Αρχική / ΑΠΟΨΕΙΣ / Χρήστος Γαρέφης: Ο Έλληνας Iron Man

ΑΠΟΨΕΙΣ

08/10/20179:32 μμ

Χρήστος Γαρέφης: Ο Έλληνας Iron Man

Χρήστος Γαρέφης: Ο Έλληνας Iron Man

Γράφει thessnews

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ || xenikol@hotmail.com

Μεγάλο πάθος του είναι να πείσει τους Έλληνες να αθληθούν! Ο 62άρης έφηβος τριαθλητής Χρήστος Γαρέφης, ο καλύτερος αθλητής του κόσμου στην κατηγορία του μιλά για την ζωή, την υγεία και την ανθρώπινη ύπαρξη! Προτείνει να γίνει βασικό μάθημα η Γυμναστική σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και να μένει στάσιμο όποιο παιδί δεν πιάνει κάποια υποτυπώδη όρια στο τρέξιμο!

Είναι στα 62 αλλά δεν τον κάνεις με τίποτε πάνω από 40! Ευθυτενής και γυμνασμένος, κινείται με σταθερότητα και σιγουριά! Πιο πολύ από το κορμί του όμως σε εντυπωσιάζουν τα λόγια του, το πάθος με το οποίο προσπαθεί να πείσει τους πάντες να αθληθούν (απλώς να ιδρώσουν, όπως λέει). Είναι ο Χρήστος Γαρέφης, ο Έλληνας υπεραθλητής, ο καλύτερος αθλητής στην κατηγορία του, όπως μαρτυρούν τα 10 χρυσά στις τελευταίες 10 διοργανώσεις (πανευρωπαϊκές και παγκόσμιες) τριάθλου, στις οποίες συμμετείχε…

Αλλά η συζήτηση μαζί του αποδεικνύει ότι ο Χρήστος Γαρέφης είναι κάτι παραπάνω από πρωταθλητής και προπονητής προπονητών! Είναι ένας φιλόσοφος της ζωής, βασικό στοιχείο της οποίας θεωρεί την άσκηση, όχι αναγκαστικά τον πρωταθλητισμό! Και αυτό ήταν το βασικό στοιχείο της κουβέντας μας…

Κόουτς, έχεις λαμπρό βιογραφικό, το παλμαρέ σου γεμάτο! Είναι το χρυσό για σένα η καλύτερη στιγμή;

Τις πρωτιές τις θέλω, γιατί δυναμώνουν τη φωνή μου. Κάνουν να ακουστεί καλύτερα αυτό που θέλω να πω στους Έλληνες. Οι πρωτιές μου είναι ο χορηγός μου. Έτσι το αντιλαμβάνομαι και όχι για τις διακρίσεις, τις φωτογραφίες και τα χρυσά.

Και τι είναι αυτό που θέλεις να πεις στον κόσμο;

Θέλω να αφήσω πίσω μου μόνο μία παρακαταθήκη, λίγο καλύτερη αθλητική παιδεία στη χώρα μας. Δεν πάμε καλά οι Έλληνες… Ζούμε στον τόπο που μεγαλούργησε ο ελληνικός πολιτισμός, στη χώρα του μέτρου και της Αρμονίας και εδώ που οι άνθρωποι στα αρχαία χρόνια ζούσαν μέσα στα γυμναστήρια και τις παλαίστρες… Εκεί μέσα κέρδιζαν τις μάχες. Στη χώρα του αριθμού Φ, του 1,618, που τα φτιάχνει όλα αρμονικά και αναλογικά, από την αναλογία του σώματος, μέχρι την Ακρόπολη. Στη χώρα που έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αθληθεί κανείς και να ζήσει υγιεινά, γιατί το εύκρατο κλίμα ευνοεί τις δραστηριότητες στη φύση, η θάλασσα σε προκαλεί να κολυμπήσεις, ο ήλιος, η θερμοκρασία, το τοπίο, τα βουνά με τις ήπιες κλίσεις, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα αγροτικά προϊόντα λόγω του τέλειου μικροκλίματος, όλα ευνοούν. Αλλά ο μέσος Έλληνας τα αγνοεί όλα αυτά και δεν αθλείται, είναι να τρελαίνεται κανείς…

Η νέα γενιά αθλείται κάπως περισσότερο όμως, δεν σε ικανοποιεί αυτό;

Τα επίσημα νούμερα είναι τραγικά! Μόλις το 7% των (ενήλικων) Ελλήνων αθλείται συστηματικά. Δες λίγο τις συγκρίσεις: την ίδια ώρα αθλείται συστηματικά το 24% των κατοίκων της Ευρωζώνης, το 28% των Αμερικανών (ΗΠΑ), ενώ στην Αυστραλία τα πράγματα είναι παραπάνω από ικανοποιητικά, αφού εκεί αθλείται το 36% των ενηλίκων. Στην Ελλάδα είμαστε πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές στην παχυσαρκία γυναικών, τρίτοι στους άνδρες και στα παιδιά.

