Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ / Δεν βλέπουμε «άσπρη μέρα»…

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

15/03/2022 7:40 πμ

Δεν βλέπουμε «άσπρη μέρα»…

Επιθυμητή είναι η απολιγνιτοποίηση, αλλά ακόμη πιο επιθυμητή η ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτής της χώρας. Γράφει ο Δημήτρης Διαμαντίδης

Δεν βλέπουμε «άσπρη μέρα»…

Χωρίς σχέδιο και κυρίως χωρίς εναλλακτικές επιλογές πιάστηκαν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στο ενεργειακό πεδίο αμέσως μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

 

Η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική εκ των πραγμάτων απέτυχε.

Και απέτυχε διότι πολύ απλά εξαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από έναν εμπορικό εταίρο, ο οποίος αποδείχθηκε εκβιαστής και στυγνά συμφεροντολόγος.

Η Ε.Ε. όμως έπρεπε να είχε μεριμνήσει και μαζί της επιβάλλεται να είχε μεριμνήσει και η Ελλάδα.

Δεν νοείται σε εθνικό επίπεδο να μην υπάρχουν αξιόπιστες εναλλακτικές πηγές ενέργειας, που θα κατοχυρώσουν την εθνική επάρκεια χωρίς να χρειάζεται να υποστούμε όλοι μας τεράστιο κόστος, όπως στις ημέρες μας, προκειμένου να ζεσταθούμε και να κινηθούμε.

Δηλαδή εάν υπάρξει μία πολεμική κρίση με την Τουρκία, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να στηρίζεται σε αγωγούς φυσικού αερίου, κάποιοι εκ των οποίων διέρχονται και από Τουρκικό έδαφος;

Επιθυμητή είναι η απολιγνιτοποίηση, αλλά ακόμη πιο επιθυμητή η ποιότητα ζωής των κατοίκων αυτής της χώρας, η οποία πλήττεται από το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.

Και όποιος βιαστεί να πει πως τα ίδια βιώνουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, του ανταπαντώ πως μόνο οι Έλληνες από το 2010 και μετά δεν έχουν δει “άσπρη μέρα”.

Οι προσεγγίσεις των διάφορων Υπουργών της κυβέρνησης για το εάν η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα είναι σωστό ή όχι μέτρο, λίγη σημασία έχουν.

Σημασία έχει τι πληρώνει καθημερινά ο πολίτης για να ζεσταθεί, να κινηθεί και να ηλεκτροδοτήσει το σπίτι του ή την επιχείρηση του.

Η Ελλάδα δυστυχώς αποδεικνύεται διαχρονικά πως είναι μία χώρα, που δεν προνοεί…

Μόνο στις αμυντικές δαπάνες εφαρμόζουμε το ρητό “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν” γιατί η συγκατοίκηση στο Αιγαίο επί αιώνες με τους Τούρκους μας έχουν ενσταλάξει εμπειρία.

Στο ενεργειακό όμως δεν δείξαμε ανάλογη προνοητικότητα.

Δεν υπάρχει πίστη από τις ελληνικές κυβερνήσεις για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων στον ελλαδικό χώρο.

Δεν προχώρησε σχεδόν καμία, εκτός της Ρεβυθούσας, επένδυση για αποθηκευτική εγκατάσταση φυσικού αερίου. Χρόνια ολόκληρα το ΤΑΙΠΕΔ διαβουλεύεται και δήθεν σχεδιάζει την προώθηση της εκμετάλλευσης της υπόγειας και υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου στον Πρίνο. Ο υπογράφων έκανε ρεπορτάζ για αυτό το θέμα πριν 10 χρόνια και ακόμη να γίνει πράξη.

Είναι σαφές πλέον και στον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας ότι γενικώς η Ελλάδα είναι μία χώρα-καρυδότσουφλο σε αρκετά ζητήματα και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.

