Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Κ. Ζέρβας στην ThessNews: «Όχι πολλά και μεγάλα λόγια»

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

01/11/2018 6:45 πμ

Κ. Ζέρβας στην ThessNews: «Όχι πολλά και μεγάλα λόγια»

Κ. Ζέρβας στην ThessNews: «Όχι πολλά και μεγάλα λόγια»

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

«Ο κόσμος έχει κουραστεί από υποσχέσεις και κούφια λόγια. Είμαι λάτρης του συγκεκριμένου κι εφαρμόσιμου. Όχι πολλά και μεγάλα λόγια, όχι γενικότητες και αφηρημένες προσεγγίσεις» δηλώνει στην ThessNews ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Η παράταξη “Ναι στη Θεσσαλονίκη” δεν είναι αναβίωση της “Πρωτοβουλίας”» σημειώνει κάνοντας κάλεσμα τόσο σε στελέχη της «Πρωτοβουλίας», όσο και ευρύτερα σε ενεργούς πολίτες. Παράλληλα μιλά για τον Γιάννη Μπουτάρη και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις πολλές γαλάζιες υποψηφιότητες.

Την περασμένη Τετάρτη ξεκινήσατε και επίσημα τον αγώνα σας για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε στο μεγάλο βήμα;

Όπως είπα και την Τετάρτη, είναι το αίσθημα δημιουργικού ενδιαφέροντος που με κινητοποιεί. Είμαι γέννημα θρέμμα αυτής της πόλης και νιώθω ότι πρέπει να της ανταποδώσω όσα μου προσέφερε. Είναι η πεποίθηση πως η πόλη αξίζει καλύτερα, πως έχει αναξιοποίητες δυνατότητες.

Η πορεία μου στην αυτοδιοίκηση μου έχει δώσει τη γνώση και την εμπειρία που απαιτείται. Είμαι έτοιμος, πιστεύω στις ικανότητες τις δικές μου αλλά και των συνεργατών μου. Έχω πλήρη εικόνα των ζητημάτων της πόλης αλλά και των απαιτούμενων διαδικασιών για να φτάσουμε σε αυτές. Με μεθοδικότητα και συνέπεια μπορούν να γίνουν πολλά.

Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά της δικής σας πρότασης για τη Θεσσαλονίκη;

Η πρότασή μας ιεραρχεί διαφορετικά τα θέματα. Πρώτα από όλα αξιολογούμε ως σημαντικά αυτά που μας λένε οι δημότες.  Στρατηγική επιλογή μας είναι να δώσουμε λύσεις σε αυτά που απασχολούν τον δημότη και όχι να υπηρετήσουμε μία διαφορετική ατζέντα. Καθαριότητα, πράσινο και ποιότητα στις μετακινήσεις ζητά ο κάτοικος και δημότης της Θεσσαλονίκης – αυτά είναι η βασική μας υποχρέωση.

Δεύτερο θα σας έλεγα πως είναι η αποτίναξη της μιζέριας από την πόλη. Μία αίσθηση αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας είναι κρίσιμος για εμάς παράγοντας. Ένας ρεαλισμός που θα εδράζεται σε υπαρκτές λύσεις, σε δοκιμασμένες πολιτικές. Υπάρχει μία σειρά βέλτιστων πρακτικών από πόλεις της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως, που κατάφεραν με έξυπνο και δημιουργικό τρόπο να μεταβάλουν θετικότερα το επίπεδο διαβίωσης και να πρωταγωνιστούν στο νέο διεθνοποιημένο περιβάλλον.

Τρίτο χαρακτηριστικό είναι πως δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο μετρήσιμο αποτέλεσμα. Ο κόσμος έχει κουραστεί από υποσχέσεις και κούφια λόγια. Είμαι λάτρης του συγκεκριμένου κι εφαρμόσιμου. Όχι πολλά και μεγάλα λόγια, όχι γενικότητες και αφηρημένες προσεγγίσεις. Συγκεκριμένες λύσεις, σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα με συγκεκριμένα κόστη.

Προέρχεστε από την «Πρωτοβουλία» αλλά δεν φύγατε με τους καλύτερους οιωνούς. Επιθυμείτε να συμπεριλάβετε στο ψηφοδέλτιο πρόσωπα από την παράταξη, αν αυτή τελικά δεν κατέβει στις εκλογές

Η σημερινή διοίκηση, στην πρώτη της σύνθεση, πέτυχε αρκετά. Το δυστύχημα όμως για την πόλη είναι ότι ξέμεινε νωρίς από καύσιμα. Από ιδέες και από εκτελεστικά όργανα. Στόχευε καταστατικά να αλλάξει την πόλη και στο τέλος της θητείας της σε σημαντικούς τομείς παρατηρείται στασιμότητα και υποχώρηση.

Η αισιοδοξία, η όρεξη, η πίστη και η θέληση της πρώτης φάσης έδωσαν σύντομα τη θέση τους στην εσωστρέφεια, τη μικροπολιτική, ενώ τα προβλήματα της πόλης αυξάνονταν. Η ελπίδα για αλλαγή βάλτωσε λόγω προσωπικών αδυναμιών, η διοίκηση απασχολεί πλέον περισσότερο με τα εσωτερικά της ζητήματα και τις ατάκες παρά με το έργο της.

Η δική μας προσπάθεια, η παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» δεν είναι αναβίωση της «Πρωτοβουλίας». Θα ήταν ψέματα όμως να υποστηρίξω πως δεν με έχει επηρεάσει θετικά εκείνη η εμπειρία. Άλλωστε εμείς –όπως είπα και στην ομιλία μου – δεν ερχόμαστε για να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων τα πάντα, ούτε για να μηδενίσουμε το έργο των προηγούμενων διοικήσεων.

Προφανώς θα μπορούσαμε να υποδεχθούμε και να συνεργαστούμε με ανθρώπους της «Πρωτοβουλίας». Υπάρχει συγγένεια σε θέσεις και προσεγγίσεις με πολλά στελέχη. Όχι όμως μόνο στην «Πρωτοβουλία». Το κάλεσμα απευθύνεται σε στελέχη και άλλων παρατάξεων, αλλά ιδιαίτερα σε ενεργούς πολίτες.

Δεν είστε ο μεγαλύτερος φαν του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά τι θα τον συμβουλεύατε να κάνει; Να κατέβει ή όχι στις εκλογές; Εσείς τι εκτιμάτε ότι θα κάνει τελικά και πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές;

Έχω να συνομιλήσω με τον Γιάννη Μπουτάρη πάνω από 2 χρόνια. Και αυτή είναι δική του επιλογή. Άλλωστε ο Δήμαρχος διαχειρίζεται πλέον την υπόθεση του Δήμου ως μία μονοπρόσωπη Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, χωρίς να δέχεται και να ενσωματώνει την όποια καλοπροαίρετη κριτική.

Δεν αποδέχθηκα ποτέ να αντικατασταθεί η ορθολογική διαχείριση των πραγμάτων από ένα star system χωρίς αρχή, μέση και τέλος, με αποφάσεις κατά περίπτωση.

Όλη η πόλη αντιλαμβάνεται σήμερα την αδυναμία του Δημάρχου να παράγει έργο, να εισακούσει τις κριτικές και με επάρκεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Δεν τον ακολούθησα σ’ αυτήν την πορεία και δεν το μετάνιωσα.

Σήμερα δεν είμαι αυτός που θα τον συμβουλεύσει τι να κάνει, ούτε συνδέω τις δικές μου επιλογές από τις όποιες αποφάσεις του.

Οι εκλογές θα γίνουν το 2019, δηλ. 15 χρόνια σχεδόν μετά την εμφάνιση της «Πρωτοβουλίας». Κάθε καιρός έχει τα δικά του αιτήματα. Εμείς, όπως και η πόλη, κοιτάμε μπροστά πάντως και όχι στο παρελθόν.

Το μπάχαλο στη Νέα Δημοκρατία με την αδυναμία εξεύρεσης υποψηφίου σάς έχει απασχολήσει; Εσείς (αυτο)προταθήκατε, όπως άλλοι, στον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Προσωπικά πιστεύω ότι ο καιρός των κομματικών χρισμάτων έχει παρέλθει. Τα κόμματα έχουν κάθε δικαίωμα να υποστηρίξουν υποψηφίους της επιλογής τους. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν πιστά οι ψηφοφόροι, καθώς οι κομματικές και παραταξιακές πειθαρχίες έχουν διαρραγεί. Από εκεί και πέρα, αν μία αυτοδιοικητική πρόταση λάβει την κομματική στήριξη, είναι μία θετική εξέλιξη. Είναι υγεία και για τα ίδια τα κόμματα.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μάς συνδέει μια αμοιβαία -πιστεύω- εκτίμηση. Δεν είναι είδηση να συνομιλώ μαζί του. Γνωρίζει καλά τις προθέσεις μου από καιρό και μέσα στο σύνθετο πλαίσιο των ενασχολήσεών του πιστεύω ότι έχει μια καθαρή εικόνα του τι συμβαίνει στην πόλη μας.

Θα μου επιτρέψετε πάντως να μη συμμερισθώ τη λέξη «μπάχαλο». Η φιλοδοξία διαφόρων υποψηφίων, ακόμη και αν προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο, δεν είναι ούτε πρωτοφανές ούτε κακό.

Η δική μας πρόταση επιδιώκουμε να συγκεντρώσει την αποδοχή ευρύτερων ακροατηρίων. Αν προκύψει κάποια στήριξη, καλώς να έρθει. Σας λέω όμως πως δεν θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Ξεκινήσαμε και θα πορευτούμε μέχρι τέλους.

Από το φύλλο της THESSNEWS #129 (26/10/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

27.10.2021 10:57 πμ

Αρθρογραφεί στο ThessNews.gr ο γραμματέας ΚΙΝΑΛ Β’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Κυανίδης.   Φώφη Γεννηματά, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015 και του Κινήματος Αλλαγής από το 2017. Υπουργός, Βουλευτής, Υπερνομάρχης. Κυρίως όμως η Φώφη της δύναμης, της αξιοπρέπειας, της μαχητικότητας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 5:19 μμ

Ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, συνήγορος των επτά αστυνομικών στην υπόθεση του Περάματος, μίλησε στην εκπομπή του Ράδιο Θεσσαλονίκη «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη», με τους Δημήτρη Συρμάτση και Θεοδώρα Καρακιουλάχ. Ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε στην αστυνομική καταδίωξη που στοίχισε τη ζωή ενός

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 11:52 πμ

Την αύξηση της τιμής πετρελαίου και φυσικού αερίου συζήτησε σήμερα το πρωί στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 fm ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης φιλοξενούμενος του Στέφανου Διαμαντόπουλου και του Δημήτρη Διαμαντίδη. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα απολύτως εξαρτημένη από πετρέλαιο

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 10:00 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή του Στέφανου Διαμαντόπουλου φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης, προκειμένου να εξηγήσει την απόφασή του για κανονική διεξαγωγή της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο του, παρά την απόφαση μη διεξαγωγής παρελάσεων στο Νομό

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 8:00 πμ

Αποτελεί σίγουρα μία από τις πιο αγαπητές φιγούρες στον κόσμο του Άρη. Εξελίχθηκε σε ένα από τα σημεία αναφοράς της αγωνιστικής αναγέννησης των κιτρίνων μετά τη δεύτερη πτώση τους στη Β’ Εθνική. Ήρθε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» τον Ιούλιο του 2006

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ , Σωκράτης Φάμελλος.    Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα ακρίβειας που ξεκινάει από την ενέργεια, τις μεταφορές και τις πρώτες ύλες και επεκτείνεται σε

thess

Επικαιρότητα