Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Ρ. Καλφακάκου στην ThessNews: Κακή η εικόνα της διοίκησης Μπουτάρη

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17/08/2017 8:40 πμ

Ρ. Καλφακάκου στην ThessNews: Κακή η εικόνα της διοίκησης Μπουτάρη

Ρ. Καλφακάκου στην ThessNews: Κακή η εικόνα της διοίκησης Μπουτάρη

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com

«Έχουμε σκοπό την αυτόνομη κάθοδο» ξεκαθαρίζει για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», Ρία Καλφακάκου.

Η γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας, που ευνοείται από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση. Τονίζει πως η περιορισμένη διοικητική και λειτουργική αποτελεσματικότητα της διοίκησης Μπουτάρη είναι ένα επιπλέον πρόβλημα για την πόλη, ενώ απαντά και στην κριτική που δέχεται ότι δεν ασκεί σκληρή αντιπολίτευση.

Μιλώντας στην ThessNews η κ. Καλφακάκου σχολιάζει τι έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της καταψήφισης των Δημητρίων, ενώ στέλνει μήνυμα αξιοποίησης από την Κοινωνία των Πολιτών του πρώην Ορφανοτροφείου Μέγας Αλέξανδρος στην Τούμπα.

Πώς κρίνετε την εικόνα που δείχνει η διοίκηση στα δημοτικά συμβούλια; Εκτιμάτε ότι έχει χάσει τη δεδηλωμένη;

H διοίκηση έχει οριακή πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Η εικόνα που δείχνει προς τα έξω είναι κακή και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών. Η περιορισμένη διοικητική και λειτουργική της αποτελεσματικότητα είναι ένα επιπλέον πρόβλημα για την πόλη.

Η εσωτερική διαμάχη ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια, αλλά παίρνει τη μορφή ανοιχτού πολέμου μετά την αποκαθήλωση του Π. Αβραμόπουλου από τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Τα αίτια της εσωτερικής κρίσης στην Πρωτοβουλία είναι πολυσύνθετα και οι σύμβουλοι που αντιτίθενται κυρίως στον Μπουτάρη δεν έχουν κοινή ιδεολογική αφετηρία. Υπάρχουν πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, αλλά και προσωπικές πικρίες και διαψεύσεις. Το κοινό νήμα που συνδέει τους «αντάρτες» είναι η αλλαγή ρότας της Πρωτοβουλίας και η απόκλιση από το πρόγραμμα με το οποίο κέρδισε τις εκλογές το 2010, αλλά και προσωπικές στρατηγικές.

Είναι αλήθεια πως οι αρχικές δεσμεύσεις της Πρωτοβουλίας απέναντι στους πολίτες, όπως ο σεβασμός του δημόσιου χώρου ,τα τραπεζοκαθίσματα, η σύγκρουση με την εκκλησία, η άμεση σχέση πολίτη και δήμου, η σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα, έχουν εν πολλοίς ξεχαστεί. Όμως και  η στάση των διαφωνούντων σε κρίσιμα θέματα, όπως ο ΟΑΣΘ και τα αρχαία στη Βενιζέλου, δεν είναι ενιαία και κάποιες φορές είναι σε συντηρητικότερη κατεύθυνση. Ακόμα, η κατάρρευση του κραταιού ΠΑΣΟΚ, που στήριξε την Πρωτοβουλία το 2010, παίζει σημαντικό ρόλο στη στάση του δημάρχου απέναντι σε παλαιόθεν στενούς συνεργάτες του και τούμπαλιν.

Σε αυτό το κλίμα ακούμε μια κριτική εντός του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν ασκείτε τόσο σκληρή αντιπολίτευση. Πώς απαντάτε;

Είναι γνωστές στους δημότες οι πρόσφατες μάχες για τα τραπεζοκαθίσματα στην παραλία και στην Αγ. Σοφίας, μάχες στις οποίες η «Ανοιχτή Πόλη» πρωτοστάτησε, ενώ οι «ΕΝΤΑΞΕΙ» πήραν, όπως είναι φυσικό, το μέρος των επιχειρηματιών.

