Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Γ. Ρανέλλα στην ThessNews: «Εκρηκτικό το κλίμα στην Πρωτοβουλία»

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

29/05/2017 3:25 μμ

Γ. Ρανέλλα στην ThessNews: «Εκρηκτικό το κλίμα στην Πρωτοβουλία»

Γ. Ρανέλλα στην ThessNews: «Εκρηκτικό το κλίμα στην Πρωτοβουλία»

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com

Η πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης και νυν πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής, Γιούλη Ρανέλλα, μιλά στην ThessNews για τις επόμενες προκλήσεις και τη διαδικασία εξυγίανσης της εταιρείας καθώς και για τις σχέσεις με τους υπόλοιπους εταίρους.

Παράλληλα απαντά για το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ καυτηριάζει τα ενδοπαραταξιακά ζητήματα της Πρωτοβουλίας.

Ποιες οι επόμενες προκλήσεις της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής;

Κρίνω πως οι Αναπτυξιακές Εταιρείες των ΟΤΑ είναι μοναδικά εργαλεία συμβολής στην Τοπική Ανάπτυξη. Είναι από τη φύση τους προσανατολισμένες στην αξιοποίηση των τοπικών πλεονασμάτων, ώστε να επιφέρουν κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο.

Η Μητροπολιτική Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης ΑΕ σήμερα έχει τη βούληση και τη δυνατότητα να αναλάβει ουσιαστικά τον ρόλο της ως μοχλού ανάπτυξης στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Έχει συνάψει συμβάσεις έργου με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ίδρυμα Rockfeler και επεξεργάζεται τη λήψη και νέων ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων μέσω των ευρωπαϊκών οργάνων, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ταυτόχρονα, οι δήμοι εταίροι της συμμετέχουμε σε ένα φιλόδοξο και καθαρά αναπτυξιακό σχέδιο σύμπραξης για εκπόνηση έργων με μητροπολιτικό χαρακτήρα που θα χρηματοδοτηθεί από ειδικό Ταμείο Ανάπτυξης, που θα λειτουργήσει για την περιοχή της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.

Έχουν γίνει ήδη αρκετές συναντήσεις με φορείς του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και έχουμε προχωρήσει στον σχεδιασμό της συγκεκριμένης δράσης.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω πως με λύπη διαπίστωσα πως οι συνθήκες υπό τις οποίες δραστηριοποιούνται και παράγουν οι αναπτυξιακές εταιρείες της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν είναι και οι πλέον ευνοϊκές.

Η έλλειψη σαφών και συγκεκριμένων νομοθετικών ρυθμίσεων για τον τρόπο λειτουργίας τους συγχρόνως με τις γνωστές σε όλους μας επιρροές των πολιτικών εξελίξεων και παραγοντισμών καθιστούν τις εταιρείες αυτές δέσμιες παρεμβάσεων. Έτσι, κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καταστούν ανενεργές και ανεπαρκείς από κάθε λογής γραφειοκρατικούς ελέγχους που ισχύουν για τη δημόσια εξουσία, αγνοώντας το βασικό γεγονός της λειτουργίας αυτών των εταιρειών ως ανώνυμων εταιρειών και όχι δημοσίου δικαίου.

Και το λέω αυτό γιατί και η δική μας αναπτυξιακή εταιρεία βρίσκεται το διάστημα αυτό ενώπιον μίας γραφειοκρατικής και κρατικά ελεγχόμενης διαδικασίας εξυγίανσης μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που διενεργεί.

Και αναλάβαμε τη δέσμευση να την τρέξουμε, γιατί πιστεύουμε πως η δράση μας δεν θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα και αυξημένη ωφέλεια για τους αποδέκτες, αν ο φορέας που δρα δεν είναι ισχυρός και εξυγιασμένος.

Πώς είναι οι σχέσεις σας με τους άλλους δήμους ή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; Υπάρχουν προβλήματα συνεργασίας;

Οι σχέσεις μας οφείλουν να είναι συνεργατικές και αλληλοσυμπληρωματικές ως προς τον κοινό σκοπό να επιφέρουμε ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία που δρούμε και εκπροσωπούμε. Σημειώνω δε ότι για να προχωρήσει αυτή η εταιρεία και να είναι ουσιαστική και χρήσιμη στη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη, πρέπει να το θέλουν όλοι οι εταίροι της και να εργαστούμε συνολικά για τον σκοπό αυτό. Κάθε άλλη δράση είναι ενάντια στα τοπικά συμφέροντα.

Ήσασταν υπέρμαχος της σύναψης του δανείου με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο δήμος θα καταφέρει να απορροφήσει τα χρήματα;

Ήμουν πράγματι υπέρμαχος και δούλεψα ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη σύναψη δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων γνωρίζοντας εκ της θέσης μου τη δυνατότητα του Δήμου να ανταποκριθεί επαρκώς στους ευνοϊκούς όρους της συγκεκριμένης δανειοδότησης, συνυπολογίζοντας ασφαλώς και το ανταποδοτικό αποτέλεσμα για την πόλη από την εκτέλεση έργων με αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Η απορρόφηση των χρημάτων συνδέεται άμεσα με την άρτια προετοιμασία και εκτέλεση έργων μεγάλης κλίμακας και απαιτείται αντιστοίχως υπεύθυνη και οργανωμένη δουλειά από τα αρμόδια όργανα του Δήμου.

Η συζήτηση για τον δημόσιο χώρο και τα τραπεζοκαθίσματα έφερε στην επιφάνεια τους «δύο κόσμους» της Πρωτοβουλίας. Ποια είναι η στάση σας στο συγκεκριμένο θέμα;

Οι «δύο κόσμοι» της Πρωτοβουλίας είναι μία τεχνητή πραγματικότητα που εξυπηρετεί τον θεμιτό σκοπό της επικείμενης στις αυτοδιοικητικές εκλογές διεκδίκησης  του Δήμου από ικανά στελέχη ένθεν κακείθεν.

Πώς θα χαρακτηρίζατε το κλίμα εντός της παράταξης και τι χρειάζεται να γίνει στο μέλλον ενόψει των εκλογών του 2019;

Θα το χαρακτήριζα εκρηκτικό, δημιουργικό και άκρως ενδιαφέρον.

Ωστόσο, οι ευθύνες είναι μεγάλες, οι κίνδυνοι μόνιμοι,  οι συνθήκες της χώρας και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθόλου ευνοϊκές.

Απαιτείται συντονισμός, καλά οργανωμένη και υπεύθυνη αντιμετώπιση των ευθυνών μας απέναντι στους δημότες που μας εμπιστεύτηκαν και ελέγχουν τη στάση μας, το θυμικό μας και εν τέλει και καταληκτικά τη δουλειά μας.

Από το φύλλο της THESSNEWS #54 (20/05/2017-21/05/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου.   Η ανάδειξη των νέων κομματικών οργάνων της Νέας Δημοκρατίας στις 24 Οκτωβρίου του 2021 αποτελεί μια γιορτή της δημοκρατίας, η οποία προσφέρει σε όλα τα μέλη της παράταξης

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 7:30 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Θεσσαλονίκη Μαζί”, Κατερίνα Νοτοπούλου.   Εδώ και δύο χρόνια, παρακολουθεί η πόλη την υποβάθμισή της. Εδώ και δύο χρόνια μέρα με τη μέρα ξαναμπαίνει στο ρόλο

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 7:15 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ και Υπεύθυνος Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Αρβανιτίδης.   Έχουμε μπροστά μας έναν βαρύ ενεργειακό «χειμώνα», καθώς έχουμε μπει για τα καλά σε μια «καταιγίδα» ενεργειακής ακρίβειας η οποία

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

15.10.2021 11:28 πμ

Η οδός Εθνικής Αντιστάσεων μετά τη σημερινή καθίζηση, είναι κλειστή και θα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του οδοστρώματος, όπως αποκάλυψε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο διευθυντής του δικτύου της ΕΥΑΘ, Χρήστος Τραγανός. Ο κ. Τραγανός είπε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

13.10.2021 11:13 πμ

Στην απροθυμία του κόσμου να εμβολιαστεί στάθηκε ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στον Σάκη Μόσχη. Ο κ. Γιάννου μίλησε με αφορμή τη παρουσία σήμερα των κινητών μονάδων εμβολιασμού στην περιοχή. «Το κύμα ίσως είναι πιο ισχυρό

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

12.10.2021 12:26 μμ

Αποκλειστικές δηλώσεις στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στο δημοσιογράφο Χρήστο Νικολαΐδη παραχώρησε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, λίγη ώρα μετά την τελετή των εγκαινίων του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας της φαρμακοβιομηχανίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. «Πως να μην ειμαι συγκινημένος, όταν ένα

thess

Επικαιρότητα