Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Τα όνειρα της νέας γενιάς δε χωράνε σε 50 Gigabytes! Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ παίρνουν εκδίκηση!

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

14/09/2021 8:00 πμ

Τα όνειρα της νέας γενιάς δε χωράνε σε 50 Gigabytes! Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ παίρνουν εκδίκηση!

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

Τα όνειρα της νέας γενιάς δε χωράνε σε 50 Gigabytes! Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ παίρνουν εκδίκηση!

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

47 χρόνια τώρα το Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή παραμένει το πιο νέο, το πιο ζωντανό, το πιο μαζικό φεστιβάλ νεολαίας, αλλά και πολιτιστικό γεγονός για τη χώρα μας και για την πόλη μας.

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

 

Άντεξε και μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και φέτος θα βρίσκεται ακόμη πιο ανανεωμένο, με πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα και περιεχόμενο. Κι αυτό γιατί είναι το μοναδικό φεστιβάλ που έχει την ικανότητα να συνδέεται με τη ζωή και τα βιώματα του λαού μας, να εκφράζει με μοναδικό τρόπο τον προβληματισμό τους, να απελευθερώνει συνειδήσεις από τα μεγάλα αδιέξοδα της εποχής μας, να προβάλει ένα άλλο είδος πολιτισμού δίνοντας βήμα και στην ερασιτεχνική καλλιτεχνική δημιουργία. Να είναι μια αδιάκοπη προβολή στην κοινωνία του μέλλοντος! Σ’ αυτό το Φεστιβάλ ακούστηκαν, τραγουδήθηκαν και διαδόθηκαν από στόμα σε στόμα πολλά και από τα μεγαλειώδη τραγούδια και μουσικές που μας αφήνει ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης. Οι ήχοι τους θα μας συνεπάρουν και πάλι και στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στις 16-17-18 Σεπτέμβρη μέσα από το μεγάλο μουσικό αφιέρωμα που ετοιμάζει η ΚΝΕ στην κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ προς τιμήν του, αλλά και μέσα από τα τραγούδια όλων των μεγάλων καλλιτεχνών που θα βρεθούν και φέτος στις σκηνές του.

Ειδικά φέτος μέσα σε μια χρονιά με τόσο πυκνές εξελίξεις, μια χρονιά που γέννησε μεγάλα γεγονότα και ακόμα περισσότερα ερωτήματα στο μυαλό της νεολαίας, το Φεστιβάλ της ΚΝΕ μπορεί να δώσει απαντήσεις. Γιατί μέσα από σύνθημα του δηλώνει ότι:

  • Η γενιά μας μπορεί να ζήσει σήμερα καλύτερα αξιοποιώντας όλες τις σύγχρονες παραγωγικές δυνατότητες, τις τεχνολογικές εξελίξεις υπέρ της. Δεν είναι ρεαλιστικό να θεωρεί λογικό μια ολόκληρη γενιά να γυρνά ο χρόνος έναν αιώνα πίσω. Να ζει δουλεύοντας 10 και 12 ώρες, χωρίς ρεπό, χωρίς κυριακάτικη αργία σε πολλές περιπτώσεις, όπως προβλέπει ο τελευταίος νόμος της κυβέρνησης. Να γεμίζει με ανασφάλεια, όταν δε γνωρίζει αν την επόμενη μέρα θα έχει δουλειά, αν θα μπορεί να βρει αξιοπρεπή κατοικία με φθηνό ενοίκιο, αν θα μπορεί να τα βγάλει πέρα με τους λογαριασμούς και την ακρίβεια. Σήμερα μπορεί και πρέπει να γίνει αυτονόητη η σταθερή δουλειά με μειωμένο ωράριο, η εργασία να εξασφαλίζει αξιοπρέπεια και σύγχρονες συνθήκες διαβίωσης, κατοικία με σύγχρονες υποδομές, πρόσβαση σε χώρους άθλησης, πρασίνου και ψυχαγωγίας, που μέσα στην πανδημία έγινε ακόμη πιο φανερή η ανάγκη τους.
  • Κάθε νέα και νέος πρέπει να τολμήσουν να μπουν στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Εκεί βρίσκεται η λύση. Τον οργανωμένο αγώνα πρέπει να εμπιστευτούμε μπροστά στα μεγάλα προβλήματα και εμπόδια που δημιουργεί το σημερινό σύστημα. Εκεί κανείς δε νιώθει μόνος και ανήμπορος, μπερδεμένος ή απογοητευμένος. Η αλληλεγγύη, ο κοινός αγώνας με όσους έχουν τα ίδια συμφέροντα και προβλήματα μπορεί να δώσει πνοή και αισιοδοξία μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Ακούστηκε από πολλούς μέσα στο καλοκαίρι ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό» και αποδείχτηκε στην πραγματικότητα! Οι φοβερές και συγκινητικές εικόνες αλληλεγγύης και αυτοθυσίας μέσα στον όλεθρο των πυρκαγιών απέδειξαν ότι την κρίσιμη στιγμή, η πιο σωτήρια, η πιο σημαντική είναι η ίδια η παρέμβαση του λαού. Μόνο εκεί μπορεί κανείς να βασίζει τις ελπίδες του για καλύτερη προοπτική. Οι χιλιάδες που διαδήλωσαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με το ΠΑΜΕ το προηγούμενο Σάββατο στη ΔΕΘ είναι εικόνες ελπίδας !
  • Προχωρώντας μαζί, στον ίδιο δρόμο, όλοι όσοι έχουμε τις ίδιες σκέψεις, τα ίδια ερωτήματα, μπορούμε να βρούμε λύσεις έξω από τα όρια του σημερινού οικονομικού και κοινωνικού συστήματος. Ένα σύστημα που κάθε μέρα που περνά δείχνει όλο και περισσότερο το πιο αποτρόπαιο πρόσωπό του, αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να προσφέρει όσα χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος. Τεράστιες αντιθέσεις που γεννούν μεγάλα ερωτήματα: Πώς γίνεται, από τη μία, η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για το 16,5% ανάπτυξη και από την άλλη η ανεργία των νέων να φτάνει στο 37,5%; Οι μισθοί να παραμένουν καθηλωμένοι για τα επόμενα 2 χρόνια τουλάχιστον, την ίδια στιγμή που το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο πραγματικά θησαύρισε φέτος το καλοκαίρι; Σε αυτά τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς θέλουμε να απαντήσουμε μέσα στο χώρο του φετινού φεστιβάλ !