Δεν με απασχολεί το ποιος κυβερνά, αλλά με απασχολεί το εάν έχει μακρόπνοη στρατηγική για τον τόπο.

Εάν κρίνω από την εξέλιξη του δημογραφικού, ελάχιστοι πολιτικοί έχουν διορατικότητα και “στρατηγικό βάθος” στην σκέψη τους για να χρησιμοποιήσω μία φράση, που ήταν τίτλος βιβλίου ενός Τούρκου Υπουργού και πολιτικού.

Οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί έχουν ενδιαφέρον μόνο για να καταλάβουν κάποια καρέκλα, να πλουτίσουν όσο μπορούν και να εξασφαλίσουν μία παχυλή σύνταξη.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Διαμαντίδης είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και στο Ράδιο-Θεσσαλονίκη διατηρεί το οικονομικό ρεπορτάζ από το 2005 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα είναι οικονομικός συντάκτης στο site Thessnews.gr, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως δημοσιογράφος από το 1996 έως το 2014 στην καθημερινή οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ (Γραφείο Βορείου Ελλάδος-συγκρότημα Πήγασου) και από το 1998-2003 στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος της Κυριακής. Στο πεδίο της επικοινωνίας διατηρεί από το 2010 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου της ΔΕΘ-Helexpo και από το 2017 μέχρι και σήμερα το Γραφείο Τύπου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Έχει συνάψει και υλοποιήσει πολλές ακόμη συνεργασίες στο κομμάτι της επικοινωνίας, όπως με την εταιρεία διοργάνωσης συνεδρίων Artion, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) κα. Παράλληλα από το 2015-2017 δραστηριοποιήθηκε στην εταιρεία Hyphen SA (με έδρα την Θεσσαλονίκη) στο κομμάτι της δημιουργίας περιεχομένου (content creation and marketing) και της διαχείρισης της εικόνας της επιχείρησης στα ΜΜΕ. Ομιλεί άριστα την Αγγλική και αρκετά καλά την Γερμανική.

/ Δείτε ακόμα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.5.2022 8:12 πμ

Ευκαιρία λένε η σημερινή ενεργειακή κρίση γιατί η χώρα θα στραφεί στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με μεγαλύτερη ένταση και σε κάποια χρόνια θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της από εκεί. Ευκαιρία είναι η “πράσινη μετάβαση” γιατί θα προκύψει

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

21.5.2022 9:55 πμ

Έντονη και διάχυτη είναι η αίσθηση πως η ακρίβεια σε όλη την αγορά δεν πρόκειται να κοπάσει, αλλά αντίθετα θα γίνει πολύ μεγαλύτερη.   Όλοι μας «πληρώνουμε το μάρμαρο» της ακρίβειας, που έχει πλήξει όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες.

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

7.5.2022 8:00 πμ

“Δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία”…   Η ατάκα του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του μηνύματος του για το ενεργειακό πακέτο αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει “στριμωχτεί” πολύ από το όλο θέμα. Και θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

27.4.2022 7:00 πμ

Με πάνω από ένα μήνα καθυστέρηση τέθηκε σε εφαρμογή η περιβόητη πλατφόρμα για την επιδότηση του κόστους καυσίμων με ποσά της τάξης των 13 ευρώ το μήνα.   Από το μέσον Μαρτίου και μετά και μέσα στις εορτές του Πάσχα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

10.4.2022 8:20 πμ

Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία αποκαλύπτει όλο και περισσότερο πως η “ειδική επιχείρηση” του Πούτιν χρηματοδοτείται με τα Ευρώ των Ευρωπαίων για το φυσικό αέριο που τους πωλεί.   Εάν η Ευρώπη θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος, τότε θα

ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

26.3.2022 7:40 πμ

Οι κολοσσιαίες και τεκτονικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε., εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά το πόσο άσχετες ήταν οι ελληνικές κυβερνήσεις των πολλών τελευταίων ετών στο ζήτημα της προάσπισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή