Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Μ. Γεράνης: Αφοσιωμένος στον τόπο του

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

22/04/2019 1:26 μμ

Μ. Γεράνης: Αφοσιωμένος στον τόπο του

Μ. Γεράνης: Αφοσιωμένος στον τόπο του

Γράφει thessnews

συνέντευξη στον ΣΤΕΦΑΝΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

Έχει χαρακτηριστεί η ήρεμη δύναμη της αυτοδιοίκησης γιατί μετράει δύο δεκαετίες ως αιρετός, πρωτεύει στην προτίμηση των συμπολιτών του και προσφέρει ουσιαστικό έργο χωρίς ποτέ να επιδιώκει τα φώτα της δημοσιότητας.

Είναι ένας επαγγελματίας που καλλιεργεί λεβάντα στο βουνό και «τρέχει» τον Κωσταντή από τα καραβάκια της θαλάσσιας συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης, πατέρας τριών παιδιών, που καταφέρνει όμως να είναι πάντα εκεί για το Δήμο.

Κύριε Γεράνη, ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης φαίνεται να μην έχει αντίπαλο στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Πιστεύετε ότι η εκλογή εκεί έχει κριθεί; Ότι ενδεχομένως δεν χρειάζεται να κάνετε και ιδιαίτερη προσπάθεια για τη δική σας επανεκλογή;

Ο Ιγνάτιος είναι ένας επιτυχημένος δήμαρχος και δίκαια προηγείται στις προτιμήσεις των συνδημοτών μας. Μαζί, έχουμε μια άριστη συνεργασία από το 2010 και μπορώ να σας πω με σιγουριά, ότι αυτή η εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο κόσμος στηρίζεται σε πολλή και ουσιαστική δουλειά. Το Πανόραμα, η Πυλαία, ο Χορτιάτης, το Φίλυρο, η Εξοχή, το Ασβεστοχώρι, όλοι μας οι οικισμοί έχουν δει σημαντική πρόοδο, σημαντικά έργα και βελτίωση του επιπέδου ζωής.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να συνεχίζουμε, να μην γυρνάμε πίσω. Γι’ αυτό έχουν τεράστια σημασία οι εκλογές. Γιατί τώρα είναι η ώρα που οι δημότες αποφασίζουν για τα επόμενα χρόνια του τόπου τους. Και γι’ αυτό, ποτέ δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο. Χαίρομαι για την εμπιστοσύνη αλλά οφείλω συνέχεια και συνέπεια. Και μεγάλη προσπάθεια.

Θα ασχοληθείτε πάλι με τα σκουπίδια, να το πω πιο επίσημα, με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων;

Καλά κάνετε και ρωτάτε, αφού πραγματικά το παράκανα με τα σκουπίδια! Να σας πως όμως ότι δεν είναι μικρή υπόθεση. Με επέλεξαν να αναλάβω τον φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας και το είδα ως ευκαιρία για μια ουσιαστική προσφορά προς το δήμο μου αλλά και τους άλλους 37 δήμους της περιοχής μας. Το πρώτο θέμα τότε ήταν να ξεκολλήσει ο Σταθμός Μεταμόρφωσης στην Ευκαρπία, το καταφέραμε και ανέπνευσε το πολεοδομικό συγκρότημα ολόκληρο, όχι μόνο ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη. Ο φορέας μας συνεχίζει να είναι ο πρώτος στην Ελλάδα, τα έργα και οι μελέτες για τους ΧΥΤΑ προχωρούν με τρόπο που απέσπασε ευρωπαϊκό βραβείο, οι μονάδες επεξεργασίας πήραν το δρόμο τους, λειτουργεί το πρόγραμμα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης. Για μένα ήταν μεγάλη τιμή αυτή η ανάθεση και έχω αποκτήσει απίστευτη εμπειρία στα απορρίμματα, αλλά και στην ανακύκλωση και στην επανάχρηση. Για μένα αυτά είναι πολιτισμός στην πράξη. Τον πρώτο λόγο, όμως, τον έχει ο πάντα ο δήμος.

Αναφερθήκατε στον πολιτισμό και σας έχω ακούσει να λέτε πως ο δήμος σας πρέπει να γίνει πρότυπο. Πώς το εννοείται;

Ναι, θέλω από τον Χορτιάτη ψηλά μέχρι το παραλιακό μέτωπο της Πυλαίας να έχουμε έναν δήμο πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έναν τόπο όπου αξίζει να ζεις, να μεγαλώνεις παιδιά, να αθλείσαι, να χαίρεσαι την πόλη και τη φύση, να απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου. Αυτά κάνει ένας πολιτισμένος τόπος, αυτά για μένα είναι πολιτισμός. Η ουσία μιας καλής καθημερινότητας, η ασφάλεια που νιώθουν οι δημότες, η αισθητική και η λειτουργικότητα του δημόσιου χώρου. Σας μίλησα για την καθαριότητα αλλά είναι και η αντιπλημμυρική άμυνα, στην Πυλαία κυρίως, που είχαμε θέματα, είναι τα σχολεία, είναι η αποχέτευση, είναι τα κοιμητήρια, είναι τα πάρκα, τα γυμναστήρια… Με δυό λόγια, αυτά που έχω δουλέψει από τότε που ήμουν δήμαρχος Χορτιάτη.

Και, επιτρέψτε μου, δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για έναν άνθρωπο που αφιερώνει τόσο χρόνο στα κοινά, από το να βλέπει να υλοποιούνται τα πράγματα που σχεδίασε δέκα και δεκαπέντε χρόνια πριν. Θα μου πείτε ότι το αποχετευτικό του Ασβεστοχωρίου μπορεί να σου δώσει χαρά; Θα σας απαντήσω ευθέως. Αν θέλεις να είσαι χρήσιμος στην αυτοδιοίκηση, με τέτοια πράγματα θα χαίρεσαι. Τα υπόλοιπα είναι δημόσιες σχέσεις!

Φαίνεται ότι οι περιφερειακοί δήμοι, όπως είναι ο δικός σας, τα καταφέρνουν καλύτερα από τον κεντρικό όπου τα προβλήματα της καθημερινότητας όπως η καθαριότητα, οι συγκοινωνίες, η στάθμευση ή τα τραπεζοκαθίσματα είναι μόνιμα προβλήματα. Τι θα συμβουλεύατε τον επόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης; Έχετε κάποια εκτίμηση για το ποιος θα είναι;

Μου βάζετε δύσκολα! Πρώτα απ’ όλα, γιατί δεν θέλω να κάνω κριτική για καταστάσεις και αιτίες που δεν έχω μελετήσει. Κι έπειτα γιατί μερικά πράγματα μου φαίνονται αυτονόητα. Εδώ είμαστε ένας πληθυσμός 5 φορές μικρότερος από το δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά απλωμένοι σε μια περιοχή 8 φορές μεγαλύτερη. Πως τα καταφέρνουμε με 100 υπαλλήλους καθαριότητας και εκεί δεν φτάνουν περίπου1200; Θα μου πείτε, και σωστά, ότι το κέντρο της Θεσσαλονίκης δέχεται τεράστιο φορτίο κατοίκων, επαγγελματικών ή επιχειρηματικών δράσεων και επισκεπτών. Να, λοιπόν, που θα έστρεφα την προσοχή του επόμενου δημάρχου. Στη διαχείριση της κίνησης και της επιβάρυνσης της πόλης από τα απορρίμματα, στη προστασία της ευταξίας και των δημόσιων χώρων. Πολύς κόσμος σε μικρό χώρο, αυτά χρειάζεται.

Τώρα, για το ποιος εκτιμώ ότι θα γίνει δήμαρχος και πώς θα πολιτευτεί, είμαι πραγματικά σε απορία. Αν είχε αποδεχθεί την υποψηφιότητα ο Καϊτεζίδης, ίσως τώρα θα μπορούσα να υπολογίσω πιο σωστά, γιατί ξέρω την αξία του, τη μεθοδικότητά και τη συναινετικότητά του. Έτσι όπως είναι οι υποψηφιότητες στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο θεός να φωτίσει τους δημότες!

Δεν παρακολουθείτε ή δεν πιστεύετε στις δημοσκοπήσεις; Στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει ήδη φανεί ποιος προηγείται με σαφή διαφορά.

Τις παρακολουθώ όπως κάθε πολίτης, αλλά δεν αναφέρομαι μόνο στο νικητή. Με ενδιαφέρει η λειτουργία της δημαρχίας την επόμενη μέρα. Αυτό που ενδιαφέρει και τον δημότη, δηλαδή, πέρα από την κούρσα των εκλογών και την κομματική ή προσωπική επιτυχία του οποιουδήποτε. Με την πολυδιάσπαση και τα ρήγματα, που σε ένα βαθμό δικαιολογεί μια προεκλογική περίοδος, φοβάμαι ότι η διοίκηση του κεντρικού δήμου αύριο θα είναι δύσκολη -θυμηθείτε τον Κλεισθένη….! Γι αυτό λέω συχνά στους συμπολίτες μου, εδώ στον δικό μας δήμο, ότι χρειαζόμαστε ισχυρή, ενιαία διοίκηση. Αν θέλεις να κάνεις δουλειά, δεν μπορείς να χάνεις χρόνο με πολιτικάντικες συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο.

Κύριε Γεράνη, με αυτήν την προφανή πολιτική εμπειρία και τις γνώσεις σας, τι γνώμη έχετε για το μείζον εθνικό θέμα αυτής της περιόδου;

Πολιτικοί με έναν τρόπο είμαστε όλοι, εγώ θα προτιμούσα να προσδιορίζομαι ως αυτοδιοικητικός. Εκεί είναι η εμπειρία μου, στην αυτοδιοίκηση αφιέρωσα όλη μου την προσπάθεια και έτσι θέλω να συνεχίσω και στα 53 μου και αργότερα όσο με εμπιστεύονται οι συνδημότες μου. Να ρωτήσω εγώ, όμως, όταν αναφέρεστε σε μείζον εθνικό θέμα ποιο εννοείται, τα Σκόπια ή το Αιγαίο;

To λέω γιατί, με τη δυστυχία που έχουμε για κυβέρνηση, έχουν αναμοχλευθεί όλα τα αγκάθια της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, σε μια περίοδο που η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πιο ισχυρή θέση. Για το θέμα των Σκοπίων, τα πράγματα δεν είναι απλά, αλλά δεν μπορούμε και να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, φωνάζοντας μόνο για να μας ακούνε οι δικοί μας. Πρέπει να γίνουν ενέργειες αμέσως.

Το λέω στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και σε όποια τη διαδεχθεί. Αξιοποιείστε τις παραβιάσεις της συμφωνίας  από τους γείτονες και προχωρήστε στην καταγγελία της συνθήκης (που, κακώς, κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή). Θέστε την σε αναστολή, αμέσως, χρησιμοποιώντας το επεισόδιο με τα κρασιά της Μακεδονίας, για παράδειγμα, ως ουσιώδη παραβίαση των συμφωνηθέντων. Ο διεθνής αντίκτυπος θα είναι προς όφελός μας και οι πιέσεις θα ασκηθούν μόνο προς το ψευδεπίγραφο κράτος και όχι προς την Ελλάδα. Ο στόχος είναι να αναγνωριστεί παγκόσμια ότι Μακεδονία δεν είναι τοπωνύμιο, δεν είναι γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά το όνομα μιας μεγάλης ιστορίας, είναι το όνομα ενός μεγάλου πολιτισμού και δεν μπορεί να συμπίπτει με την ιθαγένεια υπηκόων οποιουδήποτε κράτους, ούτε με τη γλώσσα τους. Αν δώσουμε τη μάχη τώρα, θα την κερδίσουμε. Αν περιμένουμε χρόνια θα χάσουμε το δίκιο μας.

Για να ξαναγυρίσουμε, όμως, στα αυτοδιοικητικά, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία που έχει, ακόμα και για τη διεθνή μας πολιτική, να είμαστε σωστοί και αναπτυξιακά προσανατολισμένοι στον τόπο μας, στη χώρα μας γενικά, αλλά και στο δήμο του ο καθένας. Ο δήμος που λειτουργεί σωστά είναι δείκτης υγείας και ισχύος. Η προσπάθεια όλων μας να διοικούμε σωστά το σπίτι μας, την επιχείρηση μας, τον δήμο μας, τελικά ωφελεί τη χώρα. Δεν λέω ότι ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη θα τρομάξει τον… Ερντογάν, αλλά ότι αν είχαμε τριακόσιους τέτοιους δήμους στη χώρα, κανένας δεν θα μπορούσε να μας αγγίξει! Αυτού του είδους τους Τριακόσιους χρειαζόμαστε περισσότερο σήμερα!

Μιας και αναφερθήκατε και πάλι στο δήμο-πρότυπο, πείτε μου πώς βλέπετε την τάση όλο και περισσότεροι Έλληνες να γίνονται υποψήφιοι; Είναι μια μόδα που θα περάσει;

Έχετε δίκιο, έχει γίνει σχεδόν ανέκδοτο, αλλά εγώ το βλέπω μόνο θετικά. Καταρχήν να σας πω ότι η αυτοδιοίκηση είχε πάντα μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή των πολιτών. Σ’ αυτές τις εκλογές απλώς χρειάζονται περισσότεροι άνθρωποι γιατί αυξήθηκαν οι υποψήφιοι συνδυασμοί. Το βρίσκω οπωσδήποτε θετικό γιατί η συμμετοχή του πολίτη που μέχρι χθες ήταν παρατηρητής σημαίνει μεγαλύτερη εμπλοκή, περισσότερη συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο. Ο μέχρι χθες ψηφοφόρος που γίνεται υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μαθαίνει περισσότερα πράγματα για το δήμο του, για τα προβλήματα και τις ενδεχόμενες λύσεις, ακούει ίσως για πρώτη φορά ότι λεφτά δεν υπάρχουν για όλα και ότι χρειάζονται προτεραιότητες, αξιολογεί πιο έγκυρα τους ανθρώπους, που μέχρι χθες θεωρούσε απλώς «πολιτικούς». Αυτή η καινούργια γνώση βελτιώνει και τους ίδιους τους νέους υποψήφιους, βελτιώνει και ’μας τους πιο δοκιμασμένους.

Προσωπικά χαίρομαι με αυτόν τον «πληθωρισμό» υποψηφίων, γιατί βλέπω περισσότερα μυαλά και περισσότερη ενέργεια να μπαίνει στην αυτοδιοίκηση. Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία και θα ήθελα να τους βεβαιώσω ότι είναι μεγάλη επιτυχία να έχουν την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συνδημοτών τους. Όποιος κι αν είναι ο αριθμός των ψήφων, είναι μεγάλο πράγμα να σε ψηφίζει ο συμπολίτης σου που μέχρι χθες δεν σε ήξερε, ούτε μέσα από το facebook.

Αυτή τη μάχη δίνει ο καθένας μας. Και γι’ αυτό, θα ήθελα να προτρέψω τους αναγνώστες μας να χρησιμοποιήσουν τους σταυρούς, να κάνουν πιο προσωπική την επιλογή τους για το Δήμο. Δώστε σταυρό στους ανθρώπους που ξέρετε και εμπιστεύεστε, δώστε όμως και την ευκαιρία σε νεότερους να δοκιμαστούν.

Και μια τελευταία κουβέντα -θα ακουστεί πολύ προεκλογική, το ξέρω, αλλά σε έναν μήνα σχεδόν ψηφίζουμε- για το δήμο Πυλαίας και Χορτιάτη: όσες κι αν είναι οι επιτυχίες, όσο ισορροπημένη κι αν είναι η οικονομική διαχείριση, κανένας δήμος δεν μπορεί να επαναπαύεται. Έτσι και σε μας, στον Χορτιάτη, στην Πυλαία, στο Ασβεστοχώρι, στο Φίλυρο, στην Εξοχή, αλλά και στο Πανόραμα πρέπει να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε και 22.4.2019 | 13:26Στείλτε το με emailΕκτυπώστε το

Μ. Γεράνης: Αφοσιωμένος στον τόπο του

συνέντευξη στον ΣΤΕΦΑΝΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

Έχει χαρακτηριστεί η ήρεμη δύναμη της αυτοδιοίκησης γιατί μετράει δύο δεκαετίες ως αιρετός, πρωτεύει στην προτίμηση των συμπολιτών του και προσφέρει ουσιαστικό έργο χωρίς ποτέ να επιδιώκει τα φώτα της δημοσιότητας.

Είναι ένας επαγγελματίας που καλλιεργεί λεβάντα στο βουνό και «τρέχει» τον Κωσταντή από τα καραβάκια της θαλάσσιας συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης, πατέρας τριών παιδιών, που καταφέρνει όμως να είναι πάντα εκεί για το Δήμο.