Τα όνειρα της νεολαίας, ευτυχώς, δεν μπορούν να χωρέσουν σε 50 gigabytes που με μπόλικη δόση εμπαιγμού παρουσίασε η κυβέρνηση στη ΔΕΘ, ούτε στα 600 ευρώ εφάπαξ χαρτζιλίκι, όταν για όλους τους υπόλοιπους μήνες και χρόνια δουλειάς, οι μισθοί είναι καθηλωμένοι και οι εργασιακές σχέσεις «λάστιχο». Τα όνειρά μας απλώνονται πολύ πέρα από αυτά! Φθάνουν μέχρι την ολοκληρωμένη και ουσιαστική μόρφωση για όλους, χωρίς να χρειάζεται να δουλέψει κανείς παράλληλα για να ολοκληρώσει το σχολείο ή τις σπουδές του. Οι προσδοκίες των νέων είναι για σταθερή δουλειά, με σύγχρονα δικαιώματα, μειωμένο ωράριο, στο αντικείμενο που σπουδάσαμε και αγαπάμε να κάνουμε. Η ελπίδα κάθε νέου ανθρώπου είναι να μπορεί να ζήσει σε μια κοινωνία που θα του προσφέρει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε υποδομές πρασίνου, ψυχαγωγίας, άθλησης, πολιτισμού!

Αυτά τα όνειρα χωράνε και αναπτύσσονται στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” και στη Θεσσαλονίκη. Ο νέος χώρος, που επιλέξαμε, είναι ακριβώς ένας χώρος απέραντου πράσινου, που διεκδικούμε να αξιοποιηθεί για τη νεολαία της περιοχής, να αναδειχθεί και να μετατραπεί σε χώρο αναψυχής και άθλησης που τόσο χρειάζεται η Θεσσαλονίκη. Η κόκκινη πολιτεία, που θα λειτουργήσει για τρεις μέρες, είναι για εμάς ένα παράθυρο στο μέλλον που μπορούμε να ζήσουμε, στη νέα σοσιαλιστική κοινωνία και στο παρόν που πρέπει να διεκδικήσουμε. Οι χιλιάδες νέοι και εργαζόμενοι που θα βρεθούν και φέτος στο Φεστιβάλ θα είναι οι πρωταγωνιστές σε αυτά!

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου.   Η ανάδειξη των νέων κομματικών οργάνων της Νέας Δημοκρατίας στις 24 Οκτωβρίου του 2021 αποτελεί μια γιορτή της δημοκρατίας, η οποία προσφέρει σε όλα τα μέλη της παράταξης

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 7:30 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί”, Κατερίνα Νοτοπούλου.   Εδώ και δύο χρόνια, παρακολουθεί η πόλη την υποβάθμισή της. Εδώ και δύο χρόνια μέρα με τη μέρα ξαναμπαίνει στο ρόλο

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 7:15 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ και Υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης.   Έχουμε μπροστά μας έναν βαρύ ενεργειακό «χειμώνα», καθώς έχουμε μπει για τα καλά σε μια «καταιγίδα» ενεργειακής ακρίβειας η οποία

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

15.10.2021 11:28 πμ

Η οδός Εθνικής Αντιστάσεων μετά τη σημερινή καθίζηση, είναι κλειστή και θα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του οδοστρώματος, όπως αποκάλυψε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο διευθυντής του δικτύου της ΕΥΑΘ, Χρήστος Τραγανός. Ο κ. Τραγανός είπε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

13.10.2021 11:13 πμ

Στην απροθυμία του κόσμου να εμβολιαστεί στάθηκε ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στον Σάκη Μόσχη. Ο κ. Γιάννου μίλησε με αφορμή τη παρουσία σήμερα των κινητών μονάδων εμβολιασμού στην περιοχή. «Το κύμα ίσως είναι πιο ισχυρό

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

12.10.2021 12:26 μμ

Αποκλειστικές δηλώσεις στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στο δημοσιογράφο Χρήστο Νικολαΐδη παραχώρησε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, λίγη ώρα μετά την τελετή των εγκαινίων του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας της φαρμακοβιομηχανίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. «Πως να μην ειμαι συγκινημένος, όταν ένα

thess

Επικαιρότητα

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 7:45 πμ

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

17.10.2021 7:00 πμ