Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Μια καθυστερημένη οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας και πολλά «ράβε-ξήλωνε» σε περιβαλλοντικά θέματα

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17/10/2021 7:15 πμ

Μια καθυστερημένη οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας και πολλά «ράβε-ξήλωνε» σε περιβαλλοντικά θέματα

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ και Υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης.

Μια καθυστερημένη οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας και πολλά «ράβε-ξήλωνε» σε περιβαλλοντικά θέματα

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ και Υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης.

 

Έχουμε μπροστά μας έναν βαρύ ενεργειακό «χειμώνα», καθώς έχουμε μπει για τα καλά σε μια «καταιγίδα» ενεργειακής ακρίβειας η οποία στην Ελλάδα γίνεται ακόμα πιο δυσβάσταχτη εξαιτίας των κακών επιλογών και προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης όπως:

  • Η σύνδεση της χώρας στο «άρμα» του φυσικού αερίου, που αποτελεί πλέον σχεδόν το 50% της πηγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας (εκεί οδήγησαν την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας οι «άριστοι» της ΝΔ),
  • Η καθυστερημένη και κακή εφαρμογή των προγραμμάτων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ,
  • Τα «άνοιξε-κλείσε» των λιγνιτικών μονάδων,
  • Τα «μπρος-πίσω» με τις Ενεργειακές Κοινότητες.

Ενόψει λοιπόν των αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θυμήθηκε να ανασύρει από τα συρτάρια του μια ξεχασμένη ευρωπαϊκή οδηγία για την εξοικονόμηση ενέργειας, την οποία είχε βγάλει σε διαβούλευση…πέρσι τον Νοέμβριο. Τώρα τρέχει και δεν φτάνει ενώ ήδη σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν αποφασιστεί ακόμα πιο φιλόδοξα μέτρα στην βάση των αποφάσεων για το Fit for 55. Την αναθεώρηση δηλαδή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά το κλίμα, την ενέργεια και τις μεταφορές για το 2030 και 2050.

Το πόσο υποκριτική είναι η στάση της Κυβέρνησης απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια που μαστίζει πλέον όλους τους καταναλωτές αλλά και πόσο όψιμο ενδιαφέρον δείχνει για την ενεργειακή φτώχεια, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι εδώ και έναν χρόνο κάνει “μπαλάκι” τις ημερομηνίες σύνταξης του περίφημου Σχεδίου Δράσης Αντιμετώπισης της Ενεργειακής Ένδειας ακολουθώντας την γνωστή τακτική «βλέποντας και κάνοντας», «ράβε-ξήλωνε» και «μπρος-πίσω» καθώς το σχετικό Σχέδιο θα έπρεπε να είχε εκπονηθεί από τον Φεβρουάριο του 2021 αλλά τελικά θα εκπονηθεί τον Δεκέμβριο του 2021 και με Υπουργική Απόφαση θα έχει…αναδρομική ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Η χώρα μας χρειάζεται έναν μηχανισμό – ρήτρα – άμεσης στήριξης για τα νοικοκυριά, όταν οι αυξήσεις στο ρεύμα, τα επιβαρύνουν σημαντικά. Χρειάζεται μείωση των φόρων στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ουσιαστική αύξηση του κατώτερου μισθού και ελέγχους των αρμοδίων Αρχών για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

 

Το Κίνημα Αλλαγής σε πρόσφατη επίσκεψή μας στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζήτησε να σταματήσουν οι «Γκρίζες Ζώνες» στα Ενεργειακά Τιμολόγια που παραλαμβάνουν οι πολίτες και να υπάρξει διαφάνεια στις χρεώσεις. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ρήτρες στους λογαριασμούς ρεύματος χωρίς όρια ενώ το πολυδιαφημισμένο Target Model αλλάζει συνέχεια κανόνες και η ΔΕΗ ΔΕΝ δίνει λογαριασμό τι κάνει με τα υδροηλεκτρικά.

Το Κίνημα Αλλαγής επίσης εδώ και πολύ καιρό έχει προτείνει:

 

  • Την διάθεση εθνικών πόρων και πόρων του ΕΣΠΑ σε ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας όλων των δομών Υγείας της χώρας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κλπ.) – ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ στο ΕΣΥ και ένα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Τον Κλιματικό Νόμο.
  • Την εγκατάσταση μικρών Φωτοβολταϊκών από μικρούς παραγωγούς στις πυρόπληκτες περιοχές για ενίσχυση του εισοδήματός τους και μείωσης του ενεργειακού τους κόστους.
  • Να μην χαθεί η προτεραιότητα των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην σύνδεση με τον ΑΔΜΗΕ στις εξής περιπτώσεις που οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι στη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης και στις υπόλοιπες περιοχές να διατηρείται η προτεραιότητα στις Ενεργειακές Κοινότητες που έχουν τουλάχιστον 60 άτομα.

 

Παράλληλα, στο ίδιο πρόσφατο Νομοσχέδιο της ενσωμάτωσης της καθυστερημένης ενεργειακής οδηγίας, η Κυβέρνηση της ΝΔ έφερε άκρως προβληματικές και προχειρογραμμένες ρυθμίσεις για τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος με τη δημιουργία Γενικής Διεύθυνσης υπαγόμενη απευθείας στον Υπουργό. Αλλάζει την διαδικασία ελέγχων και επιβολής σχετικών ποινών και «κωφεύει» στην πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη που ζητά να δημιουργηθεί μια Ανεξάρτητη Αρχή Ελεγκτών Περιβάλλοντος.

Με αυτά τα αμέτρητα «ράβε-ξήλωνε» στους κανόνες και τους ελέγχους αλλά και την αβελτηρία της Κυβέρνησης να προβλέψει σωστά και να λάβει εγκαίρως αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας δεν μπορεί κανείς να αισιοδοξεί ούτε ότι η οικονομία θα ανακάμψει με βιώσιμη ανάπτυξη και ανθεκτικότητα, ούτε ότι τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα ανταπεξέλθουν χωρίς απώλειες σε αυτή την ενεργειακή «καταιγίδα» και κρίση.

Με δυο λόγια ανησυχούμε πολύ, γιατί με αυτή την τακτική του «ράβε-ξήλωνε» η Κυβέρνηση της ΝΔ ανοίγει το ενεργειακό «κουτί της Πανδώρας» και θα τις βρούμε μπροστά μας αυτές τις πρακτικές.

Εύχομαι μόνο να μην χρειαστεί να τις πληρώσουν ακριβά οι Έλληνες πολίτες εν όψει νέων μελλοντικών ενεργειακών κρίσεων.

Και επειδή πάντα κάθε ενεργειακή κρίση ήταν ένα σταυροδρόμι για την πολιτική ιστορία, πανευρωπαϊκά και παγκόσμια είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα φανεί και πάλι ποιος έβλεπε μπροστά και ποιος κοίταγε μυωπικά – και αυτή – την κρίση…

Είναι βέβαιο ότι πολύ γρήγορα η ορθότητα των δικών μας απόψεων και μιας προοδευτικής προσέγγισης των ενεργειακών πραγμάτων στην Ευρώπη θα αναδειχθεί ως η μόνη λύση για τους πολλούς απέναντι στις λύσεις της ΝΔ που βολεύουν τους λίγους.

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

8.12.2021 6:15 μμ

“Μνημείο” μιας παρελκυστικής επικοινωνιακής τακτικής, που σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Θεσσαλονίκης αποτελεί η ανακοίνωση-δελτίο τύπου της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ).   Την παραθέτω αυτούσια: «Με την ιδιαίτερη προβολή που παρέχουν στη Θεσσαλονίκη τα τηλεοπτικά κανάλια και τα ΜΜΕ

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

8.12.2021 12:47 μμ

Ηχηρή προειδοποίηση με φόντο το Σύμφωνο Σταθερότητας έστειλε, μέσω του Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης. Μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπδημούλης υπογράμμισε πως αν δεν υπάρξουν σοβαρές αλλαγες, μεγαλύτερη ευελιξία και

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

7.12.2021 11:17 πμ

Για το δεύτερο γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ και την επόμενη ημέρα στο κόμμα μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Παύλος Γερουλάνος. Αναφερόμενος για το αποτέλεσμα της δικής του υποψηφιότητας, ο κ. Γερουλάνος εμφανίστηκε ικανοποιημένος. Ξεκινήσαμε είπε με χαμηλές προσδοκίες και

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

7.12.2021 11:03 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη φιλοξενήθηκε ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», Τάσος Παππάς, προκειμένου να σχολιάσει την κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.   «Σε διάφορους που μου έλεγαν ότι είναι φαβορί ο Παπανδρέου και

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

4.12.2021 11:49 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους που η Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να μειώσει το χρόνο της τρόιτης δόσης από τους έξι στους τρεις

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

4.12.2021 11:34 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη φιλοξενήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αποκλείοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο να κλείσει η αγορά την περίοδο των εορτών. «Η αγορά θα είναι ανοιχτή στις γιορτές. Να ετοιμαστούν για γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά. Δεν

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή