Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Ηλ. Ξανθάκος στην ThessNews: Ουσιαστική και κρίσιμη η ευρωπαϊκή πολιτική της Ελλάδας για το διεθνές εμπόριο

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

03/10/2018 12:32 μμ

Ηλ. Ξανθάκος στην ThessNews: Ουσιαστική και κρίσιμη η ευρωπαϊκή πολιτική της Ελλάδας για το διεθνές εμπόριο

Ηλ. Ξανθάκος στην ThessNews: Ουσιαστική και κρίσιμη η ευρωπαϊκή πολιτική της Ελλάδας για το διεθνές εμπόριο

Γράφει thessnews

συνέντευξη στην ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ || maria_samolada@yahoo.gr

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ηλίας Ξανθάκος, αναφέρεται στη θέση του στο Υπουργείο.

Εξειδικεύοντας κάποιες πτυχές της δικής του συμμετοχής υπογραμμίζει τη σημασία της Επιτροπής Εξωστρέφειας ως πολιτικού και συντονιστικού οργάνου και αναδεικνύει τη συμμετοχή της Ελλάδας στη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στο διεθνές εμπόριο.

Ο κ. Ξανθάκος δεν παραλείπει να αναφερθεί στις ποικίλες προϋποθέσεις του επιχειρείν  και μας γνωστοποιεί την πρόσφατη εξαγγελία για μία νέα δομή υπό τον τίτλο «Δίκτυο Υποστήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια η ΔΕΘ εμφανίζει μία ολοένα αυξανόμενη δυναμική, ενώ ταυτόχρονα εξαίρει το υψηλό επίπεδο των εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας της Β. Ελλάδας.

Τέλος, διατυπώνει το πολιτικό δίλημμα που θα κρίνει τις επόμενες εκλογές και εξηγεί τον λόγο για τον οποίο είναι πεπεισμένος πως οι Έλληνες πολίτες θα εμπιστευτούν ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βρίσκεστε στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης από το καλοκαίρι του 2015. Ποιο είναι το στοιχείο που θα κρατούσατε από όλη αυτήν την περίοδο;

Την αδιάκοπη εσωτερική αγωνία αν όλα όσα κάνουμε και όσα δεν κάνουμε είναι ικανά να δώσουν μία καλύτερη προοπτική σε μία χώρα και σε μία κοινωνία που ταλαιπωρήθηκαν και υπέφεραν από το 2010 και μετά. Αυτό, βέβαια, σε συνέχεια μιας πολύ μεγαλύτερης, προγενέστερης περιόδου, όπου οι πολιτικές δυνάμεις που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας αποδείχθηκαν ιστορικά ελλιποβαρείς και την οδήγησαν απροστάτευτη στις περιπέτειες των μνημονίων.

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι ένα από τα πιο σημαντικά Υπουργεία της Κυβέρνησης. Κατά τη γνώμη σας, ανταποκρίνεται σε αυτόν τον χαρακτηρισμό;

Το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανέκαθεν αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα Υπουργεία, δεδομένου ότι στην πράξη λειτουργεί ως Υπουργείο Συντονισμού και Χρηματοδοτήσεων.

Μετά από τριάμισι χρόνια στο Υπουργείο αυτό, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται πολύ σημαντικές πολιτικές για την ελληνική οικονομία, ώστε το Υπουργείο σήμερα να ανταποκρίνεται στον χαρακτηρισμό που αναφέρατε.

Είστε Γραμματέας στην Επιτροπή Εξωστρέφειας που έχει συσταθεί από τον Πρωθυπουργό. Ποιος είναι ο ρόλος αυτής της Επιτροπής και ποιο είναι το έργο της μέχρι σήμερα;

Η εξωστρέφεια είναι το πεδίο όπου συγκλίνουν και δοκιμάζονται οι δυνατότητες και οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας στο σύνολό της. Για τον λόγο αυτόν δόθηκε εξαρχής μεγάλη σημασία στο έργο αυτής της Επιτροπής.

Στην Επιτροπή Εξωστρέφειας μετέχουν Υπουργοί και Γενικοί Γραμματείς παραγωγικών Υπουργείων, καθώς πρόκειται για μια πολυσυλλεκτική προσπάθεια. Η συγκεκριμένη Επιτροπή λειτουργεί ως πυρήνας παραγωγής πολιτικής, προγραμματισμού και συντονισμού των δημόσιων δράσεων εξωστρέφειας της ελληνικής πολιτείας, στοιχείο που μέχρι πρότινος απουσίαζε.

Υπό την ευθύνη της εξελίσσεται ένα ευρύ φάσμα έργων. Συγκεκριμένα, υλοποιούμε το Σχέδιο Δράσης για την Προώθηση των Εξαγωγών από κοινού με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Enterprise Greece, αναβαθμίζουμε ουσιαστικά το Help-Desk Eξαγωγέων της Enterprise Greece, δημιουργήσαμε και τηρούμε το Κοινό Ημερολόγιο Δράσεων Εξωστρέφειας Υπουργείων και Φορέων, εκπονούμε Οδηγούς Επιχειρηματικότητας για αγορές-στόχους από τα κατά τόπους γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, αναβαθμίζουμε τη λειτουργία των γραφείων Ο.Ε.Υ., υλοποιούμε ένα Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Προώθησης Εξαγωγών για την ποιοτική και τεκμηριωμένη πληροφόρηση προς υφιστάμενους και νέους εξαγωγείς, διαμορφώνουμε έναν Χάρτη Εξαγωγικών Προοπτικών σε παγκόσμια κλίμακα και, τέλος, καταρτίζουμε μια μεσοπρόθεσμη ολιστική Στρατηγική για τις Εξαγωγές.

Εκπροσωπείτε συχνά τη χώρα μας σε συναντήσεις με αντικείμενο το διεθνές εμπόριο.

Πώς συμμετέχει η Ελλάδα στο διεθνές εμπορικό γίγνεσθαι;

Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί με γρήγορους ρυθμούς το μεγαλύτερο εμπορικό και επενδυτικό δίκτυο παγκοσμίως, μέσω διεθνών συμφωνιών, οι οποίες επεκτείνονται πολύ πέρα από τα παραδοσιακά θέματα, όπως είναι οι δασμοί και οι ποσοστώσεις.

Οι συμφωνίες αυτές θα καθορίσουν στο άμεσο μέλλον σχεδόν όλες τις εμπορικές κι επενδυτικές πολιτικές των κρατών-μελών της ΕΕ, οπότε για την Ελλάδα αυτή είναι μία από τις πιο ουσιαστικές και κρίσιμες πλευρές της ευρωπαϊκής μας πολιτικής.

Έτσι, έχουμε την αποτελεσματικότερη δυνατή παρέμβαση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία πραγματοποιεί τις διαπραγματεύσεις για λογαριασμό των κρατών-μελών, με ουσιαστική αλλαγή στην εκπροσώπησή μας στις Βρυξέλλες και αναβάθμιση του διυπουργικού συντονισμού στο εσωτερικό της χώρας μας.

Ως αποτέλεσμα, καταφέραμε να βελτιώσουμε τις Συμφωνίες των οποίων το περιεχόμενο είχε οριστικοποιηθεί πριν από το 2015, ενώ στις νέες Συμφωνίες που οριστικοποιήθηκαν ή ξεκίνησαν μετά το 2015 τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα.

Όλοι λέμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας μας. Ποιες είναι οι πολιτικές του Υπουργείου σας που υποστηρίζουν αυτές τις επιχειρήσεις;

Όποιος θέλει να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις πρέπει να τις βοηθήσει να γίνουν ανταγωνιστικές. Και για αυτό  πρέπει να ικανοποιούνται αυτές που θα ονόμαζα γενικές προϋποθέσεις επιχειρηματικότητας: μακροοικονομικές συνθήκες, αναπτυξιακή στρατηγική, φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, κράτος δικαίου κλπ. Για την πολιτική του Υπουργείου μας σε σχέση με αυτές τις γενικές προϋποθέσεις επιχειρηματικότητας θα μπορούσα να μιλάω για πολλή ώρα, με πειστικότητα.

Βεβαίως, υπάρχουν και οι ιδιαίτερες ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν το συντριπτικό ποσοστό των επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Εδώ, εκτός από τις γενικές, απαιτούνται και ειδικές προϋποθέσεις μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, που αναφέρονται στην ανάγκη συνεργασιών και συνενώσεων, στην ενίσχυση της καινοτομίας, στην πρόσβαση στη γνώση και την πληροφορία. Και σε αυτό το πεδίο έχουμε ήδη υλοποιήσει αρκετές δράσεις και πρόκειται να ακολουθήσουν ακόμα περισσότερες.