Κύριε Γεράνη, ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης φαίνεται να μην έχει αντίπαλο στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Πιστεύετε ότι η εκλογή εκεί έχει κριθεί; Ότι ενδεχομένως δεν χρειάζεται να κάνετε και ιδιαίτερη προσπάθεια για τη δική σας επανεκλογή;

Ο Ιγνάτιος είναι ένας επιτυχημένος δήμαρχος και δίκαια προηγείται στις προτιμήσεις των συνδημοτών μας. Μαζί, έχουμε μια άριστη συνεργασία από το 2010 και μπορώ να σας πω με σιγουριά, ότι αυτή η εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο κόσμος στηρίζεται σε πολλή και ουσιαστική δουλειά. Το Πανόραμα, η Πυλαία, ο Χορτιάτης, το Φίλυρο, η Εξοχή, το Ασβεστοχώρι, όλοι μας οι οικισμοί έχουν δει σημαντική πρόοδο, σημαντικά έργα και βελτίωση του επιπέδου ζωής.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να συνεχίζουμε, να μην γυρνάμε πίσω. Γι’ αυτό έχουν τεράστια σημασία οι εκλογές. Γιατί τώρα είναι η ώρα που οι δημότες αποφασίζουν για τα επόμενα χρόνια του τόπου τους. Και γι’ αυτό, ποτέ δεν θεωρώ τίποτα δεδομένο. Χαίρομαι για την εμπιστοσύνη αλλά οφείλω συνέχεια και συνέπεια. Και μεγάλη προσπάθεια.

Θα ασχοληθείτε πάλι με τα σκουπίδια, να το πω πιο επίσημα, με τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων;

Καλά κάνετε και ρωτάτε, αφού πραγματικά το παράκανα με τα σκουπίδια! Να σας πως όμως ότι δεν είναι μικρή υπόθεση. Με επέλεξαν να αναλάβω τον φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Κεντρικής Μακεδονίας και το είδα ως ευκαιρία για μια ουσιαστική προσφορά προς το δήμο μου αλλά και τους άλλους 37 δήμους της περιοχής μας. Το πρώτο θέμα τότε ήταν να ξεκολλήσει ο Σταθμός Μεταμόρφωσης στην Ευκαρπία, το καταφέραμε και ανέπνευσε το πολεοδομικό συγκρότημα ολόκληρο, όχι μόνο ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη. Ο φορέας μας συνεχίζει να είναι ο πρώτος στην Ελλάδα, τα έργα και οι μελέτες για τους ΧΥΤΑ προχωρούν με τρόπο που απέσπασε ευρωπαϊκό βραβείο, οι μονάδες επεξεργασίας πήραν το δρόμο τους, λειτουργεί το πρόγραμμα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης. Για μένα ήταν μεγάλη τιμή αυτή η ανάθεση και έχω αποκτήσει απίστευτη εμπειρία στα απορρίμματα, αλλά και στην ανακύκλωση και στην επανάχρηση. Για μένα αυτά είναι πολιτισμός στην πράξη. Τον πρώτο λόγο, όμως, τον έχει ο πάντα ο δήμος.

Αναφερθήκατε στον πολιτισμό και σας έχω ακούσει να λέτε πως ο δήμος σας πρέπει να γίνει πρότυπο. Πώς το εννοείται;

Ναι, θέλω από τον Χορτιάτη ψηλά μέχρι το παραλιακό μέτωπο της Πυλαίας να έχουμε έναν δήμο πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έναν τόπο όπου αξίζει να ζεις, να μεγαλώνεις παιδιά, να αθλείσαι, να χαίρεσαι την πόλη και τη φύση, να απολαμβάνεις την καθημερινότητά σου. Αυτά κάνει ένας πολιτισμένος τόπος, αυτά για μένα είναι πολιτισμός. Η ουσία μιας καλής καθημερινότητας, η ασφάλεια που νιώθουν οι δημότες, η αισθητική και η λειτουργικότητα του δημόσιου χώρου. Σας μίλησα για την καθαριότητα αλλά είναι και η αντιπλημμυρική άμυνα, στην Πυλαία κυρίως, που είχαμε θέματα, είναι τα σχολεία, είναι η αποχέτευση, είναι τα κοιμητήρια, είναι τα πάρκα, τα γυμναστήρια… Με δυό λόγια, αυτά που έχω δουλέψει από τότε που ήμουν δήμαρχος Χορτιάτη.

Και, επιτρέψτε μου, δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για έναν άνθρωπο που αφιερώνει τόσο χρόνο στα κοινά, από το να βλέπει να υλοποιούνται τα πράγματα που σχεδίασε δέκα και δεκαπέντε χρόνια πριν. Θα μου πείτε ότι το αποχετευτικό του Ασβεστοχωρίου μπορεί να σου δώσει χαρά; Θα σας απαντήσω ευθέως. Αν θέλεις να είσαι χρήσιμος στην αυτοδιοίκηση, με τέτοια πράγματα θα χαίρεσαι. Τα υπόλοιπα είναι δημόσιες σχέσεις!

ΓΕΡΑΝΗΣ-ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Φαίνεται ότι οι περιφερειακοί δήμοι, όπως είναι ο δικός σας, τακαταφέρνουν καλύτερα από τον κεντρικό όπου τα προβλήματα της καθημερινότητας όπως η καθαριότητα, οι συγκοινωνίες, η στάθμευση ή τα τραπεζοκαθίσματα είναι μόνιμα προβλήματα. Τι θα συμβουλεύατε τον επόμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης; Έχετε κάποια εκτίμηση για το ποιος θα είναι;

Μου βάζετε δύσκολα! Πρώτα απ’ όλα, γιατί δεν θέλω να κάνω κριτική για καταστάσεις και αιτίες που δεν έχω μελετήσει. Κι έπειτα γιατί μερικά πράγματα μου φαίνονται αυτονόητα. Εδώ είμαστε ένας πληθυσμός 5 φορές μικρότερος από το δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά απλωμένοι σε μια περιοχή 8 φορές μεγαλύτερη. Πως τα καταφέρνουμε με 100 υπαλλήλους καθαριότητας και εκεί δεν φτάνουν περίπου1200; Θα μου πείτε, και σωστά, ότι το κέντρο της Θεσσαλονίκης δέχεται τεράστιο φορτίο κατοίκων, επαγγελματικών ή επιχειρηματικών δράσεων και επισκεπτών. Να, λοιπόν, που θα έστρεφα την προσοχή του επόμενου δημάρχου. Στη διαχείριση της κίνησης και της επιβάρυνσης της πόλης από τα απορρίμματα, στη προστασία της ευταξίας και των δημόσιων χώρων. Πολύς κόσμος σε μικρό χώρο, αυτά χρειάζεται.

Τώρα, για το ποιος εκτιμώ ότι θα γίνει δήμαρχος και πώς θα πολιτευτεί, είμαι πραγματικά σε απορία. Αν είχε αποδεχθεί την υποψηφιότητα ο Καϊτεζίδης, ίσως τώρα θα μπορούσα να υπολογίσω πιο σωστά, γιατί ξέρω την αξία του, τη μεθοδικότητά και τη συναινετικότητά του. Έτσι όπως είναι οι υποψηφιότητες στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο θεός να φωτίσει τους δημότες!

Δεν παρακολουθείτε ή δεν πιστεύετε στις δημοσκοπήσεις; Στο δήμο Θεσσαλονίκης έχει ήδη φανεί ποιος προηγείται με σαφή διαφορά.

Τις παρακολουθώ όπως κάθε πολίτης, αλλά δεν αναφέρομαι μόνο στο νικητή. Με ενδιαφέρει η λειτουργία της δημαρχίας την επόμενη μέρα. Αυτό που ενδιαφέρει και τον δημότη, δηλαδή, πέρα από την κούρσα των εκλογών και την κομματική ή προσωπική επιτυχία του οποιουδήποτε. Με την πολυδιάσπαση και τα ρήγματα, που σε ένα βαθμό δικαιολογεί μια προεκλογική περίοδος, φοβάμαι ότι η διοίκηση του κεντρικού δήμου αύριο θα είναι δύσκολη -θυμηθείτε τον Κλεισθένη….! Γι αυτό λέω συχνά στους συμπολίτες μου, εδώ στον δικό μας δήμο, ότι χρειαζόμαστε ισχυρή, ενιαία διοίκηση. Αν θέλεις να κάνεις δουλειά, δεν μπορείς να χάνεις χρόνο με πολιτικάντικες συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο.

Κύριε Γεράνη, με αυτήν την προφανή πολιτική εμπειρία και τις γνώσεις σας, τι γνώμη έχετε για το μείζον εθνικό θέμα αυτής της περιόδου;

Πολιτικοί με έναν τρόπο είμαστε όλοι, εγώ θα προτιμούσα να προσδιορίζομαι ως αυτοδιοικητικός. Εκεί είναι η εμπειρία μου, στην αυτοδιοίκηση αφιέρωσα όλη μου την προσπάθεια και έτσι θέλω να συνεχίσω και στα 53 μου και αργότερα όσο με εμπιστεύονται οι συνδημότες μου. Να ρωτήσω εγώ, όμως, όταν αναφέρεστε σε μείζον εθνικό θέμα ποιο εννοείται, τα Σκόπια ή το Αιγαίο;

To λέω γιατί, με τη δυστυχία που έχουμε για κυβέρνηση, έχουν αναμοχλευθεί όλα τα αγκάθια της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, σε μια περίοδο που η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην πιο ισχυρή θέση. Για το θέμα των Σκοπίων, τα πράγματα δεν είναι απλά, αλλά δεν μπορούμε και να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, φωνάζοντας μόνο για να μας ακούνε οι δικοί μας. Πρέπει να γίνουν ενέργειες αμέσως.

Το λέω στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και σε όποια τη διαδεχθεί. Αξιοποιείστε τις παραβιάσεις της συμφωνίας  από τους γείτονες και προχωρήστε στην καταγγελία της συνθήκης (που, κακώς, κυρώθηκε από την ελληνική Βουλή). Θέστε την σε αναστολή, αμέσως, χρησιμοποιώντας το επεισόδιο με τα κρασιά της Μακεδονίας, για παράδειγμα, ως ουσιώδη παραβίαση των συμφωνηθέντων. Ο διεθνής αντίκτυπος θα είναι προς όφελός μας και οι πιέσεις θα ασκηθούν μόνο προς το ψευδεπίγραφο κράτος και όχι προς την Ελλάδα. Ο στόχος είναι να αναγνωριστεί παγκόσμια ότι Μακεδονία δεν είναι τοπωνύμιο, δεν είναι γεωγραφικός προσδιορισμός, αλλά το όνομα μιας μεγάλης ιστορίας, είναι το όνομα ενός μεγάλου πολιτισμού και δεν μπορεί να συμπίπτει με την ιθαγένεια υπηκόων οποιουδήποτε κράτους, ούτε με τη γλώσσα τους. Αν δώσουμε τη μάχη τώρα, θα την κερδίσουμε. Αν περιμένουμε χρόνια θα χάσουμε το δίκιο μας.

Για να ξαναγυρίσουμε, όμως, στα αυτοδιοικητικά, θα ήθελα να τονίσω τη σημασία που έχει, ακόμα και για τη διεθνή μας πολιτική, να είμαστε σωστοί και αναπτυξιακά προσανατολισμένοι στον τόπο μας, στη χώρα μας γενικά, αλλά και στο δήμο του ο καθένας. Ο δήμος που λειτουργεί σωστά είναι δείκτης υγείας και ισχύος. Η προσπάθεια όλων μας να διοικούμε σωστά το σπίτι μας, την επιχείρηση μας, τον δήμο μας, τελικά ωφελεί τη χώρα. Δεν λέω ότι ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη θα τρομάξει τον… Ερντογάν, αλλά ότι αν είχαμε τριακόσιους τέτοιους δήμους στη χώρα, κανένας δεν θα μπορούσε να μας αγγίξει! Αυτού του είδους τους Τριακόσιους χρειαζόμαστε περισσότερο σήμερα!

Μιας και αναφερθήκατε και πάλι στο δήμο-πρότυπο, πείτε μου πώς βλέπετε την τάση όλο και περισσότεροι Έλληνες να γίνονται υποψήφιοι; Είναι μια μόδα που θα περάσει;

Έχετε δίκιο, έχει γίνει σχεδόν ανέκδοτο, αλλά εγώ το βλέπω μόνο θετικά. Καταρχήν να σας πω ότι η αυτοδιοίκηση είχε πάντα μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή των πολιτών. Σ’ αυτές τις εκλογές απλώς χρειάζονται περισσότεροι άνθρωποι γιατί αυξήθηκαν οι υποψήφιοι συνδυασμοί. Το βρίσκω οπωσδήποτε θετικό γιατί η συμμετοχή του πολίτη που μέχρι χθες ήταν παρατηρητής σημαίνει μεγαλύτερη εμπλοκή, περισσότερη συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο. Ο μέχρι χθες ψηφοφόρος που γίνεται υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος μαθαίνει περισσότερα πράγματα για το δήμο του, για τα προβλήματα και τις ενδεχόμενες λύσεις, ακούει ίσως για πρώτη φορά ότι λεφτά δεν υπάρχουν για όλα και ότι χρειάζονται προτεραιότητες, αξιολογεί πιο έγκυρα τους ανθρώπους, που μέχρι χθες θεωρούσε απλώς «πολιτικούς». Αυτή η καινούργια γνώση βελτιώνει και τους ίδιους τους νέους υποψήφιους, βελτιώνει και ’μας τους πιο δοκιμασμένους.

