Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Ι. Τσουκνιδάς στην ThessNews: «Κάθε μέρα είναι εκλογές»

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

19/04/2017 2:10 μμ

Ι. Τσουκνιδάς στην ThessNews: «Κάθε μέρα είναι εκλογές»

Ι. Τσουκνιδάς στην ThessNews: «Κάθε μέρα είναι εκλογές»

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com

Συνέντευξη του δημάρχου Χαλκηδόνας, Ιωάννη Τσουκνιδά, στην ThessNews

Αρνητικός στο ενδεχόμενο απλής αναλογικής στις δημοτικές εκλογές εμφανίζεται ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Ι. Τσουκνιδάς. Μιλώντας στην ThessNews τονίζει πως η απλή αναλογική θα οδηγήσει σε διάλυση την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα απαντά για το θέμα του Μακεδονικού Τάφου, τις ελλείψεις στην Υγεία και τα ζητήματα σχολικής στέγης.

Δήμαρχε, έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την απλή αναλογική στις δημοτικές εκλογές. Ποια στάση κρατάτε και γιατί;

Η απλή αναλογική, όσο ελκυστική κι αν ακούγεται, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της ήδη υποβαθμισμένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αποδεικνύεται ότι οδηγούμαστε σε ένα πλήρες καθοδηγούμενο κεντρικό σύστημα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και το κράτος, θα αποδυναμωθεί, ενώ η “αίγλη” της θα χαθεί.

Aναμφίβολα δυσάρεστη και μη λειτουργική διακλάδωση του συστήματος αποτελεί και ο διορισμός εκτελεστικών Γενικών Γραμματέων από την Κυβέρνηση τους οποίους θα επιβάλλει με τον ίδιο τρόπο, όπως γίνεται και με όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να χρωματίζεται ούτε και να στοχοποιείται. Οφείλουμε να διατηρήσουμε τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλειά της, βάσει Συντάγματος, με νομιμότητα, διαφάνεια και χρηστή οικονομία, προς όφελος πάντα των δημοτών.

Τι σκοπεύει να κάνει ο δήμος για τον Μακεδονικό Τάφο στον Άγιο Αθανάσιο;

Η ανάδειξη του Τάφου εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ 2007-2013, όμως εκκρεμούν οι εργασίες ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου και η αναστήλωσή του.

Από την αρχή της θητείας, αγωνιζόμαστε με παρεμβάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων και την Περιφέρεια, να ολοκληρωθεί η μελέτη των εργασιών και να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα, ώστε να τύχει χρηματοδότησης, προκειμένου ο Τάφος να γίνει επιτέλους επισκέψιμος.

Ο Μακεδονικός Τάφος αποτελεί, δυστυχώς, ένα αναξιοποίητο “στολίδι” της περιοχής μας, γι’ αυτό πρέπει να αναβαθμιστεί και να αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός.

Προσπάθειες γίνονται, επίσης, για την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής “Θεσσαλονίκη-Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα (Τόπσιν-χώρος υπογραφής παράδοσης της Θεσσαλονίκης)-Μακεδονικός Τάφος Αγίου Αθανασίου – Ίχνες (Αρχαίο επίνειο στα Κουφάλια, κοντά βρισκόταν το νομισματοκοπείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου)-Πέλλα”

Πρόσφατα μάλιστα επισκέφθηκε τον Τάφο η Αντιπεριφερειάρχης κα Πατουλίδου, όπου διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις ελλείψεις, ενώ βλέποντας τις σημαντικές προοπτικές του μνημείου, χαρακτηρίζοντάς το ως “μνημειώδες έργο κληρονομιάς”, δεσμεύθηκε ότι θα προσπαθήσει να ασκήσει πιέσεις για την ανάδειξή του.                                                                                                                                                                                 Τι συμβαίνει με το ζήτημα του ΕΚΑΒ στη Χαλκηδόνα; Τι απαντούν από την κυβέρνηση στις εκκλήσεις σας;

Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον Δήμο είναι πολύ υποβαθμισμένη, όπως επίσης της ασφάλειας και διαφύλαξης δημόσιας τάξης.

Από τον Σεπτέμβριο του 2014, με αλλεπάλληλες επιστολές, συναντήσεις και εκκλήσεις προς το Υπουργείο Υγείας, αιτηθήκαμε την αναβάθμιση της μοναδικής παροχής υγείας στον Δήμο Χαλκηδόνος, του Κέντρου Υγείας Κουφαλίων, ώστε να εφοδιαστεί, να στελεχωθεί και να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες των κατοίκων του, αλλά και όμορων Δήμων.

Παρ’ ότι υπήρχαν δεσμεύσεις, τα δύο ασθενοφόρα (το ένα με δωρεές δημοτών μας) μετακινήθηκαν σε άλλα κέντρα. Εφόσον το Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να στελεχωθεί με οδηγούς προκειμένου να επανέλθουν τα ασθενοφόρα, προτείναμε εναλλακτικές λύσεις, όπως η δημιουργία ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΑΒ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με έδρα τη Χαλκηδόνα (στο Δημοτικό Κατάστημα) για την άμεση διακομιδή των ασθενών σε κεντρικά και περιφερειακά Νοσοκομεία, καθότι αυτή βρίσκεται σε κομβικό συγκοινωνιακό σημείο με εξόδους προς τη Θεσσαλονίκη, τα Γιαννιτσά, την Έδεσσα, τη Βέροια και τη Νάουσα.

Έχουν γίνει πολλές επερωτήσεις Βουλευτών, όμως η Κεντρική Εξουσία, παραβλέποντας ότι χάνονται ανθρώπινες ζωές και παρ’ ότι “δείχνει θετική”, αναβάλλει τη στελέχωση του Κ.Υ.Κουφαλίων και τη δημιουργία του κέντρου ΕΚΑΒ, λόγω “της ελλιπούς στελέχωσης και την κάλυψη άλλων αναγκών”. Το 2016, προχωρήσαμε μάλιστα σε δυναμικές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, χωρίς  όμως αποτέλεσμα.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι δεν είχατε έτοιμες μελέτες για άντληση κεφαλαίων του ΕΣΠΑ για το πρόβλημα της σχολικής στέγης. Πώς απαντάτε;

Βιώνουμε μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική κρίση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται επί ξυρού ακμής, με αυξημένα προβλήματα καθημερινότητας. Είμαστε ένας περιφερειακός δήμος, με 17 κοινότητες, έκταση 364 τ. χιλ., μακρύ αγροτικό δίκτυο, 65 σχολεία, 18 γήπεδα, 8 κλειστά γυμναστήρια, 1 Κολυμβητήριο, υποδομές που πρέπει να διαφυλαχθούν από όλους.

Η αντιπολίτευση οφείλει να ασκεί τον ρόλο της, όμως με ουσιαστικές και ρεαλιστικές προτάσεις για την πορεία του Δήμου, με υπευθυνότητα όπως και σε μια Διοίκηση. Η Διοίκηση οφείλει να αφουγκράζεται σωστές προτάσεις της αντιπολίτευσης για το κοινό καλό, να παράγει ωφέλιμο έργο, εξορθολογίζοντας την οικονομική κατάσταση του Δήμου, να αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό με όσες ευκαιρίες δίνονται. Έτσι πορευόμαστε, αξιοποιώντας παράλληλα κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, για έναν Δήμο χωρίς ιδίους πόρους, καταχρεωμένο.

Βρήκαμε μηδενική κοινωνική πολιτική. Υποβάλαμε συμμετοχή και εγκρίθηκαν, από ευρωπαϊκά κονδύλια, Κοινωνικό Φαρμακείο και Παντοπωλείο, Κέντρο Κοινότητας, Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας, που θα βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό τις παροχές στους συνδημότες μας.

Εγκρίθηκαν 3 Διασυνοριακά Προγράμματα Interreg από το 2016, το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας,  συμμετέχουμε στο δίκτυο Αμφικτυονία και δημιουργήσαμε τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας Helicas.

Εκπονήσαμε Master Plan με 4 Δήμους για διεκδίκηση χρηματοδότησης, για τη μείωση ρύπανσης του Αξιού Ποταμού με αειφόρο διαχείριση. Ιδρύουμε εθελοντικό Πυροσβεστικό Σταθμό, θέτουμε σε εφαρμογή ψηφιακά εργαλεία για αναβαθμισμένες υπηρεσίες, μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο ΕΠΑΛ Κουφαλίων, τα Γυμνάσια Χαλκηδόνας και Αγίου Αθανασίου.

Υλοποιούμε έργα πνοής που υποβάλαμε, εγκρίθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν. Αναβάθμιση δικτύου ύδρευσης Δ.Ε. Αγίου Αθανασίου, κατασκευή βιολογικού καθαρισμού λυμάτων Χαλκηδόνας, αποχέτευση Βαθυλάκκου, Νέας Μεσήμβριας, Χαλκηδόνας, Αδένδρου και Γέφυρας, το Αρδευτικό Δίκτυο Κουφαλίων, ύψους 70.000.000 ευρώ.

Ωριμάσαμε μελέτες για ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων, υποβάλαμε το “Αρδευτικό Νέας μεσήμβριας” 12.000.000, “εκσυγχρονισμού και αναβάθμιση του Βιολογικού Κουφαλίων”, 1.500.000, “Τηλεχειρισμός εγκαταστάσεων τηλεέλεγχος απωλειών ύδατος”, 1.500.000.

Για τη σχολική στέγη, πρόβλημα δεν αποτελεί η μελέτη αλλά η νομιμοποίηση των οικοπέδων, αφού διαπιστώθηκε το 2015 ότι πολλά, όχι μόνο δεν ανήκουν στον Δήμο, αλλά δεν έγινε καμία προσπάθεια μέχρι τότε να τακτοποιηθούν νομίμως ώστε να χρηματοδοτηθούν, να αναβαθμιστούν ή να επεκταθούν.

Συνεπώς, όταν ολοκληρωθεί αυτή η πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία και εφόσον προκύψει κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, θα εντάξουμε τις μελέτες μας για όποια σχολική στέγη είναι απαραίτητο.

Στον δρόμο για το 2019 ποιες είναι οι σκέψεις σας; Θα θέσετε ξανά τον εαυτό σας στην κρίση των πολιτών;

Για εμένα και τους συνεργάτες μου, κάθε μέρα είναι εκλογές. Βάζουμε στόχους και προσπαθούμε να τους πετύχουμε. Έχουμε ένα μακρύ και ανηφορικό δρόμο σε μια πολύ δύσκολη καθημερινότητα και κυρίως εποχή. Κάθε πράγμα στον καιρό του.

Από το φύλλο της THESSNEWS #49 (14/04/2017-16/04/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

23.10.2021 8:15 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αμανατίδης.    Ξεχωριστή, όπως κάθε χρόνο, η επόμενη εβδομάδα για την πόλη μας, την Θεσσαλονίκη. Η γιορτή του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου, με την ταυτόχρονη ελευθέρωση το 1912 από τους

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

23.10.2021 8:00 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.    Οι μαζικοί αγώνες των εκπαιδευτικών του τελευταίου διαστήματος, που είχαν τη στήριξη γονιών, μαθητών, αλλά και εργατικών σωματείων, ακόμα και του εξωτερικού, είναι δίκαιοι, γιατί οι εκπαιδευτικοί αρνούνται

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

22.10.2021 5:39 μμ

Από το πρωί διαπιστώνω έναν ακόμη κοινωνικό μικροδιχασμό! Ασφαλώς και θυμάστε ότι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες τσακωνόμασταν για τις παρελάσεις, την αναγκαιότητα τους αλλά και την ιδεολογία που αναπαράγουν αλλά και περιλαμβάνουν. Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.   Φέτος παρατηρώ ότι

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

20.10.2021 10:34 μμ

«Εμείς θα συνεχίσουμε δείχνοντας εμπιστοσύνη στον κόσμο που μας στήριξε» δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο ο Παύλος Γερουλάνος.  Ο υποψήφιος πρόεδρος στο Κίνημα Αλλαγής ερωτήθηκε για το αν αλλάζουν τα δεδομένα με την υποψηφιότητα του Γ. Παπανδρέου.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 11:20 πμ

Στον απόηχο της επέλασης του «Μπάλλου» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, το Ράδιο Θεσσαλονίκη επιχείρησε να κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης και να ενημερώσει τους ακροατές για την πορεία των προβλεπόμενων έργων. Αρχικά φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 8:00 πμ

Καλά κάνουμε και δεν γιορτάζουμε την λήξη του Μεγάλου Πολέμου αλλά την έναρξη του κατά την 28η Οκτωβρίου κάθε έτους… Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Όλη η Ευρώπη γιορτάζει το τέλος του ΒΠΠ, αναπολεί με συγκίνηση τις στιγμές που εκατομμύρια

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

23.10.2021 7:00 πμ