Κλείνοντας να πω ότι έχει πρόσφατα εξαγγελθεί από το Υπουργείο μας μία νέα δομή υπό τον τίτλο «Δίκτυο Υποστήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», η οποία θα καλύψει ένα βασικό κενό στις δημόσιες πολιτικές προώθησης της επιχειρηματικότητας.

Πρόσφατα βρεθήκατε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2018. Πείτε μερικά πράγματα γι’ αυτό.

Ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που επισκέφτηκα τη ΔΕΘ και πρέπει να πω ότι αποκόμισα την εντύπωση ότι εμφανίζει μία ολοένα αυξανόμενη δυναμική. Αυτό είναι εξαιρετικό σημάδι.

Ως κλιμάκιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων από τις οποίες,  μέσω της ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων, διαπιστώσαμε για μία ακόμα φορά το υψηλό επίπεδο γνώσεων και επαγγελματικής επάρκειας, καθώς επίσης και τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη τους  στις παραγωγικές δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας.

Έχουμε μπει στην τελευταία χρονιά της κυβερνητικής  θητείας. Τι περιμένετε να γίνει;

Ζούμε μία σημαντική ιστορική περίοδο, όπου η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να περάσει σε μία άλλη κοινωνική και παραγωγική φάση.

Στο τέλος της θητείας της παρούσας Κυβέρνησης το δίλημμα θα είναι ανάμεσα στο εάν θα συνεχιστεί η σημερινή πολιτική, όπου προτάσσονται οι κοινωνικές ανάγκες και επιδιώκεται η αναγκαία και τεκμηριωμένη νέα παραγωγική συγκρότηση της χώρας, ή στο εάν θα επιλεγεί μία πολιτική που έχει στον σκληρό πυρήνα της μια κοινωνικά και οικονομικά αδυσώπητη νεοφιλελεύθερη αντίληψη και προοπτική.

Θεωρώ βέβαιο ότι καθώς θα περνάει ο καιρός και θα αποδίδουν τόσο οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται τα τελευταία τρία χρόνια όσο και οι εξαγγελθείσες μεταμνημονιακές παρεμβάσεις, οι Έλληνες πολίτες θα καταλαβαίνουν ολοένα και πιο καθαρά πόσο σημαντικό θα είναι να δοθεί η δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει από θέση ισχύος και να εμπιστευτούν σε αυτόν το κύριο βάρος της κυβερνητικής ευθύνης για την επόμενη περίοδο.

Από το φύλλο της THESSNEWS #125 (29/09/2018-30/09/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 5:19 μμ

Ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, συνήγορος των επτά αστυνομικών στην υπόθεση του Περάματος, μίλησε στην εκπομπή του Ράδιο Θεσσαλονίκη «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη», με τους Δημήτρη Συρμάτση και Θεοδώρα Καρακιουλάχ. Ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε στην αστυνομική καταδίωξη που στοίχισε τη ζωή ενός

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 11:52 πμ

Την αύξηση της τιμής πετρελαίου και φυσικού αερίου συζήτησε σήμερα το πρωί στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 fm ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης φιλοξενούμενος του Στέφανου Διαμαντόπουλου και του Δημήτρη Διαμαντίδη. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα απολύτως εξαρτημένη από πετρέλαιο

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 10:00 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή του Στέφανου Διαμαντόπουλου φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης, προκειμένου να εξηγήσει την απόφασή του για κανονική διεξαγωγή της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο του, παρά την απόφαση μη διεξαγωγής παρελάσεων στο Νομό

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 8:00 πμ

Αποτελεί σίγουρα μία από τις πιο αγαπητές φιγούρες στον κόσμο του Άρη. Εξελίχθηκε σε ένα από τα σημεία αναφοράς της αγωνιστικής αναγέννησης των κιτρίνων μετά τη δεύτερη πτώση τους στη Β’ Εθνική. Ήρθε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» τον Ιούλιο του 2006

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ , Σωκράτης Φάμελλος.    Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα ακρίβειας που ξεκινάει από την ενέργεια, τις μεταφορές και τις πρώτες ύλες και επεκτείνεται σε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 7:30 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ και Γραμματέας της Βουλής, Απόστολος Πάνας.    Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων επέλεξε τη στιγμή που σύσσωμος ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει τα άσχημα της Κλιματικής Αλλαγής (Παγετούς, Χιόνια, Καύσωνες, Φωτιές, Πλημμύρες), τις

thess

Επικαιρότητα