Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Γ. Αρβανίτης: «Σκέφτομαι να ανεξαρτητοποιηθώ»

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

29/08/2018 4:50 μμ

Γ. Αρβανίτης: «Σκέφτομαι να ανεξαρτητοποιηθώ»

Γ. Αρβανίτης: «Σκέφτομαι να ανεξαρτητοποιηθώ»

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com

«Η πλειοψηφία των υποστηρικτών της “Πρωτοβουλίας” βρίσκεται σε αντίθεση με νέα υποψηφιότητα Μπουτάρη» υποστηρίζει στην ThessNews ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γιώργος Αρβανίτης. Παράλληλα μιλά για το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησής του και για την «Κίνηση των έξι», ασκώντας δριμεία κριτική στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Η τελευταία χρονιά για αυτήν τη διοίκηση ξεκινά από τον Σεπτέμβριο στον δήμο Θεσσαλονίκης. Τι να περιμένουμε από τη διοίκηση Μπουτάρη;

Ο νόμος «Κλεισθένης Ι»έφερε τις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση νωρίτερα. Ο χρόνος άσκησης ουσιαστικής πολιτικής δίνει χώρο πλέον στον προεκλογικό σχεδιασμό. Επομένως, αντικειμενικά η Διοίκηση δεν έχει χρόνο παρά για μικρές διευθετήσεις. Δεν υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος, που τόσο εύκολα δαπανήθηκε, για υλοποίηση μακρόπνοης στρατηγικής και κάπως μεγαλύτερων έργων. Η διοίκηση Μπουτάρη περιμένουμε να συνεχίσει την άπραγη διακυβέρνηση μέσω εντυπώσεων, με την οποία προφανώς οι άμεσες και πιεστικές τοπικές ανάγκες δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.

Σε τι υστέρησε η διοίκηση στη δεύτερη θητεία της κατά τη γνώμη σας;

Το χαρακτηριστικό της δεύτερης θητείας του Γιάννη Μπουτάρη είναι η καθυπόταξη της παράταξης και των δημοτικών διαδικασιών στις προσωπικές του επιλογές. Οι προσωπικές  προτεραιότητες και στρατηγικές όμως του Γιάννη Μπουτάρη δεν έχουν μεγάλη συνάφεια με τον προγραμματικό λόγο της παράταξης, με αποτέλεσμα την ακύρωση της δημοτικής στρατηγικής της «Πρωτοβουλίας» και τη συνεχή απομάκρυνση από τις αρχές της.

Η επιβολή μιας στενά προσωπικής εξουσίας, που δεν μπορεί να παρακολουθήσει  τα ζητήματα της πόλης και την καθημερινότητά της, στεγανοποίησε τον Δήμο έναντι των τοπικών αναγκών και ακύρωσε τη συνοχή της παράταξης στο εσωτερικό της, απομακρύνοντας στελέχη που ουσιαστικά θεμελίωσαν την «Πρωτοβουλία» σε αρχές και αξίες.

Η αντικειμενική αδυναμία σοβαρής προετοιμασίας και ενασχόλησης με τα προβλήματα και η διοικητική πολιτική που ακολουθήθηκε στη δεύτερη θητεία οδήγησαν σε διοικητική αναποτελεσματικότητα που είναι αισθητή στην καθαριότητα, στη χρήση του δημόσιου χώρου, στην ελεγχόμενη στάθμευση, στις στάσεις των λεωφορείων, στους ποδηλατοδρόμους, στη δημοτική αποκέντρωση των  «μικρών δημαρχείων», στις συμμετοχικές διαδιακασίες που ξεχάστηκαν.

Ακόμη, η εξάρτηση του Γιάννη Μπουτάρη από την Κεντρική εξουσία (είναι πάντα με το γκουβέρνο, όπως ισχυρίζεται) και η λειτουργία του ως φερέφωνο της Κυβέρνησης στο Μακεδονικό (χωρίς διάλογο εντός παράταξης) έχουν αποδομήσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης και έχουν αποξένωσει το μεγαλύτερο τμήμα των Δημοτικών Συμβούλων αλλά και του κόσμου που στήριξε την «Πρωτοβουλία».

Εκτιμάτε ότι θα ήταν καλύτερα ο Γιάννης Μπουτάρης να μη διεκδικήσει τρίτη θητεία δημάρχου και να αποσυρθεί;

Κατ’ επανάληψη δήλωνε θιασώτης των δυο θητειών και μάλιστα πρότεινε σε συνέδριο της ΚΕΔΕ να υιοθετηθεί αυτή η θέση, για να υπάρξει νομοθετική διευθέτηση, ώστε  να μη γίνεται τρίτη διεκδίκηση του δημαρχειακού θώκου από το ίδιο πρόσωπο.  Όσο όμως πλησιάζει το τέλος των δύο θητειών, τόσο δηλώνει τη διάθεσή του για ισοβιότητα!

Η ορατή κόπωση, που είναι αισθητή τόσο στη διοικητική λειτουργία του Δήμου όσο  και στην υλοποίηση στρατηγικής και προγραμματικών κατευθύνσεων πολιτικής, τροφοδοτεί τον προβληματισμό πολλών στελεχών της παράταξης εάν η διεκδίκηση και τρίτης θητείας, από τον ίδιο, έχει την κοινωνική αποδοχή ή εάν αποτελεί ορθολογική πολιτική προσέγγιση.

Κατά την άποψή μου, ούτε το πρώτο υπάρχει ούτε το δεύτερο. Η πλειοψηφία των υποστηρικτών της «Πρωτοβουλίας», έχοντας συνείδηση των δεδομένων και των αντικειμενικών ορίων που τίθενται και διαφωνώντας πλήρως με την ατομική πορεία του  Γιάννη Μπουτάρη, τη διοικητική ανεπάρκεια και τη σύμπλευσή του με την Κυβέρνηση (κατάρτιση ενιαίου ψηφοδελτίου με τον ΣΥΡΙΖΑ), βρίσκεται σε αντίθεση με νέα υποψηφιότητα Μπουτάρη.

Είστε από αυτούς που ασκούν εδώ και καιρό δριμεία κριτική στη διοίκηση. Να περιμένουμε την ανεξαρτητοποίησή σας, όπως έκαναν νωρίτερα και οι Κ. Ζέρβας και Π. Αβραμόπουλος;

Η λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, το επίπεδο αποκέντρωσης και η δημόσια διοίκηση συνιστούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη μεταρρύθμιση του σύγχρονου κράτους και αποτελούν σύνθετη συνάρτηση κοινωνικών και πολιτικών διαδικασιών. Επομένως, η συμμετοχική διοίκηση και η χρηστή διαχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί βασικό πρόταγμα.

Όταν η πολιτική ξεφεύγει των διακηρυγμένων στόχων ή αθετεί συμφωνίες ή ακολουθεί προσωπικές επιλογές, δεν με αφήνει αδιάφορο. Έχω ασκήσει κριτική για την αθέτηση της θέσης μας για τα «μικρά δημαρχεία». Η ενδοδημοτική αποκέντρωση, οι συμμετοχκές διαδικασίες στις κοινότητες χρειάζονται και πάλι διεκδίκηση. Ασκήσαμε κριτική μαζί με τους συναδέλφους για το υπερβολικό ποσό δανεισμού που είχε αποφασίσει ο Δήμαρχος.Ο ρόλος ενός Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των επιβλεπόντων φορέων της ΤΑ είναι να θέτουν το πλαίσιο για να προβλέπουν και να αποφεύγουν την οικονομική κρίση και βέβαια να εμποδίζουν την επανεμφάνιση χρηματοοικονομικών κρίσεων σαν αυτή που είχαμε αντιμετωπίσει στον Δήμο. Αποφεύχθηκε ο υπερδανεισμός των 50 εκατομμυρίων, που θα είχε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις. Ασκώ κριτική για τους αναρίθμητους διαγωνισμούς που δεν ολοκληρώνονται. Για τον δημόσιο χώρο. Για την καθυστέρηση της ενσωμάτωσης των τεχνολογικών νεωτερισμών,που θα δημιουργούσε ένα τελείως διαφορετικό τοπίο διοίκησης.

Δεν μπορούμε να μην αναλογιστούμε πού οδήγησε τον Δήμο Θεσσαλονίκης το άκου, βλέπε, σώπα στα πεπραγμένα των προηγούμενων διοικήσεων. Δείχνουμε τα κενά της Διοίκησης και προτείνουμε λύσεις. Συνεχίζουμε να διατυπώνουμε τις θέσεις για τις οποίες αγωνιζόμαστε, με ελευθερία συνείδησης προς όφελος της πόλης.

Οι συνεχιζόμενες άστοχες επιλογές του Δημάρχου και η προσωποποίηση της «Πρωτοβουλίας», μακριά από τις αρχές και τις αξίες ίδρυσής της, πράγματι μου δημιουργούν  σκέψεις ανεξαρτητοποίησης.

