Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Κ. Ζέρβας στην ThessNews: «Προπονούμαι για να είμαι έτοιμος»

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

08/03/2018 10:43 πμ

Κ. Ζέρβας στην ThessNews: «Προπονούμαι για να είμαι έτοιμος»

Κ. Ζέρβας στην ThessNews: «Προπονούμαι για να είμαι έτοιμος»

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

Για όλους και για όλα μιλά στην ThessNews ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.  Ο πρώην αντιδήμαρχος της διοίκησης Μπουτάρη απαντά στο γιατί δεν παρέδωσε την έδρα, αν είναι έτοιμος να ηγηθεί δημοτικής παράταξης, για τις συζητήσεις με τον Σπύρο Βούγια και αποκαλύπτει αν θα είναι ξανά υποψήφιος με τη ΝΔ.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Συρμάτση

Πλέον ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος. Αισθάνεστε «απελευθερωμένος»;

Παρακολουθούμε όλοι μια διοίκηση που πλέον δεν παράγει έργο, που έχει εγκαταλείψει τις διακηρύξεις της, που διώχνει τα ικανά της στελέχη και που όσοι έμειναν διαγκωνίζονται να επαινούν δημόσια τον μεγάλο ηγέτη. Που είναι μια σκιά αυτού που οι δημότες εμπιστεύθηκαν το ’10, το ’14. Ο Γιάννης Μπουτάρης έχει πια σπαταλήσει όλο εκείνο το τεράστιο κεφάλαιο αρχών και ανθρώπων που είχε στην αρχή της θητείας του. Έκανα 3 χρόνια υπομονή βλέποντας από κοντά τι συμβαίνει. Η κριτική μου ήταν πάντα με βάση τις αρχές μου αλλά και τις διακηρύξεις της παράταξης. Για τον ελεύθερο χώρο, την καθαριότητα, τα δάνεια, τη διαχείριση των έργων, την καθημερινότητα του δημότη. Δεν πήγαινε άλλο! Δε θα μπορούσα να πρεσβεύω τα ίδια πράγματα μένοντας  μέσα στην παράταξη, οπότε ναι, νιώθω πια και ελεύθερος και δημιουργικός ξανά.

Γιατί δεν παραδώσατε την έδρα, όπως ζητά ο Γιάννης Μπουτάρης;

Η έδρα του Δημοτικού Συμβούλου δεν μου παραδόθηκε για να την επιστρέψω. Tο 2010 κουβάλησα τη δική μου «προίκα» ανθρώπων και ιδεών. Εκλέχθηκα το 2010 με 1400 περίπου προσωπικούς ψήφους, όταν ο Γ. Μπουτάρης εκλέχθηκε με 300 ψήφους. Με μια τέτοια λογική, να ισχυρισθώ ότι χάρη σε μένα, και πολλούς άλλους βέβαια, είναι σήμερα Δήμαρχος;

Με τη δουλειά που έκανα τα πρώτα 4 χρόνια ως Αντιδήμαρχος πολλαπλασίασα στις εκλογές του 2014 και τη δική μου αποδοχή, αλλά και το λαμπρό αποτέλεσμα υπέρ της «Πρωτοβουλίας». Ξέρετε η λογική «ή συμφωνείς σε όλα ή σηκώνεσαι και φεύγεις» ανήκει σε παρατάξεις με συγκεντρωτισμό, με ιδεοληπτική ορθοδοξία. Η «Πρωτοβουλία» στην οποία εντάχθηκα και υπηρέτησα δεν ήταν τέτοια παράταξη.

Τι σκέφτεστε ενόψει του 2019; Αισθάνεστε ότι είστε έτοιμος να ηγηθείτε μιας    δημοτικής παράταξης;

Το 2019 είναι κοντά αλλά και μακριά. Κάθε μέρα είναι χρήσιμη για να γνωρίσω τα προβλήματα της πόλης. Τοποθετούμαι στο Συμβούλιο τεκμηριωμένα με αντιρρήσεις αλλά και προτάσεις.

Αυτό είναι το ζητούμενο για μένα: η γνώση, η πρόταση, η ικανότητα. Ο επόμενος Δήμαρχος της πόλης θα είναι στο γραφείο του, στον δρόμο, από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, για να βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη. Δε θα ‘ναι ούτε ταξιδιώτης, ούτε σταρ, ούτε παράκλητος της πολιτικής σκηνής.

Προσωπικά, αφού με ρωτάτε, έχω συνεχή επαφή με τους πολίτες και …προπονούμαι καθημερινά για να είμαι έτοιμος να προσφέρω, όταν έρθει η ώρα, αυτό που έχει ανάγκη μια πόλη που έχει μείνει πολύ πίσω. Ελπίζω πάντως αυτός ο 1,5 τελευταίος χρόνος της διοίκησης Μπουτάρη να μην προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στις δομές και τους ανθρώπους του Δήμου.

Πώς απαντάτε στις φήμες που σας φέρνουν να συζητάτε με τον Σπ. Βούγια;

Δεν είναι φήμες. Τον Σπύρο τον γνωρίζω από τα φοιτητικά μου χρόνια και συζητώ μαζί του για δεκαετίες. Έχουμε πολλούς κοινούς κώδικες και είναι ένας πολίτης με μεράκι για την πόλη, που δε λέει να τα παρατήσει. Υπηρέτησε από πολλές θέσεις και έχει πάντα ενδιαφέρουσες απόψεις. Από το κυκλοφοριακό μέχρι τα αθλητικά, οι συζητήσεις μαζί του είναι πάντα συναρπαστικές.

Στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης θέλετε να ξαναμπείτε;

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 μου ζητήθηκε να ενταχθώ στο ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης σε μη εκλόγιμη θέση. Ήταν ιδιαίτερα τιμητική για μένα η πρόταση αυτή και συστρατεύθηκα στην προσπάθεια να σταματήσει η κατρακύλα από τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν ήταν ούτε είναι στις προθέσεις μου η εμπλοκή στην κεντρική πολιτική σκηνή. Είμαι άνθρωπος της πόλης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έκαστος στο είδος του. Πιστεύω ότι οι πολίτες αλλά και οι ίδιοι οι υποψήφιοι τελικά μπερδεύονται με τους πολλαπλούς ρόλους.

Η πλειοψηφία των συμβούλων της Πρωτοβουλίας δήλωσε στην ThessNews ότι υπήρξε στοχευμένη επίθεση στον δήμαρχο τις τελευταίες ημέρες. Ποια η δική σας άποψη;

Όλα όσα ειπώθηκαν και γράφηκαν κατά του Γ. Μπουτάρη ήταν η αντίδραση σε όσα προκλητικά δήλωσε ο ίδιος. Ξέρετε στη φύση υπάρχει ο νόμος της δράσης και της αντίδρασης. Και ο Δήμαρχος δεν ήταν η πρώτη φορά που προκάλεσε. Το έχει κάνει πολλές φορές και όχι μόνο σε εθνικά θέματα. Έχει «στολίσει» συμβούλους και συμπολίτες με απίστευτους χαρακτηρισμούς. Έχει δικαίωμα να λέει συνεχώς ό,τι θέλει, αργότερα να το διορθώνει λέγοντας ότι του ξέφυγε, ότι ήταν «αγουροξυπνημένος». Αλλά από όλους μας απαιτεί να προσέχουμε την κάθε μας λέξη όταν απευθυνόμαστε σ’ αυτόν. Ξέρετε η αστική ευγένεια ορίζει ότι απαιτείς το ευπρεπές αφού πρώτα είσαι ο ίδιος ευπρεπής. Εγώ καταδικάζω απερίφραστα κάθε επίθεση που ξεπερνάει τα όρια της ευπρέπειας. Αυτό όμως απευθύνεται σε όλους και προφανώς και στον ίδιο τον Δήμαρχο. Και το περιβάλλον του καλό είναι να τον προστατεύει όχι μόνο από τις βολές εναντίον του, αλλά και από όσα συχνότατα του …ξεφεύγουν.

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο κατηγορήσατε την πρόεδρο ότι σας αφαίρεσε τον λόγο. Υπάρχει κάποια κόντρα μεταξύ σας;

Οι συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου ήταν μία από τις μεγάλες καινοτομίες από το 2011 με τις δημιουργικές αντιπαραθέσεις, το επίπεδο του διαλόγου. Τον Φεβρουάριο του ‘17 ο Γ. Μπουτάρης πήρε την απόφαση να αντικαταστήσει τον Παναγιώτη Αβραμόπουλο με τη σημερινή Πρόεδρο. Έχουμε ήδη έναν χρόνο με σαφή δείγματα γραφής.

Οι συνεδριάσεις ξεκινούν με μεγάλη καθυστέρηση, τραβάνε ώρες, η αίθουσα αδειάζει νωρίς. Αποφάσεις αποσύρονται, καταψηφίζονται, ακυρώνονται. Μέχρι που περιμέναμε έναν μήνα χωρίς συνεδριάσεις, γιατί η Πρόεδρος έλειπε σε ταξίδι. Είχε μια εξαιρετική θητεία ως Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής αλλά –δυστυχώς- τώρα εκτίθεται από μια διοίκηση που καταρρέει δημόσια. Έχει ένα διαρκές άγχος. Θεωρεί ότι η κριτική η δική μου και κάποιων συναδέλφων είναι που της δημιουργεί πρόβλημα. Το πρόβλημα όμως είναι η κακή λειτουργία της διοίκησης και της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας. Δεν ακούν, δε γνωρίζουν, δεν ομιλούν!

Άρα τη συμπεριφορά της δεν την εκλαμβάνω ως προσωπική κόντρα. Καθένας που στις συνεδριάσεις καταδεικνύει την ανεπάρκεια της διοίκησης τυγχάνει της ίδιας μεταχείρισης. Δε φταίει όμως το θερμόμετρο για τον υψηλό πυρετό.Χτυπήσατε «καμπανάκι» για τους παιδικούς σταθμούς λόγω της νέας νομοθεσίας. Ποια είναι η ανησυχία σας και τι απαντά η διοίκηση;

Τοποθετούμαι πάντα για τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα

της πόλης και είναι μέσα στις αρμοδιότητες αλλά και τις ευθύνες του Δήμου μας.

Ο Δήμος μας έχει 26 παιδικούς σταθμούς. Η ζήτηση είναι τεράστια και η κατάσταση στους παιδικούς σταθμούς, λόγω και της κρίσης, είναι εκρηκτική. Φέτος δόθηκαν 1.000 voucher, για παιδιά στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης  και για τους 600 τελικά δεν βρέθηκαν θέσεις.

Κι ενώ συμβαίνει αυτό, ήρθε πέρσι η Κυβέρνηση να θέσει αυστηρότατα κριτήρια για τους τρόπους λειτουργίας και τις εγκαταστάσεις τους. Έχει δοθεί μια περίοδος συνολικά 5 ετών για συμμόρφωση αλλά πώς ένας παιδικός σταθμός σε διαμέρισμα στο κέντρο μπορεί να αποκτήσει 4 τμ αυλής για κάθε παιδί; Πού θα βρεθούν τέτοιοι χώροι; Αν δεν αλλάξει κάτι, οι περισσότεροι παιδικοί σταθμοί του Δήμου θα πρέπει σύντομα να κλείσουν. Αντί το μείζον αυτό θέμα να αντιμετωπισθεί από τη Διοίκηση, δε δόθηκε καμία απάντηση. Άλλωστε η διοίκηση δεν απαντά. Και εφόσον δε γνωρίζει, τουλάχιστον ας ακούει!

Από το φύλλο της THESSNEWS #95 (03/03/2018-04/03/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

27.10.2021 10:57 πμ

Αρθρογραφεί στο ThessNews.gr ο γραμματέας ΚΙΝΑΛ Β’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Κυανίδης.   Φώφη Γεννηματά, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015 και του Κινήματος Αλλαγής από το 2017. Υπουργός, Βουλευτής, Υπερνομάρχης. Κυρίως όμως η Φώφη της δύναμης, της αξιοπρέπειας, της μαχητικότητας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 5:19 μμ

Ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, συνήγορος των επτά αστυνομικών στην υπόθεση του Περάματος, μίλησε στην εκπομπή του Ράδιο Θεσσαλονίκη «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη», με τους Δημήτρη Συρμάτση και Θεοδώρα Καρακιουλάχ. Ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε στην αστυνομική καταδίωξη που στοίχισε τη ζωή ενός

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 11:52 πμ

Την αύξηση της τιμής πετρελαίου και φυσικού αερίου συζήτησε σήμερα το πρωί στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 fm ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης φιλοξενούμενος του Στέφανου Διαμαντόπουλου και του Δημήτρη Διαμαντίδη. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα απολύτως εξαρτημένη από πετρέλαιο

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 10:00 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή του Στέφανου Διαμαντόπουλου φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης, προκειμένου να εξηγήσει την απόφασή του για κανονική διεξαγωγή της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο του, παρά την απόφαση μη διεξαγωγής παρελάσεων στο Νομό

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 8:00 πμ

Αποτελεί σίγουρα μία από τις πιο αγαπητές φιγούρες στον κόσμο του Άρη. Εξελίχθηκε σε ένα από τα σημεία αναφοράς της αγωνιστικής αναγέννησης των κιτρίνων μετά τη δεύτερη πτώση τους στη Β’ Εθνική. Ήρθε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» τον Ιούλιο του 2006

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ , Σωκράτης Φάμελλος.    Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα ακρίβειας που ξεκινάει από την ενέργεια, τις μεταφορές και τις πρώτες ύλες και επεκτείνεται σε

thess

Επικαιρότητα