέον ως ένα ΄β διαλογής αστικό “χωριό”, το οποίο το βαριέσαι πολύ γρήγορα!

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και στο Ράδιο-Θεσσαλονίκη διατηρεί το οικονομικό ρεπορτάζ από το 2005 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα είναι οικονομικός συντάκτης στο site Thessnews.gr, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1996 έως το 2014 στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Γραφείο Βορείου Ελλάδος-συγκρότημα Πήγασου) και από το 1998-2003 στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής.Στο πεδίο της επικοινωνίας διατηρεί από το 2010 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΔΕΘ-Helexpo και από το 2017 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Έχει συνάψει και υλοποιήσει πολλές ακόμη συνεργασίες στο κομμάτι της επικοινωνίας, όπως με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Artion, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κα.Παράλληλα από το 2015-2017 δραστηριοποιήθηκε στην εταιρεία Hyphen SA (με έδρα την Θεσσαλονίκη) στο κομμάτι της δημιουργίας περιεχομένου (content creation and marketing) και της διαχείρισης της εικόνας της επιχείρησης στα ΜΜΕ.Ομιλεί άριστα την Αγγλική και αρκετά καλά την Γερμανική.

/ Δείτε ακόμα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

15.7.20228:10 πμ

«Βρισκόμαστε ενώπιον της μεγαλύτερης κρίσης που αντιμετώπισε ποτέ η χώρα (…) Πρώτα από όλα θα χάσουμε την ευημερία μας», επισήμανε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γερμανών Εργοδοτών, Ράινερ Ντούλγκερ, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο έλλειψης φυσικού αερίου.   Η Γερμανία “ξύπνησε” από τον

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.5.20228:12 πμ

Ευκαιρία λένε η σημερινή ενεργειακή κρίση γιατί η χώρα θα στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με μεγαλύτερη ένταση και σε κάποια χρόνια θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της από εκεί. Ευκαιρία είναι η “πράσινη μετάβαση” γιατί θα προκύψει

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

21.5.20229:55 πμ

Έντονη και διάχυτη είναι η αίσθηση πως η ακρίβεια σε όλη την αγορά δεν πρόκειται να κοπάσει, αλλά αντίθετα θα γίνει πολύ μεγαλύτερη.   Όλοι μας «πληρώνουμε το μάρμαρο» της ακρίβειας, που έχει πλήξει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

7.5.20228:00 πμ

“Δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία”…   Η ατάκα του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του μηνύματος του για το ενεργειακό πακέτο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει “στριμωχτεί” πολύ από το όλο θέμα. Και θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.4.20227:00 πμ

Με πάνω από ένα μήνα καθυστέρηση τέθηκε σε εφαρμογή η περιβόητη πλατφόρμα για την επιδότηση του κόστους καυσίμων με ποσά της τάξης των 13 ευρώ το μήνα.   Από το μέσον Μαρτίου και μετά και μέσα στις εορτές του Πάσχα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

10.4.20228:20 πμ

Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία αποκαλύπτει όλο και περισσότερο πως η “ειδική επιχείρηση” του Πούτιν χρηματοδοτείται με τα Ευρώ των Ευρωπαίων για το φυσικό αέριο που τους πωλεί.   Εάν η Ευρώπη θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος, τότε θα

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

18.4.20241:52 μμ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

18.4.20241:16 μμ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

18.4.20241:10 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή