Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ / Ελένη Βιτάλη στην ThessNews: Όλοι έχουμε και τον κακό λύκο μέσα μας…

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

22/04/2018 1:00 μμ

Ελένη Βιτάλη στην ThessNews: Όλοι έχουμε και τον κακό λύκο μέσα μας…

Ελένη Βιτάλη στην ThessNews: Όλοι έχουμε και τον κακό λύκο μέσα μας…

Γράφει ΜΥΘΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

συνέντευξη στον ΣΤΑΥΡΟ ΜΥΘΟ || mythos@eroticos.gr

Μετά από σχεδόν 40 χρόνια πορείας, η Ελένη Βιτάλη δίκαια θεωρείται σήμερα η κορυφαία Ελληνίδα τραγουδίστρια. Με βαθιές ρίζες στη δημοτική παράδοση και συνεργασίες με δημιουργούς όπως ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Τάκης Σούκας και ο Μανώλης Ρασούλης, αναδείχτηκε μία από τις σημαντικότερες λαϊκές τραγουδίστριες της Ελλάδας.

Η δημιουργία δικών της τραγουδιών χαρακτήρισε το επόμενο βήμα της. Τα τελευταία χρόνια οι συνεργασίες της κάθε φορά ανεβάζουν τον πήχη και η ίδια, πιο ώριμη και κατασταλαγμένη από ποτέ, μιλάει στην ThessΝews με αφορμή τις εμφανίσεις της στο Club του Μύλου.

Έχω ακόμα στα μάτια μου την εμφάνιση με τη Μαρινέλλα και τη Γλυκερία στο Θέατρο Γης, την αγάπη του κόσμου μόλις ανεβήκατε στη σκηνή.

Ξέρετε, εγώ δεν μπορώ ιδιαίτερα να το καταλάβω αυτό όταν είμαι πάνω στη σκηνή. Το αισθάνομαι μεν, αλλά εγώ δεν το νιώθω κάθε φορά. Είναι και η στιγμή κάθε φορά. Έλεγε ο Γέροντας Παΐσιος πως ήταν δύο μωρά σε ένα κρεβάτι και είχανε δύο μαξιλάρια. Το ένα σήκωσε το μαξιλάρι σαν να ήτανε πούπουλο, το άλλο προσπάθησε να το σηκώσει αλλά δυσκολευόταν. Έλεγε λοιπόν ότι υπάρχουν και οι καλές στιγμές και οι κακές. Καμιά φορά πρέπει να αφήνεις τα πράγματα ως έχουν και να τα υπηρετείς. Να μην αισθάνεσαι μεγάλος μάγκας και να το παίρνεις πάνω σου το θέμα. Δεν είναι μόνο δικό σου. Είναι όλων. Με αυτή την έννοια μπορεί να μην το αισθάνομαι, αυτό εννοώ.

Ναι, αλλά δεν μπορεί να μην το νιώθετε. Αυτή την ένταση, τη ζωντάνια.

Είμαι η ίδια, έχω την ίδια ένταση, την ίδια ζωντάνια. Το καταλαβαίνω. Όλοι ξέρουμε κατά βάθος μέσα μας ποιοι είμαστε. Και ξέρω πολλούς που λειτουργούνε έτσι σαν εμένα. Το είδα στον Σαββόπουλο που συνεργαστήκαμε, το είδα στη Μαρινέλλα. Άνθρωποι που κάνουν την υπέρβαση. Η οποία Μαρινέλλα παίρνει για τον εαυτό της και δίνει και στους ανθρώπους δίπλα της. Αυτή η μαγική δοτικότητα.

Κι εσείς έτσι δεν είστε με τους συναδέλφους σας;
Εγώ νιώθω σαν να είμαι στη θάλασσά μου. Στον χώρο μου. Στην κοιλιά της μάνας μου. Είμαστε όλοι σε έναν ομφάλιο λώρο. Είναι η φύση των ανθρώπων να βοηθάει και να ξυπνάει τον δίπλα του. Ό,τι μα ό,τι και να μας συμβαίνει, έχει σχέση με το τι θέλουμε να κάνουμε με την ψυχή μας. Είναι αυτό που λένε για τον καλό και κακό λύκο που έχουμε όλοι μέσα μας και το ποιον θέλουμε να θρέφουμε και να ταΐζουμε. Όλοι έχουμε και τον κακό λύκο μέσα μας, που συνεπάγεται το εύκολο μεροκάματο, το γρήγορο ανέβασμα. Ο εύκολος δρόμος που λέμε.

Αυτόν όμως παίρνουμε συνήθως…
Ο άνθρωπος είναι τραγικό ον. Γιατί είναι Θεός, μπορεί να έχει τα πάντα κι ας μην το γνωρίζει και δίνει όλο το βάρος σε αυτό που τον πονάει. Δίνει όλο το βάρος του εκεί, μέχρι να γιατρευτεί.

Πάντα έτσι τα βλέπατε τα πράγματα;
Όχι, όχι καθόλου. Μέχρι τα πενήντα μου είχα πάρα πολλά προβλήματα. Υπαρξιακά. Νόμιζα ότι κανένας άλλος δεν έχει προβλήματα. Έτσι είμαστε οι άνθρωποι… Και τα καλά και τα κακά τα θέλουμε όλα πάνω μας. Έλεγα «δεν μπορεί να περνάω εγώ αυτό το πράγμα». Είχα έναν εγωισμό, δεν ήθελα να τραγουδάω, δεν ήθελα τον κόσμο. Πήγα σε έναν ψυχολόγο και αυτός μου έλεγε τα δικά του. Που από την πλευρά του είχε δίκιο. Μου έλεγε να βγάλω τους τοξικούς ανθρώπους από το μυαλό μου, γιατί δεν τους είχα στη ζωή μου, στο μυαλό μου ήταν το πρόβλημα.

Τα έχετε καλά με την εκκλησία ή την πίστη;
Τα έχω καλά με τον Χριστό. Με τα υπόλοιπα γινόμαστε οπαδοί. Παλιότερα ήταν πιο βάρβαρα τα χρόνια. Τώρα δεν έχουμε λόγο να φυλαγόμαστε. Εγώ πιστεύω στον Χριστό. Και υπάρχουν παπάδες που είναι πνευματικοί πραγματικά και τους αγαπάω ιδιαίτερα. Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά. Πήγε η Γλυκερία τώρα το Πάσχα να τραγουδήσει στην Τουρκία, πέσανε να την φάνε. Πήγε ο άλλος να κάνει κάτι άλλο, είπανε χειρότερα. Μας αρέσει να γινόμαστε κριτές. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που λέει ο Χριστός. Δεν είπε ούτε να μην κάνετε έρωτα, ούτε να παντρεύεστε, ούτε να μην παντρεύεστε. Ο Χριστός είπε δέκα πράγματα, έδωσε το αίμα του, αλλά δεν το καταλαβαίνουμε, γιατί θέλουμε να κρίνουμε.

Η αγάπη;
Ακόμα και από την κοιλιά της μάνας μας έχουμε πράγματα και λόγους να αγαπάμε. Εκεί είναι ένας προθάλαμος της αγάπης. Εκεί ξεκινάει η διαπαιδαγώγηση, από την κοιλιά. Από εκεί ξεκινούν όλα. Και όχι αυτά που λέμε, αλλά αυτά που κάνουμε. Από εκεί ξεκινάει η διαμόρφωση του ανθρώπου. Και φυσικά μην ξεχνάμε όλες τις ιδέες που μπορεί να είναι θαμμένες βαθιά μέσα σε έναν άνθρωπο. Δεν ξέρεις αν ο άλλος είναι φασίστας μετά.

Η Χρυσή Αυγή;
Αυτό που συμβαίνει με τη Χρυσή Αυγή είναι ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τον θυμό να κάνει πράγματα. Τίποτα. Μόνο χαζομάρες μπορεί να κάνει. Μέχρι και να σκοτώσει. Δεν χρειάζεται να πολεμάμε τόσο αυτό το θέμα. Ας κάνει ο καθένας ό,τι θέλει, αλλά δεν χρειάζεται να δίνουμε τόση δύναμη σε αυτή την ένταση. Για ποιον λόγο να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά; Όταν βλέπω τα κανάλια να έχουν λυσσάξει νευριάζω. Εγώ πιστεύω στη συσπείρωση. Στο μαζί. Είχε πει κάτι σπουδαίο ο Αλέξης Δαμιανός. Αυτό που δεν πρέπει να χάσουμε με τίποτα είναι το κύτταρο.

Από το φύλλο της THESSNEWS #101 (14/04/2018-15/04/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ΜΥΘΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

15.10.2021 11:28 πμ

Η οδός Εθνικής Αντιστάσεων μετά τη σημερινή καθίζηση, είναι κλειστή και θα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση μέχρι την πλήρη αποκατάσταση του οδοστρώματος, όπως αποκάλυψε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο διευθυντής του δικτύου της ΕΥΑΘ, Χρήστος Τραγανός. Ο κ. Τραγανός είπε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

13.10.2021 11:13 πμ

Στην απροθυμία του κόσμου να εμβολιαστεί στάθηκε ο δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στον Σάκη Μόσχη. Ο κ. Γιάννου μίλησε με αφορμή τη παρουσία σήμερα των κινητών μονάδων εμβολιασμού στην περιοχή. «Το κύμα ίσως είναι πιο ισχυρό

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

12.10.2021 12:26 μμ

Αποκλειστικές δηλώσεις στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στο δημοσιογράφο Χρήστο Νικολαΐδη παραχώρησε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, λίγη ώρα μετά την τελετή των εγκαινίων του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας της φαρμακοβιομηχανίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη. «Πως να μην ειμαι συγκινημένος, όταν ένα

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

12.10.2021 10:38 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή του Στέφανου Διαμαντόπουλου φιλοξενήθηκε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας και πνευμονολόγος, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας για τις κυβερνητικές δράσεις και αποφάσεις σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοΐού.   «Πήγα σε πολλά νοσοκομεία στη Βόρεια

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

11.10.2021 10:17 πμ

Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και την εκπομπή των Στέφανου Διαμαντόπουλου και Σάκη Μόσχη φιλοξενήθηκε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, προκειμένου να αναφερθεί στο μείζον ζήτημα των τιμών ενέργειας.   «Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Το γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποιούσε

ΑΠΟΨΕΙΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

7.10.2021 6:55 μμ

Στην «Εφαρμογή Θεσσαλονίκη», το ζωντανό ραδιοφωνικό περιοδικό στους 94,5 fm μίλησε η υπεύθυνη για το έργο Zero West στην ΑΝΤΙΓΟΝΗ, Σοφία Στεφανίδου.  Απορρίμματα 1.440 λίτρων, κυρίως πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες, κουτάκια αλουμινίου, μονωτικά υλικά και δίχτυα μάζεψαν από την παραλία Δέλτα Αξιού εθελοντές

thess

Επικαιρότητα