Αλλά και το θέμα του οικοπέδου της εκκλησίας στην Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, στο οποίο θέλουν να σηκώσουν 8όροφο, θέμα στο οποίο, σχεδόν μόνοι, αντιταχθήκαμε σθεναρά και θα συνεχίσουμε να το παλεύουμε.

Το θέμα του 12ου Δημοτικού, επίσης, που έδειξε με την απόφαση διάλυσης του σχολείου στους 5 ανέμους, αλλά και με την απαξιωτική στάση των αντιδημάρχων και την ανυπαρξία ουσιαστικού διαλόγου με τον σύλλογο γονέων, την αλλαγή στάσης μιας διοίκησης που δήλωνε δίπλα στον πολίτη.

Σε όλα αυτά ήμασταν απέναντι σθεναρά, όπως και σε σειρά άλλων θεμάτων, για το Αλλατίνη, το Ορφανοτροφείο στην Τούμπα, τις δηλώσεις του δημάρχου για  μαρίνες και πισίνες στο Μακεδονία Παλλάς και πολλά άλλα.

Στους παρατασιούχους υπερασπιστήκαμε τον νόμο Σκουρλέτη, ζητήσαμε να γίνουν οργανικές τόσες θέσεις, όσοι είναι οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι στην καθαριότητα και είμαστε η μόνη παράταξη που ζήτησε να μπουν στο οργανόγραμμα οι θέσεις των συμβασιούχων μηχανικών και άλλων πτυχιούχων.

Όμως, έχοντας αποφασίσει πως η στείρα αντιπολίτευση της άρνησης χωρίς προτάσεις δεν υπηρετεί το συμφέρον της πόλης και δεν ταιριάζει σε μια σοβαρή παράταξη που διεκδικεί την ψήφο των δημοτών. Έτσι ψηφίσαμε το δάνειο των 20 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με συγκεκριμένες προτάσεις για έργα στην πόλη.

Δάνειο που δεν είναι για τον Μπουτάρη, μια και ως το 2019 η σημερινή διοίκηση θα πάρει  6 εκατ. ευρώ. Ψηφίσαμε τον φωτισμό με LED, που είναι καλύτερος περιβαλλοντικά και έχει μικρότερο κόστος. Ψηφίσαμε αναμόρφωση του προϋπολογισμού για τον φωτισμό, που οδηγούσε σε μείωση των δημοτικών τελών.

Στα Δημήτρια όμως;

Στα ΔΗΜΗΤΡΙΑ τώρα, που ως γνωστόν καταψηφίστηκαν πρόσφατα. Οι αιτίες της καταψήφισης είναι για μένα οι εξής:

-Η αδιαφορία πολλών εκλεγμένων της πλειοψηφίας, που φεύγουν ήσυχοι αφήνοντας την ψήφο τους.

-Η αλαζονεία της διοίκησης, που θεωρούσε πως οι εντός και οι εκτός αντιπολιτευόμενοι δεν θα τολμήσουν να μην ψηφίσουν, θέτοντας σε κίνδυνο έναν τόσο σημαντικό θεσμό για την πόλη.

-Η έλλειψη συμμετοχικότητας των παρατάξεων στην όλη οργάνωση και η άποψη της διοίκησης πως σε θέματα πολιτισμού οι μη επαΐοντες δεν πρέπει να έχουν άποψη.

-Η φανερά ευνοϊκή  συγκυρία για μια ήττα του Μπουτάρη, μετρώντας τον λίγο κόσμο που είχε παραμείνει.

Όμως τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ είναι  ένα θέμα σημαντικό για την πόλη και τον πολιτισμό, που μόνο πολύ σοβαροί λόγοι, είτε καλλιτεχνικής ένδειας είτε υπονοιών κακοδιαχείρισης και διασπάθισης χρημάτων, μπορεί να οδηγήσει σε αδιαφορία για την τέλεσή τους ή όχι.

Οι  «ΕΝΤΑΞΕΙ», έχοντας αποφασίσει να κάνουν σκληρή-στείρα για μένα – αντιπολίτευση του είδους «ΟΧΙ σε όλα», εδώ είχαν έναν ακόμα λόγο για αρνητική ψήφο. Ένα κομμάτι της σκληρής φοβικής δεξιάς, που δεν αντέχει να ψηφίσει ό,τι θυμίζει «Σοβιετία», κομμουνισμό, νίκη των εργατών, ήταν αδύνατο να δεχτεί τα Δημήτρια να έχουν αναφορά στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

Οι υπόλοιποι εξήγησαν -πειστικά ή όχι- τους λόγους που τους οδήγησαν στο λευκό.

Η «Ανοιχτή Πόλη», λειτουργώντας υπεύθυνα, άσκησε κριτική και έκανε προτάσεις, και εν τέλει ψήφισε να γίνουν τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ, μια και τα θετικά είναι πιο πολλά από τα αρνητικά. Η «Ανοιχτή Πόλη» ήταν η μόνη παράταξη που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της αντιδημάρχου και έστειλε προτάσεις για την καλλιτεχνική διοργάνωση  από τον Μάρτιο.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προτείναμε:

  1. Κάθε χρόνο το πρόγραμμα να συναρθρώνεται γύρω από ένα κεντρικό θέμα. Πέρυσι ήταν το προσφυγικό, φέτος, πολύ σωστά, είναι τα 100 χρόνια από τη Ρωσική Επανάσταση και την πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει όμως να αποτυπώνεται αυτό στις εκδηλώσεις και αυτό δεν είναι προφανές στο φετινό πρόγραμμα.
  2. Άνοιγμα των Δημητρίων στον κόσμο. Παραστάσεις ποιοτικές, δωρεάν σε υποβαθμισμένες γειτονιές. Να μη φέρνουμε μόνο τον κόσμο στα Δημήτρια, αλλά τα Δημήτρια στον κόσμο.
  3. Καλλιτεχνικός διευθυντής.
  4. Συγκεκριμένες προτάσεις για περισσότερη διαφάνεια.
  5. Συμμετοχή των παρατάξεων στη συγκρότηση του προγράμματος μέσα από δημιουργικές προτάσεις.

Σταθερός προσανατολισμός της «Ανοιχτής Πόλης» είναι τα συμφέροντα των πολλών και μια καλύτερη πόλη για όλους. Έτσι, ασκούμε ουσιαστική, περιεκτική και χρήσιμη αντιπολίτευση με έγνοια για τους συμπολίτες μας που βρίσκονται στο οικονομικό περιθώριο, για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, για την άνεργη νέα γενιά, για τους εργαζόμενους με συνθήκες επισφάλειας. Με αυτή την ίδια πολιτική αντίληψη θα πορευθούμε και στο μέλλον, σεβόμενοι την πόλη και τους πολίτες της.

Υπάρχει περίπτωση στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τον Γιάννη Μπουτάρη για δήμαρχο; Είστε υπέρ ή κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου;

Η «Ανοιχτή Πόλη» είναι μια παράταξη με μεγάλη ιστορία και δυναμική παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο και την πόλη. Είναι μια αυτοδιοικητική παράταξη, με παρεμβάσεις σε κορυφαία και κεντρικά θέματα που δεν τόλμησαν να αγγίξουν μεγάλες παρατάξεις. Θυμίζω την ματαίωση για το μπάζωμα της νέας παραλίας, τις δράσεις για την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης της πόλης, την προσπάθεια να σωθεί το ορφανοτροφείο στην Τούμπα, να αξιοποιηθεί το ΑΛΑΤΊΝΗ,  να προστατευτεί ο δημόσιος  χώρος, η δράση μας για έναν νέο συγκοινωνιακό σχεδιασμό κλπ.

Η «Ανοιχτή Πόλη» είναι μια παράταξη με όραμα και σχέδιο για την πόλη, που το ξεδιπλώνει καθημερινά, με εκδηλώσεις, παρεμβάσεις, Δελτία Τύπου, αρθρογραφία. Έχουμε σκοπό την αυτόνομη κάθοδο, εξάλλου η απλή αναλογική ευνοεί τις συμμαχίες επί διατυπωμένων προγραμματικών θέσεων, αφού αποφανθούν οι πολίτες με την ψήφο τους.

Θέμα «Ορφανοτροφείο Μέγας Αλέξανδρος». Υπάρχουν συζητήσεις για αξιοποίηση πλέον του οικοπέδου από την κοινωνία της πόλης ή έχει κλείσει το θέμα υπέρ της Εκκλησίας;

Για το Ορφανοτροφείο Μέγας Αλέξανδρος έχουμε εκφράσει δημόσια την άποψή μας,  πως πρέπει να αποδοθεί στην κοινωνία της πόλης και όχι να γίνει μια ακόμα επιχειρηματική δραστηριότητα της Εκκλησίας, όπως το μπαράκι δίπλα στην κατάληψη σχολείο ή το μεγαθήριο που θέλουν να χτιστεί δίπλα στη ΧΑΝΘ. Η υπόθεση του οικοπέδου του ορφανοτροφείου δεν έχει κλείσει υπέρ της Εκκλησίας. Γίνεται σοβαρή προσπάθεια για την αξιοποίησή του ως ελεύθερος χώρος, με πρόσημο κοινωνικής πολιτικής και προσβάσιμο σε Αμεα. Η άποψη της «Ανοιχτής Πόλης» είναι ξεκάθαρη. Είμαστε υπέρ των ελεύθερων χώρων, έχουμε ρητές επιφυλάξεις για αμφίβολης επάρκειας ιδρύματα. Και κυρίως σε έδαφος «καταστολής» δε χτίζεις.

Ενόψει του νέου νομοσχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είστε υπέρ της απλής αναλογικής; Ποιες άλλες καινοτομίες θα πρέπει να υπάρξουν κατά τη γνώμη σας;

Η απλή αναλογική είναι το σύστημα που διευρύνει τη δημοκρατία και αποτυπώνει με τον δικαιότερο τρόπο τη θέληση των πολιτών, είναι εξάλλου αγωγή στη δημοκρατία και στη συναίνεση. Άλλα σημαντικά θέματα είναι το άνοιγμα στις γειτονιές, με την ενίσχυση των κοινοτήτων και των τοπικών συνελεύσεων.

Επίσης, η μητροπολιτική διακυβέρνηση στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ώστε κοινά προβλήματα, όπως η οργάνωση των συγκοινωνιών και το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, που χρειάζονται  διαδημοτική συνεργασία, να επιλύονται από όσους τους αφορούν.

Από το φύλλο της THESSNEWS #65 (05/08/2017-06/08/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

20.10.2021 10:34 μμ

«Εμείς θα συνεχίσουμε δείχνοντας εμπιστοσύνη στον κόσμο που μας στήριξε» δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο ο Παύλος Γερουλάνος.  Ο υποψήφιος πρόεδρος στο Κίνημα Αλλαγής ερωτήθηκε για το αν αλλάζουν τα δεδομένα με την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 11:20 πμ

Στον απόηχο της επέλασης του «Μπάλλου» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, το Ράδιο Θεσσαλονίκη επιχείρησε να κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης και να ενημερώσει τους ακροατές για την πορεία των προβλεπόμενων έργων. Αρχικά φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 8:00 πμ

Καλά κάνουμε και δεν γιορτάζουμε την λήξη του Μεγάλου Πολέμου αλλά την έναρξη του κατά την 28η Οκτωβρίου κάθε έτους… Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Όλη η Ευρώπη γιορτάζει το τέλος του ΒΠΠ, αναπολεί με συγκίνηση τις στιγμές που εκατομμύρια

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.   Η διαπίστωση είναι πλέον κοινή: Η Ελλάδα σήμερα γίνεται ισχυρότερη οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη, η ανεργία μειώνεται και οι προσδοκίες όλων

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:52 μμ

Η επέτειος της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ, της οργάνωσης νέων, που γιορτάζεται αυτές τις ημέρες δίνει την ευκαιρία απολογισμών αλλά και αναλύσεων. Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Οι Νεοδημοκράτες θα πουν αμέσως ότι η  παράταξη τους βρέθηκε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:36 μμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 και στην εκπομπή του Κυριάκου Μπογιατζή φιλοξενήθηκε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους. Με αφορμή τα γενέθλια για τα 25 χρόνια του VERGINA THEATER ο Γιώργος Θεοφάνους παρουσίασε την καινούργια του παράσταση με τίτλο «Αγάπη μου όλα

thess

Επικαιρότητα