Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Μ. Γεράνης στην ThessNews: «Ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων»

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

21/06/2017 1:00 μμ

Μ. Γεράνης στην ThessNews: «Ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων»

Μ. Γεράνης στην ThessNews: «Ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων»

Γράφει thessnews

THESSNEWS

O πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και πρόεδρος ΔΣ δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη, Μιχάλης Γεράνης, μιλά στην ThessNews

«Εμείς λέμε ότι το υπόλειμμα δεν πρέπει να θάβεται αλλά να αξιοποιείται ενεργειακά» ξεκαθαρίζει μιλώντας στην ThessNews ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης.

Παράλληλα μιλά για τους πρώτους μήνες λειτουργίας του ΣΜΑ Ευκαρπίας, τον ΠΕΣΔΑ καθώς και το μεγάλο έργο στις Σέρρες.

Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας συμπλήρωσε τρεις μήνες σε λειτουργία. Ποια τα άμεσα οφέλη του;

Είναι πάρα πολύ σημαντικό ένα μεγάλο δημόσιο έργο να λειτουργεί από την πρώτη μέρα των εγκαινίων δίχως προβλήματα. Τα οφέλη είναι πολλά, και περιβαλλοντολογικά και οικονομικά. Γίνονται κάποιες διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά τη λειτουργία, βλέποντας τους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης, πώς βολεύουν τα ωράρια και ό,τι άλλο χρειάζεται. Είμαστε, ως αυτοδιοίκηση, περήφανοι για αυτό το έργο. Μικρά καθημερινά ζητήματα λειτουργίας λύνονται και αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο αυτό το έργο δεν δούλευε προτού τρία ή τέσσερα χρόνια. Αλλά, έστω και με τις αργοπορίες, είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι ο σταθμός μεταφόρτωσης του βορειοδυτικού τομέα λειτουργεί. Αναμένουμε να επισκευαστούν του ανατολικού τομέα στην Πυλαία, ώστε να λυθούν και τα θέματα των δήμων του ανατολικού τομέα.

Νέος  ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων. Πού βρισκόμαστε στο θέμα της υλοποίησης και τι θα προβλέπει;

Ήδη μπαίνει σε φάση υλοποίησης ο ΠΕΣΔΑ, γιατί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα βγαίνουν προσκλήσεις και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι τρεις μεγάλες φάσεις. Η πρώτη, το μεταβατικό στάδιο, όπου χρειάζεται στην Κεντρική Μακεδονία να γίνουν και άλλα κύτταρα για ΧΥΤΑ έως ότου υλοποιηθεί το μεγαλόπνοο σχέδιο των δύο μεγάλων εργοστασίων του ανατολικού και δυτικού τομέα, των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης. Περιμένουμε να βγει πρόσκληση για τις μονάδες των βιοαποδομήσιμων υλικών και βεβαίως οι αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στους δήμους για τα πράσινα σημεία τους, που εκεί θα γίνεται ο διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων υλικών. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εφαρμόσουμε τον ΠΕΣΔΑ, ο οποίος έχει κουμπώσει με τον ΕΣΔΑ, τον Εθνικό Σχεδιασμό.

Ποια τα συμπεράσματα από το ενημερωτικό ταξίδι του ΦΟΔΣΑ με τους δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας στην Αυστρία;

Βλέποντας σε τρεις πόλεις της Αυστρίας τεχνολογίες που λειτουργούν πάρα πολλές δεκαετίες, πχ τα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης να είναι μέσα στο κέντρο των πόλεων. Η Βιέννη έχει δύο μεγάλα εργοστάσια, όπου το υπόλοιπο των απορριμμάτων το αξιοποιούν ενεργειακά, παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και τηλεθέρμανση.

Βλέποντας τις λεγόμενες προηγμένες χώρες να αξιοποιούν τις τεχνολογίες, εδώ στην Κεντρική Μακεδονία έχει ωριμάσει η αυτοδιοίκηση, έχουν ωριμάσει οι συμπολίτες μας και αυτά που κάποτε δαιμονοποιούσαμε, τις τεχνολογίες, ήρθε η ώρα να υλοποιηθούν και στην Ελλάδα.

Εμείς λέμε ότι το υπόλειμμα δεν πρέπει να θάβεται αλλά να αξιοποιείται ενεργειακά.

Η Αυστρία είναι πρότυπο στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων, ξεκινώντας από τη διαλογή στην πηγή, από την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Υπάρχει ένα μεγάλο υπόλειμμα απορριμμάτων που δεν πάει στο ΧΥΤΑ αλλά στα εργοστάσια ενεργειακής αξιοποίησης.

Το μοντέλο αυτό θα το εφαρμόσουμε στην Κεντρική Μακεδονία με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Δεν ανακαλύψαμε εμείς την πυρίτιδα. Έχει ανακαλυφθεί αυτό το μοντέλο, απλά πρέπει ο κάθε συμπολίτης μας, υπεύθυνος απέναντι στο περιβάλλον με ανεβασμένο το αίσθημα ευθύνης, να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει και η πολιτεία να έχει τον έλεγχο, ούτως ώστε η ενημέρωση να είναι το κατάλληλο εργαλείο για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα στο ευαίσθητο θέμα του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ξέρουμε ότι έχετε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις δράσεις ευαισθητοποίησης, στην περιβαλλοντική ενημέρωση στα σχολεία,  στο πρόγραμμα ανακύκλωσης με δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαρκή ενημέρωση των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, γιατί είναι το μέλλον οι νέες γενιές που ξεκινούν από τα σχολεία. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, γιατί εκεί είναι που «πονάει» η όλη υπόθεση διαχείρισης απορριμμάτων, στην αλλαγή στάσης απέναντι στα απορρίμματα, στην αλλαγή κουλτούρας, παιδείας. Ώστε να το αντιληφθούμε όλοι μας, μέσω των παιδιών που θα μας δείξουν τον δρόμο. Το κάνουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Την Τρίτη υπογράφηκε η σύμβαση για τη μονάδα επεξεργασίας Σερρών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί;

Το έργο είναι ένα ΣΔΙΤ, ένα έργο που είχε ξεκινήσει από τον πρώην νομό Σερρών. Έχει υποχρέωση η κοινοπραξία μέσα σε 22 μήνες να κατασκευάσει τη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Θα παράγει ένα εδαφοδιοτικό προϊόν, το οποίο θα είναι κατάλληλο για αποκαταστάσεις. Θα γίνεται επανάκτηση μετάλλων, πλαστικού και χαρτιού και θα τονωθεί η τοπική οικονομία με δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας για τα επόμενα 27 χρόνια. Είναι το δεύτερο έργο που γίνεται στην Ελλάδα, μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Είναι ένα σημαντικό βήμα.

Από το φύλλο της THESSNEWS #58 (17/06/2017-18/06/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

20.10.2021 10:34 μμ

«Εμείς θα συνεχίσουμε δείχνοντας εμπιστοσύνη στον κόσμο που μας στήριξε» δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο ο Παύλος Γερουλάνος.  Ο υποψήφιος πρόεδρος στο Κίνημα Αλλαγής ερωτήθηκε για το αν αλλάζουν τα δεδομένα με την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 11:20 πμ

Στον απόηχο της επέλασης του «Μπάλλου» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, το Ράδιο Θεσσαλονίκη επιχείρησε να κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης και να ενημερώσει τους ακροατές για την πορεία των προβλεπόμενων έργων. Αρχικά φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 8:00 πμ

Καλά κάνουμε και δεν γιορτάζουμε την λήξη του Μεγάλου Πολέμου αλλά την έναρξη του κατά την 28η Οκτωβρίου κάθε έτους… Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Όλη η Ευρώπη γιορτάζει το τέλος του ΒΠΠ, αναπολεί με συγκίνηση τις στιγμές που εκατομμύρια

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.   Η διαπίστωση είναι πλέον κοινή: Η Ελλάδα σήμερα γίνεται ισχυρότερη οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη, η ανεργία μειώνεται και οι προσδοκίες όλων

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:52 μμ

Η επέτειος της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ, της οργάνωσης νέων, που γιορτάζεται αυτές τις ημέρες δίνει την ευκαιρία απολογισμών αλλά και αναλύσεων. Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Οι Νεοδημοκράτες θα πουν αμέσως ότι η  παράταξη τους βρέθηκε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:36 μμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 και στην εκπομπή του Κυριάκου Μπογιατζή φιλοξενήθηκε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους. Με αφορμή τα γενέθλια για τα 25 χρόνια του VERGINA THEATER ο Γιώργος Θεοφάνους παρουσίασε την καινούργια του παράσταση με τίτλο «Αγάπη μου όλα

thess

Επικαιρότητα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

21.10.2021 3:17 μμ