Γιατί δεν ασκείται ο Έλληνας; Γιατί το αποφεύγει;

Γιατί είναι ανενημέρωτος. Ίσως να φταίμε και εμείς οι ειδικοί που τρομάζουμε τον κόσμο. Δεν πρέπει να του μιλάμε για άθληση ούτε για αγωνίσματα. Πρέπει να τον πείσουμε να ιδρώνει για μισή ώρα κάθε μέρα, αυτός είναι ο στόχος…

Εννοείς να ιδρώνει μέσα από κάποια φυσική δραστηριότητα…

Αυτό ακριβώς! Να ψαχτεί ώστε να περπατά ή να τρέχει ή να κάνει ποδήλατο ή να κολυμπά για τουλάχιστον μισή ώρα κάθε μέρα. Άραγε πώς μπορώ να σε πείσω να μου δώσεις μόλις 30 λεπτά από τον χρόνο σου την ημέρα; Εάν ιδρώνεις για μόλις 30 λεπτά την ημέρα για τρία χρόνια, θα γίνεις 20 χρόνια νεότερος από την ημέρα που άρχισες.

Πώς μπορείς να με πείσεις; Δεν είναι και τόσο εύκολο, άλλος θα σου πει ότι δεν έχει χρόνο, άλλος ότι μεγάλωσε, άλλος ότι δεν του αρέσει να κουράζεται…

Θα σου πω το εξής: οι εχθροί του ανθρώπου είναι τέσσερις: ο καπνός, το αλκοόλ, η παχυσαρκία και τα ναρκωτικά. Εάν εγώ ήμουν μάγος, θα έλεγα ότι έφτιαξα ένα χάπι το οποίο αυτομάτως σε απαλλάσσει απ’ αυτήν την εξάρτηση, αλλά είναι πανάκριβο! Το χάπι θα το πάρει μόνο ο παχύσαρκος, γιατί είναι ο μόνος που δεν του αρέσει αυτό που είναι. Οι άλλοι τρεις βολεύονται και παραμυθιάζουν τον εαυτό τους με το πρόβλημά τους, εδώ βλέπεις άνθρωπο που έκανε πενταπλό By Pass και βγαίνει από την εντατική και καπνίζει.. Ο παχύσαρκος λοιπόν θα ήταν διατεθειμένος να πληρώσει αρκετά για να πάρει το χάπι. Αναρωτιέμαι λοιπόν, τώρα που το χάπι (που είναι η εφίδρωση) είναι δωρεάν, γιατί δεν το παίρνει;

Ναι, αλλά θέλει κούραση και πολλοί είμαστε φυγόπονοι, προτιμάμε τον καναπέ! Πώς θα μας σηκώσεις από τον καναπέ;

Θα σου έλεγα, ή μάλλον θα σου υπενθύμιζα, ότι όλοι οι άνθρωποι γεννηθήκαμε κυνηγοί. Παλιά δηλαδή θα έπρεπε να έχουμε τις δυνάμεις για να κυνηγούμε. Και εάν δεν τις είχαμε, θα έπρεπε να τις αποκτήσουμε, γιατί αλλιώς θα πέθαινες από την πείνα. Τώρα που δεν κυνηγάμε, πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να διατηρηθούμε στη ζωή…

Θα σου έλεγα επίσης ότι πρέπει να σκεφτείς τα παιδιά σου, που σ’ έχουν ανάγκη.

Με την υγεία ισχύει αυτό που ακούμε κάθε φορά στο αεροπλάνο: πρέπει πρώτα να βάλεις τη μάσκα οξυγόνου σε εσένα και μετά στο παιδί σου, γιατί εάν δεν προλάβεις εσύ, τότε δεν θα επιβιώσει και αυτό! Άρα, πρώτα πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή υγεία για εμάς και μετά μέσω αυτής στα παιδιά μας.

Άρα, άσκηση για να βελτιώσουμε τη ζωή μας…

Στο αιώνιο ερώτημα του «τι γυρεύουμε σ’ αυτόν τον πλανήτη μερικές δεκαετίες ο καθένας» απαντώ πως δύο πράγματα ψάχνουμε: Καλές ανθρώπινες σχέσεις και επιμήκυνση της αίσθησης του χρόνου που ζούμε. Κρίσιμο στοιχείο είναι να παράγεις καθημερινά ενέργεια με το σώμα σου.

Ποια είναι τα κίνητρα για αυτήν την καθημερινή εφίδρωση;

Είναι δύσκολο να πείσουμε τον κόσμο, αλλά πρέπει τουλάχιστον να τον κάνουμε να δοκιμάσει. Αυτό θα τον πείσει. Το αποτέλεσμα είναι το καλύτερο κίνητρο. Μόλις το δει, θα πεισθεί, γιατί το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο. Λέω συνεχώς στους ανθρώπους «βρες τον εαυτό σου πάλι». Το αποτέλεσμα θα έλθει και θα σχετίζεται με τις αναλογίες του σώματος και τη συμπεριφορά του και αυτό θα μας φέρει μία ψυχολογική ικανοποίηση, που είναι το παν. Επίσης, να ψάξουμε να βρούμε σε ποιο σπορ έχουμε ταλέντο, γιατί όλοι έχουμε ένα μοναδικό ταλέντο. Να το βρούμε. Ένα άλογο είναι το κορμί μας, που λέει και ο Καζαντζάκης,  και πρέπει να έχουμε τον έλεγχό του, να το καβαλάμε και όχι να μας καβαλάει.

Μήπως είναι και ευθύνη της Πολιτείας; Στα σχολεία δεν πρέπει τα παιδιά να τα βιώνουν αυτά;

Κυρίως είναι θέμα της οικογένειας! Ωστόσο η Πολιτεία θα μπορούσε να δώσει τη λύση με μία απλή απόφαση: να κάνει κύριο μάθημα τη γυμναστική σε όλες τις τάξεις. Να μένει στάσιμος όποιος δεν περνά συγκεκριμένα χρονικά όρια (τα οποία μπορεί να είναι και βατά) σε τρέξιμο, κολύμπι και άλμα.

Μήπως είναι λίγο υπερβολικό αυτό; Να χάνει τάξη ένας καλός μαθητής επειδή δεν τρέχει γρήγορα;

Έτσι θα σώσουμε πολλά παιδιά, το μέτρο αυτό δε θα στοχεύει στη γυμναστική αλλά στη ζωή και την υγεία. Μόνο έτσι ένα παιδί δε θα παραιτείται από τον αθλητισμό. Εάν είναι υποχρεωμένα να πιάνουν κάποια υποτυπώδη όρια, δεν θα παρατούν το σώμα τους! Μόνο έτσι το παιδί θα γίνει φίλος με το κορμί, με το μυαλό, αλλιώς τα πάντα είναι διαταραγμένα. Σκέψου ένα υπέρβαρο παιδί, που γίνεται παχύσαρκο επειδή παρατά τον εαυτό του! Στην πρώτη ερωτική απογοήτευση, λόγω της εμφάνισής του, χάνει τον κόσμο κάτω από τα πόδια του! Και μετά απογοητεύεται ακόμη περισσότερο και η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη! Και στην ψυχή και στο μυαλό και την υγεία του…

Υπάρχει και η διάσταση της αισθητικής, της ομορφιάς δηλαδή…

Πάντα οι άνθρωποι θαυμάζουμε το όμορφο. Η δύναμη της ομορφιάς είναι ακατανίκητη. Είμαστε όλοι μας καταδικασμένοι να θαυμάζουμε την ομορφιά του κορμιού.

Βλέπω πολλούς γονείς που πιέζουν αφόρητα τα παιδιά τους που αθλούνται. Κάνουν σωστά ή λάθος;

Νοιώθω πολύ όμορφα γιατί τα τελευταία 42 χρόνια έχουμε δεχθεί σχεδόν  32.000 παιδιά δηλαδή 64.000 γονείς, επειδή τόσα υπολογίζω ότι πέρασαν από τις ομάδες και τα αθλήματα που προπονούσαμε εγώ και οι άξιοι συνεργάτες μου. Αυτοί οι αριθμοί λοιπόν είναι καταχωρημένοι στο μυαλό μου και λόγω της προπονητικής πείρας μου, σού λέω ότι δεν υπάρχει γονιός που να μην έχει πει: «Όχι επειδή είναι παιδί μου αλλά δες το». Πιστεύω ότι μεταξύ γονιού και παιδιού υπάρχει μία ιδιαίτερη σχέση η οποία χρειάζεται πάντα λεπτούς χειρισμούς.

