ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

08/03/2022 11:31 πμ Ενημ. 8/03/2022 12:58 μμ

Η τέλεια καταιγίδα

Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον Έλληνα καταναλωτή και τον πολίτη της χώρας μας γενικά; Γράφει ο Δημήτρης Διαμαντίδης

pixabay
Φωτ. pixabay

Η ελληνική οικονομία έπειτα από 10 χρόνια Μνημονίων και δύο χρόνια πανδημίας τώρα έχει μπλέξει με την παγκόσμια αναταραχή, που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

 

Πρόκειται για μία εξαιρετικά αρνητική συγκυρία, που μία σειρά από ετερόκλητους παράγοντες συνδυάζονται και δημιουργούν ένα εντελώς ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον.

Όπως υποστήριξε πρόσφατα σε διαδικτυακή του παρουσίαση ο Ananda Roy, International SVP Strategic Growth Insights της εταιρείας IRI, από το 1920 και τη Μεγάλη Ύφεση δεν έχει υπάρξει ξανά τέτοια σύγκλιση παραγόντων: αυξανόμενες τιμές εμπορευμάτων και ενέργειας, διαταραχές και διακοπή στις μεταφορές, επταπλασιασμός του κόστους διανομής, έλλειψη εποχικών εργατών, ελλείψεις πρώτων υλών, συνεχιζόμενη αβεβαιότητα γύρω από την Covid-19,  κυβερνητικά και διασυνοριακά ζητήματα μοναδικά για κάθε χώρα, όπως π.χ. Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντίκτυπος της κλιματική κρίσης στις καλλιέργειες κα.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τον Έλληνα καταναλωτή και τον πολίτη της χώρας μας γενικά;

  • Ο τουρισμός μας δεν θα “αισθάνεται τόσο άνετα” όσο φαινόταν ότι θα αισθάνεται πριν ένα μήνα για την επερχόμενη θερινή τουριστική περίοδο. Όλοι οι συντελεστές και παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας θα είναι αναγκασμένοι να δουλέψουν με αυξημένο λειτουργικό κόστος, εξαιτίας της ανόδου της ενέργειας. Ο τουρισμός θα χρειαστεί οικονομική ενίσχυση για να μπορέσει να αντισταθμίσει έστω σε κάποιο βαθμό την επιβάρυνση από την μεγάλη αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα κλιματιστικά στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια δουλεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα και οι τουρίστες τα έχουν συνεχώς αναμμένα όταν έχει καύσωνα.
  • Οδεύουμε σε μία de facto συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών, οι οποίες μπορεί και να εξαφανιστούν ιδιαίτερα για τα είδη πολυτελείας και όσα δεν χαρακτηρίζονται πρώτης ανάγκης. Αλλά και το καλάθι της νοικοκυράς θα σμικρύνει τουλάχιστον στις ποσότητες τροφίμων και ποτών, που μπαίνουν κάθε μέρα στο τραπέζι της οικογένειας.
  • Οι μετακινήσεις με ΙΧ θα μειωθούν, καθώς η τιμή της βενζίνης λειτουργεί αποτρεπτικά. Αυτή η παράμετρος θα πλήξει και τον τουρισμό και γενικότερα την ψυχαγωγία-αναψυχή.
  • Η ενεργειακή φτώχεια και γενικά η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πιο ευάλωτων κοινωνικά στρωμάτων είναι δεδομένη. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με πολύ χαμηλά εισοδήματα, σε σχέση με το κόστος ζωής.

 

Από όλα τα παραπάνω είναι προφανές πως την Ελλάδα δεν την συμφέρει μία επέκταση της πολεμικής αναμέτρησης, όπως δεν συμφέρει και καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

Με οικονομικούς όρους το 2022 δεν πρόκειται να είναι το τέλος της πανδημίας, αλλά η αρχή μίας νέας περιπέτειας για την ελληνική οικονομία…

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και στο Ράδιο-Θεσσαλονίκη διατηρεί το οικονομικό ρεπορτάζ από το 2005 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα είναι οικονομικός συντάκτης στο site Thessnews.gr, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1996 έως το 2014 στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Γραφείο Βορείου Ελλάδος-συγκρότημα Πήγασου) και από το 1998-2003 στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Στο πεδίο της επικοινωνίας διατηρεί από το 2010 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΔΕΘ-Helexpo και από το 2017 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Έχει συνάψει και υλοποιήσει πολλές ακόμη συνεργασίες στο κομμάτι της επικοινωνίας, όπως με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Artion, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κα. Παράλληλα από το 2015-2017 δραστηριοποιήθηκε στην εταιρεία Hyphen SA (με έδρα την Θεσσαλονίκη) στο κομμάτι της δημιουργίας περιεχομένου (content creation and marketing) και της διαχείρισης της εικόνας της επιχείρησης στα ΜΜΕ. Ομιλεί άριστα την Αγγλική και αρκετά καλά την Γερμανική.

/ Δείτε ακόμα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.5.2022 8:12 πμ

Ευκαιρία λένε η σημερινή ενεργειακή κρίση γιατί η χώρα θα στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με μεγαλύτερη ένταση και σε κάποια χρόνια θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της από εκεί. Ευκαιρία είναι η “πράσινη μετάβαση” γιατί θα προκύψει

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

21.5.2022 9:55 πμ

Έντονη και διάχυτη είναι η αίσθηση πως η ακρίβεια σε όλη την αγορά δεν πρόκειται να κοπάσει, αλλά αντίθετα θα γίνει πολύ μεγαλύτερη.   Όλοι μας «πληρώνουμε το μάρμαρο» της ακρίβειας, που έχει πλήξει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

7.5.2022 8:00 πμ

“Δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία”…   Η ατάκα του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του μηνύματος του για το ενεργειακό πακέτο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει “στριμωχτεί” πολύ από το όλο θέμα. Και θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.4.2022 7:00 πμ

Με πάνω από ένα μήνα καθυστέρηση τέθηκε σε εφαρμογή η περιβόητη πλατφόρμα για την επιδότηση του κόστους καυσίμων με ποσά της τάξης των 13 ευρώ το μήνα.   Από το μέσον Μαρτίου και μετά και μέσα στις εορτές του Πάσχα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

10.4.2022 8:20 πμ

Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία αποκαλύπτει όλο και περισσότερο πως η “ειδική επιχείρηση” του Πούτιν χρηματοδοτείται με τα Ευρώ των Ευρωπαίων για το φυσικό αέριο που τους πωλεί.   Εάν η Ευρώπη θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος, τότε θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

26.3.2022 7:40 πμ

Οι κολοσσιαίες και τεκτονικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά το πόσο άσχετες ήταν οι ελληνικές κυβερνήσεις των πολλών τελευταίων ετών στο ζήτημα της προάσπισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή