Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Μ. Πάππα στην ThessNews: Ο «Αριστοτελικός περίπατος» δείχνει τον δρόμο στην Ανατολική Χαλκιδική

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

20/01/2018 10:11 μμ

Μ. Πάππα στην ThessNews: Ο «Αριστοτελικός περίπατος» δείχνει τον δρόμο στην Ανατολική Χαλκιδική

Μ. Πάππα στην ThessNews: Ο «Αριστοτελικός περίπατος» δείχνει τον δρόμο στην Ανατολική Χαλκιδική

Γράφει thessnews

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΖΕΡΤΖΕΒΕΛΗΣ

Σε μια τουριστική συγκυρία που ο παγκόσμιος τουρισμός ψάχνει καινοτόμα προϊόντα προκειμένου να εμπλουτίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του κάθε προορισμού, στην Ανατολική Χαλκιδική πραγματοποιείται μια «τουριστική κοσμογονία», η οποία εκφράζεται από την τοπική της επιχειρηματική οικογένεια μέσω του Προαθωνικού Οργανισμού Τουρισμού.

«Ψυχή» της προσπάθειας είναι η Διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας του φορέα, Μαρία Πάππα, η οποία μεταξύ άλλων εδραίωσε στην περιοχή σειρά εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο τουρισμός περιπατητικών περιηγήσεων.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που μας έδωσε, ανακαλύπτουμε μαζί της το μυστικό αυτής της επιτυχίας.

Κα Πάππα, ποια ήταν η πρόκληση που οδήγησε στη δημιουργία δομών περιπατητικού τουρισμού;

Η φυσική και ιστορική καταβολή του τόπου.

Τρία πράσινα βουνά: ο Χολομώντας, το Αριστοτελικό Όρος και ο Άθωνας,

με εκατοντάδες δασικά μονοπάτια, αμέτρητες «πράσινες» διαδρομές, ανέγγιχτη χλωρίδα, ασύλληπτες λουλουδένιες μυρωδιές, αυθεντική γαστρονομική παράδοση. Παγκόσμιας μοναδικότητας ιστορία και πληθώρα ανθρώπινων δραστηριοτήτων έμεναν για χρόνια «στα αζήτητα» – μηδενικώς προβεβλημένα και (άρα) μη επισκέψιμα.

Αυτό ακριβώς ήταν που ώθησε την τοπική κοινωνία – εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους φορέων, επιχειρηματίες και απλούς κατοίκους – να συμμερισθούν την άποψή μας για αξιοποίηση αυτής της κληρονομιάς, ώστε σήμερα να μιλούμε για μια δυναμική και πολυπληθή ομάδα ντόπιων, οι οποίοι κινούνται γύρω από τη δημιουργία υποδομής, τη λειτουργία περιπατητικών δικτύων και την ολοκλήρωση των πρώτων τοπικών περιπατητικών δομών.

Πέρα όμως από την όποια λειτουργική επιτυχία, η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των εταίρων της στην ανάδειξη του τόπου αποτελεί την πιο μεγάλη, την πιο χειροπιαστή, την πιο ανεκτίμητη νίκη!

Τι σημαίνει ο «Αριστοτελικός Περίπατος» για την περιοχή;

Είναι η αποδοτικότερη παρέμβασή μας. Ο «Αριστοτελικός Περίπατος», λόγω της πανίσχυρης ταυτότητάς του, πωλείται με εξαιρετική ευκολία σε τουριστικά ώριμες αγορές, γιατί ως τουριστικό πακέτο είναι δομημένος με τέτοιον τρόπο, που συνδυάζει τις περιπατητικές με τις θαλάσσιες περιηγήσεις, τον πολιτισμό, την ιστορία, την πρωτογενή παραγωγή και τη γαστρονομία. Απευθύνεται σε πολλές ομάδες κοινού και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο «Αριστοτελικός Περίπατος» εξάλλου ήταν ο λόγος για τον οποίο η περιοχή εντάχθηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα του Walking Federation του Βελγίου, το οποίο αποτελεί τη «βίβλο» των περιπατητών στις Κάτω Χώρες και αριθμεί χιλιάδες τουριστικά γραφεία – μέλη. Η ένταξη αυτή «παρέσυρε» στο επαγγελματικό της πέρασμα περιπατητικές διαδρομές στην Αρναία και τον Χολομώντα, οι οποίες αποτελούν πλέον μέρος του βελγικού περιπατητικού προγράμματος και συνθέτουν τη δεύτερη φάση της χαρτογράφησής μας, ολοκληρώνοντας ένα ήδη επιτυχημένο τουριστικό μοντέλο.

Πώς σχεδιάζετε να εξελίξετε το «περιπατητικό» σας προϊόν;

Όπως όλα τα τουριστικά προϊόντα, έτσι και ο «Αριστοτελικός Περίπατος» κάθε χρόνο εμπλουτίζεται με νέα στοιχεία και επεκτείνεται γεωγραφικά.

Το 2017 νέες διαδρομές στο Αριστοτελικό Όρος συνέδεσαν την Ολυμπιάδα με τη Βαρβάρα, τη Στρατονίκη και τα Στάγειρα, ενώ το 2018 στο «παιχνίδι» μπαίνουν το Παλαιοχώρι, η Αρναία και οι γύρω περιοχές της στον Χολομώντα.

Δημιουργούμε με τον τρόπο αυτόν περιπατητικά δίκτυα, τα οποία περιβάλλονται από θεματικούς μύθους, έτσι ώστε ο περιπατητής να έχει «λόγο» να τα ακολουθήσει. Η μέχρι σήμερα «πορεία» τους στον κόσμο έχει δικαιώσει τον επαγγελματικό μας σχεδιασμό.

Με ποιον τρόπο φτάνει η πληροφορία σας στον περιπατητή;

Μέσω επιμελώς σχεδιασμένης προωθητικής δραστηριότητας, η οποία εκπονείται σε ετήσια βάση και απευθύνεται σε συγκεκριμένες τουριστικές αγορές, ανάλογα με την εξέλιξη της προηγούμενης χρονιάς. Οι καμπάνιες μας είναι το Α και το Ω, όταν παραλαμβάνουμε υποδομές από τις τοπικές κοινότητες και τους φορείς, έτσι ώστε κάθε μας project να είναι γρήγορα αποδοτικό και να αποσβήνει την επένδυση.

Με ποια εργαλεία επιτυγχάνεται η προώθηση;

Αρχικά με τους επαγγελματικούς μας καταλόγους, οι οποίοι σχεδιάζονται από πιστοποιημένους οδηγούς βουνού και περιλαμβάνουν, εκτός από την περιγραφή των βημάτων που ο κάθε περιπατητής καλείται να ακολουθήσει, όλη την ιστορική και φυσική σύνδεση του κάθε μονοπατιού.

Σήμερα, οι τρεις κατάλογοί μας, Routes, The Aristotelian Walk και The Aristotelian Trekking Network, διανέμονται σε συγκεκριμένα τουριστικά ευρωπαϊκά γραφεία, ενώ υπάρχουν ως πληροφορία στην ιστοσελίδα www.mountathosarea.org, συγκεντρώνοντας κάθε μήνα χιλιάδες επισκέψεις.

Με την ολοκλήρωση της δημιουργίας του δικτύου οι διαδρομές θα έχουν τη μορφή εφαρμογών, έτσι ώστε ο περιπατητής να είναι εφοδιασμένος με ολοκληρωμένα και εύχρηστα διαδικτυακά εργαλεία.

Παράλληλα, πραγματοποιούμε ειδικές προωθητικές καμπάνιες σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά τουριστικά γραφεία που έχουν υιοθετήσει το πρόγραμμά μας, ενώ δεν λείπουν οι D2D εξορμήσεις μας στην Ευρώπη αλλά και οι παρουσιάσεις κατά τη διάρκεια ειδικών προωθητικών εκδηλώσεων ή διεθνών τουριστικών εκθέσεων.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα προσπάθειας;

Ο «Αριστοτελικός Περίπατος» εντάχθηκε στους καταλόγους μεγάλων ευρωπαϊκών γραφείων περιπατητικού τουρισμού, όπως Ramblers (Βρετανία), Prima (Σουηδία), Gourmet birds(Βρετανία), Hauser Exkursionen (Αυστρία), Omnia (Βέλγιο), Vayamundo Travel (Βέλγιο),Mare Tours(Βέλγιο), ενώ προσκυνηματικά του τμήματα ακολουθούνται από επισκέπτες του Mid East (Λίβανος) και του Pilgrims Tours (Γερμανία).

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η τουριστική περίοδος στην Ολυμπιάδα ξεπερνά πλέον τους 6 μήνες, ενώ χιλιάδες «περιπατητικές» διανυκτερεύσεις τον χρόνο πραγματοποιούνται στην Αρναία και στην Ουρανούπολη. Παράλληλα, τοποθετήθηκαν στον τουριστικό χάρτη ορεινές περιοχές, οι οποίες μέχρι πρότινος είχαν μηδενική τουριστική παράδοση, όπως η Βαρβάρα και τα Στάγειρα, απόδειξη της εξαιρετικά επιτυχούς σύνδεσης της ορεινής με την παράκτια ζώνη.

Μιλάμε δηλαδή για πραγματικά αποτελέσματα! Τι γεύση σάς αφήνει αυτή η εξέλιξη;

Τη γλυκιά γεύση της απόλυτης δικαίωσης του κόπου μιας ολόκληρης τοπικής κοινωνίας και της ανάδειξης ενός προικισμένου τόπου, μέχρι πρότινος ξεχασμένου και προωθητικά αδικημένου. Μακριά από φανφαρολογίες και επιδειξιομανίες, εστιάσαμε τεχνοκρατικά στον στόχο και δουλέψαμε σκληρά αλλά και αθόρυβα μέχρι να μετρήσουμε την πρώτη επιτυχία.

Το αποτέλεσμα δικαιώνει επίσης τις επιλογές των μελών ενός Δ.Σ. που αποτελείται από επαγγελματίες του τουρισμού και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους οποίους προσωπικά ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη και τον τρόπο αντιμετώπισης της κάθε νέας πρόκλησης.

Από το φύλλο της THESSNEWS #88 (13/01/2018-14/01/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 8:00 πμ

Αποτελεί σίγουρα μία από τις πιο αγαπητές φιγούρες στον κόσμο του Άρη. Εξελίχθηκε σε ένα από τα σημεία αναφοράς της αγωνιστικής αναγέννησης των κιτρίνων μετά τη δεύτερη πτώση τους στη Β’ Εθνική. Ήρθε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» τον Ιούλιο του 2006

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ , Σωκράτης Φάμελλος.    Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα ακρίβειας που ξεκινάει από την ενέργεια, τις μεταφορές και τις πρώτες ύλες και επεκτείνεται σε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 7:30 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ και Γραμματέας της Βουλής, Απόστολος Πάνας.    Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων επέλεξε τη στιγμή που σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει τα άσχημα της Κλιματικής Αλλαγής (Παγετούς, Χιόνια, Καύσωνες, Φωτιές, Πλημμύρες), τις

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

23.10.2021 8:15 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.    Ξεχωριστή, όπως κάθε χρόνο, η επόμενη εβδομάδα για την πόλη μας, την Θεσσαλονίκη. Η γιορτή του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, με την ταυτόχρονη ελευθέρωση το 1912 από τους

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

23.10.2021 8:00 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.    Οι μαζικοί αγώνες των εκπαιδευτικών του τελευταίου διαστήματος, που είχαν τη στήριξη γονιών, μαθητών, αλλά και εργατικών σωματείων, ακόμα και του εξωτερικού, είναι δίκαιοι, γιατί οι εκπαιδευτικοί αρνούνται

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

22.10.2021 5:39 μμ

Από το πρωί διαπιστώνω έναν ακόμη κοινωνικό μικροδιχασμό! Ασφαλώς και θυμάστε ότι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες τσακωνόμασταν για τις παρελάσεις, την αναγκαιότητα τους αλλά και την ιδεολογία που αναπαράγουν αλλά και περιλαμβάνουν. Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.   Φέτος παρατηρώ ότι

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

24.10.2021 7:00 πμ

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

24.10.2021 5:30 πμ