Τι θα πρέπει λοιπόν να προσέχει ο γονιός;

Θα πρέπει να ξέρει ότι για να βοηθήσει το παιδί του, θα πρέπει να συμφωνεί πάντα με τον προπονητή, μέχρι να φτάσει στο σημείο να αλλάξει ομάδα. Δεν πρέπει ποτέ να πει καμία κακή κουβέντα για τον προπονητή! Να ξέρεις πάντως ότι τα παιδιά χαλάνε τους γονείς, οι γονείς είναι ανενημέρωτοι, δεν έχουν κακή πρόθεση αλλά κάνουν ζημιά όταν οι στόχοι της οικογένειας είναι ο πρωταθλητισμός με  ποσοστά διάκρισης να μην θέλω να τα αναφέρω. Αντίθετα στο Κολυμβητήριο Πανοράματος τα σχέδια μας αφορούν στην ασφάλεια των παιδιών στην θάλασσα Εδώ γίνεται καλή  δουλειά με ξεκάθαρους και εφικτούς κατά 100%. Όλοι οι Έλληνες τουλάχιστον μια φορά στη ζωή μας θα κινδυνεύουμε στα κύματα. Ας είμαστε έτοιμοι κατά το δυνατό. Ο Δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και η Δημοτική επιχείρηση μας στηρίζουν εδώ και πολλά χρόνια και τους ευχαριστώ θερμά.

Τι στόχο έχεις αυτό το διάστημα;

Έχασα έναν σημαντικό αγώνα στις ΗΠΑ λόγω τραυματισμού. Όπως είδα, είχα τους χρόνους, αλλά δυστυχώς το έχασα! Σκοπεύω να πάω τον Μάρτιο στο Τρίαθλο του Άμπου Ντάμπι, για να κάνω το 11/11 στους διεθνείς αγώνες και το 5/5 στον συγκεκριμένο, που είναι και ο αγαπημένος μου. Αλλά πρώτα πρέπει να ξεπεράσω τον τραυματισμό.

Οι επιδόσεις αυτές σε φέρνουν στην κορυφή του κόσμου στους λεγόμενους ηλικιακούς αγώνες, δηλαδή στους αγώνες ατόμων άνω των 60 ετών! Πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό;

Προς το παρόν οι χρόνοι μου απέχουν από τους Ολυμπιονίκες λιγότερο από 14%. Όσο είμαι ανταγωνιστικός σε επίπεδο και μικρότερων ηλικιών θα αγωνίζομαι γιατί δεν υπάρχει για μένα μεγαλύτερη δεξαμενή άντλησης νέων γνώσεων από τους μεγάλους αγώνες. Πάντοτε ο στόχος μου είναι η επίδοση και όχι οι θέσεις. Αυτό λέω πάντα στους αθλητές μου. Φτάσε εσύ την εφικτή επίδοση που με πρακτική σοφία έχεις βάλει ως στόχο και θα έχεις ολοκληρώσει την αποστολή σου. Οι ηλικιακοί αγώνες αθλητών είναι καλοί γιατί δίνουν ελπίδα στον κόσμο. Είναι κίνητρο η πίστη ότι μπορεί να σε περιορίσει από το να νιώσεις γέρος. Μακάρι να γίνουν και Ολυμπιακοί Αγώνες. Θα αλλάξει ο πλανήτης. Πίστεψε με…

Ποιος είναι ο Χρήστος Γαρέφης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα οποία διέκοψε για να σπουδάσει προπονητική κολύμβησης στο USC του Λος Άντζελες- ΗΠΑ. Σήμερα είναι 62 ετών, παντρεμένος με τη δικηγόρο Αθηνά Κουρκουτίδου και πατέρας του Πέτρου , 17 ετών, και της Σοφίας, 14 ετών, η οποία τα πάει πολύ καλά στο τένις!

Από το 1980 διετέλεσε προπονητής κολύμβησης, πρόεδρος του Αθλητικού Κέντρου Θεσσαλονίκης All Star, διευθυντής του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Πανοράματος και ιδιοκτήτης του Salonica Tennis and Swimming Club. Υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδος, με την ιδιότητα του προπονητή, της ομάδας κολύμβησης του Π.Α.Ο.Κ. το 1987 και προπονητής της εθνικής ομάδας Κολύμβησης τα έτη 1982-1989. Έχει εκπροσωπήσει τα ελληνικά χρώματα σε 4 διαφορετικά ολυμπιακά αθλήματα (κολύμβηση,υδατοσφαίριση ιστιοπλοΐα, τρίαθλο).

Συμμετείχε (σε ηλικία 49 ετών) στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004 με σκάφος τύπου Τornado και συναθλητή τον Ιορδάνη Πασχαλίδη και κατέλαβαν τη 12η θέση. Από το 2012 ασχολείται με το τρίαθλο. Από τον Μάρτιο 2013 έως και τον Ιούνιο 2017 έχει στην κατοχή του 12 χρυσά μετάλλια σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα τριάθλου της ΙΤU σε Γενεύη, Σικάγο, Άμπου Ντάμπι, Ντουμπάι και Ντίσελντορφ. Στις 18 Ιουνίου 2017 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και στο Half Ironman του Λουξεμβούργου, αγωνιζόμενος για πρώτη φορά σ΄ αυτήν την απόσταση.

Από το φύλλο της THESSNEWS #73 (30/09/2017-01/10/2017)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

/ Δείτε ακόμα

ΑΠΟΨΕΙΣ

10.1.202412:32 μμ

  Επιστρέφουν αύριο το βράδυ με διπλό επεισόδιο, για να ικανοποιήσουν τους φανατικούς θεατές τους, οι «Πανθέοι», οι οποίοι κατά το «διάλειμμα των εορτών», προγραμματίστηκε να προβάλλονται μόνον μία φορά την εβδομάδα – μια απόφαση λανθασμένη κατά την ταπεινή μου

ΑΠΟΨΕΙΣ

9.1.20245:37 μμ

  Η πρώτη γυναικοκτονία για το 2024 δεν άργησε. Το όνομά της, Γεωργία. Να γράψω να είναι η τελευταία; Να προσευχηθώ;   Δεν είναι στο δικό μου χέρι.   Γράφω, γράφω κάθε μέρα. Για βιασμούς και δολοφονίες. Ξυλοδαρμούς, κακοποιήσεις. Στην

ΑΠΟΨΕΙΣ

9.1.202410:39 πμ

  Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, τα ζητήματα-ταμπού αφορούν άλλους. Εμείς, τα ξορκίζουμε, φτύνουμε τον κόρφο μας που δεν μας έτυχε και σηκώνουμε το δάχτυλο. Άσπρο-μαύρο. Θηλυκό-αρσενικό. Γιν και γιαν. Δεν υπάρχουν γκρι ζώνες. Είναι ψεύτικες. Στρουθοκαμηλισμός. 2024. Ελλάδα. Προσωπικά, στον

ΑΠΟΨΕΙΣ

8.1.202412:20 μμ

    Η αμερόληπτη εκτίμησή μου είναι πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια σημαντική βελτίωση στη χωματερή που έιχε καταντήσει το κέντρο πόλεως. Να καμαρώσουμε ακόμη είναι άωρο, είναι νωρίς, αλλά ένα 15% του το δίνω και του Δημαρέλου και

ΑΠΟΨΕΙΣ

19.12.20232:04 μμ

  της Ελπίδας Χοχλιούρου Παιδίατρου-Εντατικολόγου-Νεογνολόγου Διευθύντρια ΜΕΘ Παίδων Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο   Οι ημέρες που θα ακολουθήσουν είναι μέρες αγάπης, προσφοράς και ειρήνης. Ας ελπίσουμε ότι όλοι μας θα τιμήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ανθρώπινη φύση μας! Για όλους

ΑΠΟΨΕΙΣ

5.12.20231:30 μμ

    Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Βγάλε τις αργίες, βγάλε τις γιορτές, ούτε μήνας δεν έμεινε! Ναι, τώρα αγχώνω εσάς Δήμαρχε αλλά εγώ είμαι αυτή που έλειψε αρκετές ημέρες… Δίκαιο έχετε. ΄Ομως δεν τεμπέλιαζα!   Έκανα επισταμένη έρευνα. Απλά κουράστηκα

thess

Επικαιρότητα

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

28.3.20249:35 μμ

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή