Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Κ. Ποζρικίδης στην ThessNews: «ΔΕΘ, το ζωντανό μονοπάτι»

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

08/10/2017 8:54 μμ

Κ. Ποζρικίδης στην ThessNews: «ΔΕΘ, το ζωντανό μονοπάτι»

Κ. Ποζρικίδης στην ThessNews: «ΔΕΘ, το ζωντανό μονοπάτι»

Γράφει thessnews

ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ || maria_samolada@yahoo.gr

Ο mister ΔΕΘ, Κυριάκος Ποζρικίδης μιλά στην ThessNews και κάνει τον απολογισμό της 82ης ΔΕΘ

Αν υπάρχει στην πόλη της Θεσσαλονίκης κάποιος που ξέρει τη ΔΕΘ καλύτερα από την παλάμη του, είναι ο Κυριάκος Ποζρικίδης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ –Helexpo όχι μόνο έχει διδακτορικό πάνω ακριβώς στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όχι μόνο είναι ο πρώτος Έλληνας που ανέλαβε την ηγεσία της Ένωσης Εκθέσεων Κεντρικής Ευρώπης, αλλά κυρίως είναι εκείνος που γνωρίζει κυριολεκτικά πού βρίκεται ακόμη και ο τελευταίος πυροσβεστήρας σε αυτό το τεράστιο συγκρότημα κτιρίων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της 82ης ΔΕΘ ήταν παντού. Καθημερινά περνούσε από όλα τα περίπτερα, από όλα τα σταντ, μπορεί και δύο και τρεις φορές την ημέρα.

Ήθελε να ξέρει ο ίδιος τι ακριβώς συμβαίνει και οποιοδήποτε πρόβλημα προέκυπτε το έλυνε επί τόπου. Δεν το έκανε από υποχρέωση, ούτως ή άλλως υπήρχαν παντού υπάλληλοι και συνεργάτες της Έκθεσης που έκαναν εξαιρετικά τη δουλειά τους.

Το έκανε γιατί αυτή είναι η ζωή του, γιατί αγαπάει τη ΔΕΘ, γιατί χάρη στο δικό του πάθος το μεγαλύτερο γεγονός της Θεσσαλονίκης απέκτησε ξανά την αίγλη του παρελθόντος, σπάζοντας κυριολεκτικά τα ρεκόρ τόσο της επισκεψιμότητας όσο και των εκθετών.

Εκείνο που επίσης μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν η καλή διάθεση και το χαμόγελο που δεν έφευγε από τα χείλη του, παρόλη την κούραση και την ευθύνη που έφερε.

Δεν θα μπορούσα να αφήσω ασχολίαστο το γεγονός ότι λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της Έκθεσης προέκυψε το ζήτημα της αντικατάστασής του.

«Το θέμα αυτό είναι λήξαν και δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε κάτι που αποτελεί παρελθόν. Για εμένα μπροστά είναι μόνο η ανάπτυξη της ΔΕΘ-Helexpo και η ενίσχυση της βιωσιμότητας του εθνικού εκθεσιακού φορέα» απαντάει στην ThessNews, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ –Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης.

Τι σημαίνει για εσάς ΔΕΘ;

Η ΔΕΘ αποτελεί για εμένα κάτι πολύ περισσότερο από την επαγγελματική μου δραστηριότητα και την τωρινή μου ιδιότητα ως Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΘ-Helexpo. Η Έκθεση είναι ένα «ζωντανό μονοπάτι» προς τις σημαντικότερες πολιτικοοικονομικές και πολιτιστικές εξελίξεις των τελευταίων 90 ετών και βέβαια είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Η πλούσια ιστορία της και το τεράστιο αρχείο της είναι για εμένα πεδίο έμπνευσης, ιδεών και σεβασμού στον θεσμό και στους ανθρώπους που επί δεκαετίες τον κράτησαν ζωντανό.

Η 82η ΔΕΘ είχε περισσότερους από 260.000 επισκέπτες. Είναι αριθμός ρεκόρ; Ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός;

Είναι αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας. Πέρα από τα ποσοτικά μεγέθη, τα οποία και αυτά έχουν τη σημασία τους, απολογιστικά εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε από την 82η ΔΕΘ είναι πως επιτεύχθηκε η πλήρης επανασύνδεση της πόλης με την Έκθεση. Οι Θεσσαλονικείς επέστρεψαν στη ΔΕΘ και την κάνουν μόδα. Μία μόδα που παραμένει επίκαιρη τα τελευταία τέσσερα χρόνια και δείχνει ότι μπορεί να στηρίξει τη βιωσιμότητα της Γενικής Έκθεσης του Σεπτεμβρίου, που αποτελεί ένα πολυγεγονός με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, σε σχέση με τις κλαδικές εκθεσιακές διοργανώσεις.

Τι ξεχωρίσατε και τι κρατάτε από αυτές τις 9 μέρες;

Κρατώ σίγουρα την τεράστια προσέλευση του κόσμου σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία της διοργάνωσης, τα γεμάτα περίπτερα, τις πολύ πετυχημένες συναυλίες και την αφοσίωση των εργαζομένων της ΔΕΘ-Helexpo και των συνεργατών μας. Επίσης, φέτος ήταν αναβαθμισμένη και πολύ εποικοδομητική η συνεργασία μας με φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως ο Δήμος, ο Εμπορικός Σύλλογος, τα τρία Επιμελητήρια (Επαγγελματικό, Βιοτεχνικό και Εμπορικό-Βιομηχανικό), καθώς και με όλους τους Δήμους  του πολεοδομικού συγκροτήματος, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Αναλόγου επιπέδου ήταν και είναι η συνεργασία μας με την  Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Τι θα θέλατε να ξεχάσετε;

Γενικά δεν υπάρχει κάτι που να με ενόχλησε τόσο πολύ, που να καταβάλλω προσπάθειες για να το ξεχάσω. Υπάρχουν πικρόχολα σχόλια και άδικες κριτικές, οι οποίες διατυπώνονται από κάποιους, αλλά πλέον έχω συνηθίσει και αντιλαμβάνομαι πως όταν ασκείς δράση, προκαλείς και την αντίδραση ορισμένων.

Ήσασταν όλες τις μέρες και όλες τις ώρες λειτουργίας της ΔΕΘ στον χώρο, σας έβλεπα να περνάτε από όλα τα περίπτερα. Ποιο σημείο κέρδισε το ενδιαφέρον σας;

Η επίσκεψή μου σε όλα τα περίπτερα, όλες τις ημέρες της Έκθεσης, είναι μία επιβεβλημένη για εμένα πρακτική, καθώς μία εικόνα, ως γνωστόν, ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Τα ευχαριστημένα πρόσωπα των εκθετών, τα χαμογελαστά πρόσωπα των επισκεπτών, ακόμη και ένας περιστασιακός εκνευρισμός κάποιου για ένα ζήτημα, που μπορεί όμως εύκολα να επιλυθεί, αποτελούν για τη δουλειά μας τον «οδικό χάρτη» για να γίνουμε καλύτεροι και πιο αποτελεσματικοί. Όσες εκθέσεις και να έχουμε διοργανώσει, δεν εφησυχάζουμε και διακατεχόμαστε από το άγχος που έχει σχέση με το εάν όλα θα λειτουργήσουν άρτια.

Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα σημεία της Έκθεσης τραβούν το ενδιαφέρον μου, γιατί όλα καθορίζουν την τελική μεγάλη εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης.

Τελικά οι Κινέζοι έκαναν τη διαφορά;

Η συμμετοχή της Κίνας ως Τιμώμενης Χώρας έκανε τη διαφορά στο επίπεδο της διεθνοποίησης της ΔΕΘ και βέβαια στην ενίσχυση του επιχειρηματικού και επενδυτικού χαρακτήρα της διοργάνωσης. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη ήρθαν στη Θεσσαλονίκη από την Κίνα και συμμετείχαν στην Έκθεση. 167 κινεζικές επιχειρήσεις, πάνω από 400 άτομα από την Κίνα ως επίσημη αποστολή, καθώς και πλήθος επενδυτικών και οικονομικών φόρουμ, όπως και επιχειρηματικών συναντήσεων, συνιστούν σε πολύ αδρές γραμμές τον απολογισμό της συμμετοχής της Κίνας. Ο πήχυς για τον θεσμό της Τιμώμενης Χώρας είναι τοποθετημένος πολύ υψηλά και η πρόκληση μεγάλη για τη ΔΕΘ του 2018, όταν Τιμώμενη Χώρα θα είναι οι ΗΠΑ.

Το βράδυ της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου, όταν τελείωσε και η συναυλία του Σ. Ρουβά, τι κάνατε; Τι σκεφτόσασταν;

Χαρά, ανακούφιση και πολλή κούραση. Αυθόρμητα σας απαντώ ότι για λίγα λεπτά της ώρας ένιωθα όσα σας αναφέρω πιο πάνω. Μετά, μαζί με τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της Έκθεσης, στήσαμε μία γιορτή με μουσική και χορό μέχρι πολύ αργά το βράδυ και αποσυμπιέσαμε όλοι μαζί την ένταση των ημερών. Όμως υπάρχει και κάτι ακόμη που αβίαστα προκύπτει μετά τη λήξητης ΔΕΘ: η προετοιμασία για την επόμενη ΔΕΘ.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας; Κάνετε την πρώτη εξαγωγή «project»;

Η εξωστρέφεια των δραστηριοτήτων της ΔΕΘ-Helexpo αποτελεί μία στρατηγική παράμετρο της λειτουργίας της εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό με τη Fiera Di Roma θα συνδιοργανωθεί στη Ρώμη τον Νοέμβριο το Μουσείο και Εργοστάσιο Σοκολάτας, το πρώτο εκθεσιακό προϊόν της ΔΕΘ-Helexpo που εξάγεται. H Fiera di Roma αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους εκθεσιακούς πόλους στην Ευρώπη, με το εκθεσιακό της κέντρο να εκτείνεται σε περισσότερα από 390.000 τ.μ.

Το πεδίο ανάπτυξης κοινών δράσεων με τον ιταλικό εκθεσιακό φορέα είναι ιδιαίτερα ευρύ.

Την ίδια στιγμή, θα επιχειρήσουμε να συνδιοργανώσουμε στη Θεσσαλονίκη, σε τακτά χρονικά διαστήματα, εκθέσεις κινεζικών προϊόντων, που θα αφορούν όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακόμη, το θεματικό πάρκο μας «Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» θα μεταφερθεί από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, για να μπορέσουν να το επισκεφτούν και οι κάτοικοι της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, το εκθεσιακό μας καλεντάρι μέχρι το τέλος του 2017 περιλαμβάνει τις κλαδικές εκθέσεις Kosmima, Philoxenia, Hotelia και Art Thessaloniki.

Από το φύλλο της THESSNEWS #73 (30/09/2017-01/10/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

20.10.2021 10:34 μμ

«Εμείς θα συνεχίσουμε δείχνοντας εμπιστοσύνη στον κόσμο που μας στήριξε» δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο ο Παύλος Γερουλάνος.  Ο υποψήφιος πρόεδρος στο Κίνημα Αλλαγής ερωτήθηκε για το αν αλλάζουν τα δεδομένα με την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 11:20 πμ

Στον απόηχο της επέλασης του «Μπάλλου» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, το Ράδιο Θεσσαλονίκη επιχείρησε να κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης και να ενημερώσει τους ακροατές για την πορεία των προβλεπόμενων έργων. Αρχικά φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 8:00 πμ

Καλά κάνουμε και δεν γιορτάζουμε την λήξη του Μεγάλου Πολέμου αλλά την έναρξη του κατά την 28η Οκτωβρίου κάθε έτους… Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Όλη η Ευρώπη γιορτάζει το τέλος του ΒΠΠ, αναπολεί με συγκίνηση τις στιγμές που εκατομμύρια

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.   Η διαπίστωση είναι πλέον κοινή: Η Ελλάδα σήμερα γίνεται ισχυρότερη οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη, η ανεργία μειώνεται και οι προσδοκίες όλων

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:52 μμ

Η επέτειος της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ, της οργάνωσης νέων, που γιορτάζεται αυτές τις ημέρες δίνει την ευκαιρία απολογισμών αλλά και αναλύσεων. Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Οι Νεοδημοκράτες θα πουν αμέσως ότι η  παράταξη τους βρέθηκε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:36 μμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 και στην εκπομπή του Κυριάκου Μπογιατζή φιλοξενήθηκε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους. Με αφορμή τα γενέθλια για τα 25 χρόνια του VERGINA THEATER ο Γιώργος Θεοφάνους παρουσίασε την καινούργια του παράσταση με τίτλο «Αγάπη μου όλα

thess

Επικαιρότητα