Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Σ. Φραγκοπούλου στην Thessnews: «Χάσαμε εννέα χρόνια για το Καρατάσιου»

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

02/01/2019 8:00 πμ

Σ. Φραγκοπούλου στην Thessnews: «Χάσαμε εννέα χρόνια για το Καρατάσιου»

Σ. Φραγκοπούλου στην Thessnews: «Χάσαμε εννέα χρόνια για το Καρατάσιου»

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

«Θεωρώ χρέος μου να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την επίτευξη των ιδεών και των στόχων μας» τονίζει σε συνέντευξή της στην ThessNews η υποψήφια δήμαρχος Παύλου Μελά, Σίσσυ Φραγκοπούλου.

Μιλά για τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς της, τα σημαντικότερα προβλήματα του δήμου, κρίνει τη διοίκηση Δεμουρτζίδη, ενώ επιχειρηματολογεί πάνω στην απόδοση των πρώην στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσιου.

Υποψήφια δήμαρχος μετά από διαβούλευση τριών παρατάξεων και εννέα δημοτικών συμβούλων. Μεγάλη «προίκα» και μεγάλο «χρέος»;

Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να επιλέγεσαι ανάμεσα σε τόσους άξιους συναδέλφους, για να ηγηθείς μιας προοδευτικής  κίνησης που επιδιώκει να πάει την πόλη μπροστά.

Η λέξη «προίκα» έχει για εμένα διπλή σημασία. Από τη μια μου φέρνει στο νου αρνητικές σκέψεις που έχουν σχέση με την ανταλλαγή που κάποτε επιβαλλόταν στις γυναίκες. Εγώ  δεν σκοπεύω  να ανταλλάξω την εμπιστοσύνη των συναδέλφων και των πολιτών με κάτι άλλο, παρά μόνο με την υπόσχεση ότι θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις για την πρόοδο της πόλης και των πολιτών. Από την άλλη, «προίκα» είναι οι γνώσεις και η εμπειρία που απέκτησα ασχολούμενη τόσα χρόνια με την τοπική αυτοδιοίκηση, στοιχεία απαραίτητα για να χαράξουμε τη μελλοντική μας πορεία.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ χρέος μου να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για την επίτευξη των ιδεών και των στόχων μας.

Ποια τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς σας;

Τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς μου θα έλεγα ότι είναι η σύνθεση και η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων που έχουν ως κεντρικό στόχο να δημιουργήσουν μια σύγχρονη – ανοικτή κοινωνία.

Μία υποψηφιότητα που ξαναφέρνει στο επίκεντρο την «πολιτική» με την έννοια της ιδεολογίας , της ισότητας και ισονομίας των πολιτών ανεξάρτητα από το φύλο, το χρώμα, την καταγωγή, το μορφωτικό ή το βιοτικό τους επίπεδο.

Μια υποψηφιότητα που θεωρεί σημαντικά τα μεγάλα έργα (στρατόπεδα, σχεδιασμός του αστικού και περιαστικού ιστού) αλλά δεν ξεχνά τη δύσκολη καθημερινότητα και τη βελτίωση αυτής.

Μία υποψηφιότητα που πιστεύει στην πολιτιστική αναβάθμιση και στη δημιουργία ενός δήμου-ασπίδα όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα πέντε σημαντικότερα προβλήματα του δήμου Παύλου Μελά;

Ασχολούμενη από το 2002 με την πόλη μου θα μπορούσα να αναφέρω πολλά και σημαντικά ζητήματα που ζητούν λύσεις.

  • Πρώτα από όλα μιλάμε για την απόδοση και διαχείριση των στρατοπέδων Παύλου Μελά και Καρατάσιου.
  • Η αδυναμία συγκοινωνιακής σύνδεσης των τριών δημοτικών ενοτήτων (Ευκαρπία, Σταυρούπολη, Πολίχνη) καθώς και η «τοπικιστική» αντίληψη πολλών δημοτικών συμβούλων της διοίκησης, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα στη διαμόρφωση μια ενιαίας κουλτούρας. Επιτέλους θα πρέπει οι πολίτες να αισθανθούν πολίτες ενός σύγχρονου μεγάλου δήμου. Βασική  προϋπόθεση για αυτό είναι η ύπαρξη μιας διοίκησης που κατανέμει τις υπηρεσίες, τα έργα και τους πόρους σε όλες τις τοπικές ενότητες, χωρίς αποκλεισμούς και μικροπολιτικά συμφέροντα.
  • Η κοινωνική πολιτική και η ύπαρξη δομών σε όλες τις ενότητες αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του δήμου. Ο δήμος μας αποτελείται από 100.000 πολίτες, από τους οποίους ένας σημαντικός αριθμός αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα διαβίωσης. Σε αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να δώσουμε το όραμα και την ελπίδα ότι τα πράγματα θα μπορέσουν να αλλάξουν προς το καλύτερο, βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους. Μην ξεχνάτε ότι προέρχομαι από τον πρώην Δήμο Πολίχνης, έναν δήμο πρωτοπόρο σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, καθώς το 2007 (επί δημαρχίας του κυρίου Θεοδωρίδη) δημιούργησε το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο και το 2008 το Κοινωνικό Παντοπωλείο, πρωτοπόρους θεσμούς για εκείνη την εποχή.
  • Η εύρεση λύσης για τις καταπατημένες εκτάσεις του δήμου μας, αποτελεί βασική μας προτεραιότητα. Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η εύρεση μιας λύσης, πρωτίστως για το καλό και την πρόοδο του δήμου μας. Για τη διαφύλαξη και εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να λειτουργήσει εις βάρος του κοινού συμφέροντος, ενώ παράλληλα δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε ένα τόσο μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που ταλανίζει περισσότερο από τριάντα χρόνια την περιοχή.
  • Η διαχείριση των απορριμμάτων και η λειτουργία του ΣΜΑ στην Ευκαρπία αποτελούν για εμάς σοβαρό ζήτημα. Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου ελεγκτικού φορέα, αποτελούμενου από καταρτισμένους επιστήμονες και πολίτες, που θα παρακολουθεί τις συγκεκριμένες δράσεις κρίνεται απαραίτητος.