Προσωπικά χαίρομαι με αυτόν τον «πληθωρισμό» υποψηφίων, γιατί βλέπω περισσότερα μυαλά και περισσότερη ενέργεια να μπαίνει στην αυτοδιοίκηση. Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία και θα ήθελα να τους βεβαιώσω ότι είναι μεγάλη επιτυχία να έχουν την εμπιστοσύνη και την ψήφο των συνδημοτών τους. Όποιος κι αν είναι ο αριθμός των ψήφων, είναι μεγάλο πράγμα να σε ψηφίζει ο συμπολίτης σου που μέχρι χθες δεν σε ήξερε, ούτε μέσα από το facebook.

Αυτή τη μάχη δίνει ο καθένας μας. Και γι’ αυτό, θα ήθελα να προτρέψω τους αναγνώστες μας να χρησιμοποιήσουν τους σταυρούς, να κάνουν πιο προσωπική την επιλογή τους για το Δήμο. Δώστε σταυρό στους ανθρώπους που ξέρετε και εμπιστεύεστε, δώστε όμως και την ευκαιρία σε νεότερους να δοκιμαστούν.

Και μια τελευταία κουβέντα -θα ακουστεί πολύ προεκλογική, το ξέρω, αλλά σε έναν μήνα σχεδόν ψηφίζουμε- για το δήμο Πυλαίας και Χορτιάτη: όσες κι αν είναι οι επιτυχίες, όσο ισορροπημένη κι αν είναι η οικονομική διαχείριση, κανένας δήμος δεν μπορεί να επαναπαύεται. Έτσι και σε μας, στον Χορτιάτη, στην Πυλαία, στο Ασβεστοχώρι, στο Φίλυρο, στην Εξοχή, αλλά και στο Πανόραμα πρέπει να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε και συνεχίζουμε να υλοποιούμε, αλλά χρειάζεται να προχωράμε πάντα μπροστά, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε ένα καλύτερο αύριο.

Από το φύλλο της THESSNEWS #154 (20/04/2019-21/04/2019)

Μοιράσου το:

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

21.7.2021 6:35 μμ

Η θεατρική παράσταση “Βάκχες” του Ευριπίδη έρχεται σήμερα Τετάρτη 21 και αύριο Πέμπτη 22 Ιουλίου στο Θέατρο Δάσους με ένα εκπληκτικό θίασο και σε σκηνοθεσία της Νικαίτης Κοντούρη. Στην «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη» μίλησε για την παράσταση και τον ρόλο της ως

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

15.7.2021 8:00 πμ

Αρθρογραφεί στο ThessNews.gr ο Λευτέρης Κρητικός, Δικηγόρος και Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής στην Κεφαλονιά & την Ιθάκη.   Η Σοσιαλδημοκρατία, ως ιδεολογικό ρεύμα του 20ου αιώνα υποστήριξε τη δημιουργία ενός μεταρρυθμιστικού μοντέλου οικονομίας, το οποίο θα μπορούσε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

14.7.2021 10:52 πμ

Μεγάλες διαμαρτυρίες των πολιτών της Θεσσαλονίκης για την απουσία της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης στο χθεσινό κυκλοφοριακό κομφούζιο λόγω της φωτιάς στο Σέιχ Σου και του κλεισίματος του Περιφερειακού. Για πολλές ώρες οι

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

13.7.2021 12:44 μμ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στον Στέφανο Διαμαντόπουλο.   Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στις χθεσινές ανακοινώσεις Μητσοτάκη ασκώντας κριτική στον Πρωθυπουργό. Αρχικά τάχθηκε θετικά απέναντι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

12.7.2021 12:45 μμ

Για συγκεντρώσεις που δεν προκαλούν πανικό αλλά προβληματισμό, έκανε λόγο ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, με αφορμή την αύξηση που παρουσιάζει το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε πως η αύξηση την περασμένη εβδομάδα ξεπερνά το 200%

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

12.7.2021 12:38 μμ

Έπειτα από μία σταθερά επιτυχημένη πορεία 30 χρόνων ως διεθνές εκπαιδευτικό ίδρυμα που συνδέει τη Μεγ. Βρετανία με τη χώρα μας, την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον κόσμο, το CITY College γίνεται το Europe Campus (Ευρωπαϊκό Campus) ενός κορυφαίου βρετανικού πανεπιστημίου,

thess

Επικαιρότητα

Ακολουθήστε μας στα social media

Επιστροφή στη κορυφή