Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Κλάδος Τροφίμων και Ποτών: Εξωστρέφεια- Επενδύσεις-Μισθοί

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

07/09/2021 8:00 πμ

Κλάδος Τροφίμων και Ποτών: Εξωστρέφεια- Επενδύσεις-Μισθοί

Αρθρογραφεί στην ThessNews η Σταυρούλα Νικολαΐδου Μέλος ΔΣ συνδικάτου τροφίμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Κλάδος Τροφίμων και Ποτών: Εξωστρέφεια- Επενδύσεις-Μισθοί

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στη ΔΕΘ, σημαντική θέση καταλαμβάνουν  εκδηλώσεις και εκθέτες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον Κλάδο τροφίμων-ποτών, ενός κλάδου θεμελιώδους σημασίας για την ελληνική μεταποίηση και την οικονομία της χώρας.

Αρθρογραφεί στην ThessNews η Σταυρούλα Νικολαΐδου Μέλος ΔΣ συνδικάτου τροφίμων Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Ο κλάδος των τροφίμων θεωρείται ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς, από τους πλέον επιλέξιμους για επενδύσεις, λόγω της έντονης εξωστρέφειας του και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φιλοξενούνται επιχειρήσεις-μεγαθήρια. Ξεχωρίζουν επίσης οι μεγάλες κονσερβοποιίες και τα συσκευαστήρια σε Πέλλα και Ημαθία και επιχειρήσεις που επεξεργάζονται ελιά.

Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι ο κλάδος των τροφίμων-ποτών είναι ο κερδισμένος της κρίσης του κορονοϊού στη χώρα. Η αύξηση του τζίρου, η διεύρυνση των εξαγωγών και οι επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και τεχνολογική υποδομή αποδεικνύουν το παραπάνω.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να δοθούν στις βιομηχανίες τροφίμων για την υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ «από το αγρόκτημα στο πιάτο». Η κατανομή των κονδυλίων αναμένεται να συμβάλλει στην ενίσχυση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κλάδου.

Ένα όμως είναι το βασικό συστατικό των ρυθμών ανάπτυξης  των επιχειρήσεων του κλάδου. Βασίζεται στο τρίπτυχο χαμηλοί μισθοί-εντατικοποίηση-ελαστικές σχέσεις.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς κλαδική ΣΣΕ από το 2012. Λόγω και του χαμηλού βαθμού ειδίκευσης που απαιτείται, οι μισθοί βρίσκονται κατά κανόνα κοντά στο βασικό, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις προσλήψεις που έγιναν από το 2012 και μετά.

Για αυτό το μαύρο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις έχουν διαχρονική ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις. Το πρόσφατο αντεργατικό έκτρωμα του νόμου Χατζηδάκη αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα στον κλάδο( σε κάποια εργοστάσια  εφαρμόζεται εδώ και χρόνια), λόγω της έντονης εποχικότητας που παρουσιάζει, καθώς είναι ευκαιρία να απαλλαγούν οι βιομήχανοι από το πρόσθετο κόστος των υπερωριών (όσοι βέβαια τις πληρώνουν) που για κάποιες περιόδους υπάρχει σε όλες τις επιχειρήσεις.

Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης(συμβάσεις ορισμένου χρόνου) αναμένεται να επεκταθούν. Σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις η αναλογία μόνιμων/συμβασιούχων μειώνεται συνεχώς ενώ δεκάδες συμβασιούχοι εργάζονται και σε εταιρείες χωρίς εποχικό αντικείμενο.

Από τα παραπάνω προκύπτει το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν κάτι να περιμένουν από την ανάπτυξη των επιχειρήσεων του κλάδου.  Το τρίπτυχο χαμηλοί μισθοί-εντατικοποίηση-ελαστικές σχέσεις εργασίας, που αποτέλεσε τη συνταγή για την ανάπτυξη της περιόδου 2013-19 δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν το αλλάξουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Η λύση είναι η οργάνωση  στο Σωματείο για να μείνει ο αντεργατικός νόμος στα χαρτιά, για να διεκδικήσουμε ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, αντίστοιχες της ανάπτυξης της τεχνολογίας και της επιστήμης σήμερα. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Αυτό αναδείχτηκε από την πείρα του προηγούμενου διαστήματος, από τις απεργίες του Ιούνη, από τον αγώνα των πυρόπληκτων στην  Εύβοια.

Η μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο των σωματείων ενόψει της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη , στις 6 μ.μ στην πλατεία ΧΑΝΘ, αποτελεί την απαραίτητη του αγώνα απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοτών. Για αυτό τον λόγο πρέπει να είναι η μαζικότερη των τελευταίων ετών.

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

27.10.2021 10:57 πμ

Αρθρογραφεί στο ThessNews.gr ο γραμματέας ΚΙΝΑΛ Β’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Κυανίδης.   Φώφη Γεννηματά, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015 και του Κινήματος Αλλαγής από το 2017. Υπουργός, Βουλευτής, Υπερνομάρχης. Κυρίως όμως η Φώφη της δύναμης, της αξιοπρέπειας, της μαχητικότητας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 5:19 μμ

Ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, συνήγορος των επτά αστυνομικών στην υπόθεση του Περάματος, μίλησε στην εκπομπή του Ράδιο Θεσσαλονίκη «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη», με τους Δημήτρη Συρμάτση και Θεοδώρα Καρακιουλάχ. Ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε στην αστυνομική καταδίωξη που στοίχισε τη ζωή ενός

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 11:52 πμ

Την αύξηση της τιμής πετρελαίου και φυσικού αερίου συζήτησε σήμερα το πρωί στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 fm ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης φιλοξενούμενος του Στέφανου Διαμαντόπουλου και του Δημήτρη Διαμαντίδη. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα απολύτως εξαρτημένη από πετρέλαιο

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 10:00 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή του Στέφανου Διαμαντόπουλου φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης, προκειμένου να εξηγήσει την απόφασή του για κανονική διεξαγωγή της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο του, παρά την απόφαση μη διεξαγωγής παρελάσεων στο Νομό

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 8:00 πμ

Αποτελεί σίγουρα μία από τις πιο αγαπητές φιγούρες στον κόσμο του Άρη. Εξελίχθηκε σε ένα από τα σημεία αναφοράς της αγωνιστικής αναγέννησης των κιτρίνων μετά τη δεύτερη πτώση τους στη Β’ Εθνική. Ήρθε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» τον Ιούλιο του 2006

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ , Σωκράτης Φάμελλος.    Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα ακρίβειας που ξεκινάει από την ενέργεια, τις μεταφορές και τις πρώτες ύλες και επεκτείνεται σε

thess

Επικαιρότητα