Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Γιατί θα πάω στο συλλαλητήριο – Άνθρωποι της πόλης μιλούν στην ThessNews

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

21/01/2018 7:05 πμ

Γιατί θα πάω στο συλλαλητήριο – Άνθρωποι της πόλης μιλούν στην ThessNews

Γιατί θα πάω στο συλλαλητήριο – Άνθρωποι της πόλης μιλούν στην ThessNews

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ THESSNEWS ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΡΩΝ» ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΠΥΡΓΟ

ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ«Μου το υπαγορεύει η ψυχή μου»

Θα πάω στο συλλαλητήριο, γιατί μου το υπαγορεύει η ψυχή μου, η λογική μου και το δίκαιο. Εκτιμώ ότι πρέπει να μείνουμε σταθεροί στην εθνική γραμμή του 1992, όχι για λόγους εγωισμού αλλά για λόγους ιστορικής αλήθειας. Πιστεύω ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εκχωρεί ούτε μια συλλαβή στους παραχαράκτες της Ιστορίας. Είναι ανίερο σήμερα να απαξιώνουμε τον Κων. Καραμανλή και τους πολιτικούς εκείνης της εποχής ή το συλλαλητήριο του 1992, όπου η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δεν μπορεί να παραβλέπουμε την περίφημη δήλωση Γκλιγκόροφ περί σλαβικής καταγωγής ούτε την προπαγάνδα του Σκοπιανού ΥΠΕΞ. Θα είναι ιστορικό σφάλμα που θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΙΔΗΣ

«Να διατρανώσω την αντίθεσή μου»

Όσοι ισχυροί πιέζουν για λύση του Σκοπιανού και μάλιστα άμεσα μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να καταλάβουν πως ο μόνος τρόπος για να πειστούμε οι Έλληνες πως δεν έχουμε εχθρούς στα βόρεια σύνορά μας είναι το να ξεχάσουν οι Σκοπιανοί μια και καλή τη λέξη «Μακεδονία».

Ζούμε σε μια πολιτικά ταραγμένη περίοδο και βρισκόμαστε σε καθεστώς οικονομικής εποπτείας. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως θα επιτρέψουμε να προστεθεί η λέξη «Μακεδονία» σε εκείνες που έχουν κακοποιηθεί από το ανεπαρκές εγχώριο πολιτικό σύστημα και έχασαν το νόημά τους.

Αυτός είναι ο λόγος που θα πάω στο συλλαλητήριο. Για να διατρανώσω την αντίθεσή μου στο ενδεχόμενο να χάσει το νόημά της και η λέξη «Μακεδονία». Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΒΕΛΑΣ

«Καθαρή λύση»

ΚΟΥΒΕΛΑΣΣυμμετέχω στο συλλαλητήριο για να γίνει σαφές ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού απαιτεί μια καθαρή λύση στο εθνικό αυτό ζήτημα, στη βάση της ιστορικής αλήθειας και της λογικής, με αδιαπραγμάτευτο αίτημα η τελική συμφωνία να αποκλείει κινδύνους στο μέλλον.

Διότι, εκτός από την ονομασία των γειτόνων, το πρόβλημα είναι ο αλυτρωτισμός τους περί δήθεν «μακεδονικού έθνους» και γλώσσας, όπως αυτά εκφράζονται στο σύνταγμά τους και στην προπαγάνδα τους ακόμη και στα σχολεία. Δηλαδή, φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης!

Ένας λόγος παραπάνω που η σκοπιανή πλευρά δείχνει να «συμβιβάζεται» μόνο με ελληνική υποχώρηση και επικράτηση των δικών της απόψεων.

Πρέπει λοιπόν να στηριχθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας με την αποφασιστικότητα που δείχνουμε εμείς οι πολίτες.

Προσοχή, όμως! Στο συλλαλητήριο πρέπει ν΄ ακουστεί δυνατά η φωνή του νοικοκύρη, μακριά από ακρότητες, γραφικότητες και πατριδοκάπηλους που ενδέχεται να επιχειρήσουν να το καπελώσουν.

ΣΤΕΛΛΑ ΒΑΛΑΝΗ

«Είναι υποχρέωση όλων μας»

ΒΑΛΑΝΗ«Έστιν ουν Ελλάς και η Μακεδονία» κατά τη μαρτυρία του αρχαίου γεωγράφου Στράβωνα!!!

«Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική!» διεμήνυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διεθνώς και αυτή ήταν και η απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών  του 1992, στην οποία επιμένει ξεκάθαρα ο Πάνος Καμμένος και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Ως Έλληνες αναγνωρίζουμε το δικαίωμα  του κράτους των Σκοπίων να εισέλθει στους διεθνείς οργανισμούς. Θέλουμε αυτός ο λαός να καταστεί κομβικός σύμμαχος του Ελληνισμού στην προσπάθειά του να αναδείξει τη μοναδική αξία των Βαλκανίων ως οργανικού τμήματος του ευρωπαϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο της συνεργασίας και της αλληλεγγύης των λαών.

Θέλουμε όμως να καταστήσουμε σαφές ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε να χρησιμοποιεί το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας, γιατί αυτό θα σημάνει την εξαφάνιση της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την οποία έχουμε ευθύνη να διατηρήσουμε. Άλλωστε η περιοχή αυτή μέχρι και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ανήκε στη σύνθεση του Σερβικού κράτους και ονομάζονταν Παλιά Σερβία ή Νότια Σερβία ή VARDASKA BANOVINA, δηλαδή διοίκηση του Βαρδάρη και κανένας μέχρι τότε δεν είχε μιλήσει για μακεδονικό έθνος ή Μακεδόνες , ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το γειτονικό κράτος των Σκοπίων  εδώ και 20 και πλέον χρόνια παραβιάζει συστηματικά την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, τις διεθνείς συνθήκες, τις αποφάσεις του ΟΗΕ , της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι του 2008 και ότι στο νέο σύνταγμά του που ψηφίστηκε το 1991 υπάρχουν διατάξεις περί μεταβολής συνόρων και προστασίας μειονοτήτων σε γειτονικές χώρες.

Οι λαοί που αναζητούν κάποια εθνική ονομασία για να αυτοπροσδιοριστούν  δεν έχουν το δικαίωμα να το κάνουν σε βάρος άλλων γειτονικών λαών.

Γι’ αυτό την Κυριακή 21 Ιανουαρίου θα είμαστε όλοι εκεί στον Λευκό Πύργο, για να τιμήσουμε τους προγόνους μας και να διδάξουμε τους απογόνους μας!!! Είναι υποχρέωση όλων μας.

ΧΑΡΗΣ Θ. ΑΗΔΟΝΟΠΟΥΛΟΣ

«Όχι λύση εις βάρος της χώρας»

ΑΗΔΟΝΟΠΟΥΛΟΣ-1Δεν υπάρχει Σλαβομακεδονική εθνότητα και αρνούμαι τη δημιουργία της σε βάρος της Ιστορίας και της προοπτικής της χώρας μας.

Οι σλαβόφωνοι της Μακεδονίας είναι Έλληνες, όσο εμείς οι υπόλοιποι, γηγενείς και πρόσφυγες.

Οι μεθοδεύσεις του Τίτο για τη συνοχή της Γιουγκοσλαβίας και τον αποβουλγαρισμό των κατοίκων των Σκοπίων είχαν  εσωτερική ισχύ και όχι έναντι τρίτων.

Το θέμα των Εξαρχικών λύθηκε πριν 90 χρόνια και το Ίλιντεν είναι επανάσταση των Βουλγάρων κατά των Οθωμανών.

Οι κάτοικοι είναι Αλβανοί, Σλάβοι, Τουρκογενείς, Ρομά, Ελληνόφρονες Βλάχοι και Σαρακατσάνοι και απόγονοι Σλαβόφωνων προσφύγων του Εμφυλίου, που για να επιβιώσουν στη κομμουνιστική Γιουγκοσλαβία έγιναν Σλαβόφρονες, πατρώνες του ψεύδους για ύπαρξη Σλαβομακεδόνων.

ΚΕΛΛΥ ΜΙΜΗΚΟΠΟΥΛΟΥ

«Νιώθω την ανάγκη να αντιδράσω»

Θα πάω στο συλλαλητήριο, γιατί νιώθω την ανάγκη να αντιδράσω. Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας ούτε να αποδεχτώ την παραχάραξη της Ιστορίας. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική.

Οι πλαστογράφοι της Ιστορίας θέλουν να αποκαλούνται «Μακεδονία» και η Μακεδονία μας να αποκαλείται «περιοχή». Δεν δέχομαι τον όρο «Μακεδονία» ούτε σε σύνθετη ονομασία ούτε σε γεωγραφικό προσδιορισμό. Δεν υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός αλλά μόνο εθνικός και δεν πρέπει να χαρίσουμε ούτε το όνομα αλλά ούτε και την Ιστορία μας σε κανέναν γείτονα, πόσο μάλλον σε ένα κράτος που ακόμη ψάχνει εθνική ταυτότητα.

Η διαφύλαξη της εθνικής μας ακεραιότητας είναι ό,τι μας έχει απομείνει από τα χρόνια των μνημονίων και αυτοί που χειρίζονται τις διαπραγματεύσεις του ονόματος ας μείνουν  πιστοί στην εθνική γραμμή του 1992. Αυτό είναι και το μήνυμα του συλλαλητηρίου.

ΕΦΡΑΙΜ ΚΥΡΙΖΙΔΗΣ

«Αυτό θα πράξω»

ΚΥΖΙΡΙΔΗΣΗ κυβέρνηση διοικεί, νομοθετεί και ασκεί εξωτερική πολιτική εις το όνομα του κυρίαρχου λαού. Καθήκον του λαού δεν είναι μονάχα το εκλογικό δικαίωμα. Είναι να εκφράζει τη θέση του και την άποψή του στη δημόσια σφαίρα αλλά και να υπενθυμίζει αυτά στους Διοικούντες. Ιδίως για θέματα τα οποία δεν έδωσε εξουσιοδότηση διά των εκλογών, καθώς η επίλυση του Σκοπιανού δεν ήταν ψηλά στην ατζέντα των εθνικών εκλογών.

Οδεύουμε σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Επιθυμώ διά της φυσικής μου παρουσίας να υπενθυμίσω στους Κυβερνώντες την θέση μου, ως πολίτης, για τη Μακεδονία. Καμία χρήση του όρου από το γειτονικό κρατίδιο.

Θα συμμετέχω διότι μέχρι σήμερα παρακολουθώ μια απρόσμενη και αυθόρμητη διάθεση χιλιάδων συμπολιτών, μια ακομμάτιστη προσπάθεια, πέρα από ακρότητες και με μία διακήρυξη που με βρίσκει σύμφωνο. Αυτό περνά από το χέρι μου και αυτό θα πράξω.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ

«Θα μας ακολουθεί μια ζωή»

ΚΑΡΔΑΡΑΣΗ θέση των ΑΝΕΛ είναι η θέση που προέκυψε μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1992, ενώ ο Πρόεδρός μας Πάνος Καμμένος θύμισε και το βέτο στο Βουκουρέστι, όπου είχε θέσει τότε ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής.

Η απόφαση αυτή θα μας ακολουθεί μια ζωή. Δεν θα πρέπει να βάλουμε την υπογραφή μας σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα που αφορά την τύχη της Πατρίδας μας.

Δεν νομίζω να βρεθούν βουλευτές της Μακεδονίας που να δεχτούν κάτι τέτοιο.

Θα παραβρεθώ στο Συλλαλητήριο, γιατί είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να λυθεί το ζήτημα. Όπως και να έχει, η όποια λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Για το Αναγκαίο Καλό της Πατρίδας μας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ

«Προσκλητήριο εθνικής αξιοπρέπειας»

ΨΩΜΙΑΔΗΣΗ Μακεδονία δεν πωλείται, δεν ενοικιάζεται, δεν παραχωρείται. Στο συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου, ένα προσκλητήριο εθνικής αξιοπρέπειας, θα είμαι παρών ως απλός πολίτης για να στείλουμε όλοι μαζί από τη Θεσσαλονίκη, ενωμένοι, το μήνυμα πως η Ελλάδα που αντιστέκεται είναι ακόμη ζωντανή. Εδώ δεν υπάρχουν δεξιοί και αριστεροί, δεν υπάρχουν κόμματα και διαχωριστικές γραμμές. Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στην Ιστορία μας να αντισταθούμε σε αυτούς που επιχειρούν ξεδιάντροπα να συγκροτήσουν εθνική ταυτότητα με κλοπιμαία υλικά αλλά και στους εγχώριους εθνομηδενιστές που δεν έχουν κανένα δισταγμό να παραχωρήσουν το όνομα της Μακεδονίας. Είναι δυνατόν με μία υπογραφή  να σβήσουμε μια Ιστορία αλήθειας 3000 χρόνων και να δημιουργήσουμε το ψευδοκράτος της Μακεδονίας; Δηλαδή είμαστε εμείς οι ένοχοι και οι πλαστογράφοι της Ιστορίας; Πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους πως η εθνική μας ταυτότητα, η ψυχή μας, το είναι μας, δεν αποτελούν προϊόν διαπραγμάτευσης.Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποστείλει τη γη του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου από τον ιστό της Ελλάδας.