Δημιουργήσατε την «Κίνηση των έξι». Υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει αυτή η συμμαχία σε προεκλογική παράταξη;

 

Ο κοινός μας προβληματισμός για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης μάς οδήγησε σε συντονισμό μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να μπορέσουμε να αναδείξουμε σημαντικά ζητήματα και να καλέσουμε σε διάλογο για την εύρεση λύσεων. Έχουμε συντονιστεί αποτελεσματικά για την επιβολή του καθήκοντος της οικονομικής λογοδοσίας και της  οικονομικής βιωσιμότητας όταν ανατρέψαμε την απόφαση για υπερδανεισμό πενήντα εκατομμυρίων. Έχουμε συντονιστεί σε ζητήματα όπως η πολιτική προστασία, η καθαριότητα, η ελεγχόμενη στάθμευση ή η πρόθεση της διοίκησης να προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δήμου χωρίς διάλογο.

Προερχόμαστε από διαφορετικές παρατάξεις και όμως αποδείξαμε έμπρακτα πως μπορεί να υπάρξει ένας συναινετικός πολιτικός πολιτισμός, ώστε τα προβλήματα της πόλης να επιλύονται με συμμετοχικές διαδικασίες, με κοινωνική αποδοχή, με διαφάνεια και  λογοδοσία. Και οι έξι  πιστεύουμε στον θεσμό της ΤΑ, στην ενίσχυση της αποκέντρωσης, στον εκσυγχρονισμό της  λειτουργίας, της οργάνωσης και διοίκησης του Δήμου, ως εκ τούτου, στην παροχή ποσοτικά και ποιοτικά βελτιωμένων υπηρεσιών.

Χωρίς να σημαίνει ο κοινός βηματισμός μας ούτε ομοιογένεια ούτε ενιαία σκέψη, η κίνησή μας ήδη πέτυχε να προκαλέσει συζητήσεις για ουσιαστικότατα ζητήματα και να ενεργοποιήσει δυνάμεις και σκέψεις για τεκμηριωμένη αντιπολιτευτική φωνή για την πόλη.

Θεωρώ πως με τη γνώση των ζητημάτων του Δήμου και την εμπειρία όλων των στελεχών μπορεί να προωθηθεί η συλλογική δράση σε κρίσιμους στόχους για την πόλη με συνεκτική προγραμματική δέσμευση ενός δημοκρατικά οργανωμένου, αντιπροσωπευτικού και πραγματικά συμμετοχικού αυτοδιοικητικού εγχειρήματος.

Για εσάς έχει τελειώσει η αυτοδιοίκηση ή θα δώσετε ξανά τη μάχη του σταυρού τον Μάιο του 2019;

Στο πλαίσιο των αρχών και θέσεων που πάντοτε υπερασπιζόμαστε, συνεχίζουμε τον αγώνα για τοπική αυτοδιοίκηση πρωταγωνιστή στην πορεία εξόδου από την κρίση, με ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.

Από το φύλλο της THESSNEWS #120 (25/08/2018-26/08/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 11:20 πμ

Στον απόηχο της επέλασης του «Μπάλλου» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, το Ράδιο Θεσσαλονίκη επιχείρησε να κάνει έναν απολογισμό της κατάστασης και να ενημερώσει τους ακροατές για την πορεία των προβλεπόμενων έργων. Αρχικά φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΚΙΝΑΛ, Απόστολος Πάνας,

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 8:00 πμ

Καλά κάνουμε και δεν γιορτάζουμε την λήξη του Μεγάλου Πολέμου αλλά την έναρξη του κατά την 28η Οκτωβρίου κάθε έτους… Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Όλη η Ευρώπη γιορτάζει το τέλος του ΒΠΠ, αναπολεί με συγκίνηση τις στιγμές που εκατομμύρια

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

18.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο Υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.   Η διαπίστωση είναι πλέον κοινή: Η Ελλάδα σήμερα γίνεται ισχυρότερη οικονομικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά. Η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς που ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη, η ανεργία μειώνεται και οι προσδοκίες όλων

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:52 μμ

Η επέτειος της ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ, της οργάνωσης νέων, που γιορτάζεται αυτές τις ημέρες δίνει την ευκαιρία απολογισμών αλλά και αναλύσεων. Γράφει ο Χρήστος Νικολαΐδης.    Οι Νεοδημοκράτες θα πουν αμέσως ότι η  παράταξη τους βρέθηκε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 9:36 μμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 και στην εκπομπή του Κυριάκου Μπογιατζή φιλοξενήθηκε ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Γιώργος Θεοφάνους. Με αφορμή τα γενέθλια για τα 25 χρόνια του VERGINA THEATER ο Γιώργος Θεοφάνους παρουσίασε την καινούργια του παράσταση με τίτλο «Αγάπη μου όλα

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

17.10.2021 7:45 πμ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου.   Η ανάδειξη των νέων κομματικών οργάνων της Νέας Δημοκρατίας στις 24 Οκτωβρίου του 2021 αποτελεί μια γιορτή της δημοκρατίας, η οποία προσφέρει σε όλα τα μέλη της παράταξης

thess

Επικαιρότητα