Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Γ. Μανιάτης στην ThessNews: «Εμείς θα ορίσουμε τους όρους του παιχνιδιού»

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

19/09/2017 5:34 μμ

Γ. Μανιάτης στην ThessNews: «Εμείς θα ορίσουμε τους όρους του παιχνιδιού»

Γ. Μανιάτης στην ThessNews: «Εμείς θα ορίσουμε τους όρους του παιχνιδιού»

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com

Ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Αργολίδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Μανιάτης, μιλά στην ThessNews για την υποψηφιότητά του για αρχηγός στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Γιατί υποψήφιος;

Γιατί πιστεύω ότι η χώρα χρειάζεται έναν νέο πολιτικό πολιτισμό, με χαρακτηριστικά την αξιοκρατία, την τεκμηρίωση, την αλήθεια και το όραμα. Πιστεύω ότι η προσωπική μου πορεία τα προηγούμενα χρόνια, από θέσεις ευθύνης, είναι η καλύτερη σφραγίδα αξιοπιστίας για μια νέα προσπάθεια που χρειάζεται και η παράταξη και η χώρα.

Επειδή στην πολιτική ο καθένας μπορεί να πει οτιδήποτε και πρέπει να πάψουμε πια να ακούμε «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» αλλά να ελέγχουμε κατά πόσον αυτός που εκφέρει τον λόγο έχει την αξιοπιστία να μπορεί και να τον πραγματοποιήσει, θεωρώ ότι το πρώτο κριτήριο με το οποίο οι πολίτες πρέπει να μας αξιολογούν είναι η αξιοπιστία των πράξεών μας. Όποιος από εμάς αποδείξει ότι στις θέσεις ευθύνης που πέρασε έχει καταγράψει θετικό, προοδευτικό, κοινωνικά ευαίσθητο και πατριωτικό έργο, τότε αυτός  σίγουρα θα περάσει από το πρώτο φίλτρο των πολιτών. Όποιος αρκείται μόνο σε μεγάλα, παχιά λόγια χωρίς κανένα περιεχόμενο, θα απορριφθεί από τους πολίτες.

Ο λόγος λοιπόν που αποφάσισα να είμαι υποψήφιος είναι ότι αυτόν τον νέο πολιτικό πολιτισμό του σεβασμού προς τον  πολίτη μέσα από την αλήθεια και την αξιοπιστία των έργων και λόγων, τη θέληση και το όραμα, μπορώ να τον φέρω. Ειδικά για την προοδευτική παράταξη, δεν συμβιβάζομαι με τη στασιμότητα των ποσοστών του 7%. Δεν αρμόζει στον μεγάλο αυτό χώρο να έχει ποσοστά ανάλογα με το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή. Πρέπει να πάμε για υπερδιπλάσια μεγέθη.

Η παράταξή μας να γίνει ο πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων, να γίνει ο πρωταγωνιστής της προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας στις επόμενες εκλογές.

Νέος φορέας ή Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Νέο ενιαίο Κίνημα προοδευτικών πολιτών, με εκλεγμένο από τη βάση επικεφαλής και με θεσμικά και κοινωνικά νομιμοποιημένα όργανα από ιδρυτικό Συνέδριο, στη λογική που λειτουργούν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της προηγμένης Ευρώπης.

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει όμως…

Το ΠΑΣΟΚ, όπως και όλα τα κόμματα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα αποφασίσουν το καθένα από αυτά με βάση τις αποφάσεις των δικών τους μελών. Κανένας δεν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ αν δεν είναι μέλος του.

Πώς κρίνετε τον αριθμό των δέκα υποψηφιοτήτων;

Θεωρώ ότι είναι ένας καλός πλούτος. Δείχνει στελέχη υψηλού επιπέδου, διάθεση προσφοράς. Το στοίχημά μας δεν πρέπει να είναι ο αριθμός των υποψηφίων, αλλά να ξεφύγουμε πολύ γρήγορα από τα οργανωτικά θέματα της εκλογής και να περάσουμε στην πολιτική ουσία. Με το τι προτείνει ο καθένας από εμάς για το αύριο της πατρίδας και της κοινωνίας.

Ηλεκτρονική ψηφοφορία: Ναι ή Όχι;

Ηλεκτρονική ψηφοφορία πάση θυσία και με κάθε τρόπο και στη μέγιστη δυνατή έκταση. Εκτός των άλλων, επειδή πρώτον πρέπει να αξιοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία, που είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βγάλει τη χώρα από τη στασιμότητα, και δεύτερον να τιμήσουμε και να δώσουμε την ευκαιρία να ψηφίσει ο νέος απόδημος ελληνισμός, τα περίπου 400.000 παιδιά που έφυγαν στην κρίση.

Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν φοβίες, κλειστά κομματικά στεγανά, πρέπει να ανοίξει το  παράθυρο της παράταξης στην κοινωνία, να μπει φρέσκος αέρας, να έρθει ανανέωση σε ανθρώπους που συμμετέχουν στις διαδικασίες και αυτό θα γίνει μόνο με την όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη και αξιόπιστη διαδικασία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Πού πιστεύετε ότι θα κριθεί η μάχη;

Σε πολλά επίπεδα. Δεν θα ήθελα να κριθεί στα επικοινωνιακά τερτίπια. Στο ποιος έχει πιο αποτελεσματικό κομματικό στρατό, πιο καλές σχέσεις με μέσα επιρροής της κοινής γνώμης. Θα  επιδιώξω να κριθεί στην ουσία της πολιτικής. Τι προτείνει ο κάθε υποψήφιος για το αύριο της χώρας. Ποια είναι η απάντηση που δίνει ο καθένας στο μοναδικό κορυφαίο ερώτημα που έχει η χώρα: πού μπορεί να βρει νέες πηγές εθνικού πλούτου που θα μας επιτρέψουν να πάψουμε πια να μειώνουμε μισθούς και συντάξεις και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας.

Η πρώτη πηγή πλούτου είναι ένα νέο επιτελικό αντιγραφειοκρατικό δημόσιο, το οποίο αξιοποιεί την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την αξιολόγηση και την επιβράβευση των υπαλλήλων, μέσα από τον πλήρη ανασχεδιασμό των λειτουργιών του. Για παράδειγμα, στο υπουργείο Ενέργειας άλλαξα μια διαδικασία αδειοδότησης και η Παγκόσμια Τράπεζα αξιολόγησε ότι αυτή η ανατρεπτική μεταρρύθμιση εξοικονομεί κάθε χρόνο 80 εκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Η δεύτερη πηγή πλούτου είναι μια επιθετική και εμπροσθοβαρής πολιτική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Έχει εκτιμηθεί περίπου στα 50 δις ευρώ. Δεσμεύομαι ότι θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για να καταργηθεί ο σημερινός τρόπος λειτουργίας του υπερταμείου αποικιοκρατίας, στο οποίο ο κ. Τσίπρας εκχώρησε τη δημόσια περιουσία. Αυτή θα αξιοποιηθεί με σύγχρονο ευρωπαϊκό  τρόπο κι εθνική αυτοπεποίθηση, με μόχλευση που θα φτάσει τα 150 δις ευρώ, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας με τρεις ρήτρες – προϋποθέσεις: ποιος δημιουργεί τις περισσότερες θέσεις εργασίας, ποιος προσφέρει αυξημένα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και ποιος διασφαλίζει απόλυτα την προστασία του περιβάλλοντος με ισχυρή ρήτρα αειφορίας.  Παράλληλα, ένα σημαντικό ποσοστό πρέπει να πηγαίνει σε έναν λογαριασμό διαγενεακής αλληλεγγύης για τη στήριξη των νέων παιδιών.

Η τρίτη πηγή πλούτου είναι η αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Τα εθνικά κοιτάσματα θα συνεισφέρουν 2 δις ευρώ τον χρόνο, κάθε χρόνο για τα επόμενα 40 χρόνια. Με νόμο δικό μου, όλα αυτά τα έσοδα θα πηγαίνουν στο Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γενεών.

Στον 1,5 χρόνο που ήμουν υπουργός, ενέκρινα περιβαλλοντικά 105 μεγάλες νέες επενδύσεις, συνολικού προϋπολογισμού 6,1 δις ευρώ, που θα δημιουργούσαν 10.000 νέες θέσεις εργασίας. Προκαλώ προσωπικά τον κ. Τσίπρα, στα 2,5 χρόνια που είναι πρωθυπουργός, πόσες επενδύσεις έχει εγκρίνει ο ίδιος και η κυβέρνησή του;

Με τον Αλέξη ή με τον Κυριάκο;

Με τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα έχει αυτόνομο λόγο, αυτοδύναμη παρουσία και ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Το ερώτημα θα το απευθύνετε σε Τσίπρα και Μητσοτάκη, που θα ερωτηθούν αν θα συμφωνήσουν με τον Δεκάλογο Προόδου του Μανιάτη που θα καταθέσω ως προεκλογική δέσμευσή μας. Εμείς θα ορίσουμε τους όρους του παιχνιδιού. Δεν ανεχόμαστε πια ο χώρος μας  να είναι σε αυτά τα χαμηλά ποσοστά. Στις επόμενες εκλογές θα πείσουμε την κοινωνία ότι ο νέος ενιαίος φορέας της Κεντροαριστεράς θα γίνει ξανά ο ρυθμιστής και πρωταγωνιστής των πολιτικών πραγμάτων της χώρας.

Από το φύλλο της THESSNEWS #71 (16/09/2017-17/09/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

27.10.2021 10:57 πμ

Αρθρογραφεί στο ThessNews.gr ο γραμματέας ΚΙΝΑΛ Β’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Κυανίδης.   Φώφη Γεννηματά, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από το 2015 και του Κινήματος Αλλαγής από το 2017. Υπουργός, Βουλευτής, Υπερνομάρχης. Κυρίως όμως η Φώφη της δύναμης, της αξιοπρέπειας, της μαχητικότητας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 5:19 μμ

Ο γνωστός δικηγόρος Αλέξης Κούγιας, συνήγορος των επτά αστυνομικών στην υπόθεση του Περάματος, μίλησε στην εκπομπή του Ράδιο Θεσσαλονίκη «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη», με τους Δημήτρη Συρμάτση και Θεοδώρα Καρακιουλάχ. Ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε στην αστυνομική καταδίωξη που στοίχισε τη ζωή ενός

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 11:52 πμ

Την αύξηση της τιμής πετρελαίου και φυσικού αερίου συζήτησε σήμερα το πρωί στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 fm ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης φιλοξενούμενος του Στέφανου Διαμαντόπουλου και του Δημήτρη Διαμαντίδη. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα απολύτως εξαρτημένη από πετρέλαιο

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

25.10.2021 10:00 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή του Στέφανου Διαμαντόπουλου φιλοξενήθηκε ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Γκυρίνης, προκειμένου να εξηγήσει την απόφασή του για κανονική διεξαγωγή της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο του, παρά την απόφαση μη διεξαγωγής παρελάσεων στο Νομό

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 8:00 πμ

Αποτελεί σίγουρα μία από τις πιο αγαπητές φιγούρες στον κόσμο του Άρη. Εξελίχθηκε σε ένα από τα σημεία αναφοράς της αγωνιστικής αναγέννησης των κιτρίνων μετά τη δεύτερη πτώση τους στη Β’ Εθνική. Ήρθε στο «Κλεάνθης Βικελίδης» τον Ιούλιο του 2006

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

24.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ , Σωκράτης Φάμελλος.    Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κύμα ακρίβειας που ξεκινάει από την ενέργεια, τις μεταφορές και τις πρώτες ύλες και επεκτείνεται σε

thess

Επικαιρότητα