Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Ο Θεσσαλονικιός πίσω από το παιχνίδι «Age of Renewables»

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

15/11/2018 6:10 πμ

Ο Θεσσαλονικιός πίσω από το παιχνίδι «Age of Renewables»

Ο Θεσσαλονικιός πίσω από το παιχνίδι «Age of Renewables»

Γράφει ΝΙΝΑ ΤΣΙΡΙΚΑ

ΝΙΝΑ ΤΣΙΡΙΚΑ || tsirika.97@gmail.com

Το «Age of Renewables» ή στα Ελληνικά η «Εποχή των ανανεώσιμων» είναι ένα παιχνίδι καρτών, που εμπνεύστηκε ο μηχανικός Μάριος Παπαλεξάνδρου με σκοπό να ευαισθητοποιήσει και να δείξει στις νεότερες γενιές την αξία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο ίδιος, γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός, με μεταπτυχιακό στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχει ήδη συμμετάσχει στην υλοποίηση μερικών από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα παγκοσμίως.

ΜΑΡΙΟΣ-ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Η απόφαση

Από το 2007 δουλεύει σε θαλάσσια αιολικά πάρκα, πρώτα στην Ολλανδία και έπειτα στην Αγγλία σε μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Το 2016 ξεκίνησε τη δική του συμβουλευτική εταιρεία πάνω στα αιολικά πάρκα στο Μπράιτον και το 2017 αποφάσισε να φτιάξει το δικό του παιχνίδι πάνω στο αντικείμενο των ανανεώσιμων πηγών.

«Στην μεγάλη εταιρεία που δούλευα ήμουν Project Manager και είχα πολύ καλό μισθό, αλλά κάτι μου έλειπε. Μου έλειπε περισσότερη ελευθερία. Έτσι αποφάσισα να παραιτηθώ και να ξεκινήσω κάτι δικό μου. Απέκτησα περισσότερο χρόνο για να κάνω δικά μου πράγματα, έτσι προέκυψε αυτό το παιχνίδι. Εάν δούλευα ακόμα στην εταιρεία, δεν θα  είχα χρόνο, οπότε ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων που οδήγησαν στη δημιουργία του παιχνιδιου. Αυτό πιστεύω θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα. Αλλά οι καταστάσεις το έφεραν να γίνει εκεί που έγινε, δηλαδή στην Αγγλία», λέει ο ίδιος.

Το παιχνίδι

Το παιχνίδι είναι καθαρά αφιερωμένο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στόχος είναι ο παίκτης να φτιάξει όσο περισσότερα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μπορεί συνδυάζοντας τις κάρτες. «Πες ότι θέλεις να φτιάξεις ένα αιολικό πάρκο. Τι θα χρειαστείς; Στην ουσία χρειάζεσαι πρώτα άνεμο και μια κατάλληλη περιοχή που θα έχει άνεμο. Για παράδειγμα σε κάποιο βουνό. Φυσικά χρειάζεσαι και την τεχνολογία.

Την ανεμογεννήτρια, τα θεμέλια, τα καλώδια που θα συνδέσουν το αιολικό πάρκο στο δίκτυο.  Αυτά σχετικά με το μέρος. Μετά χρειάζεσαι και τους κατάλληλους ανθρώπους:το ΕCOteam! Τον Engineer να στο σχεδιάσει, τον Contractor να στο χτίσει και την Operator να στο συντηρεί.

Συνδυάζοντας αυτές τι κάρτες δημιουργείς ένα πλήρες έργο» λέει ο Μάριος σημειώνοντας ότι «το κλειδί είναι στον συνδυασμό». Έτσι, με έναν διασκεδαστικό και πρωτότυπο τρόπο, το παιχνίδι δίνει τη δυνατότητα στον παίκτη να κατανοήσει τα βασικά συστατικά και τη χρησιμότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

AGEOFRENEWABLEBLUECARDS

Η έμπνευση

Για το πώς συνέλαβε την ιδέα, εξηγεί ότι του ήρθε εντελώς τυχαία. «Ήμουν στην Πορτογαλία, στη Λισαβόνα, όπου πήγα να δώσω διάλεξη σε ένα Πανεπιστήμιο σχετικά με τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.Καθώς ήταν η πρώτη μου φορά σε αυτήν τη χώρα, έμεινα παραπάνω ημέρες για διακοπές. Καθώς έβγαζα φωτογραφίες στο λιμάνι, απαθανάτισα ένα σημείο με μεγάλες άσπρες μπάλες με θεμέλια, που είναι μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου. Αυτές οι μπάλες μου θύμισαν ένα παιχνίδι που έπαιζα παιδί με τα αδέλφια μου, ένα επιτραπέζιο που λεγόταν «Αναζητώντας Πετρέλαιο» και είχε σαν πιόνια τις ίδιες μπάλες που φωτογράφισα. Τότε σκέφτηκα από μέσα μου: «Τα παιδιά τώρα με τι θα παίζουνε; Και έτσι μου ήρθε η ιδέα! Καθώς ασχολούμαι με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θέλησα να κάνω ένα παιχνίδι πάνω σε αυτό».

Όπως λέει ο ίδιος, το παιχνίδι είναι αποτέλεσμα και των βιωμάτων του ως παιδί. «Όταν ήμουν μικρός έπαιζα με Lego, μου άρεσε να χτίζω με τουβλάκια και μου είχε μπει το ερέθισμα να γίνω μηχανικός. Η ιδέα πίσω από το Age of Renewables είναι ότι κάποιο παιδί μπορεί να ευαισθητοποιηθεί και να πει “εγώ θέλω όταν μεγαλώσω να ασχοληθώ με αυτό”».

Οι φίλοι που βοήθησαν

Για το πώς έφτασε στην υλοποίηση αυτού του project λέει χαρακτηριστικά ότι «ευτυχώς είχα καλούς συνεργάτες και φίλους που με βοήθησαν». «Έχω έναν φίλο ο οποίος τώρα μετακόμισε στο Λουξεμβούργο, είναι σχεδιαστής και σχεδίασε τις κάρτες.

Μια φίλη μου στην Ελλάδα έκανε τον σχεδιασμό στο λογότυπο, στους κανόνες του παιχνιδιού, και έτσι προέκυψε το παιχνίδι. Η υλοποίηση δεν είχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ξεκίνησε σαν ιδέα και άρχισε να αναπτύσσεται. Εκτύπωσα ένα πρώτο παιχνίδι στον εκτυπωτή μου και άρχισα να  παίζω με φίλους, ώστε να διαπιστώσω αν τους αρέσει ή δεν τους αρέσει» σημειώνει.

«Το παιχνίδι, προς το παρόν, έχει βγει μόνο στα Αγγλικά, αλλά οι οδηγίες και οι κανόνες είναι διαθέσιμοι και στα Ελληνικά, μέσα από την ιστοσελίδα του παιχνιδιού» εξηγεί.

Το «Age of Renewables» έχει ήδη δοκιμαστεί από ομάδες παικτών στην Αγγλία και την Ελλάδα, αποκομίζοντας εξαιρετικά θετικά σχόλια. Ωστόσο, καθώς δεν υπάρχει χρηματοδότης και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται ένα βήμα πριν την τελική του εκτύπωση και την είσοδό στην αγορά, αναζητείται χρηματοδότηση μέσω της πλατφόρμας «Kickstarter». Εκεί μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να το αγοράσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου. Έπειτα, ο στόχος είναι να κυκλοφορήσει ευρέως στην αγορά. Το κόστος του παιχνιδιού είναι στα 20 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά.

Αν θέλετε να συνδράμετε σε αυτό το εγχείρημα ή να μάθετε περισσότερα για το πρωτότυπο παιχνίδι, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του στο www.age-of-renewables.com

Από το φύλλο της THESSNEWS #131 (10/11/2018-11/11/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΝΙΝΑ ΤΣΙΡΙΚΑ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1997. Μεγαλώνοντας, όταν την ρωτούσαν τι ήθελε να γίνει, εκείνη απαντούσε δημοσιογράφος ή καθηγήτρια. Τελικά τα συνδύασε. Σπούδασε δημοσιογραφία ενώ παράλληλα πήρε το πτυχίο της για την διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας. Λίγο η αγάπη της για την μουσική και λίγο η καλλιτεχνική της φλέβα την οδήγησαν στο να μάθει κιθάρα και πιάνο αυτοδίδακτα. Μεγάλη της αγάπη είναι το ραδιόφωνο και η ιντερνετική δημοσιογραφία με τα οποία ασχολείται τα τελευταία χρόνια.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

20.10.2021 10:34 μμ

«Εμείς θα συνεχίσουμε δείχνοντας εμπιστοσύνη στον κόσμο που μας στήριξε» δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο ο Παύλος Γερουλάνος.  Ο υποψήφιος πρόεδρος στο Κίνημα Αλλαγής ερωτήθηκε για το αν αλλάζουν τα δεδομένα με την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 11:20 πμ

Στον απόηχο της επέλασης του «Μπάλλου» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, το Ράδιο Θεσσαλονίκη επιχείρησε να κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης και να ενημερώσει τους ακροατές για την πορεία των προβλεπόμενων έργων. Αρχικά φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 8:00 πμ

Καλά κάνουμε και δεν γιορτάζουμε την λήξη του Μεγάλου Πολέμου αλλά την έναρξη του κατά την 28η Οκτωβρίου κάθε έτους… Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Όλη η Ευρώπη γιορτάζει το τέλος του ΒΠΠ, αναπολεί με συγκίνηση τις στιγμές που εκατομμύρια

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.   Η διαπίστωση είναι πλέον κοινή: Η Ελλάδα σήμερα γίνεται ισχυρότερη οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη, η ανεργία μειώνεται και οι προσδοκίες όλων

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:52 μμ

Η επέτειος της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ, της οργάνωσης νέων, που γιορτάζεται αυτές τις ημέρες δίνει την ευκαιρία απολογισμών αλλά και αναλύσεων. Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Οι Νεοδημοκράτες θα πουν αμέσως ότι η  παράταξη τους βρέθηκε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:36 μμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 και στην εκπομπή του Κυριάκου Μπογιατζή φιλοξενήθηκε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους. Με αφορμή τα γενέθλια για τα 25 χρόνια του VERGINA THEATER ο Γιώργος Θεοφάνους παρουσίασε την καινούργια του παράσταση με τίτλο «Αγάπη μου όλα

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

21.10.2021 3:17 μμ