Αυτή είναι η δική μας κόκκινη γραμμή.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΜΑΡΙΝΟΣ

«Δεν συμβιβαζόμαστε»

Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν συμβιβαζόμαστε με την παραχάραξη της Ιστορίας μας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» και κάθε παράγωγό της από τα Σκόπια. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα.

Ο Λευκός Πύργος πρέπει να βουλιάξει από όλους μας. Αποτελεί ιστορική στιγμή για το μέλλον της πατρίδας μας. Δεν είναι ένα ακόμη πολιτικό θέμα. Είναι ένα καταρχάς εθνικό ζήτημα. Εμείς όλοι αποτελούμε το έθνος αυτού του κράτους. Μόνο η φυσική παρουσία του καθενός μας μπορεί να δείξει τη διάσταση του θέματος.

Η παρουσία μας στο συλλαλητήριο είναι η απάντηση απέναντι σε όποιον νομίζει ότι δεν υπάρχουμε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ ΣΕΒΡΗΣ

«Ο ελληνικός λαός αμύνεται»

ΣΕΒΡΗΣΓιατί θα πάω; Γιατί ο ελληνικός λαός διαδηλώνει για να υπερασπιστεί δίκαια την ταυτότητά του, το ιδιαίτερο πολιτιστικό του στίγμα και αμύνεται μπροστά στον αλυτρωτισμό των γειτόνων του.

Ο κυρίαρχος  εθνομηδενισμός των ελίτ ματαιώνει στην ουσία την οποιαδήποτε προοπτική βιώσιμης, αμοιβαίας και πραγματικής λύσης στη διαμάχη με τους γείτονές μας. Λύση την οποία χρειαζόμαστε, όχι γιατί μας πιέζουν οι Αμερικάνοι, όπως συμβαίνει σήμερα για να βάλουν την Π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ…

Αλλά γιατί μια ελληνοσλαβική συνεννόηση είναι η μόνη ρεαλιστική προοπτική που θα μπορούσε να αποτρέψει τη νεο-οθωμανική κυριαρχία στην περιοχή μας και να αναγεννήσει τη βαλκανική συνεργασία, στον 21ο αιώνα.

Από το φύλλο της THESSNEWS #89 (20/01/2018-21/01/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

27.10.2021 10:57 πμ

Αρθρογραφεί στο ThessNews.gr ο γραμματέας ΚΙΝΑΛ Β’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Κυανίδης.   Φώφη Γεννηματά, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015 και του Κινήματος Αλλαγής από το 2017. Υπουργός, Βουλευτής, Υπερνομάρχης. Κυρίως όμως η Φώφη της δύναμης, της αξιοπρέπειας, της μαχητικότητας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 5:19 μμ

Ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, συνήγορος των επτά αστυνομικών στην υπόθεση του Περάματος, μίλησε στην εκπομπή του Ράδιο Θεσσαλονίκη «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη», με τους Δημήτρη Συρμάτση και Θεοδώρα Καρακιουλάχ. Ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε στην αστυνομική καταδίωξη που στοίχισε τη ζωή ενός

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 11:52 πμ

Την αύξηση της τιμής πετρελαίου και φυσικού αερίου συζήτησε σήμερα το πρωί στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 fm ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης φιλοξενούμενος του Στέφανου Διαμαντόπουλου και του Δημήτρη Διαμαντίδη. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα απολύτως εξαρτημένη από πετρέλαιο

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 10:00 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή του Στέφανου Διαμαντόπουλου φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης, προκειμένου να εξηγήσει την απόφασή του για κανονική διεξαγωγή της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο του, παρά την απόφαση μη διεξαγωγής παρελάσεων στο Νομό

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 8:00 πμ

Αποτελεί σίγουρα μία από τις πιο αγαπητές φιγούρες στον κόσμο του Άρη. Εξελίχθηκε σε ένα από τα σημεία αναφοράς της αγωνιστικής αναγέννησης των κιτρίνων μετά τη δεύτερη πτώση τους στη Β’ Εθνική. Ήρθε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» τον Ιούλιο του 2006

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ , Σωκράτης Φάμελλος.    Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα ακρίβειας που ξεκινάει από την ενέργεια, τις μεταφορές και τις πρώτες ύλες και επεκτείνεται σε

thess

Επικαιρότητα

RETRO NEWS - ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

28.10.2021 4:20 μμ