Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Κ. Γιουτίκας στην ThessNews: Άψογη η συνεργασία με Τζιτζικώστα

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17/05/2017 9:31 μμ

Κ. Γιουτίκας στην ThessNews: Άψογη η συνεργασία με Τζιτζικώστα

Κ. Γιουτίκας στην ThessNews: Άψογη η συνεργασία με Τζιτζικώστα

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του σχετικά με το μέλλον του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας. Τι απαντά για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, τη δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη, την αντιπλημμυρική θωράκιση του κάμπου και την κόντρα με τους συνδικαλιστές των λαϊκών αγορών.

Μεγάλη κόντρα με τους ανθρώπους που ηγούνται των λαϊκών αγορών. Σας κατηγόρησαν για έλεγχο και χειραγώγηση των συνδικαλιστών. Πώς απαντάτε;

Από μέρους μου και από  μέρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν υπάρχει ουδεμία πρόθεση αντιπαράθεσης, πολλώ δε μάλλον χειραγώγησης συνδικαλιστών. Αντιθέτως,  υπάρχει σταθερή  βούληση  συνεργασίας. Στόχος μας είναι  να  βάλουμε  επιτέλους την  τάξη που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, να στηρίξουμε  τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες  που παλεύουν για το μεροκάματο και παράλληλα να βελτιώσουμε την καθημερινή, δυστυχώς καθόλου ευχάριστη εικόνα που παρουσιάζουν  οι 91 λαϊκές  αγορές του νομού Θεσσαλονίκης,  προς όφελος και  δικό τους και φυσικά των καταναλωτών. Είναι σαφές ότι χρειάζεται να ακούσουμε, να  συζητήσουμε και να συνεννοηθούμε με τους ανθρώπους  των λαϊκών  αγορών.  Γι’ αυτό, οι συσκέψεις και οι συναντήσεις  μου με  τα σωματεία και τους συνδικαλιστές  είναι συνεχείς. Ήταν, εξάλλου, οι πρώτοι με  τους οποίους επέλεξα να έρθω σε επαφή αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά μου  τον περασμένο Ιούλιο. Συζητούμε  για όλα  τα ζητήματα προσπαθώντας  να δώσουμε λύσεις.

Όσο για τις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν τελευταίως, η καλύτερη  απάντηση είναι τα αποτελέσματα  της δουλειάς που έχουμε κάνει στην Αντιπεριφέρεια, σε μόλις εννέα  μήνες. Λόγου χάριν η συνεργασία μας με την ΕΛΑΣ και οι έφοδοι στις λαϊκές  για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου. Η  υλοποίηση ενός ευρέος προγράμματος διαγραμμίσεων  προκειμένου για τον ακριβή καθορισμό του  χώρου των πάγκων, ώστε να υπάρχει  έλεγχος και να εξαλειφθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ παραγωγών – επαγγελματιών. Η Εκτελεστική Επιτροπή  της Π.Κ.Μ. έχει ήδη «ανάψει πράσινο»  στην πρότασή μου για ν’ αξιοποιήσουμε  ανταποδοτικά προς τους πολίτες το 25%  των πόρων που έχουν συγκεντρωθεί  στον ειδικό  λογαριασμό  της Π.Κ.Μ. από την είσπραξη  του ημερήσιου τέλους  των λαϊκών αγορών, μέσω  της απόδοσης κουπονιών για αγορές στις λαϊκές,  προς  τις μονογονεϊκές  οικογένειες που είναι  καταγεγραμμένες στα μητρώα των Δήμων του νομού Θεσσαλονίκης. Ετοιμαζόμαστε να  δημιουργήσουμε πιλοτικά μια πρότυπη λαϊκή αγορά, καλαίσθητη και λειτουργική, χωρίς να επιβαρύνουμε τον προϋπολογισμό  της Π.Κ.Μ. μέσω εξασφαλισμένων χορηγιών.

Αποδώσαμε με απόλυτη διαφάνεια και κατά το γράμμα  του νόμου, 116 κενές  θέσεις  σε λαϊκές,  σε επαγγελματίες και παραγωγούς.  Στις αρχές  της εβδομάδας,  ως αποτέλεσμα  της συστηματικής  καταγραφής που κάνουμε,  αποδώσαμε άλλες 477 κενές  θέσεις και στις  αρχές Μαΐου προκηρύσσουμε  218  άδειες λαϊκών  αγορών,  από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν άνεργοι συμπολίτες μας, κάτι που  έχει  να γίνει σχεδόν δέκα  χρόνια.  Με την αλλαγή  του νομικού πλαισίου στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, είναι ξεκάθαρο ότι ο Περιφερειάρχης,  ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο λαμβάνουν τις αποφάσεις. Κι εμείς, σε μικρό χρονικό διάστημα, έχουμε ανοίξει  όλα τα θέματα και  δρομολογήσαμε  λύσεις.

Τελικά βρήκατε από τι προκλήθηκε η δυσοσμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη; Οι κάτοικοι παραμένουν ανάστατοι με την αδυναμία των αρχών.

Τις επόμενες  μέρες   θα υπογραφεί η σύμβαση  με  το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, του Τμήματος  Χημείας στο Α.Π.Θ., για την εκτέλεση  εξειδικευμένου ερευνητικού  προγράμματος διάρκειας  18 μηνών που – για πρώτη  φορά  στα  ελληνικά  δεδομένα – θα προσδιορίσει δύσοσμες ουσίες  στην ατμόσφαιρα  πάνω από τη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε από μια δική μου πρωτοβουλία που «την πίστεψαν» ο Περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας  και η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Β. Πατουλίδου, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υλοποίησή  της. Από την πλευρά μου εξασφάλισα ότι  τον εξειδικευμένο  τεχνικό εξοπλισμό, που δεν διαθέτει το Τμήμα  Χημείας, θα χορηγήσει ο Όμιλος  των ΕΛΠΕ, με τη μορφή δωρεάς.  Επίσης θα τοποθετηθούν στον Σταθμό Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στο Κορδελιό εξειδικευμένα μηχανήματα για τη μέτρηση  ολικών υδρογονανθράκων και  δύσοσμων ενώσεων του θείου με χρηματοδότηση από πόρους του Πράσινου Ταμείου. Επιπλέον, η Αντιπεριφέρεια έχει υποβάλει πρόταση στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες Χορικές Επενδύσεις για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη»,  προκειμένου για την αντικατάσταση και αναβάθμιση  και των επτά  Σταθμών Μέτρησης Αέριων Ρύπων στον νομό Θεσσαλονίκης, καθώς και για την εγκατάσταση δύο νέων, στις νέες εγκαταστάσεις της Π.Κ.Μ. και στο Δημαρχείο Παύλου Μελά.

Αντιπλημμυρική θωράκιση του κάμπου και ενωτική διώρυγα. Υπάρχουν φόβοι και ανησυχίες για τα έργα συντήρησης;

Τις  τελευταίες  μέρες  είμαστε  πιο αισιόδοξοι, καθώς γίνεται ουσιαστική προσπάθεια  για τη συντήρηση της ενωτικής  διώρυγας του Αλιάκμονα που μεταφέρει  το νερό   της ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη. Μετά από επανειλημμένες συναντήσεις μας με  τους  υπεύθυνους  της ΕΥΑΘ Α.Ε., εκπροσώπους του ΓΟΕΒ,   των ΤΟΕΒ, και αρκετές επιτόπιες επισκέψεις, συμφωνήσαμε  να  γίνει για πρώτη φορά  φέτος   ένα by-pass των μεταφερόμενων  ποσοτήτων νερού στο ύψος  του Αδένδρου,  ώστε να εκτρέπονται προς το αντλιοστάσιο του Παρθενίου,  και από εκεί  προς το αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ,  για  να αδειάσει το   προβληματικό   τμήμα της διώρυγας και  να γίνουν οι επισκευές.

Είναι  η πρώτη  φορά που γίνεται. Μέχρι πρότινος οι συντηρήσεις γίνονταν με τη βοήθεια δυτών… Θυμίζω ότι το 2015 το  συγκεκριμένο τμήμα της διώρυγας υπέστη σημαντικές  βλάβες,  με συνέπεια  σοβαρά  προβλήματα στην υδροδότηση  της πόλης  και την άρδευση  των καλλιεργειών.

Στο μεταξύ, η Π.Κ.Μ. έλαβε πρόσφατα περιβαλλοντική αδειοδότηση από το αρμόδιο υπουργείο και  με εξασφαλισμένη  χρηματοδότηση 500.000  ευρώ στον  προϋπολογισμό της προχωρά στις εργασίες συντήρησης ευπαθών τμημάτων του παράκτιου αναχώματος  Καλοχωρίου – Χαλάστρας μεταξύ  των ποταμών Αξιού και Γαλλικού.

Πώς είναι η μέχρι τώρα εμπειρία σας δίπλα στον Απόστολο Τζιτζικώστα; Να συνεχίσει στην Περιφέρεια;

Η συνεργασία μου με τον Περιφερειάρχη ήταν και συνεχίζει να είναι άψογη.  Υλοποιούμε  το πρόγραμμα της παράταξής μας «Αλληλεγγύη», για το οποίο οι πολίτες  μας εμπιστεύτηκαν,  με τον καλύτερο δυνατό  τρόπο, μπροστά  στις αντιξοότητες που δημιουργεί η κατάσταση  της χώρας και της οικονομίας.

Εσείς τι σκοπεύετε να κάνετε το 2019; Πολλοί σας θέλουν υποψήφιο δήμαρχο Δέλτα. Πώς απαντάτε;

Ακούω,  ξέρετε,  πολλά κατά  διαστήματα αναφορικά  με τα επόμενα βήματά μου σε σχέση με τα κοινά. Πρόσφατα  συνάδελφοί σας με ρωτούσαν αν έχω βλέψεις  για τη Βουλή. Με  τιμά  το γεγονός ότι στον τόπο μου υπάρχουν άνθρωποι που με θεωρούν άξιο και για άλλα αξιώματα. Η απάντησή  μου είναι ότι είναι πολύ νωρίς και ότι πραγματικά  δεν έχω αυτή τη στιγμή άλλα  σχέδια. Με  ενδιαφέρει αυτό που κάνω, μου αρέσει, το κάνω με όρεξη και αυτό που με νοιάζει πρώτα απ’ όλα  είναι να κερδίσω το στοίχημα  με τον εαυτό μου,  ότι θα μπορέσω από τη θέση που κατέχω να οργανώσω και να υλοποιήσω αν όχι όλα όσα έχω  στο μυαλό μου,  τα περισσότερα.

Από το φύλλο της THESSNEWS #51 (29/04/2017-30/04/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 11:20 πμ

Στον απόηχο της επέλασης του «Μπάλλου» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, το Ράδιο Θεσσαλονίκη επιχείρησε να κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης και να ενημερώσει τους ακροατές για την πορεία των προβλεπόμενων έργων. Αρχικά φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 8:00 πμ

Καλά κάνουμε και δεν γιορτάζουμε την λήξη του Μεγάλου Πολέμου αλλά την έναρξη του κατά την 28η Οκτωβρίου κάθε έτους… Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Όλη η Ευρώπη γιορτάζει το τέλος του ΒΠΠ, αναπολεί με συγκίνηση τις στιγμές που εκατομμύρια

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.   Η διαπίστωση είναι πλέον κοινή: Η Ελλάδα σήμερα γίνεται ισχυρότερη οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη, η ανεργία μειώνεται και οι προσδοκίες όλων

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:52 μμ

Η επέτειος της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ, της οργάνωσης νέων, που γιορτάζεται αυτές τις ημέρες δίνει την ευκαιρία απολογισμών αλλά και αναλύσεων. Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Οι Νεοδημοκράτες θα πουν αμέσως ότι η  παράταξη τους βρέθηκε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:36 μμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 και στην εκπομπή του Κυριάκου Μπογιατζή φιλοξενήθηκε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους. Με αφορμή τα γενέθλια για τα 25 χρόνια του VERGINA THEATER ο Γιώργος Θεοφάνους παρουσίασε την καινούργια του παράσταση με τίτλο «Αγάπη μου όλα

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου.   Η ανάδειξη των νέων κομματικών οργάνων της Νέας Δημοκρατίας στις 24 Οκτωβρίου του 2021 αποτελεί μια γιορτή της δημοκρατίας, η οποία προσφέρει σε όλα τα μέλη της παράταξης

thess

Επικαιρότητα