Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Ο Γενικός Πρόξενος Κύπρου, Αντώνης Μανδρίτης στην ThessNews : «Ο εχθρός του καλού, το καλύτερο»

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

28/08/2017 10:30 πμ

Ο Γενικός Πρόξενος Κύπρου, Αντώνης Μανδρίτης στην ThessNews : «Ο εχθρός του καλού, το καλύτερο»

Ο Γενικός Πρόξενος Κύπρου, Αντώνης Μανδρίτης στην ThessNews : «Ο εχθρός του καλού, το καλύτερο»

Γράφει thessnews

ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΚΡΗ || mitsimakris@gmail.com

Καταμεσής Αυγούστου η ThessNews συνομίλησε με τον Γενικό Πρόξενο της Κύπρου, Αντώνη Μανδρίτη.

Αφορμή ήταν τόσο η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προβεί στην εξερεύνηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της, όσο και η θέληση να καταγραφεί σε ποιο επίπεδο βρίσκονται οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κ. Μανδρίτης εξήγησε πως οι σχέσεις αυτές είναι μακροχρόνιες, τόνισε τις θυσίες που έκαναν αμφότεροι οι λαοί συνδράμοντας ο ένας τον άλλο όταν αυτές απαιτήθηκαν και συνεχίζονται. Ανέφερε πιο πρακτικά θέματα, πως μετά τον εσωτερικό τουρισμό οι πρώτοι σε κρατήσεις κλινών στη Θεσσαλονίκη είναι Κύπριοι. Πως υπάρχει διαχρονικά ένα μεγάλο τουριστικό ρεύμα προς την πόλη μας και σε λιγότερο βαθμό σε άλλα μέρη της Βορείου Ελλάδος. Πως παράλληλα εξελίσσονται ασφαλώς και εμπορικές, οικονομικές σχέσεις, αναπτύσσεται ο μεταποιητικός και βιοτεχνικός τομέας. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τον αγροδιατροφικό τομέα. Εξέφρασε τη συγκίνηση που νιώθει διαβάζοντας στις οδούς ονόματα Κύπριων αγωνιστών και προσέθεσε τις πολλές αδελφοποιήσεις ανάμεσα σε ΟΤΑ και Συλλόγους διαφόρων νομών και πόλεων Βορείου Ελλάδος με την Κύπρο. Σχέσεις τελικά «παντοειδείς που αναπτύσσονται σε πολλαπλά επίπεδα. Πολύ δε περισσότερο και στην επονομαζόμενη «πολιτιστική διπλωματία» και συμβάλλουν με αποφασιστικό και ωραίο τρόπο στην υπενθύμιση των σχέσεων της Κύπρου και της Βορείου Ελλάδος.

Η εξερεύνηση της ΑΟΖ

Κατόπιν, ο κος Μανδρίτης εξήγησε την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προβεί στην εξερεύνηση της ΑΟΖ. Διευκρίνισε πως «η εξερεύνηση, εκμετάλλευση κι ανάπτυξη του φυσικού πλούτου που βρίσκεται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμά της. Ως εκ τούτου, το ενεργειακό πρόγραμμα και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της κυπριακής κυβέρνησης δεν τίθενται υπό προϋποθέσεις και εξωτερικούς περιορισμούς. Δεν αποτελούν μέρος του κυπριακού προβλήματος και δεν συζητούνται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για διευθέτησή του, παρά τις περί του αντιθέτου τουρκικές προσπάθειες.

Η γεώτρηση στο Τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ εμπίπτει στον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Κυβέρνησης και προγραμματίστηκε πολύ πριν τις συνομιλίες στο Κραν- Μοντανά.

Παρά τις αρχικές απειλές και αντιδράσεις της Τουρκίας, η γεώτρηση διεξάγεται κανονικά και ως είχε προγραμματιστεί. Κάποιες αρχικές προβλέψεις, όχι δικές μας, που αναφέρονταν στο ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου, λόγω της γεώτρησης, δεν επαληθεύτηκαν και οι δικές μας εκτιμήσεις και προβλέψεις δικαιώθηκαν.

Η παρουσία πολεμικών σκαφών από φίλες χώρες, που δεν είναι βεβαίως τυχαία, αποδεικνύει ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει εργαστεί με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, ότι οι χώρες αυτές αναγνωρίζουν και σέβονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την άσκησή τους, αποστέλλουν τα κατάλληλα μηνύματα προς την Άγκυρα και ταυτόχρονα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των δικών τους εταιρειών, στις οποίες έχει αδειοδοτηθεί το Τεμάχιο 11».

Ο κος Μανδρίτης ρωτήθηκε σχετικά με την τουρκική αντίδραση. Απάντησε πως «αναμένεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την πολιτική των απειλών και εκφοβισμών που ακολουθεί καθώς και την πολιτική αμφισβήτησης της ΑΟΖ της Κύπρου. Η ίδια η Άγκυρα απειλεί μάλιστα με αποστολή εξέδρας και πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί με ψυχραιμία τις όποιες τουρκικές κινήσεις και είναι έτοιμη να τις αντιμετωπίσει πολιτικά και νομικά με την υποστήριξη και βοήθεια της Ελλάδας, των εταίρων της στην ΕΕ και όλων εκείνων των χωρών που αναγνωρίζουν και σέβονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ελληνοκυπριακές σχέσεις

Η ThessNews ρώτησε τον κο Μανδρίτη για το επίπεδο των ελληνοκυπριακών σχέσεων κι απάντησε πως «ήταν και παραμένουν αταλάντευτες, αδελφικές και θεμελιωμένες σε αρχές δικαίου και πολιτικές που στοχεύουν στη διασφάλιση ενός καλύτερου αύριο όχι μόνο για τον λαό μας και τον Ελληνισμό, αλλά ευρύτερα για το σύνολο των λαών της περιοχής».

Διευκρίνισε πως «δεν υιοθετούμε πολιτικές και δεν λαμβάνουμε αποφάσεις αποκλειστικά στη βάση των συμφερόντων μας, και αυτό είναι το χαρακτηριστικό που μας διακρίνει και μας διαφοροποιεί, αφού αντιλαμβανόμαστε, και έτσι θα πρέπει, ότι ένα ασφαλές και σταθερό περιφερειακό κι όχι μόνο περιβάλλον δημιουργεί και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για ευημερία και πρόοδο, αλλά πολύ περισσότερο ένα πλαίσιο ασφάλειας και ειρήνης σε μια πολύπαθη γεωπολιτικά περιοχή.

Στις προαναφερθείσες παραμέτρους και πυλώνες στρατηγικής εντάσσονται προφανώς το σύνολο των στρατηγικών συμμαχιών στις οποίες Ελλάδα και Κύπρος προχωρήσαμε με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ κ.ά., ενώ την ίδια στιγμή, με τρόπο και διαδικασίες απολύτως διαφανείς σε όλα τα επίπεδα, ασκούμε χωρίς παρεκκλίσεις τα κυριαρχικά μας δικαιώματα έχοντας προηγούμενα δημιουργήσει τέτοιο πλαίσιο και πλέγμα συνθηκών, ώστε η άσκηση αυτών, ως εκδηλώνεται στο πεδίο των ενεργειακών μας σχεδιασμών, να έχει τη στήριξη και την απόλυτη αποδοχή όλων των δυνάμεων που όφειλε να επιδιώξει κανείς.

Έχουμε, Ελλάδα και Κύπρος, κάνει και δρομολογήσει πάρα πολλά τα οποία δημιουργούν σημαντικές προοπτικές, όμως αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας εφησυχάσει. Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και σε αυτό φιλοδοξούμε».

Τέλος, και σε ό,τι αφορά το κυπριακό, ο κος Μανδρίτης ανέφερε πως «η δική μας πλευρά είναι έτοιμη για συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης του κυπριακού στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του γενικού γραμματέα και των παραμέτρων Γκουτέρες και καλεί την τουρκική πλευρά να αποδεχθεί το πλαίσιο αυτό και να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση εντός κι όχι εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.

Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας, ο οποίος παραμένει διαχρονικά αναλλοίωτος: επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνης με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, μιας λύσης η οποία θα οδηγήσει σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος, ανεξάρτητο και κυρίαρχο, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, χωρίς στρατούς κατοχής και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων, η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων των πολιτών του».

Από το φύλλο της THESSNEWS #67 (19/08/2017-20/08/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

23.10.2021 8:15 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.    Ξεχωριστή, όπως κάθε χρόνο, η επόμενη εβδομάδα για την πόλη μας, την Θεσσαλονίκη. Η γιορτή του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, με την ταυτόχρονη ελευθέρωση το 1912 από τους

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

23.10.2021 8:00 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.    Οι μαζικοί αγώνες των εκπαιδευτικών του τελευταίου διαστήματος, που είχαν τη στήριξη γονιών, μαθητών, αλλά και εργατικών σωματείων, ακόμα και του εξωτερικού, είναι δίκαιοι, γιατί οι εκπαιδευτικοί αρνούνται

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

22.10.2021 5:39 μμ

Από το πρωί διαπιστώνω έναν ακόμη κοινωνικό μικροδιχασμό! Ασφαλώς και θυμάστε ότι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες τσακωνόμασταν για τις παρελάσεις, την αναγκαιότητα τους αλλά και την ιδεολογία που αναπαράγουν αλλά και περιλαμβάνουν. Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.   Φέτος παρατηρώ ότι

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

20.10.2021 10:34 μμ

«Εμείς θα συνεχίσουμε δείχνοντας εμπιστοσύνη στον κόσμο που μας στήριξε» δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο ο Παύλος Γερουλάνος.  Ο υποψήφιος πρόεδρος στο Κίνημα Αλλαγής ερωτήθηκε για το αν αλλάζουν τα δεδομένα με την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 11:20 πμ

Στον απόηχο της επέλασης του «Μπάλλου» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, το Ράδιο Θεσσαλονίκη επιχείρησε να κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης και να ενημερώσει τους ακροατές για την πορεία των προβλεπόμενων έργων. Αρχικά φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 8:00 πμ

Καλά κάνουμε και δεν γιορτάζουμε την λήξη του Μεγάλου Πολέμου αλλά την έναρξη του κατά την 28η Οκτωβρίου κάθε έτους… Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Όλη η Ευρώπη γιορτάζει το τέλος του ΒΠΠ, αναπολεί με συγκίνηση τις στιγμές που εκατομμύρια

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

24.10.2021 5:30 πμ

ΥΓΕΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

23.10.2021 11:00 μμ