Πώς θα κρίνατε τη διοίκηση Δεμουρτζίδη; Τι βαθμό θα της βάζατε;

Όπως έχω ξαναπεί, οι διοικήσεις κρίνονται και βαθμολογούνται από τους πολίτες κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά και με την ψήφο τους στις Δημοτικές Εκλογές.

Είναι όμως προφανές ότι για να δημιουργήσουμε μία άλλη κίνηση, θεωρούμε ότι η διοίκηση είναι ανεπαρκής στην εύρεση και επίτευξη λύσεων για πολλά ζητήματα που απασχολούν την πόλη μας.

Πιστεύω  ακράδαντα ότι η λειτουργία της διοίκησης είναι «ομαδικό σπορ», στο οποίο πρέπει να συνεισφέρουν όλοι οι συμμετέχοντες . Υπάρχουν αντιδήμαρχοι που έρχονται στα Δημοτικά Συμβούλια παρουσιάζοντας σημαντικότατη αδυναμία να απαντήσουν σε θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Θέμα απόδοσης πρώην στρατοπέδων. Τι γίνεται με το Παύλου Μελά και ποια η πρότασή σας για το Καρατάσιου;

Το ζήτημα του στρατοπέδου «Παύλου Μελά»  βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Ύστερα από μεγάλο αγώνα των πολιτών, των κινημάτων και των πρώην διοικήσεων του Δήμου Σταυρούπολης (τόσο της διοίκησης του Διαμαντή Παπαδόπουλου, όσο και του Σερασίδη) καταφέραμε με τη συναίνεση των περισσότερων δημοτικών συμβούλων και της σημερινής διοίκησης να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα στη διεκδίκηση του στρατοπέδου. Η κυβέρνηση κατανοώντας πλήρως το ζήτημα ήρθε σε συμφωνία με τον δήμο μας και επιτέλους το 2017 ανακοινώθηκε η παραχώρηση του στρατοπέδου. Από εκεί και πέρα όμως οι ρυθμοί με τους οποίους λειτουργεί η σημερινή διοίκηση θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι πολύ αργοί. Δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη  οι συμβολαιογραφικές πράξεις ανταλλαγής των 83 σπιτιών που θα αποδοθούν στο Υπουργείο Άμυνας και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διάθεσης ενός σημαντικότατου ποσού από την περιφέρεια,  που είχε ανακοινωθεί από την αρχή για την έναρξη των εργασιών. Ξέρετε το ζητούμενο στην πολιτική δεν είναι μόνο το να θέλεις αλλά και το να μπορείς να επιλέξεις τους  κατάλληλους συνεργάτες για την επίτευξη των στόχων σου.

Όσον αφορά τέλος στο στρατόπεδο «Καρατάσιου», από το 2009 με αφορμή τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό  του πρώην Δήμου Πολίχνης, σαν αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, είχα καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίησή του. Πολλοί που συμμετέχουν στη σημερινή διοίκηση, ένας εκ των οποίων είναι και ο σημερινός δήμαρχος, ο κύριος Δεμουρτζίδης,  την πολέμησαν και την απέρριψαν. Σήμερα, εννέα χρόνια μετά, αποδέχονται και υιοθετούν πλήρως τη συγκεκριμένη πρόταση ξεκινώντας από το μηδέν και αφήνοντας να χαθούν εννέα πολύτιμα χρόνια.

Από το φύλλο της THESSNEWS #138 (29/12/2018-30/12/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 11:20 πμ

Στον απόηχο της επέλασης του «Μπάλλου» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, το Ράδιο Θεσσαλονίκη επιχείρησε να κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης και να ενημερώσει τους ακροατές για την πορεία των προβλεπόμενων έργων. Αρχικά φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 8:00 πμ

Καλά κάνουμε και δεν γιορτάζουμε την λήξη του Μεγάλου Πολέμου αλλά την έναρξη του κατά την 28η Οκτωβρίου κάθε έτους… Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Όλη η Ευρώπη γιορτάζει το τέλος του ΒΠΠ, αναπολεί με συγκίνηση τις στιγμές που εκατομμύρια

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.   Η διαπίστωση είναι πλέον κοινή: Η Ελλάδα σήμερα γίνεται ισχυρότερη οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη, η ανεργία μειώνεται και οι προσδοκίες όλων

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:52 μμ

Η επέτειος της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ, της οργάνωσης νέων, που γιορτάζεται αυτές τις ημέρες δίνει την ευκαιρία απολογισμών αλλά και αναλύσεων. Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Οι Νεοδημοκράτες θα πουν αμέσως ότι η  παράταξη τους βρέθηκε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:36 μμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 και στην εκπομπή του Κυριάκου Μπογιατζή φιλοξενήθηκε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους. Με αφορμή τα γενέθλια για τα 25 χρόνια του VERGINA THEATER ο Γιώργος Θεοφάνους παρουσίασε την καινούργια του παράσταση με τίτλο «Αγάπη μου όλα

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου.   Η ανάδειξη των νέων κομματικών οργάνων της Νέας Δημοκρατίας στις 24 Οκτωβρίου του 2021 αποτελεί μια γιορτή της δημοκρατίας, η οποία προσφέρει σε όλα τα μέλη της παράταξης

thess

Επικαιρότητα