Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος, γιατί απαντά στην ανάγκη για ένα σύγχρονο σχολείο που θα μορφώνει όλα τα παιδιά

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

23/10/2021 8:00 πμ

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος, γιατί απαντά στην ανάγκη για ένα σύγχρονο σχολείο που θα μορφώνει όλα τα παιδιά

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής. 

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος, γιατί απαντά στην ανάγκη για ένα σύγχρονο σχολείο που θα μορφώνει όλα τα παιδιά

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής. 

 

Οι μαζικοί αγώνες των εκπαιδευτικών του τελευταίου διαστήματος, που είχαν τη στήριξη γονιών, μαθητών, αλλά και εργατικών σωματείων, ακόμα και του εξωτερικού, είναι δίκαιοι, γιατί οι εκπαιδευτικοί αρνούνται να γίνουν «γρανάζι» στα αντιδραστικά – αντιπαιδαγωγικά σχέδια που προωθούν το σχολείο των κοινωνικών φραγμών και διακρίσεων, της ημιμάθειας, τα εμπορευματοποίησης της γνώσης, που θα αναγκάζει τους γονείς να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Οι εκπαιδευτικοί, τόσο με την τεράστια συμμετοχή τους στην Απεργία στις 11/10, όσο και με την συντριπτική συμμετοχή τους στην Απεργία – Αποχή από την Αξιολόγηση, που έφτασε και το 95%, λένε ένα μεγάλο «όχι» σε αυτή την πολιτική και ταυτόχρονα ανοίγουν τη συζήτηση για ένα μεγάλο «ναι» στην ανάγκη για ένα σχολείο που θα προσφέρει σύγχρονη μόρφωση σε όλα τα παιδιά, σε όλα τα πεδία της γνώσης, ικανότητα στη γραπτή γλώσσα και στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης. Ένα σχολείο των ίσων και των πολλών, χωρίς διαχωρισμούς και αποκλεισμούς.

Η λεγόμενη «αναβάθμιση» της παιδείας της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι ίδιου τύπου «αναβάθμιση» με αυτές που έχουμε ζήσει τα τελευταία 25 χρόνια από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις, ακριβώς γιατί κάθε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση κινείται στα μονοπάτια της εκπαιδευτικής πολιτικής της ΕΕ και του ΟΟΣΑ και των επιδιώξεων των εργοδοτικών οργανισμών, όπως ο ΣΕΒ.

Η πραγματικότητα τόσο από το εξωτερικό, με τα σχολεία των τεράστιων μορφωτικών ανισοτήτων, όσο και από την Ελλάδα, είναι αποκαλυπτική, και αξιολογεί τις κυβερνήσεις με βαθμό: «κάτω από τη βάση».

 Τα τελευταία 11 χρόνια οι δαπάνες για την παιδεία έχουν μειωθεί κατά 1,8 δις. ευρώ το χρόνο, την ίδια ώρα που οι γονείς δίνουν από την τσέπη τους 1,2 δις. στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι σχολικές επιτροπές καλούν τους συλλόγους γονέων να καλύπτουν έξοδα των σχολείων και που οι κυβερνήσεις ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες που καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας.

Το 30% των σχολικών κτιρίων είναι 50ετίας, μαθητές στοιβάζονται σε 27άρια και 28άρια τμήματα, τα Νηπιαγωγεία ιδιαίτερα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται σε kibo σε αυλές άλλων σχολείων, η περικοπή για τη σχολική στέγη έχει φτάσει το 70%, και την ίδια ώρα η κυβέρνηση προωθεί παραπέρα συγχωνεύσεις τμημάτων και σε σχολεία της Κεν. Μακεδονίας, αποχαρακτηρίζονται οικόπεδα που προορίζονταν για σχολεία, οι συντηρήσεις και οι επισκευές έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα μόνο φέτος να έχουμε κλείσιμο σχολείων γιατί κρίθηκαν ακατάλληλα, να έχουμε πτώσεις σοβάδων, ανεμιστήρων, ακόμα και καγκελόπορτας που τραυμάτισε καθηγήτρια στην αρχή της χρονιάς.

Έχουμε φτάσει τέλη Οκτώβρη και ακόμα λείπουν εκπαιδευτικοί και προσωπικό από τα σχολεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής λείπουν πάνω από 150 άτομα βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό στην περιοχή μας, σχολικοί νοσηλευτές για παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη και επιληψία, ακόμα και εκπαιδευτικοί στα λεγόμενα «βασικά» μαθήματα (π.χ. φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί κτλ).

Όλα αυτά και πολλά ακόμα, όπως οι ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας, το στοίβαγμα μαθητών κατά 50άδες στα σχολικά λεωφορεία, το γεγονός ότι με την πρώτη φθινοπωρινή βροχή πλημμύρισαν σχολεία, με τους σεισμούς πέφτουν σχολεία, με το κρύο και το χιόνι κλείνουν σχολεία, δείχνουν ότι η παιδεία μπαίνει συνεχώς στο ζύγι «κόστους – οφέλους», όχι μόνο από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και από όλες τις προηγούμενες που ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν πήραν μέτρα τόσα χρόνια.

Και την ίδια στιγμή, βέβαια, ζήσαμε τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, και του Υπ. Παιδείας, όπου την ώρα που άφηνε ανενόχλητες – μπροστά στα μάτια της αστυνομίας – φασιστικές ομάδες να μετατρέπουν σε ορμητήριό τους σχολεία εν ώρα λειτουργίας (π.χ. ΕΠΑΛ Σταυρούπολης) τρομοκρατώντας και απειλώντας μαθητές, εκπαιδευτικούς, φορείς του λαϊκού κινήματος, «κουνούσε» το δάχτυλο στους εκπαιδευτικούς με απειλές για πειθαρχικές και μισθολογικές κυρώσεις, αξιοποιώντας το νόμο Χατζηδάκη για να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την Απεργία – Αποχή των εκπαιδευτικών, στη λογική ότι «ο κρατικός υπάλληλος (βλ. και ο εκπαιδευτικός) δεν μπορεί να αμφισβητεί τους νόμους του κράτους». Δηλαδή, αν ένας εκπαιδευτικός που γνωρίζει το επιστημονικό τους αντικείμενο, αντιλαμβάνεται ότι οι αλλαγές στην παιδεία δεν είναι σε όφελος των μαθητών του, πρέπει «να κάτσει στα αβγά του», κατά την κυβέρνηση. 

Τι δείχνουν όλα αυτά; Πολύ απλά, πώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση της παιδείας και τη μόρφωση των παιδιών, γι’ αυτό καταφεύγει στον αυταρχισμό και τα δικαστήρια. Όμως, όσο δεν περνάνε στη συνείδηση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών αυτοί οι νόμοι, τόσο θα μένουν στην πράξη στα χαρτιά, ό,τι και να κάνει η σημερινή και οι επόμενες κυβερνήσεις.

Η ουσία του ζητήματος είναι ότι τα προβλήματα των σχολείων δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μια γερασμένη εκπαιδευτική πολιτική που πατάει σ’ ένα γερασμένο σύστημα οργάνωσης της κοινωνίας και της οικονομίας.

Η συσσωρευμένη πείρα και οργή από τους αλλεπάλληλους νόμους που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει ότι ο φαύλος κύκλος της υποβάθμισης, της αναντιστοιχίας ανάμεσα στην πρόοδο της επιστήμης και τη μόρφωση με το σταγονόμετρο, μπορεί να σπάσει μόνο αν ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία που το κίνητρο και οι στόχοι της παραγωγής δεν θα είναι το καπιταλιστικό κέρδος αλλά η κοινωνική ευημερία. Να ανοίξει ο δρόμος διεκδίκησης και κατάκτησης των κοινωνικών – πολιτικών προϋποθέσεων ώστε το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες του τις βαθμίδες να στοχεύει στη συνολική ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών, αφού θα έχει ξεμπερδέψει με την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το ΚΚΕ, σήμερα, στηρίζοντας τον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών, δίνει όλες του τις δυνάμεις για να χαραχτεί αυτός ο δρόμος.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

8.12.2021 6:15 μμ

“Μνημείο” μιας παρελκυστικής επικοινωνιακής τακτικής, που σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Θεσσαλονίκης αποτελεί η ανακοίνωση-δελτίο τύπου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ).   Την παραθέτω αυτούσια: «Με την ιδιαίτερη προβολή που παρέχουν στη Θεσσαλονίκη τα τηλεοπτικά κανάλια και τα ΜΜΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

8.12.2021 12:47 μμ

Ηχηρή προειδοποίηση με φόντο το Σύμφωνο Σταθερότητας έστειλε, μέσω του Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπδημούλης υπογράμμισε πως αν δεν υπάρξουν σοβαρές αλλαγες, μεγαλύτερη ευελιξία και

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

7.12.2021 11:17 πμ

Για το δεύτερο γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ και την επόμενη ημέρα στο κόμμα μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Παύλος Γερουλάνος. Αναφερόμενος για το αποτέλεσμα της δικής του υποψηφιότητας, ο κ. Γερουλάνος εμφανίστηκε ικανοποιημένος. Ξεκινήσαμε είπε με χαμηλές προσδοκίες και

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

7.12.2021 11:03 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη φιλοξενήθηκε ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», Τάσος Παππάς, προκειμένου να σχολιάσει την κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.   «Σε διάφορους που μου έλεγαν ότι είναι φαβορί ο Παπανδρέου και

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

4.12.2021 11:49 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους που η Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να μειώσει το χρόνο της τρόιτης δόσης από τους έξι στους τρεις

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

4.12.2021 11:34 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη φιλοξενήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αποκλείοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο να κλείσει η αγορά την περίοδο των εορτών. «Η αγορά θα είναι ανοιχτή στις γιορτές. Να ετοιμαστούν για γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά. Δεν

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή