Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ / Η μιζέρια του ΕΦΚΑ, τα pcr και η «κονόμα»

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

11/01/2022 7:30 πμ

Η μιζέρια του ΕΦΚΑ, τα pcr και η «κονόμα»

Αστρονομικό είναι το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες σε κάθε είδους τεστ ανίχνευσης του κορωνοιού. Γράφει ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

INTIME
Φωτ. INTIME

Αστρονομικό είναι το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες σε κάθε είδους τεστ ανίχνευσης του κορωνοιού, ειδικά δε για το μοριακό που εσχάτως “προσγειώθηκε” τιμολογιακά στα 47 ευρώ.

Ασχέτως εάν κάποιος θεωρεί φθηνές, ακριβές ή ακριβοδίκαιες τις τιμές των τεστ, το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι δεν μπορούν να συνταγογραφηθούν. Δηλαδή ο ΕΦΚΑ δεν καλύπτει στις περισσότερες των περιπτώσεων την υλοποίηση αυτών των τεστ είτε εξολοκλήρου, είτε σε κάποιο ποσοστό.

Μόνο στις δημόσιες δομές με πολλή ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών υπάρχει η δυνατότητα για δωρεάν τεστ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται “ουρές” πολιτών που αναμένουν τη σειρά τους.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το ακόλουθο: γιατί οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ να μην μπορούν να συνταγογραφήσουν έστω ένα pcr το μήνα; Θα μπορούσαν να υπάρξουν και ορισμένα κριτήρια και παράμετροι για την συνταγογράφηση, αλλά τουλάχιστον ένα μέρος των ασφαλισμένων θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να συνταγογραφεί κάποια τεστ.

Αν μη τι άλλο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ασφαλισμένοι την πληρώνουν για να μπορούν να την χρησιμοποιήσουν όταν υπάρχει ανάγκη.

Όπως τώρα που υπάρχει ανάγκη και μία τετραμελής οικογένεια θέλει πάνω από 185 ευρώ για pcr τεστ.

Η κυβέρνηση χρειάζεται να αλλάξει ρότα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Εάν απαιτείται να καλύψει με κρατικούς πόρους το όποιο έλλειμμα του ΕΦΚΑ.

Ο πολίτης θέλει υπηρεσίες την ώρα της μάχης και ο ΕΦΚΑ είναι ένας οργανισμός κατώτερος των περιστάσεων ούτως ή αλλιώς.

Το να επικρατεί λογική μιζέριας και τσιγκουνιάς αυτή την περίοδο σε κάτι τόσο κρίσιμο όπως τα τεστ, αποτελεί ένα μυστήριο.

Δημοσιονομικά έχω την αίσθηση πως λύση μπορούσε να βρεθεί και μία φορά το μήνα να καλύπτεται το κόστος ενός μοριακού τεστ ανά ασφαλισμένο.

Μοιραία αρκετοί πολίτες μιλούν για εκμετάλλευση και υπερκέρδη από επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα υγείας, καθώς και φαρμακευτικά.

Εάν η πανδημία αποτελεί αφορμή για την “κονόμα” κάποιων, τότε τουλάχιστον αυτή η “κονόμα” να έχει εν μέρει ωφελημένους και τους πολίτες.

Γιατί κακά τα ψέματα η πανδημία όντως αποτελεί ευκαιρία για μία μενάλη “κονόμα” για κάποιους στον κλάδο της υγείας…

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και στο Ράδιο-Θεσσαλονίκη διατηρεί το οικονομικό ρεπορτάζ από το 2005 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα είναι οικονομικός συντάκτης στο site Thessnews.gr, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1996 έως το 2014 στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Γραφείο Βορείου Ελλάδος-συγκρότημα Πήγασου) και από το 1998-2003 στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Στο πεδίο της επικοινωνίας διατηρεί από το 2010 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΔΕΘ-Helexpo και από το 2017 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Έχει συνάψει και υλοποιήσει πολλές ακόμη συνεργασίες στο κομμάτι της επικοινωνίας, όπως με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Artion, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κα. Παράλληλα από το 2015-2017 δραστηριοποιήθηκε στην εταιρεία Hyphen SA (με έδρα την Θεσσαλονίκη) στο κομμάτι της δημιουργίας περιεχομένου (content creation and marketing) και της διαχείρισης της εικόνας της επιχείρησης στα ΜΜΕ. Ομιλεί άριστα την Αγγλική και αρκετά καλά την Γερμανική.

/ Δείτε ακόμα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

17.1.2022 7:30 πμ

Η εξαγγελθείσα νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Μαΐου, που πιθανότατα θα είναι περίπου 6%, θα “προσγειώσει” τις κατώτερες αποδοχές στα 700 ευρώ και κάτι ψιλά. Είναι προφανές πως ο βασικός μισθός στην Ελλάδα ήταν και είναι της “πείνας”,

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

15.1.2022 7:30 πμ

Είναι πλέον διάχυτη η αίσθηση πως η ανησυχία για την πανδημία δίνει σταδιακά τη θέση της στην ανησυχία για την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και την επερχόμενη νέα οικονομική κρίση, η οποία είναι ήδη εδώ… Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

12.1.2022 7:30 πμ

Το άνοιγμα των σχολείων και τα self test αποκάλυψαν πολλές χιλιάδες νέων κρουσμάτων σε παιδιά. Τα παιδιά αυτά χρειάζεται να παραμείνουν για κάποιες μέρες στο σπίτι, προκειμένου να αναρρώσουν. Σε πολλές περιπτώσεις όμως αμφότεροι οι γονείς εργάζονται και δεν υπάρχει

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

23.12.2021 12:53 μμ

Το Μετρό Θεσσαλονίκης έχει ταλαιπωρήσει πολύ τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της. Είναι μία μοναδική περίπτωση έργου που έχει δημιουργήσει πριν καν ολοκληρωθεί εξαιρετικά κακή εντύπωση στους μελλοντικούς χρήστες του. Πολλοί κάτοικοι της πόλης δεν πιστεύουν πως θα ολοκληρωθεί ποτέ.

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

18.12.2021 12:30 μμ

Συνηθίζεται αυτές τις ημέρες να μην γκρινιάζουμε, αλλά να είμαστε πιο “εορταστικοί”, πιο “χαρούμενοι” και πιο “αισιόδοξοι”. Επειδή ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν μπορούν επιτηδευμένα να νιώσουν χαρά, λύπη, ευτυχία ή δυστυχία, θα παραθέσω κάποιες “μαύρες” δυστυχώς διαπιστώσεις

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

8.12.2021 6:15 μμ

“Μνημείο” μιας παρελκυστικής επικοινωνιακής τακτικής, που σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Θεσσαλονίκης αποτελεί η ανακοίνωση-δελτίο τύπου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ).   Την παραθέτω αυτούσια: «Με την ιδιαίτερη προβολή που παρέχουν στη Θεσσαλονίκη τα τηλεοπτικά κανάλια και τα ΜΜΕ

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή