Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Π. Τσακίρης στην ThessNews: «Αποφασισμένος να δουλέψω πολύ σκληρά»

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

13/12/2018 7:18 πμ

Π. Τσακίρης στην ThessNews: «Αποφασισμένος να δουλέψω πολύ σκληρά»

Π. Τσακίρης στην ThessNews: «Αποφασισμένος να δουλέψω πολύ σκληρά»

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

«Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, έχω μάθει να συμμετέχω, να ενεργώ, να παλεύω» δηλώνει στην ThessNews ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης.

Μιλά για τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς του, τις προτεραιότητές του, εμφανίζεται ανοιχτός στις συνεργασίες ενώ ασκεί σκληρή κριτική στην διοίκηση Γαβότση.

Τι σας οδήγησε στο να κατεβείτε υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου στις εκλογές;

Πριν από περίπου έναν χρόνο πενήντα νέες και νέοι από το Ωραιόκαστρο δημοσίευσαν ένα κείμενο, με το οποίο μου ζητούσαν να κατέλθω υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Στο κείμενό τους αυτό υπογράμμιζαν ανάμεσα σε άλλα ότι η κυνική αντίληψη ότι «όλοι ίδιοι είναι» αποτελεί μια αδικαιολόγητη υπεκφυγή από την ευθύνη που έχουμε για το μέλλον του τόπου μας. Η επισήμανση αυτή, λοιπόν, αποτελεί και για μένα προσωπικά στάση ζωής. Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, έχω μάθει να συμμετέχω, να ενεργώ, να παλεύω. Δεν με αντιπροσωπεύει η κλασική ατάκα την οποία αρέσκονται να χρησιμοποιούν οι πολιτικοί, αυτό το γενικό και αόριστο «εχθρός μας είναι τα προβλήματα του πολίτη». Εχθρός μας, κατά την προσωπική μου άποψη, δεν είναι τα προβλήματα, αλλά η αντίληψη ότι δεν μπορούμε να τα ξεπεράσουμε. Επειδή, λοιπόν, προσωπικά είμαι αποφασισμένος να δουλέψω πολύ σκληρά, για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και να μετατρέψουμε τη Μυγδονία, την Καλλιθέα και το Ωραιόκαστρο σε έναν τόπο όπου πραγματικά αξίζει κανείς να ζει και να μεγαλώνει τα παιδιά του, έθεσα την υποψηφιότητά μου στην κρίση των συμπολιτών μου, με τους οποίους μοιράζομαι την ίδια αγάπη και την ίδια αγωνία για τον τόπο μας.

Ποια τα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς σας; Γιατί «Πρωταγωνιστές ξανά»;

Είμαι αναμφίβολα ένας νέος σε ηλικία υποψήφιος, που όμως διαθέτω ήδη εμπειρία σε θέματα αυτοδιοίκησης, καθώς υπηρέτησα τον δήμο Ωραιοκάστρου ως δημοτικός σύμβουλος από τα 24 μου χρόνια, ενώ συμμετείχα ενεργά και σε ευρωπαϊκά αυτοδιοικητικά όργανα, αποκομίζοντας σπουδαίες εμπειρίες. Άλλωστε, δοκιμάστηκα και στην άσκηση δημόσιας διοίκησης από τη θέση του διοικητή του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος». Από την πρώτη ώρα, βεβαίως, που έθεσα την υποψηφιότητά μου ενώπιον των συμπολιτών μου, τους ζήτησα να με αξιολογήσουν με αυστηρά και υψηλά κριτήρια και, εφόσον το κρίνουν, να με τιμήσουν με την ψήφο τους όχι επειδή είμαι νέος στην ηλικία, αλλά επειδή είμαι νέος στη νοοτροπία. Κάθε δημότης με ανοιχτό μυαλό, φιλοδοξία και διάθεση προσφοράς -πέρα από κόμματα, χρώματα και άλλες στείρες αντιπαραθέσεις- θα βρίσκεται αυτομάτως στο πλευρό μου σε αυτό το νέο ξεκίνημα που επιχειρούμε. Είναι ακριβώς αυτή η πίστη μου στις δυνατότητες των ανθρώπων της Καλλιθέας, της Μυγδονίας και του Ωραιοκάστρου που με οδήγησε να δημιουργήσω αυτόν τον συνδυασμό και να τον ονομάσω «Πρωταγωνιστές ξανά». «Πρωταγωνιστές», διότι μόνο με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών μπορεί ο δήμος να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

«Ξανά», διότι ο δήμος μας βιώνει εδώ και χρόνια μια πρωτοφανή εγκατάλειψη από μια δημοτική αρχή αποκομμένη από τις ζωές μας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η ήλθε η ώρα να βγούμε από την απομόνωση και να πάρουμε πρωταγωνιστικά την κατάσταση στα δικά μας χέρια, πατώντας σε στέρεες βάσεις και καθαρές αρχές.

Μιλάτε για μια εγκατάλειψη του δήμου από τη διοίκηση Γαβότση. Πού απέτυχε ο σημερινός δήμαρχος;

Είμαι ειλικρινά ο τελευταίος άνθρωπος που θα μηδένιζε το έργο οποιασδήποτε δημοτικής αρχής. Εδώ, όμως, έχουν γίνει λάθη και μάλιστα πολύ σοβαρά, που οδήγησαν το Ωραιόκαστρο σε ένα πισωγύρισμα που μας πληγώνει και την Καλλιθέα και τη Μυγδονία σε μια απίστευτη στασιμότητα. Χάθηκε το στοίχημα της καθημερινότητας. Εν έτει 2018 Μυγδονία και Καλλιθέα αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα με το πόσιμο νερό, ολόκληρες περιοχές στερούνται αποχέτευσης, οι μαθητές του δήμου Ωραιοκάστρου κάνουν μάθημα σε ΚΙΒΟ και λυόμενα, ενώ δεν υπάρχουν παιδικές χαρές όπου τα παιδιά να μπορούν να παίζουν με ασφάλεια. Η κατάσταση στον τομέα της καθαριότητας είναι τραγική. Και την ίδια ώρα με περισσό θράσος η παρούσα δημοτική αρχή επιβάλλει δυσβάσταχτες αυξήσεις -σε ποσοστό πάνω από 33%- στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τεράστιες διαστάσεις έχει προσλάβει το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα. Είπα κάποια στιγμή σχηματικά ότι τα αδέσποτα τείνουν να γίνουν η μασκότ της σημερινής δημοτικής αρχής. Φοβούμαι, δυστυχώς, ότι δεν υπάρχει στοιχείο υπερβολής στην τοποθέτησή μου αυτή. Έχουν προκύψει μείζονα ζητήματα επικινδυνότητας, ενώ δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα ούτε για την προστασία των ίδιων των τετράποδων. Βέβαια, η σημερινή διοίκηση έχει επιδείξει και μια πρωτοφανή αδυναμία διεκδίκησης και απορρόφησης πόρων είτε από εθνικά είτε από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων. Η μόνη πρωτιά την οποία κατέχει είναι, φοβάμαι, η πρωτιά στις απευθείας αναθέσεις.

Στην ιδρυτική διακήρυξη του συνδυασμού στείλατε μήνυμα ενότητας. Τι σημαίνει αυτό ενόψει Κλεισθένη;

Το μήνυμα ενότητας το οποίο έστειλα κατά την παρουσίαση της ιδρυτικής διακήρυξης του συνδυασμού είχε ως αποδέκτες όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της Καλλιθέας, της Μυγδονίας και του Ωραιοκάστρου, τους οποίους κάλεσα να προχωρήσουμε και να αγωνιστούμε όλοι μαζί, για να τερματιστεί η φάση της παρακμής και να αρχίσει η φάση της ακμής για τον τόπο μας. Εμείς είμαστε εδώ, για να ενώσουμε και όχι για να διχάσουμε. Δίχως αμφιβολία ο Κλεισθένης και το νέο εκλογικό σύστημα διαμορφώνουν ένα καινούριο τοπίο, το οποίο επιτάσσει συνεργασίες, για να μπορέσουν να διοικηθούν οι δήμοι. Σε αυτό το πλαίσιο απευθύνω κάλεσμα προς όλους τους συνυποψηφίους μου να φροντίσουμε ώστε η προεκλογική περίοδος να κυλήσει σε ήρεμα νερά. Θεωρώ αναγκαίο να μιλήσουμε και να καταθέσουμε προτάσεις για τον τόπο μας, να παραμείνουμε προσηλωμένοι σε ένα πλαίσιο προγραμματικών δεσμεύσεων, χωρίς να πολώσουμε, χωρίς να δυναμιτίσουμε το κλίμα, διότι σε αντίθετη περίπτωση η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη. Η πρόκληση είναι μεγάλη. Έχω την πίστη ότι θα αρθούμε όλοι οι υποψήφιοι στο ύψος των περιστάσεων.

Ποιες οι βασικές σας προτεραιότητες για την επόμενη μέρα;

Η δημιουργία νέων σχολείων αποτελεί για εμάς στόχο άμεσης προτεραιότητας. Η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο της πολιτικής μας, με την αναβάθμιση της καθαριότητας και την προώθηση της ανακύκλωσης να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας μας. Προσωπικά έχω ήδη αναλάβει δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με τη στήριξη των επαγγελματιών της τοπικής αγοράς, οι οποίοι πλήττονται από υψηλή φορολογία και χαμηλούς τζίρους. Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του δήμου Καρπενησίου και θα απαλλάξουμε για τρία χρόνια από τα δημοτικά τέλη κάθε νέο επιχειρηματία που θα θελήσει να επενδύσει στην αγορά του Ωραιοκάστρου. Η δεύτερη έχει να κάνει με τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα του δήμου, που είναι κι ο μεγαλύτερος της Βόρειας Ελλάδας! Πρόκειται να συμβάλουμε αποφασιστικά στην τόνωση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας, στην υποστήριξη των κτηνοτροφικών προϊόντων και στην προώθηση της εξωστρέφειάς τους. Βασική επιδίωξή μας, βεβαίως, είναι η ισόρροπη καθολική ανάπτυξη μέσα από παρεμβάσεις που θα εκτείνονται ομοιόμορφα σε όλες τις δημοτικές και τοπικές ενότητες. Είναι αδιανόητο κάποιοι να έχουν αποχέτευση και κάποιοι όχι, κάποιοι πράσινο και κάποιοι όχι, κάποιοι παιδικούς σταθμούς και κάποιοι όχι, κάποιοι καθαρό νερό και κάποιοι όχι! Επιδίωξή μας είναι ένας δήμος ενωμένος στην πράξη, ενωμένος στην ποιότητα ζωής των πολιτών του.

Από το φύλλο της THESSNEWS #135 (08/12/2018-09/12/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

20.10.2021 10:34 μμ

«Εμείς θα συνεχίσουμε δείχνοντας εμπιστοσύνη στον κόσμο που μας στήριξε» δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο ο Παύλος Γερουλάνος.  Ο υποψήφιος πρόεδρος στο Κίνημα Αλλαγής ερωτήθηκε για το αν αλλάζουν τα δεδομένα με την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 11:20 πμ

Στον απόηχο της επέλασης του «Μπάλλου» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, το Ράδιο Θεσσαλονίκη επιχείρησε να κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης και να ενημερώσει τους ακροατές για την πορεία των προβλεπόμενων έργων. Αρχικά φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 8:00 πμ

Καλά κάνουμε και δεν γιορτάζουμε την λήξη του Μεγάλου Πολέμου αλλά την έναρξη του κατά την 28η Οκτωβρίου κάθε έτους… Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Όλη η Ευρώπη γιορτάζει το τέλος του ΒΠΠ, αναπολεί με συγκίνηση τις στιγμές που εκατομμύρια

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.   Η διαπίστωση είναι πλέον κοινή: Η Ελλάδα σήμερα γίνεται ισχυρότερη οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη, η ανεργία μειώνεται και οι προσδοκίες όλων

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:52 μμ

Η επέτειος της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ, της οργάνωσης νέων, που γιορτάζεται αυτές τις ημέρες δίνει την ευκαιρία απολογισμών αλλά και αναλύσεων. Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Οι Νεοδημοκράτες θα πουν αμέσως ότι η  παράταξη τους βρέθηκε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:36 μμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 και στην εκπομπή του Κυριάκου Μπογιατζή φιλοξενήθηκε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους. Με αφορμή τα γενέθλια για τα 25 χρόνια του VERGINA THEATER ο Γιώργος Θεοφάνους παρουσίασε την καινούργια του παράσταση με τίτλο «Αγάπη μου όλα

thess

Επικαιρότητα