Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Επιχειρηματικότητα στο Καλοχώρι σήμερα και αύριο

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

07/11/2021 8:15 πμ

Επιχειρηματικότητα στο Καλοχώρι σήμερα και αύριο

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλοντος Κεντρικής Μακεδονίας

Επιχειρηματικότητα στο Καλοχώρι σήμερα και αύριο

Γράφει ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

Αρθρογραφεί στην ThessNews ο Κωνσταντίνος Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλοντος Κεντρικής Μακεδονίας

 

Η προσέλκυση επενδύσεων σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας του βιομηχανικού τομέα στην Κεντρική Μακεδονία,  είναι δύο κεντρικοί άξονες  του αναπτυξιακού προγραμματισμού  της Περιφέρειας.

Διαθέτουμε  ισχυρά «χαρτιά»  κάποια από τα οποία μπορεί να μην αναδεικνύουν στην υφιστάμενη τους κατάσταση, όλο  το εύρος της δυναμικής τους, μπορούν όμως να εξελιχθούν σε κρίσιμα αναπτυξιακά εργαλεία.  Σε αυτά εστιάζουμε. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η  άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση του Καλοχωρίου. Πρόκειται για τη  μεγαλύτερη άτυπη συγκέντρωση βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα με  εκατοντάδες επιχειρήσεις όλων των κλάδων οι οποίες παράγουν περίπου  το 15% του βιομηχανικού ΑΕΠ της χώρας.

Από σχετική  μελέτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο μεγαλύτερο τμήμα  της άτυπης αυτής βιομηχανικής ζώνης, διαπιστώσαμε ότι το 70,8% των επιχειρηματικών  μονάδων στην περιοχή  του Καλοχωρίου εγκαταστάθηκε εκεί πριν το 2008 ή κατά τη διάρκεια του 2008.  Ένα επίσης σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων της τάξεως του 29,2%, εγκαταστάθηκε  στη συγκεκριμένη περιοχή εν μέσω της κρίσης.

 

 

Με σοβαρά όμως ζητήματα να προκύπτουν από την άτυπη μεταφορά και λειτουργία τους,  όπως η έλλειψη βασικών δικτύων ύδρευσης , αποχέτευσης, οδικού δικτύου, προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση, απουσίας γρήγορου ίντερνετ 5G και επιπλέον μιλούμε για περιοχή  περιβαλλοντικά επιβαρυμένη.

Ο δικός μας στόχος είναι να ανατρέψουμε  τα κακώς κείμενα,  να αναδείξουμε τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν, αναβαθμίζοντας, εξυγιαίνοντας και  μετατρέποντας την άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση  σε ένα δυναμικό Επιχειρηματικό Πάρκο.

Τα τελευταία δυόμισι  χρόνια στην  Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δουλεύουμε συστηματικά σε αυτό το σχέδιο και  έχοντας εξασφαλίσει τους απαιτούμενους πόρους  υλοποιούμε το πρώτο ουσιαστικό έργο προς αυτή την κατεύθυνση, τον καθορισμό των ορίων για την εξυγίανση της  Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης, τη διασφάλιση  της συναίνεσης των ιδιοκτητών γης και  τα απολύτως συγκεκριμένα βήματα  για την  ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου.

 

 

Σε κάθε περίπτωση  θα απαιτηθεί η ίδρυση ενός Φορέα Διαχείρισης του νέου Επιχειρηματικού Πάρκου,  αξιοποιώντας την  αντίστοιχη εμπειρία της περίπτωσης των Οινοφύτων Αττικής και το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Την ίδια ώρα,  η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εργάζεται σε  δύο ακόμη παράλληλα επίπεδα, την περιβαλλοντική εξυγίανση, αλλά  και την εξασφάλιση των οδικών  αξόνων , ώστε να αναδειχθεί  η στρατηγική θέση του χώρου της άτυπης συγκέντρωσης σε σχέση με τους υφιστάμενους, αλλά και προγραμματιζόμενους κόμβους συνδυασμένων μεταφορών.

Θυμίζω ότι μέσα στο καλοκαίρι ο Περιφερειάρχης, Απ. Τζιτζικώστας, κήρυξε την έναρξη των εργασιών απορρύπανσης, εξυγίανσης των εδαφών καθαρισμού των υπόγειων υδάτων, αντιπλημμυρικής θωράκισης,   αποκατάστασης και  αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής  του δυτικού παράκτιου μετώπου,  με την άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση στο Καλοχώρι  να βρίσκεται στο επίκεντρο  αυτής της παρέμβασης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση που έγινε ποτέ η οποία προβλέπει ακόμη την πολεοδομική οργάνωση και τη σύνδεση της συγκεκριμένης περιοχής και γενικά της δυτικής Θεσσαλονίκης με τον υπόλοιπο αστικό ιστό.

Στο μεταξύ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  προχωρά στην υλοποίηση μιας  σειράς  οδικών  έργων που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην  επιχειρηματική δραστηριότητα και θα αναδείξουν τη δυναμική των επιχειρηματικών μονάδων στο Καλοχώρι,  όπως ο  συνδετήριος οδικός άξονας της Γ΄ Ζώνης   της ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης με την εθνική οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, ο Ανισόπεδος Κόμβος Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (Κ16), το οδικό τμήμα Πατρίδα – Νάουσα, ο οδικός άξονας Θεσσαλονίκη – Κιλκίς – Δοϊράνη,  η  παράκαμψη  της Έδεσσας, η περιφερειακή οδό Κατερίνης και η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης του λιμένα Θεσσαλονίκης με το υπόλοιπο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Επιδιώκουμε  να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη ελκυστικότερη για επενδυτές εγχώριους και ξένους,  όπως και να στηρίξουμε το τοπικό επιχειρείν. Το  πράττουμε αναδεικνύοντας τα ισχυρά πλεονεκτήματα του τόπου και των ανθρώπων του με δράσεις και έργα που έχουν αναπτυξιακά χαρακτηριστικά για να οικοδομήσουμε ισχυρή και εξωστρεφή οικονομία.

 

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ

«Παιδί» της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας και του blogging. Δημιούργησε στο παρελθόν τα salonica-press, spnews.gr και sirma.info. Εργάστηκε στις εφημερίδες Κεντρί, Freeday, Νέα της Περιφέρειας και ThessNews. Από τον Δεκέμβριο του 2011 εντάχθηκε στον όμιλο του Ράδιο Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη μέρα του ThessNews.gr, τον Σεπτέμβρη του 2016, βρίσκεται στη θέση του αρχισυντάκτη.

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

7.12.2021 11:17 πμ

Για το δεύτερο γύρο των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ και την επόμενη ημέρα στο κόμμα μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Παύλος Γερουλάνος. Αναφερόμενος για το αποτέλεσμα της δικής του υποψηφιότητας, ο κ. Γερουλάνος εμφανίστηκε ικανοποιημένος. Ξεκινήσαμε είπε με χαμηλές προσδοκίες και

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

7.12.2021 11:03 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη φιλοξενήθηκε ο δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», Τάσος Παππάς, προκειμένου να σχολιάσει την κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών.   «Σε διάφορους που μου έλεγαν ότι είναι φαβορί ο Παπανδρέου και

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

4.12.2021 11:49 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη φιλοξενήθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους που η Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να μειώσει το χρόνο της τρόιτης δόσης από τους έξι στους τρεις

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

4.12.2021 11:34 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη φιλοξενήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, αποκλείοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο να κλείσει η αγορά την περίοδο των εορτών. «Η αγορά θα είναι ανοιχτή στις γιορτές. Να ετοιμαστούν για γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά. Δεν

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

4.12.2021 7:45 πμ

Κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.    Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο ζούμε, εργαζόμαστε και μετέχουμε στο σύνολο των κοινωνικών διεργασιών, συναναστρεφόμαστε και παρεμβαίνουμε ο καθένας με τον τρόπο του στα κοινωνικά και

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

3.12.2021 11:52 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στον Στέφανο Διαμαντόπουλο μίλησε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. «Θέλω να κερδίσω μάχες όχι για το παρελθόν αλλά για το μέλλον» ανέφερε αρχικά ερωτώμενος για την περίοδο της διακυβέρνησής του. «Δεν

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή